O le togalaau

Fai - Re - Mi - Pini!

O pi o se tasi lea o laau sili ona matutua ua totoina i luga o le paneta. I le taimi nei, o fatu pi o loʻo i totonu o lekone lona lua i le lalolagi pe a uma le soya.

Na sau lata mai Pini i Rusia - i le 16 seneturi - mai Take ma Farani. I le taimi muamua sa taua o pi ma na tupu faapitoa mo na o mea teuteu. I le avea ai o se fualaau faisua, sa na o le 18 senituri na tupu ai pi.. I tausaga talu ai nei, ua sili atu ona lauiloa pi.


© Malaurie Family

PeniLatina - Phaseolus.

Genu o laau o le legume family.

Faʻafeiloaʻi ma se pulou pulou. O apaau o le moa corolla e tele pe itiiti ifo foi i lalo o se vaa, o le uumi umi, e pei foi o le sima ma le koluma e felanulanuaʻi solo. O se pi pi, o le va o fatu ma le vaimuni le atoatoa. Vaovao vao, masani o tausaga taʻitasi, e tele lava, ma laʻau lau. Laupepa 3, e seasea lava 1. O le laulaau atoa ma lautusi taʻitasi ua tuʻuina atu i ai. Fugalaau i fagu. O fatu e mauoa i le legumin ma le malo.


© Jean-Jacques MILAN

Sauniuniga o le saite mo pi

O pi o se mea e vevela ai le vevela, o lea la e tatau ona ave se moega i se nofoaga lanu. O le totoina o pi i vaega e puipuia mai matagi malulu ei ai le aoga aoga i le faateleina o fua. O vaega e leai se mea e le faaituau po o sina palapala eleʻele (pH 6-7) e faʻafefeteina i lalo o pi. Afai e manaʻomia, e tatau ona faʻavaivai le eleele aʻo lei luluina.

E tatau ona lelei le eleele, ae aunoa ma le tele o le gaʻo. I totonu o le togalaau, e tatau ona lūlūina pi pi faisua mo le 2-3 tausaga talu ona faʻaaogaina faʻamaʻi faʻasaina. I togalaau fualaau aina, o le eleele e masani lava ona faʻaleleia i fugalaʻau faʻasaina, ua lava e faʻaopopo ai na o minerale, aemaise lava i le phosphoric ma le mea faʻapipiʻi. E le o saofaga mai le faʻamalosi faʻamalosi faʻamalosi, pe a fai o se malosi tele o le vegetative e atiina ae i le afaina o fua.

I luga ole palapala ma se mea maualalo maualalo humus, o mea faʻapitoa faʻamalolo i le faʻapala o le faapalaga e faʻaaogaina i le tautoulu mo le eli i le fua faatatau o le 4 kilokalama (afa afa) i le 1 sq.m. I le tautotogo, e faʻaaogaina fugalaʻau i lalo o pi: 30 g o le superphosphate, 20 g o le potassium chloride i le 1 sq.m. O le mea sili ona lelei muamua o kukumba, kapisi, tomato, pateta. I le nofoaga lava e tasi, e mafai ona lūlūina pi ia muamua nai lo le 3-4 tausaga.

E lūlūina fatu pi i ni vaitau se lua: vave, pe'ā faʻamafanafana le eleele i le loloto o le 10 cm i le 12-14 ° C, ma a maeʻa le 7-10 aso. A o le lūlūina, o le fatu e susunuina mo le 20 min i le 1% o le solution o le palasia (10 g i le 1 lita o le vai), ona fufulu lea i le vai mama ma faʻagogo.

Laʻau masani e totoina i le loloto o le 5-6 cm i se mamao e 40 cm laina mai le laina ma 20-25 cm i le va o laau toto. E lūlūina fatu pi i se mamao e 50 cm laina mai le laina, 25-30 cm i le va o laau totō. Mo le mea lea, o loʻo tuʻuina i luga le maualuga i le 1.5 m. I le malamalama, eleele vevela, e totoina fatu pi i luga o se laufanua mafolafola, ma i luga o luga o malulu malulu ma se vai vavalalata lata ane - i luga o apitaga.


