O le togalaau

Verticillin oe - faʻamaoniga, puipuiga ma le pulea

Verticillin wilt o se maʻi ogaoga ogaoga. O le anufe e mafua ai lenei faʻamaʻi matautia o se mea faʻalavelave tele, e mafai ona iai i le eleele mo se taimi umi ma e le afaina ai laau, ae i se taimi e mafai ai ona osofaia le fua, lea e masani ona oo atu ai i le oti atoa o le toto laau. I totonu o lenei lomiga, tatou te mafaufau ai i mea autu o le faaleagaina o laau e lenei maʻi ma auala mo le puipuia ma le pulea o le verticillin.

Vaʻaina faʻatasi ma faʻamaufaʻailoga o le viliina o le verticillum.

E faʻapefea ona tupu le mimiti?

Verticillus wilting, lea e taua foi o le "will," e mafua ai le malie o le ituaiga o Verticillium. E masani lava ona afaina i laau ile afaina matautia i le eleele. I le uluai laasaga o lona atinaʻe, o le faʻamaʻi e aʻafia ai aʻa laiti o le laau, lea e le mafai ona teena le maʻi, o le mea lea e masani lava ona muamua maliu.

O laau o loʻo i ai faʻalavelave faʻaleagaina i luga o aʻa poʻo le vaega pito i lalo o le aʻa e sili ona afaina i le viliina o vailaʻau. O nei faʻaleagaga e mafai ona mafua uma i meaola e ola ai i le palapala, ma le tagata lava ia. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a eliina se fatuga mai se vasega pepe poʻo le taimi e toe totoina ai se laau i se isi nofoaga, pe a totoina ni fatu, galue le talafeagai (loloto), poʻo le galue malosi i le eleele e latalata i le ogalaau.

O se mea manaia e faapea o le fuga e mafua ai le viliina o le verticillum e mafai ona ola i le palapala mo le oʻo atu i le sefulu, ma o nisi taimi e sili atu, tausaga, o le mea lea pe a faʻaalia le maʻi, ona sili lea ona lelei mo lenei tausaga. I le faaopoopoga, e mafai ona ola umi le umi o le taimi i laau toto, e aofia ai toega o laau toto na afaina ai, o le mea lea, e tatau ona aveese ia laau mai le saite ma susunuina i fafo atu o lona teritori, e puipuia ai vaega o laau e afaina i le galo mai le ulu atu i le palapala eleele.

A maeʻa ona aʻafia le gaʻo i totonu o le aʻa po o le vaega pito i lalo o le aʻa, o le a amata ona faʻasalalauina e ala i le tele o fusi uʻamea faʻatasi ai ma se tafega o le vai ma otaota gaʻo i totonu o le laau. Afai e afaina le palapala i lenei malie, e oo lava i fualaau e foliga mai e le mafai ona iloa i luga o le palapala e mafai ona vave mate vave, ona ua leva ona fealuai solo e pei o se tui.

E sili atu le malosi o le alofilima e faʻaleleia i luga o eleele e sili atu ona susu (i lalo o le tulaga o le tele o le palapala o le eleele pe i totonu o vaega e latalata latalata i le eleele), faapea foi i tausaga e sili atu le natura o le susulu mai i le ituaiga o timu po o le puao.

O taimi lelei foi mo le atinaʻeina o le galo o vaitau ia ma ni suiga tetele i le ao ma le po. E le gata i lea, i nofoaga tuulafoaia e aafia ai laau toto i meaola faalafua, o le galo foi e atiina ae malosi.

Ae o le vevela, o le ogo lea e mafua ai le felafoaʻiina o le eletise e matua gaioiga, e atiaʻe i le vevela o le 16 i le 21 tikeri i luga atu o le zero. Afai e pa'ū ifo le vevela i lalo ifo o le 16 tikeri Celsius, ona mafai loa lea ona tupu le galu, ao faagasolo lenei vaitau e mafai ona e vaʻavaʻai i le faʻavaeina o totō fou i laau totō, lea, pe a vevela, e mafai ona pisia i le gao vave.

O le anufe e mafua ai le mitiina o le vetill is also dangerous in that it can attack a variety of plants, both vegetable and fruit, berry ma mea teuteu. E tele taimi e mafai ai ona e matauina faailoilo o vilting i luga o apricot, vine, tomato, rosa, chrysanthemums, lilacs, phlox, strawberries ma se faasologa atoa o laau eseese.

Verticillosis i togalaau vine.

