Laʻau

Irises

O lea laau e pei o le iris (Iris) e taua foi o se pulu anufe pe fagota foi. O lenei laufanua e masani ona maua i le ituaiga rhizomatous, i le aiga o iris poo le irisaceae (Iridaceae). E mafai ona e fetaui i na fugalaau i toetoe lava o le tulimanu o le paneta. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le 700 ituaiga eseese. O le igoa o sea fugalaau ua faaliliuina o le "nuanua". O lenei laau na faaigoaina e Hippocrates lava ia e faamamalu ai le atua fafine nuanua Iris. Fai mai le tala, i le taimi tonu na susunuina ai e le Prometheus tagata, na susulu mai se nuanua - o se ata lea o le natura. O lenei nuanua na susulu i le ao atoa ma le po, ma ina ua uma le susulu o le la i le eleele, sa ofo tagata i le vaaia o fugalaau matagofie e taʻua o irises. Sa foliga foliga mai o se nuanua. Florence (o lona uiga o le "fugalaau") na maua mai se igoa faapena mai tagata Roma mo le mea moni e faapea i fanua e lata i le aai, e tele naua tupuga na tupu. O lenei laau matagofie ua tupu mo le tusa ma le 2 afe tausaga. O se matagofie matagofie o so o se togalaau, faapea foi ma mea aoga taua e maua mai i irises, lea e faia ai ni fatu mo le fale manogi.

Faʻapitoa o irises

Irises ei ai rhizomes o aʻa e tutupu ae o loʻo i ai se foliga e pei o ni manoa poʻo ni foliga. O lau fugalaau e tasi le tausaga e tasi pe tele foi. Manua felafolafoaʻi e lua-laina laulamu e maua ai le foliga o le xiphoid, o laina laina e seasea lava. I luga o latou luga o se mea manifinifi o le ova. Latou te aoina i le pito i lalo o le pulou ma se fusi foliga, ao le o le laʻau laʻau e toetoe lava a leai. I le avea ai o se tulafono, o fugalaau e tuua toatasi, ae e le tele naua mea e maua i luga o ia laau. E masani ona manogi ma e tele, e iloga i se foliga e le masani ai, faʻapea foʻi ma se lanu lanu. O le mea la lea, o lanu e mafai ona eseese lanu lanu, faapea foi ma a latou feiloaiga mataʻutia. O le fugalaau e 6 petals, o paʻu pala. O lobes i fafo i le aofaʻi o le 3 fasi vaega e laʻititi ona faʻafao i lalo ma e ese lanu mai le pito i luga. O fusi pito i luga e pei o se paipa. Fugalaau e amata mai ia Me ia Iulai. I le taimi lava e tasi, 2 pe 3 fugalaau fuga, ma latou te le paʻu i totonu o le 1-5 aso. O le fua o se atigi pusa tolu.

O ituaiga autu ma ituaiga ma ata

Bearded Irises

I le foliga o se fugalaau, e vaeluaina aʻa irises ma faʻanoanoa. Na maua e Bearded lenei igoa mo le i ai i luga o le paʻu o fulufulu lauulu. E i ai a latou lava faʻavasegaga (medium-sized, standard medium-sized, maualuluga-lapopoa, maualuga, feololo, laititi-faʻafefeteina, laʻau, pusa, ma aryl, aryl-breds ma aryls, non-aryl-aryl). Peitai, e na o saienitisi latou te faʻaaogaina sea ituaiga faʻavasegaga, ma e masani ona iloa e le au fai togalaau masani nei laau totō, e pei o le televave o laʻau eseese.

Tiamani Iris

O le uumi umi o le iris e taua foi o Siamani. O lea ituaiga o laau ei ai le faitau fiaselau ituaiga eseese, ma o le sili ona lauiloa i vaitau uma. O ituaiga nei e sili ona lauiloa: Sea Baltic - o se fugalaau malosi e lanuina ma lanu moana lanumoana ma lanu lanumoana; Faʻavalea - o fugalaau faʻapipiʻiina o loʻo valiina i se lanu mumu-mumu, ma i luga o luga o loʻo iai faʻamau ma paʻu o lanu paʻepaʻe ma samasama; Acoma - lagi lanumoana lanumoana e faʻafesoʻotaʻi ma nifo elefane, ma o loʻo i ai foi se tuaoi o le lanu lavender. E lauiloa i Amerika.