© Vorzinek

Tausiga

O le le mautonu le aoga o pi - le mafaamatalaina mataʻutia.

O se afi vevela ma le telefoni, ae latou te ola, totō fatu i totonu o le eleele i le faaiuga o Me - amataga o Iuni. E mafai ona faʻapipiʻi le taimi o le totoina o fatu pi i luga o latou lava fatu, e lūlūina faʻatasi ma kukama, o lona uiga, pe a le mafai ona e fefefe i gutu.

O fatu pi e sili ona lelei i luga o le malamalama, lafulemu ma le palapala. A o le totoina i totonu o le togalaau faia humus poo le faapalaga. E ola laʻau pi i luga o laʻau i laina e tolu ma totōina i totonu o le siaki. A lūlūina, ua tuʻuina atu ni fatu fatu muamua se lua i totonu o le lua i le loloto o le 3-6 cm (faʻalagolago i le faʻaogaina o masini o le eleele, loloto i luga o le mama). O le mamao i le va o pu e 20-30 cm, laina e 30-45 cm.

A o leʻi lūlūina le vaeluaina ma le vevela o meaʻai pīni, e tatau ona faʻavae ni lagolago malosi mai pou poʻo ni paʻu laupapa (silasila palasitika ma le uamea e le talafeagai, talu ai e le mafai e le laau ona "puʻeina") 2-2.5 mita le maualuga. O se pu e faia i tafatafa o lagolago taʻitasi, lea e 2 fatu i le loloto o le 5 cm. O le mamao i le va o pu e 15 cm. Ina ia maua ai le mausali i aʻa, o totogo ua totogo o le spud.

E foliga mai o le a foliga mai pe a uma le 5-7 aso, latou te matua nofouta i le malulu. Afai ei ai se taufaamatau o le malulu, o loʻo tipiina laau toto i luga o le laʻau po o isi mea ufiufi. E mafai e laau matutua ona tatalia gutu malulu puupuu. O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau toto e 20-25 ° C.

O le tausiga o pi e aofia ai le veleina masani, fausua (i le vevela, timu vevela) ma le faʻasaʻoina o laina vavalalata. Ina ia faʻaitiitia le faʻasaina ma le veleina, e mafai ona mulumulu palapala. O fatu (alofilima) e selesele i le lua i le tolu vaiaso mai le amataga o le fuga.


© Spedona

Tofiga

Laʻau na faʻalauteleina e fatu. Ua saunia le eleele i le tautoulu: ua eliina i luga, muamua na folasia ai fululaau fulufulu i luga o lona fogaeleele - 30-40 g / m. sq. E faʻaaogaina fugalaʻau masima (20-30 g / m2) i le tautotogo ae lei totoina pe pei o le pito i luga o le laasaga o le lautusi saʻo 2-3. I le amataga o le tautotogo, o le pito i luga o le tumutumu ua matala i se rake, e ufiufi ai le susu. E seleseleina le eleele pe a susulu le eleele i le 8-12 ° C (i le itu i saute - le III tausaga e sefulu o Aperila, i le ogatotonu ma matu - I-II tausaga o Me). E lūlūina i se ala masani e tusa ai ma le polokalame o le 45 × 20-25 cm mo ituaiga o aʻea ma le 25-30 × 10 - 15 cm mo vao. Totoina o le loloto 3-4 cm. O fualaau e foliga mai 4-6 aso pe a uma ona lulu. I le laasaga o le lautusi moni muamua, o mea totō ua faʻamavaeina. I le vaitau o le tuputupu ae, o le eleele ile laina ma laina e 3-4 taimi e tatala ai, aveesea vao. O pi o se togavao o le toleniina lelei, ae i tausaga malulu, e manaʻomia le suāvai.