Faailoga o le Verticillus Wilt

O le taufaasese o le malie ma le lamatiaga o lenei maʻi afaina e le gata i le mea moni e mafai ona i ai le malie i le eleele mo se taimi umi, i le taimi muamua ma pe a mavae le afaina o laau, ae faapea foi i le mea moni e faapea o faailoga o siama, aemaise lava i luga o laau toto, e masani lava ona matauina tasi pe lua foʻi vaitau pe a uma ona tupu le faʻamaʻi.

E masani lava, o le i ai o le felafolafoaʻi o laau i luga ole laau e mafai ona maitauina pe a uma ona amata ona mate pupu. O le oti o fuʻa e le tupu i le taimi lava e tasi, ae o le laau i lona aotele e mafai ona foliga lelei ma e oʻo lava ina fua mai, o isi lala e mafai ona maeʻa uma i le taimi tutusa.

E amata ona faʻamago i le pito i lalo o laulaau afu, ma ua amata ona gaʻo le lau, ma o le a maeʻa uma lava lau laʻau ma e paʻu ese muamua nai lo le mea e tatau ai. O lenei mea e mafua ai le le lelei o le gaosiga o masini ma e leaga le afaina o le laau, e aofia ai le faʻavaivaia o lona puipuiga ma faʻaitiitia ai le faigata o le taumalulu (pe a fai o se laau faʻalauiloa).

O le mea masani lava, muamua, o laʻau laʻau o loʻo i le pito i lalo e amata ona lanu samasama ma feoti, o le a faasolosolo malie ona fasi uma e le faʻamaʻi laulaʻau uma o loʻo i luga o le lala ua pisia. Afai e ogaoga le aʻafia o le laau e ala i le vevela, e masani ona na o lona vaega pito i luga e ola pea.

Faʻasalaga faʻapitoa, faʻamago ma paʻu o ovaries poʻo fua i se tikeri ese o le matua ua matauina foi, lea e faalagolago i le taimi o faʻamaʻi ma le fua o le atinaʻe o le galo i totonu o le laau.

O nisi taimi e mafai ai ona fuafua pe aʻafia se laau i le mimiti e ala i le tipiina o le fana. O le faʻapouliuligia o le vaʻaia o nisi taimi e iloagofie ai le tipi, ae, o le mea e leaga ai, o nei faʻailoga manino e le o taimi uma e aliali mai ai.

I luga o le tipiina o vine ua afaina i le vevesi, o le malosi o le faapogisaina o le tino e mafai ona matauina.

Faʻatau i le Verticillin Wilt

E matua faigata lava ona togafitia togafiti ua afaina i le vailaau oona ma faaumatia le gaʻo i le eleele. I le tulaga o le amataina o tulaga e matua le lelei mo le ola o le fuga, e mafai ona fai ai le sclerotia, fai le mycelium, tusa lava pe a malolo. Faatasi ai ma le faʻavaeina o le laʻau, e mafai ona ola i le eleele mo le tele o vaitau, e tusa lava pe sili ona leaga tulaga mo lona ola.

O le mea moni, o le vave ona e iloa le faʻamaʻi ma le saoasaoa e te amata ai ona tau ai, o le maualuga atu lea o avanoa e faʻaumatia ai le tino o lenei maʻi. A le o lena, e mafai ona tupu le galo i totonu o le palapala ma faʻalautele le salalau, afaina ai se numera faateleina o ituaiga laau totō e tupu i luga o le 'upega tafaʻilagi.

O le laasaga muamua i le tau faasaga i le vetela o le a mafai ona tele (4-5 taimi) togafitiga faʻatasi ai ma ni mea e faʻapipiʻi ai le uʻamea po o fomaʻi faʻasaina ua faʻamaonia mo le faʻaaogaina. I le tulaga o fomaʻi, e sili atu le amata i sauniuniga o meaola, e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, Gliocladin, o se tutusa o Trichodermin. E lelei ona e iai se faʻafesoʻotaʻiga ma le faʻaogaina o lona tino, e le o se mea e fai ma vaisu i le fuga, toe faʻafoʻi le microflora o le eleele ma e aveese ai foi le vevela o le palapala pe a uma ona faʻaaogaina isi vailaʻau.

O le "Phytosporin-M, P" e mafua mai i fomaʻi oona, o lenei vailaʻau e mafai foi ona faʻaaogaina e faʻamaʻi ai meaʻai, aua e masani lava o se anufe e mafua ai le afaina ai o le palapala, ona oʻo ai lea i totonu o laau totō na aʻafia ai.