Faʻailoga e leai ni paʻu

I nei lava laasaga e aofia ai: Iapani, Spuria, Kalefonia, Siberia, Louisiana, fuga, ma isi irises (intersetic ma ituaiga). O le sili ona lauiloa i le vaeluagalemu o le:

Iris Siberia

E mafai ona valiina i lanu eseese mai le lanu uliuli i le lanumoana. Peitai, i le taimi nei e tusa ma le 1,000 ituaiga eseese, o le lanu e mafai ona ese tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, Snow Queen Queen paʻepaʻe; O paʻu ma Suga ei ai se lanu samasama ma se pito sili ona laugatasia; O le Imperial Opal bush reaches a height of 80 centimeters, ma o lona lavelave-lanu piniki e i ai le lautele pe tusa ma le 10 simita. Fugalaau o se laau faapena e matagofie tele, ae leai se manogi.

Irisani Iris (Kempflera, xiphoid)

O fugalaau e pei o le Orchid e tetele tele (e oʻo i le 25 simita le lautele), ma e leai se manogi. Faafetai i faifaatoaga i Iapani, terry (e taʻua foi o le hana-shobu) ma le tele-petal Irisisi irisi. Ae o nei ituaiga meaola e le aʻafia i le malulu. Mo vaitau ogatotonu ua fautuaina e filifili: "Nessa-No-Mai" - o le lapoa o fugalaau paʻepaʻe-paʻepaʻe e mafai ona oʻo i le 23 inisi sima; "Fofo" - o fugalaau e valiina i le lanu lalac lanu; "Vasily Alferov" - o fugalaau e le faʻaluaina e iai le lanu vaitusi.

O Iris e le fiafia

O se laʻau matagofie tele e talitutusa ma le bulbous iris xyphium, ae tu i fafo i le telē tele. Le fefe i le lamala ma le malulu. O ituaiga e sili ona mataʻina: Lemon Touch - lace lemon-yellow yellow o se faailoga auro auro, o le maualuga o le vao e oo i le 100 centimita; Liua - e mafai foi e le vao ona oo atu i se maualuga e 100 centimita, o le lanu o fugalaau e ese mai i le lanu violē i le violeuliuli, o le faailo o le apamemea; Stella Irene - o se togavao e oʻo i se maualuga e 90 centimita, o lanu uliuli ma le lanu violē e i ai se faailo auro.

Toga o le Swamp

O lenei meaola, e le pei o isi, e fiafia e ola na o le eleele susu. O fugalaau e mafai ona valiina i lanu eseese o lanu samasama, ma e masani ona faʻaaogaina e teuteu ai vaituloto. O ituaiga sili ona lauiloa o: "Golden Queen" - fugalaau samasama; "Flore Pleno" - e lua ona fugalaau; "Umkirch" Pink lanu.

E faʻatatau i le lanu o fugalaau, e vaevaeina ai ituaiga:

  • monochromatic - o lobes uma e tutusa la latou lanu;
  • lua-tone - o sea o loʻo i lalo ma luga o loʻo valiina i ata eseese o le lanu tutusa;
  • lua-tone - o le lanu o le pito i lalo ma le pito i luga e eseese;
  • variegate - lobes samasama luga ma mumu lanu moana i lalo;
  • amena - o lobes pito i luga e papaʻe;
  • lalata pe plikata - ei ai le tuaoi o le eseesega o lanu pe i luga o lobes uma, pe na o luga ifo;
  • faʻafeiloaʻi - o le fesuiaʻiga mai le tasi lanu paʻu i le isi, e sili ona lamolemole.

Tulaga Tutupu

O le tele o faifaatoaga le talitonu e talitonu o le tuputupu aʻe o irises e matua faigata lava. Ae ui i lea, o le mea moni e mamao lenei mea mai le mataupu. Naʻo le faasologa lelei o nei laau totō e ola ma faʻaleleia masani, aua nei galo ni nai tulafono faigofie mo le tausia oi latou:

  1. Rhizomes o ia ituaiga fugalaau e ola i luga o le itu i sasaʻe, ma i le taimi lava e tasi, o se vaega o lea mea e faʻaalia, ona e sau i luga. Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, e fautuaina e ufiufi nei laau totő ma peʻa poʻo eleele ina ia puipuia ai mai le malulu. I le tautotogo, e tatau ona aveese ma le faaeteete lenei vaega.
  2. O le uiga ese o ia laau totő e mafai ona latou gaoioi. O le mea lea, i le gasologa o le vaitau e mafai ona latou agai i le itu i ni nai senitimita. O le mea lea, e fautuaina e totoina i latou i se pepa o pepa i luga o se laina. I lenei tulaga, o laina o le a sili atu.
  3. O le fatu o le Bearded is planted using sand. Ua sasaa atu le oneone i totonu o le pu ua saunia i le pito i lalo, ma ua faʻasaʻo aʻa. E tatau ona maitauina afai e loloto le loloto o le laau, e ono mate pe leai foi.
  4. E le mafai ona faʻaaogaina faʻamaʻi faʻasamaʻi mo luga o laei. O le suavai suamalie suamalie e sili ona talafeagai.

