O le togalaau

Le mea sili ona manaia e uiga i peas: mai le Stone Age e oo mai i le taimi nei

Legumes i le salafa o le lalolagi e taua o laau totō o ona fua na i ai i le muamua e faʻaumatia e tagata. Ua silia ma le 20,000 tausaga ua mavae, faatasi ai ma saito, karite ma lentils, ua amata ona galueaiina pusi.

O le talafaasolopito o pusi mai le Neolithic i Hellas

I aso nei, e faigata ona faʻamatala saʻo pe o le fea itu na maua mai ai tuaa o ituaiga o suka i le taimi nei. Ua talitonu tagata Scientists e faapea o tagata o Transcaucasia, Iran ma Turkmenistan, faapea foi ma le Setete o Initia o Punjab i lena taimi, o fale o le vao o aiga. O se faiga tutusa na faia i le Metitirani. Aʻo faʻapipiʻi papafa e fesoʻotaʻi ma le Neolithic, Bronze ma mulimuli ane Iron Age, e masani ona maua e tagata suʻesuʻe i tala o mea anamua ia pusi faʻatoʻa. O na sailiga na tupu i le taimi o suesuega o mea na faaleagaina o Troy ma nofoaga anamua a Eleni. Pea fatu sa maua i Balkans ma Siamani, Ausetalia, Farani ma Sepania.

O le tau anamua o pusi e pei o se faatoaga ma fualaau taumafa e faamaonia i punaoa tusitusia. O le tala e uiga i le faʻaaogaina o fatu eleele o loʻo i tusitusiga a Theophrastus, o le sa nofo i IV-III senituri BC. E i ai foi ia Pliny ni mau e uiga i lenei aganuu. I Saina, o laʻau na aumaia iinei e le Silk Road ua lauiloa talu mai le seneturi lona 1 TLM. O le mea moni, o fatuga anamua e ese mai i ona po nei i le tele, o meaʻai o meaʻai ma le germination.

O le fua o le luluina o peas i le taimi o Cicero, o lona igoa ua talitonu na sau mai le igoa pine cicer, e tele taimi e sili atu nai lo le taimi nei.

Ae i le taimi lava e tasi, o saienitisi, faʻatusatusa mea anamua o loʻo maua i taimi muamua ma mulimuli ane, ia maitauina na i ai i le taimi anamua na aʻoaʻoina ai e le tagata le faʻatautaia o mea muamua ma filifilia fualaau sili ona fua tele.

Paʻu i le laulau oe matitiva ma tupu o Europa

O faʻamatalaga o masaniga ma lenei aganuʻu a tagata Europa e lata mai i le seneturi 7. I le Vaitausaga Vaitausaga, o pusi na avea ma se togalaau aina tele ma o le faavae o meaai mo tagata sili ona matitiva o le faitau aofaʻi o le tele o atunuu. I le taimi lea, e ulu atu le laau i le UK. O le mea aupito sili ona manaia o le talo lea na 'aina uma lava i se fua, o ia fatu e sili atu ona faigofie ona teuina, e mafai ona faʻasaina i le setete o cereal poʻo falaoamata.

O se aganuu le lelei i totonu o se atunuu na matua aʻafia lava le aʻafia o le tau ma na maua ai foi i le ogatotonu o tu masani na faʻaalia ai le faʻafetai.

O le taamilosaga o le taʻavale a Egelani na faia i Egelani mo le sili atu ma le afa seneturi, ma le faasalaga na tupu i le seneturi lona 17, ina ua tuʻuina le tuliloa i luga o ona tulivae i luga o peʻa mama, ua lauiloa i le lalolagi atoa ma o loʻo faia pea i nisi o nofoaga.

Ae o le Farani o le lalolagi le mauaina o le tofo o paʻu lanumeamata. Mo le taimi muamua, o se fua mo le sauniuni e le o matua, ae na gaosia fatu fatu suka i le seneturi 13. E tusa ai ma le tala, na aumai e Catherine de Medici le peʻa manaia Italian i Farani mo le taimi muamua aʻo ia fuafua e faaipoipo ia Henry II. Ae ao lei oʻo i le naunautaiga tele mo peʻa lanumeamata, o le seneturi atoa na pasia, i le taimi o le aganuu, faatasi ai ma Columbus na sopoia le Atelani, ma i le 1493 na totoina ai pusi i le motu o Isabella. Naʻo le vaitau o le Louis XIV, na taʻua i le aso 18 o Ianuari, 1660, na gaosia ai fua o le suka i le laulau a le tupu, lea na oʻo mai i le tofo o le tupu ma lona faamasinoga.

Tala Rusia

I Rusia, o mataupu na leva ona fai na tupu i lalo o Tsar Pea. O le mea moni, o tagata suʻesuʻe i mea anamua ma tagata tusitala o talafaasolopito e talitonu o ituaiga Slavic mai i lalo o le Dnieper i Ladoga sa masani lelei i talo mai aso anamua.

E oʻo lava i le amataga o le igoa o le aganuʻu e masani ona aʻafia ma le Sanskrit "garshati", o lona uiga "olo." O le mea moni, i Initia, ma i atunuu o Transcaucasia, ma i Rusia, o paʻu na faʻasaina, fai falaoamata.

O peʻa pito sili ona leva anamua i luga o auvai o le Seversky Donets e aofia i VI-IV senituri BC. Ma o uluai seneturi o le meleniuma fou e amata mai i fatu na latalata i Minsk ma Pskov, Yaroslavl ma le vaomatua o le Leningrad Region. O le taʻua o peʻa o loʻo i le punavai o XI senituri, i le taimi o le nofoaiga a Yaroslav the Wise.

