O le togalaau

Auala e faia ai se togalaau matua tuai

O a mafutaga o loo i totonu ia i tatou i le togalaau tuai? Muamua lava, o latou nei ua matutua, tuulafoaia togalaau, o loʻo usuina fiafia i galuega a tusitala Rusia ma tusisolo, i le gagana Roma; matou manatu e uiga i le tele o togalaau tuai na vaaia i lona soifuaga ma le tele o mealilo o loʻo ia teuina i le ata o ona vao. Pe atonu foi o mafaufauga o le tele o mealilo na taʻuina atu ia te ia ma na maligi loimata. O pito lelei o le togalaau sa natia mai le prying mata ma tuuina atu taimi fiafia o le nofo toatasi. Ma le isi foi, afai o lau togalaau tuai lea, e mafai ona tuʻuina atu ai manatuaga o le tamaitiiti ma manatua mea taua i lou olaga. O lenei ua e matua, matua, e te manaʻo e sui. E manaʻomia e le togalaau le faʻafouina.

E iai foi le mea e le masani ai tagata i le togalaau o lo latou laiti, ae na latou mauaina lava mai le amataga i le mea tuai, ona le mafai ai lea ona toe fausiaina, e ui o le mea lelei i le togalaau tuai e tatau lava ona faasaoina. E manatu le au faifaatoaga e fautuaina e toe faʻaleleia le togalaau, pe a oʻo atu laau i le 18-20 tausaga le matua ma le matutuape a oʻo ina faʻaitiitia le fua o le seleselega ma o le lelei o le fua o le a faʻaitiitia, ma o le tuputupu aʻe faaletausaga e na o le 10-12 cm.

Apple laau © liz i sisifo

Ina ia mafai ona faʻatonu lelei le faitau, o le a tatou tuʻuina atu manatu o tagata taʻutaʻua taʻutaʻua ma tagata mamanu i lenei mataupu.

Lafoaina o laau ma laau toto.

Muamua lava, e tatau ona e manatua o le togalaau tuai e manaʻomia le toe faʻaleleia o vaitaimi. E tatau ona faʻataunuʻu le mafaufau i totonu o se faʻatoʻaga fualaau aina. faʻapitoa: O le vavaeeseina lea o mea tuai ma filifili lelei laau taʻitasi ma laau toto. O nisi taimi, e ui lava e seasea, e tupu mai se laau e tatau ona sosolo pe a maeʻa ona faʻaleagaina e naiumu, mea leaga, isi meaola faalafua poʻo faʻamaʻi. E tupu lena vaega o le pale i lalo o le mamafa o le seleselega ma le matagi. O iinei e tatau ona tatou mafaufau e uiga i le mea e sili ona lelei e fai: pe toe faʻafoisia (e ui lava e masani ona faigata lenei mea), poʻo le faʻamavae atoa lenei vaega.

Aporo tuai © John Lord

O se mea lelei i le toefaʻaina o tagata ua maliliu, toeaina, maʻi, ae le o le taumalulu-fualaau aina suamalie, o se vaega tele o lea mea e vave tuʻuina atu i totonu o le togalaau, lea e mafai ona faʻaaogaina mo le totoina o isi mea totō, e fuafua i lo latou faʻamalosia mo le malamalama.

Lauina o laau.

E taʻitaʻia, muamua lava, ina ia faʻaleleia le faʻamalamalamaina o le togalaau. O loʻo faia, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei ona taʻua i lalo: i le itu i saute o le 'upega tafaʻilagi, ua filifilia se laau malulu, o lona pale atoa ua vavaeina ma Toe faʻafou se tasi pe sili atu ituaiga. O se togalaau matua e masani lava ona maua ai se seleselega lelei, o lea e mafai ai ona faaaoga se teuteuga malosi o se tasi o itu o le pale o se tasi pe sili atu laau. Ina ia faia lenei mea, e aveeseina lala o skeletal ma se vaʻa toetoe lava o latou pito i lalo pe o latou siitia atu i se lala o le itu. O nisi taimi o le tipi malosi o le tasi itu o le palealii o se laau umi, e taua, lea o le a vavalalata ai le pupuu, ae sili atu ona taua.