E faapefea ona toto

O le a le taimi e toto ai irises? Filifiliga nofoa

O le tele o faifaatoaga e talitonu o le taimi lava e uma ai le fuga o vaʻa, e tatau ona eli i luga, vaevaeina ma totoina i se nofoaga tumau. Aua a leai, latou te le maua se taimi e amata ai aʻo leʻi amataina le vaitau taumalulu. Ae peitai, i le mea e iai i lau eria le umi ma le mafanafana o le autumn, e le mafai ona e faanatinati le tele i le totoina o fua. O ia ituaiga fugalaau e mafai ona suia mai le tautotogo i le tautoulu, ae na o le maea lava o le vaitau o le fugalaau. Manatua o irises e tatau ona suia i le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le 3 po o le 4 tausaga. Ae ui i lea, o Irises Siberia e mafai ona ola i le tasi nofoaga mo le tusa ma le 10 tausaga. Afai e te le totoina, ona le toe totogo ai lea o vao vao.

Mo faʻailoga paʻu, e tatau ona e filifilia se nofoaga lanuʻe ese mai le faʻataʻitaʻi, lea e tatau ona tu i luga o le maupuepue po o le taula, talu ai e taua tele le lelei o le nofoaga ma o loʻo i ai se tafe o le vai faʻafefe. Faʻaleleia le faʻaleleia mai le taeao i le aoauli. Mo le Siberian ma ituaiga o meaola, e tatau ona e filifilia nofoaga ma eleele susu. E matua manaʻomia lava le palapala i meaʻai. Ina ia faasaʻo se palapala leaga, aʻo lei totoina ni timuga i le tautotogo, e manaʻomia ona faʻaopopo le compost poʻo le lauʻeleʻele manaia oneone, faʻapea foi ma le faʻamalama o le phosphorus-potassium. E fautuaina ina ia faaopoopo le penisina, falaoamata o le falelotu po o le pefu o le laupapa i eleele palapala. E fautuaina e faʻaopopo le oneone ma le paʻu i le loam, ma le oneone mama i le oneone oneone. Aʻo le i totoina ni lūlū, e fautuaina le palapala ina ia faʻamamaina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faʻafeinu i le fungicide, faʻapea foʻi ma le togafitiga faʻamaʻi mai vao. E le mafai ona aumaia le laʻau ile eleele.

Totoina o le toto

O mea faʻatau e faʻatauina, faʻapea foʻi ma le tasi na teuina i le taumalulu uma, e tatau ona togafitigaina ma se mea e faʻaleleia ai le ola (Zircon poʻo Ecogel). Afai e umi le aʻa, ona tatau lea ona vavaeina, nofoaga o loʻo i ai faailoga o le pala, e tatau ona e vaʻaia lelei. E tatau ona aʻa le aʻa mo le tolu o le itula i se vaifofo o le paluga oona mo le faʻapalapalaina. Fai se lua loloto ma sasaa le oneone i totonu o se faaputuga. E tatau ona faataatia le lapisi o le irisisi o le paʻu ina ia taofiofi. Lasalo aʻa ma fufuluina le pu ina ia na o vaega pito i luga o le rhizome e tumau i luga ae o le palapala. Ona tatau ai lea ona matua inu le iris. I le tulaga o loʻo taʻele le rhizome atoa, ona masani lea ona taʻitaʻia le foliga o le pala. O ituaiga meaola e leai ni mea, e ese mai ai, e tatau ona tanumia ni nai inisi i le eleele. E tatau ona liligi le pito i luga o le mulch (peat or fallen needles), lea o le a fesoasoani e faatumauina ai le susu. E tatau ona i ai vaʻa pe a ma le 50 inisi le mamao.