O fualaau faasaina o le "Maxim KS" o loo tauivi lelei ma le vilting o le verticillum; o lenei vailaʻau e faʻaaogaina e faʻafefe ai le malie i le eleele, e faʻamaʻape ai fatugatini ma pulu o laau totō.

O le mea e leaga ai, o nei vailaʻau ma le tele o isi e le o taimi uma e feagai ai ma le verticillin wilt. Afai e leai se aoga e mataituina, ona tatau ai lea ona aveese le laau mai le upega tafailagi, togafitia le nofoaga na ola ai i totonu o mea e aofia ai apamemea ma ia le totoina lenei ituaiga laau i luga o lenei saite mo le itiiti ifo i le lima tausaga.

O le oti o le mama o se laau ua pisia ma le loto vaivai e le tupu i le taimi e tasi.

Walt Prevention

O le mea moni, e sili atu le faigofie nai lo le tau e puipuia ai le foliga mai o se mea malie e mafua ai le vaʻai i lau eria. Mo lenei mea, e tatau ona matauina le tele o tulafono taua, ae faigofie mo le totoina o laau.

O le tulafono muamua o le tausia lea o le fua o le seleselega ma le fuaina o fua. O lea la, afai o tatou talanoa e uiga i mea totino (mo se faʻataʻitaʻiga, apricot), ona tatau lea ona totoina i le nofoaga lava e tasi pe a uma le afifiina o le saite i le sili atu i le lima tausaga mulimuli ane. Afai o tatou talanoa e uiga i fualaau faisua taʻitasi po o fugalaau, ona tatau lea ona totoina i luga o le saite peʻa tolu pe fa tausaga.

A maeʻa le seleseleina pe i le faaiuga o le fuga i le tulaga o laau taʻitasi tausaga, e tatau ona aveese uma otaota mai le nofoaga. I luga o laau e ola ai laau totō po o togalaau aina, e tatau ona selesele atoa fualaau aina, fua mama ma le pala, mai lala ma susunuina i fafo o le nofoaga. I le tele o tausaga ma le maualuga o le palapala ma le malulu o le ea, lea e faʻaalia i le vevela o le vevela, e tatau foi ona aveese uma lau laʻau ma susunuina i tua o le nofoaga.

O le isi mea taua, ae e faigofie ona faʻaogaina le lapataiga, o le taumafai lea e taofia le faʻamago malosi o palapala ile luga ole laupepa. E tatau ona taofiofia le susu i taimi uma i se tulaga masani, o lona uiga, e tatau ona taofia mai le faʻamamaina poʻo le faʻaleleia o vai, ma afai e matauina le tele o le suavai ona o timuga mamafa, e tatau ona tatala le palapala i taimi uma (2-3 2-3 aso) ina ia mafai ai ona lelei le susu.

Pe a faʻafeinu, e taua le faʻaaogaina o le vai i le vevela o le potu, ae e le mafai ona faʻafeinuina laau i le malulu ma le vai aisa mai se pulupulu, e feteenai ma se mea sese masani, o le a le maua ai le faʻamalosiina o laau, ae mafai ona mafua ai le atuatuvale ma le faʻaitiitia o latou puipuiga.

Faʻaaogā le faʻaaogaina o le faʻamalosi i le palapala, aua le faʻaleagaina le fuavaʻa, ma aua le faʻatagaina laau e le lava i fuamosa ma maniua faʻamalolo. O lea la e faʻaaogaina ai le fugalaau e laau i le mea sili e gata ai, o le eleele e tatau ona le o le apalai, pe afai o se mea manogi, ona tatau lea ona faaopoopo i ai le falaoamata o le dolomite po o le lime.

I le avea ai o se puipuiga mo le verticillosis, o le a fautuaina e togafitia le palapala ma fatu, faapea foi ma le aʻa o laau totō ma fomaʻi masani. O lea, infusions ma decoctions o laʻau tapaa, laau o le chamomile, faʻapea foi ma le faʻaogaina o le fafie, o le soga ma le malala o loʻo i ai se aafiaga faʻafefe.

I le faaiuga, o nisi mea lilo a le au fai togalaau ma le au fai togalaau. Ua maitauina e le tupu pe o le aliali mai foi i luga o le oneone, eleele papago ma le le mautonu o le siosiomaga. Ua faʻamaumauina foi e tele vao e afaina ai le vevela, o lea e tatau ai ona tauivi vao ma taumafai e aua nei totoina a latou laau vegetative i le eleele, aemaise lava i nofoaga e maualuga ai le faʻamaʻi.