O le laʻititi faʻapitoa o le pipi asparagus e tupu i le 44-47 aso i le amataga ma le 50-55 aso i le ogatotonu o fua o le 'aina ina ua maeʻa. O le taimi nei, e oʻo atu i le 10-15 cm le umi, ma o fatu oi totonu ia i latou e maua le tele o sana saito. E seleseleina le seleselega, aʻo tuputupu aʻe pi, mo 2-3 vaiaso.

E mafai ona faʻalauteleina le taimi e selesele ai fatu pi i le toe totoina. A lūlūina ia Iuni, o le a amata ona amataina togalaau i le faaiuga o Aokuso, pe a lūlūina ia Iulai - masina mulimuli ane. O le mea masani, o fatu pi e totoina ma se fua lona lua pe a maeʻa le seleseleina o fualaau faisua (kapisi, pateta, letus, radishes). Mo le lūlūina pea, o ituaiga muamua o vine asparagus ua faʻaaogaina. O fatu mai fatuga masani e sili atu ona vaivai.


© Ardo Beltz

Fertilizer Features

Afai e lūlūina legumesō pe a uma fualaau faisua ua maua ni gaʻo tetele o meaola faʻasaina (mineral fertilizers) (aʻa o le aʻa, kāpeti, pateta, kukama, tamato), ona latou le manaʻomia ai lea o se faʻaopoopoga.

Afai e fuafua e totoina leki e avea ma paionia i luga o le saite po o le lūlūina i luga ole eleele vaivai, e tatau ona filifilia ma le faaeteete fugalaau ina ia mautinoa e manaʻomia laau toto ae aua le tele.

O se vaega faapitoa o le taumafa o mea totino o le faateleina lea o le manaomia o le paʻu pe a faatusatusa i isi mea totō, o lea, o le faaopoopoina o le lime po o le gypsum mo le eliina o le autumn e mafai ai ona e faia ni mea lelei se lua mo lemu - ia fatuina le elemene sili ona lelei o le palapala ma ia maua ai le calcium talafeagai.

O le taimi lava e amata ai le lautusi moni i totonu o pi, o le ofu muamua pito i luga e faia, ma pe a ma le tolu vaiaso - le lua.

Talu mai pi, faʻafetai i le siama o le nodule, faʻaaogaina se vaega o le nitrogen i le ea, na o le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le nitrogen-pauva faʻaaogaina mo le laei pito i luga. E sili atu le tali atu o pi i meaʻai ma vailaau faʻaogaina nai lo le faʻaaogaina o le faʻamago. I soo se tulaga, o vai inu mulimuli ane e tatau ona faia i vai mama, fufuluina lelei laʻau.

E leai se mea e tatau ona faʻamago ai fugalaʻau poʻo fofo e pa'ū i luga o lau pi, a leai o le a maua e ogalaau ni ogaumu mu. O laʻau o le pīni e matua nofouta i lenei tulaga. E oʻo lava i le fufuluina o faʻamaʻi vave i le vai mama e le mafai ona taofia i taimi uma le mu. O le mea lea, pe a faʻaaogaina fomaʻi, e manaʻomia tele le tausiga. Pe a faʻaaogaina le faʻamalolo faʻamaʻi, o le lima ma le falulaʻau e tatau ona tu latalata i luga o le palapala. Ma pe a faʻaaogaina le lalaga o luga o le suavai, e mafai ona aveeseina le manulele mai le suāsusu, ma lafo le isu i le palapala i le va o laina.

Faaluaina le piʻoina o pi e sili ona lelei pe a uma ona fafaga.

Talu ai o fatu fatu fatu pi e le o loloto le ufiufi, e tatau ona i ai le mauga: e maua e laau toto le lagolago ma aua le taoto pe a uma timuga ma le matagi. O fatu pi e totogo i le taimi lava e uma ai le palapala pe a uma ona faʻaaogaina le faʻamaʻiina ma le faʻaogaina. O le taimi muamua o loʻo totogo ai laau i le palapala i le pito i lalo o le laʻau muamua, le taimi lona lua - laʻititi maualuga.