Tausiga o le autumn

O le totoina o le autumn e le ese tele mai le tautotogo. E fautuaina e ave i fafo i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana, pe a maeʻa le vaitau fugalaau. I le avea ai o se tulafono, e fautuaina le faia o se gaioiga mai Aokuso i aso Setema talu ai, ae e tatau ona manatuaina o le toe gaosia muamua o le a mafai ai e laau toto ona mauaa aʻa ma ola malosi. Fuʻu se togavao ma se paluga, ona vaevaeina lea i totonu o le taʻi taʻitasi ma se suʻu laʻau. O aʻa o le fusi foliga e tatau ona faapuupuu, ia aveese ia nofoaga o loʻo i ai ni mea leaga poo se mea e pala. Ona vaevaeina lea o tufuga mo le 2 itula i se vai lanu piniki piniki o le potassium mo aso uma mo le faʻapalapalaina. A maeʻa lena mea, e manaʻomia ona tuʻuina i se la o le la mo 4-5 itula. Totoina le delenki e tutusa ma le tautotogo. E tatau ona tuu se mamao pe a ma le 50 inisi le mamao i le va o vaieli maualuga, 20 senitimita i le va o le tele-umi, ma le 15 senitimita i le va o le maualalo.

Iris Care

Tulafono mo le tausiga o lili togalaau

O se fale mafanafana ma telefoni. E faʻapitoa tele le faʻaosoina o vai i aso uma ma sili atu i le taimi o le faʻavaeina o le pua. O le taimi atoa, o le suāsusu e tatau ona faia pe afai o le palapala ile latalata i le rhizome e matua malolo lava.

Afai i le tautotogo, aʻo le i totoina le iris, e te faʻaaogaina le faʻamalo i le eleele, ona oʻo lea i le vaitau atoa, e fai ma tulafono, e le manaʻomia le faʻamaina. Afai e te filifili pea e faʻapalapala le palapala, ona e tatau lea ona e faʻaaogaina le fomaʻi-phosphorus fugalaʻau i totonu o le vai. E tatau ona faʻaofi saʻo i lalo o le aʻa i le vaitau o le tuputupu ae tele. Faʻasaina le fafagaina o faʻalavelave i taimi o le vavao.

O le vaitau uma o le a tatau ai ona vave aveese le mutia vao. E tatau ona e faʻaumatia vao ma le lima. O le mea moni e faapea o le aʻa o loʻo i luga o le pito i luga ma latalata i le eleele. I lenei itu, pe a lūlūina ma se faʻaupu, e mafai ona e faʻaleagaina ma le faʻaeteete. E ui e seasea, e tatau ona faia le palapala. O lenei faiga e tatau ona faia ma le faʻaeteete tele, ia faʻaeteete ia aua neʻi faʻaleagaina aʻa. O fai togafiti poto e fautuaina oe e aveese fugālaau fugalaau, ona o meaola faalafua e mafai ona nofo i luga o le laau ona o latou.

Pests ma faʻamaʻi

O ituaiga e sili ona aoga ma fesuisuiai e sili atu ona faigofie i ituaiga meaola faalafua ma faamaʻi. Ina ia mafai ona puipuia mai mai faʻamaʻi, e taua tele le tausisi i tulafono uma o ituaiga o meaola. E le gata i lea, ia mautinoa e matamata pe faʻapefea ona lagona e laau i le vaitau atoa. O le taimi lava e te iloa ai ua i ai se mea sese i irises, e tatau ona e faia ni fua talafeagai. Afai e aʻafia le togavao i fusarium poʻo isi pala, e tatau ona vave galue vave. O le siama faʻapipiʻi e tatau ona eli ma faʻaumatia. Mo isi togafitiga puipuia, o isi vao e tatau ona faasūsūina i lalo o aʻa ma aʻa i se vaifofo o le faavae, e tatau ona lua pasene. O lenei meafaigaluega ua fautuaina foi e gaosia rhizomes aʻo lei totoina i latou ile eleele. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le pala o le a sili atu le maualalo. O se vaifofo o le paluga Bordeaux (1%), lea e tatau ona lalagaina i laʻau, e mafai ona puipui laau mai i mea eseese.