Sugar pea fatu i tusitusiga a saienitisi, tapolo ma faila tala

Faafetai i le atinaeina o pisinisi mai le 17 i le 19 seneturi, o pusi ua salalau solo e avea o se fua tele o faatoaga. O lenei laau matagofie e fiafia tele e le gata i tagata faiva, ae faapena foi i tusitala ma tagata atamamai.

O galuega na lomia a G. Mendel i luga o mataupu faavae lautele o le amioatua sa tusia i luga o le faavae o suesuega i luga o le taina ma le totoina o le tele o augatupulaga o pusi.

Ma i le G.K. na tusia i le 1835 O le tala faanatura a Andersen e uiga i le sailiga o se peresitene moni pea, o le mea moni, na avea ma tagata autu.

Ua i ai i le 1906, e sili atu ma le 250 ituaiga ituaiga o suka i le lalolagi, lea na avea ma tagata lauiloa i Amerika ma Europa. I Rusia, i le 1913, e oo atu i le miliona miliona hectares o eleele eleele na totoina i lalo o lenei fualaau aina. E oo lava i mataupu taua o na tausaga o loo molimau i le salalau o talo ma lona matafaioi i le fuaina o fua o faatoaga.

O le tele o ituaiga o suka i tafatafa ane o lona fale, e pei ona taua i le amataga o le seneturi talu ai, na tupu ai le tele o ituaiga o suka i tafatafa ane o lona fale, pe a mafaufau o lenei laau e matua taua tele i le soifua maloloina o tagata.

E mafai ona e faʻatau se taga o fatu o le Prince Albert cultivar, lea na faʻatoʻa faʻaleleia e le peresitene lona tolu, i le togalaau oi Monticello.

O le mea e mataʻina ai, o le peʻa lava, pe a maeʻa ona gauai atu i ai ofisa sili o le atunuu, na ulufale moni i le lisi o aso uma o le toʻatele o tagata Amelika. Ae i le faaiuga o le XIX senituri, o peas na mafua ai le oti o se vaa tetele. O le tele o le taavale, lea na tafe atu i luga o le papa, i totonu o le pa o le vai na sasaa mai i totonu o le lua, ina ua mavae sina taimi, e pei o se mea na tupu, na matua vavaeeseina lava e paʻu paʻu na fausia ai le uta o le vaa.

Totoina o ituaiga o suka ma peeling peas i le lalolagi

Seʻi oʻo i le seneturi mulimuli, o le liona o le vaomago i le lalolagi na faʻateʻaina ituaiga eseese ma ni paʻu malo o fatu pi.

I aso nei, o tafaoga e pulea e ituaiga o suka e pei o suka, lea e mafai ona 'aina faʻatasi ma se pulu faʻamalosi, e aunoa ma se mea malo, pei o le pa'ū.

O lenei faiga na faafaigofieina e ala i le atinaeina o tekinolosi mo le faasaoina ma le paʻu lanu meamata, e pei foi o le gaosiga o masini, faasusu ma le seleseleina o talo. I le tele o nofoaga o loʻo nofoia e le peeling peas, i le taimi nei o Kanata o le taʻitaʻi, lea o loʻo tuʻu ai se maafaamanatu o lenei faʻalapotopotoga i Saskatchewan.

O le aufaʻatasi o le lalolagi o laʻau lanumeamata o Saina ma Initia, o le Europa Europa o loʻo i tua atu o latou. E ese mai i le mea moni o peʻa o se oloa taua tele, o le aganuu e faʻaaoga mo le gaosia o meaʻai manu ma le pulelaʻau, pulu ma pailani. O ituaiga o pea pea i aso nei e sili atu ona lelei fua mai nai lo le taimi muamua, e puipuia mai i faʻamaʻi ma sili atu ona tupu. O le mea lea, faatasi ai ma le maualalo o le fua o le toto, o fua o meaʻai e maua mai i peasini lanumeamata ma pati suamalie, ma ituaiga mo le umi o le teuina ma le gaosia mo cereals ma falaoamata e mafai ona maua.

Ola faʻatoʻa, poʻo le mea e totoina pe a uma le pusa

Ae o le mea aupito sili ona manaia e uiga i talo e mafai ona faʻamaoaigaina le eleele i le vailaʻau, laau taua. O lenei mea ofoofogia o loʻo faʻaaogaina i mea taufaatoaga ma i totonu o poloka faʻapitoa.

A maeʻa ona ola peas i le vaega o le aʻa o le laau, e oo atu i le tele o le sefulu kalama o le nitrogen i le mita e tumau pea.

I le gasologa o le vaitau, e mafai ona e aoina mai i le tolu vao vao, o lana tekonolosi faʻaaogaina e matua faigofie lava. O lanu lanumeamata o le pī e tele foʻi le gaʻo i le gaʻo, lea e mafai ai ona tupu lenei ituaiga o pi e pei o se laʻau ma le natura faʻasusu i luma atu, i le maea ai ma faʻatasi ai ma isi laau totoina.

O le a le mea e totoina pe a uma le fala, o a ituaiga o tuaoi o le a aoga mai lenei fua? O le mea aupito sili ona manaia, o le talo e mafai ona iloa lelei e laau uma e pei o muamua i totonu o le togalaau, ma kāloti, kukama, kuka ma le letisi, kapisi, pateta ma sana, pasisa ma le tele o isi laau e mafai ona latalata i ai. Afai e te totoina fatu o suka suka i autafa o tamato, garlic ma aniani, o le a mafatia ia laau mai feeseeseaiga.