Faʻalogo lelei!

O le pi pipi e talafeagai lelei e pei o se fualaau lona lua pe a maeʻa fualaau faisua uma e seleseleina aʻo leʻi oʻo i le amataga o Iulai.

E mafai ona lulu fatu fatu mai i le ogatotonu o Me i taimi eseese e fuafua i le ituaiga o palapala ma le faʻaalia o le 'upega tafaʻilagi.

E sili ona lelei le luluina i le tai lua vaiaso ina ia faʻaauau pea ona selesele fatu pi lanumeamata. Ae ui i lea, e tatau ona e manatua o le aso 15 o Iulai o le aso gataʻaga mo le luluina o pi, lea e mafai ai pea ona e maua fua. O lenei vaitau e tatau ona faʻamuamua pe a faʻaaogaina pini e avea o se fualaau toto i luga o le fuaina o fualaau asparagus. I nofoaga o malulu (i matu), e leai se aoga e totoina pi pe a uma le aso 10 o Iulai. E taua foi le faʻaaogaina naʻo ituaiga o meaʻai e masani ai mo le vave totoina.

Ina ia maua se fatu fatu pi, e tatau ona totoina i le amataga, talu ai ona o le tuai o le lūlūina o fatu e leai se taimi e matua ai. O le aso lata mai o le lūlūina i le eleele malamalama o le sefulu tausaga muamua lea o Iuni. I luga o isi eleele uma, e tatau ona lūlūina pi i fatu nai lo le faaiuga o Me.

Pe a tupuina ni pi mo fatu, o le tele o ituaiga masani e maua mai ai le maualuga o fua o fatu nai lo ituaiga o le fiva: i lenei tulaga, e le o le uiga o le tofo o mea e taua, ae o le tele o le fatugogo fatu. O le tuai o le Star Star Star e sili ona talafeagai mo lenei mea. E i ai fatu papaʻe lapopoa ma se fua maualuga. Mai ituaiga uma o pipi vao, o loʻo i ai le vaitau puupuu e tupu aʻe ai. O lenei ituaiga e tatau ona lūlūina e sili atu le mamafa nai lo le mea o loʻo taʻua i luga.

O le seleseleina o pi mo fatu e faia pe a uma le matutua. E le o matua atoatoa fatu fatu pi ua faasolosolo i le taimi o teuina. O le taimi o le seleselega e mafai ona fuafuaina i lau ogogo, ma mafiafia o pusa. Afai o le timuga e manaʻomia i le taimi o le seleselega, o le a vavae ese uma laau, e aunoa ma le paʻiina o pulu, i luga o le eleele (ae aua nei sasaina i fafo i aʻa). O pusi ua nonoa i totonu o ni fasi laau ua tautau i se nofoaga matutu, vavalalata (faamatuu, tafe). O i latou nei seia oʻo ina ago fatu i totonu o pulu, mulimuli ane e mafai ona faʻamaʻapeʻa.

O aʻa e le afaina faatasi ma siama nodule e tumau pea ile eleele. O iinei latou te faʻavaivaia ma faʻatamaoaiga ai le palapala i le humus ma le nitrogen.. O lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, i fua o faatoaga e tutupu aʻe pe a uma pi, o loʻo i ai se tuputupu ae malosi tele e aunoa ma le faʻaofiina o le faʻamalosi o le vai. Ae ui i lea, o le malosi o le tuputupu aʻe o le siama e mafai ona faʻamoemoeina pe o fea na atinaʻe lelei ai fatu pi.