E masani lava, faʻapipiʻi i luga o laau. Latou te 'aina' auʻau o paʻu. A maeʻa lenei mea, ona avea lea o ponaivi ma samasama ma mamago. E tatau ona faia togafitiga i le amataga o le vaitau tuputupu ae. Ina ia faia lenei mea, e lua taimi e te togafitia ai laau i le vaifofo o le kalbofos (10%), ae i le va o togafitiga, e 7 aso e tatau ona faia. Gladiolus thrips e mafai foi ona foia. E taʻitaʻia ai i latou i le solia o le gaosiga i le laʻau, ona o lea mea e enaena ma e mate ai. Afai o se laau e pisia i le vaovao, o lona uiga o le a leaga ma matagofie ona mata. E sili le lagona o Thrips i taumafanafana taumafanafana. O ia iniseti e mafai ona tau i le auala lava lea e tasi e pei o sikuea e faaaoga ai karbofos, ma le afu ua saunia mai le 400 g o le pa, lea e tatau ona teuina mo le tasi ma le afa vaiaso, e matua aoga lava. E le gata i lea, 40 g o le nutimomoia ma se pepa, e faaopoopoina le sapalai tagamea. E mafai ona faʻaleagaina e slugs ia togalaau. Ina ia faʻaumatia ia mea, e talafeagai le tuʻuina o laulaau fou poʻo le susu susu i totonu o vavae. Pe a ufiufi paʻu i lalo o latou, e tatau lava ona e faʻaputuina faatasi ma laʻei ma faʻaumatia i latou. Afai ei ai le tele o slugs, ona oʻo lea i le vevela o le tau, i le vaveao po o le afiafi, o le metalehyde e faʻatuina i totonu o granula e tatau ona tufatufaina i luga o le 'upega tafaʻilagi, naʻo le faʻasalalau. I lenei tulaga, mai le 1 i le 40 g mea e tatau ona alu i le 1 sikuea mita.

Irises pe a uma ona tupu

I le tulaga e le o faamoemoeina le totoina o le fatu i lenei tausaga, ua fautuaina e aveese ia fugalaau ina ua uma ona toto le laau. Afai e amata le samasama o laulaau laʻau, e fautuaina e vavae ese i latou i le faia o se fomaʻi tipitipi. O lea la, o le a tumau pea irises se teuteuga lelei o le togalaau ma o le ai ai se taimi ao leʻi oʻo i le taumalulu e maua ai meaʻai talafeagai, faʻapea foi le malosi. Faatasi ai ma se vaitaimi mafanafana mafanafana, e masani ona tupu le fugalaau lona lua. A maeʻa lau pepa laulaʻau, e tatau ona vavae ese, ma na o le 10-15 sima senitimita.E tatau ona faʻaumatia meaʻai (susunuina), talu ai o pathogens, faʻapea foʻi ma fuamoa o iniseti leaga, e mafai ona i luga o latou luga.

Aʻo leʻi malulu le taumalulu, e tatau ona ufiufi i le palapala ia rhizomes e leai ni anufe, faapea foi ma se fasi mafiafia (8-10 centimita) o mulch (peat or sand). I le tulaga pe a pa'ū malosi le vevela o loʻo faʻamoemoe i le tautoulu po o le taumalulu, e tatau ona e ufiufi i luga o laʻau i lālā paʻulaʻau poʻo laʻau malogo. I le tulaga pe a tele le kiona i le taumalulu, e le tatau ona ufiufi laau.

Iris fatu

Ole fusi pe maua rhizomes ole lau o le paʻu i le autumn e mafai ona puipuia seia oʻo i le amataga o le tautotogo, tuu i totonu o se nofoaga manava ma malulu. Fufulu lelei le rhizomes ma tuʻu i totonu o se atigipusa pepa e manaʻomia ona tapunia lelei. E tatau ona tuʻu i luga o se loggia poʻo le faletusi. I le taimi lava e tasi, e fautuaina e afifi ia manoa taʻitasi i se ie po o se pepa, ma e mafai foi ona e sasaa i totonu o se atigipusa ma se paʻu mamago po o le same strawd.

O isi irises e sili ona fiafia i se nofoaga mafiafia, e fesootaʻi ma lenei mea, e faʻasaoina e tatau ona tuʻu i totonu o se fugalaau. A o lei totoina, e tatau ona e aveesea ni aʻa uumi, ma e tatau ona tuu i lalo le rhizome ma faia i se vaifofo e le sili ona malosi o le potassium mo le taimi e teu ai. Ona tatau lea ona vego. E le manaʻomia le faʻalauteleina o le rhizome, e na o sina mea e faʻafefeteina ai ile eleele. I le tautotogo, e tatau ona ave le vine totogo ma se faaputuga fanua ma totō ile eleele.