© Traumrune

Meaola ma ituaiga

O ituaiga uma o pini e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu: togi, semi-sugar, sugar. O le foliga o pi o le vaomatua, faʻafeiloaʻi ma faʻatalanoa. E oʻo i le matua, e vaevaeina ituaiga i le amataga (e oʻo i le 65 aso), vave vave (65-75 aso), ala (75 - 85 aso), ogatotonu (85-100 aso), tuai (silia ma le 100 aso).

Peʻa kulupu

  1. Sela, po o sana, - ua matua tupu lava mo le mauaina mai o fatu, ona o laulaau o nei pi ua i ai se palapala palapala. O le tele oi latou i le ogatotonu o Rusia e le talafeagai ona tupu - latou te le faʻamaina, ma e le mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma se mea.
  2. Semi-suka - pi ma se vai vaivai pe tuai le palapala, ei ai a latou laʻau e le lelei, e tatau ona aveeseina aʻo leʻi kukaina, lea, e saʻo, e le faigofie.
  3. Sugar poo asparagus, - latou te le o iai se fasi pepa palapala. Faatasi ai ma i latou, o na ituaiga laau e leai ni fiva faigata i le va o laʻau e sili ona lauiloa.

Vaevaega

  • 'Lua'- o le amataga o le fua o le pi pi. O le laau o se solo, compact. E leai ni laupepa, e leai ni fiva, lanumeamata, 10-12 cm le umi.
  • 'Saxa' - O se ituaiga muamua o asparagus pi. O pi e i ai se tofo faapelepele ma le aano o manu.
  • 'Sax e aunoa ma se filo 615' - ituaiga eseese o pi pi. Eseesega ma pi suka sua, suamalie, ma le umi o fualaau suamalie. Fatu lanu lanumeamata.
  • 'Pink' - Maualuga-totoina o le vaeluaga o le vaitau o pipi vaʻai. Mai i fatu laau i le uluai seleselega o le scapula 65-85 aso pasia. O pi e umi, lanu piniki, meli, e leai ni paʻu ma ni fila, i pamu taitasi 6-10 grains.
  • Flat long ' - se fua maualuga o le gaosiga o le pi o le pi. O le vaitau mai le vaomatua i le uluai seleselega o le scapula o le 45-50 aso, o le faʻatoʻaga o fatu e 70-75 aso. O lanu e lanu meamata lanu meamata, xiphoid, pala, 24-25 cm le umi, e leai ni paʻu ma ni fila.
  • 'Lanu mumu' - maualuga le gaosia o le pi o le pi. O pi ua saunia mo le seleseleina 90 aso talu ona toto. O pini e lanu meamata, lanu, pulu e oo i le 30 cm le umi.
  • 'Violet' - ogatotonu o le vaitau o pipi vaʻai. O le vaitau mai i le vaomatua i le faʻasologa o tomai e 65-85 aso. O ni pi e umi, e aunoa ma se paʻu paʻu, e taʻamilomilo, faʻafefeteina, lanu viole, i palu taitasi o le 6-10 fatu.


© Cronimus

Maʻi ma meaʻai

O meaola faalafua, o le mea e sili ona leaga o le fatu pi - Anthoscelides obtectus Mea. Paʻu 2.8-3.5 mm le umi, ufiufi i fulufulu lauulu ma samasama-lauulu sinasina i luga, e tele naua mea e leai ni mea; pi-hydium lanu samasama-lanu mumu, tua pito i tua e aunoa ma ni vailaau i luga o itu, sili atu pe itiiti ifo foi; i luga o sulu o vae vae mai lalo, luga o le pito i totonu, tasi nifo nifo ma 2-3 tamai nifo i tua atu. Uga 0.55-0.7 mm le umi, 0.24-0.31 mm lautele, oloni-oval, foliga-sika, e le masani ona laʻititi lona lautele, papaʻe, matte. Vavave matutua, o le alofilima mai se fuamoa, 3-5 mm le umi, lanu samasama-paʻepaʻe, sina laititi; nai lo vae, tamai puʻupuʻu. O le tootoo o le uluai augatupulaga e paʻepaʻe, ma vaevae lelei. Pupa 3-4 mm le umi, lanu samasama.

Tufatufaina atu i le talafatai o le Black Sea o le Caucasus, North Caucasus, i Iukureini i Sisifo, Crimea ma Moldova.

O le meaola e paʻu i totonu o saito i nofoaga o loʻo teuina, ma i totonu o le fanua - i totonu o le uta ma le eleele i lalo o otaota. Talu ai e leai se taofi o le fatu pi pi, e faʻaauau pea ona tupu i le tautoulu ma le taumalulu i le taimi o le teuina ma e mafai ona maua iina i vaega eseese o le atinaʻeina. I nofoaga e teuina ai pi, o le meaola e tupu i le 6 augatupulaga. I le fanua, o le saito e maua ai le 1-2 augatupulaga.

I le tautotogo, e felelei mai fasi anufe mai nofoaga taumalulu i se mamao e 2.5 km. Latou te fafagaina totoga o gaosiga eseese o laau totino: pollen, petals, fugalaau. I le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana, e mafai ona maua le caryopsis i vao, i luga o le alfalfa e ola pe a uma le moa, i luga o laau o le fatu alfalfa. I luga o pi, o le caryopsis e aliali i le amataga o le faia o pi; en masse - i le amataga o le pi, o muamua i ituaiga o meaola, ona i le ogatotonu ma le tuai ona matua. O fafine latou te taatia a latou fua i ni meaʻai i le vavalaʻau pi ma totonu o pupuʻu na faʻapipiʻiina i totonu o le faʻamafa, ma faʻapitoa i luga o le faʻava (i nofoaga e teu ai fatu) i vaega o 20-40 fuamoa. O le fua o le tasi tamaitai o le 70-100 fuamoa. O le atinae o le embryonic e tumau mai le 5 i le 11 aso. O le tulaga sili ona lelei mo lea mea ua faia i le 28 ... 30 ° C ma le maualuga o le aiga ile 70-80%. Larvae e sosolo i totonu o fatu, ma o isi atinaʻega uma o le manufeʻai e iai iina. O le siva e amata mai le 18 i le 30 aso, o le red - 8-16 aso.

I -10 ° C, pe a maeʻa le 12 itula, pe a mavae le 12 itula, o le pupae pe a uma le 8, o le alova pe a ma le 7, ma le fua e taofi le sili atu ma le 16 itula. O le faʻaaogaina atoatoa o fatu mai le manufeʻai i vaega uma o le atinaʻe e ausia ile 0 ° C mo le lua masina.

O fatu pi e faaleagaina uma ituaiga ma ituaiga o pi, ae tele taimi - masani, faapea foi moa ma le auvae.O le mea e masani ai, e afaina: mai pi - Tepari, Golden (Mash), Angular (Adzuki), Rice, Lima (Lunar) ma Multiflowered, ma mai isi laau - vogn, fodder beans and lentils. I le saito e tasi, e mafai ona oʻo i le 28 ni vaega e faʻafefe ai saito, faʻaleagaina i otaota, ma meaʻai ma fatu fatu e faʻaititia. I le avea ai ma parataite o fatu fatu pi, ua iloa Diparmus laticepsAshm.


© Sanjay Acharya

E tusa ai ma le fuainumera o meaʻai, o laumei o loʻo i luga o le lisi o meaʻai maloloina e 10. O fatu pi e talafeagai mo meaai o le maʻisuka ma mea taumafa anapogi. O le fiber, lea e mauʻoa i le legumes, o se mea masani lea e puipuia ai le faʻaleagaina.

O fatu fatu pi ma laumei lanumeamata e faʻaaogaina mo meaai. O le taua faapitoa o taumafa o pi o le tuufaatasiga o le maualuga o le protein ma le suka, suga, minerals, vitamins ma amino amino manaomia. Ia soifua maloloina!