E tupu i le auala lenei: e iloa e le fai togalaau se tasi o auala i totonu o le togalaau ua susulu lelei e le la, ma filifili e faʻaaogaina mo le totoina o ni togalaau faʻafeolola, e masani lava ona faʻaopoopoina le oneone mama i lenei nofoaga. Na te ufiufi se auala fou i lalo o palealii o laau matutua, ma vavae ese lala taitasi e paolo ma le maua ai se fua lelei lelei.

Orchard © Morgaine

E tatau ona aveese se vaega o le pale po o le laau atoa i le amataga o le tautotogo ae le o le tau faaiu o le autumn, pe a tutupu laau e aunoa ma laulaau, ae i le vaitaimi latou te aumaia ai le ata sili. E masani ona faia i le tautoulu, pe a uma le seleselega.

E tatau foi i se tagata fai togalaau ona manatua le manaomia mo suiga faavaitaimi i le galueaiina o togavao. O lea, e ala i 10-12 tausaga le matua blackcurrant bushes ma a maeʻa maeʻaeʻa le eleele, totoina laau fou i le va o le togalaau tuai. O togalaau tuai tuai ua suia foi i ni mea fou, ae o nofoaga fou ua atofaina mo i latou. I se tasi nofoaga E mafai ona tupu fugalaau e le silia ma le 12 tausaga.

O fautuaga nei a le taʻutaʻua lauiloa B. A. Popov.

O loʻo i ai se isi tagata ofoofogia, o se saienitisi e iai sona poto masani i le togalaau, e masani ona tele faifaatoaga, o se tagata suʻesuʻe i le faʻalapotopotoga o faʻatoʻaga o le All-Russian Institute for Agricultural Sciences and Anatomy,

O le mea lea, e le o fautuaina vave e se saienitisi atamai le aveesea o mea uma e le talafeagai i totonu o le togalaau tuai. E tatau ona mataʻituina ma le faaeteete le ola o le togalaau ona faatoa amata ai lea ona toe fausia. Muamua lava, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa ia laau taʻitasi. O mafuaʻaga e tatau ai ona vevela laau e pei ona taua i lalo: afai latou te i ai i totonu, o le paʻu ua mate, pala ma le leaga, o le tuputupu ae faaletausaga e vaivai (e sili atu i le 10 cm). E sili ona faigofie le tipiina o se laau e tasi i le maualuga o le 40-50 cm mai le eleele. Afai e siosiomia e isi laau, o laau, o le mea lea e tatau ona e tipi i lalo lala o le skeletal (amata mai i le pito i lalo), ma o le mea e totoe, ae le o luga o le eleele, ae i le maualuga pe a ma le 1.5 m: o le a sili atu ona faigofie le fesuiaʻi i le taimi o le vevelaina.

Apple Orchard © liz i sisifo

E fautuaina le faʻaaogaina o se metotia faʻafaigofie o le tilivaina o laau e faʻaaoga ai le ammonium nitrate: tipi ese le laau i lalo, e sili ona lelei le puʻeina o ni pu ile pulou, sasaa lua lima o le ammonium nitrate i totonu, ufiufi i se paʻu palasiti ma nonoa i twine. I le masina, o le masima masima o le a fafie ai le fafie ma liliu ai e avea ma efuefu. I le avanoa avanoa, afai e le lilofia e isi laau, e mafai ona e totoina se fale fou. I le taimi lava e tasi, e taua le manatuaina o le faʻatoʻaga ma le faʻaleleia atili o le ituaiga o ituaiga (o ituaiga eseese ia e mafai ona tuʻuina fua e aunoa ma le i ai o vailaʻau e faʻaleagaina ai meaola).

  • e le mafai ona e totoina se apu pe a uma le apu, se pi pe a uma le pi, ma le paʻu pe a uma se pulu;
  • nai lo o le apuina o le apu, cherry, plum, pear e tatau ona tupu - ma tutusa ma isi laau.

Faʻasolosolo tuai.

Afai e 20-25 tausaga o apu ma pear ua i ai ogalaau ma lala autu e maloloina, e mafai ona latou ola ma fua mai fua mo se taimi umi, e ui lava o le a itiiti le fua i le taimi. O ia laau e manaomia vavae ese le matua. I le tausaga muamua, o le pale e tatau ona faʻavaivaia i le ogaoga o le tino - aveese lala faʻamalosi. O lenei mea o le a maua ai le malosi i le fafaguina o pusi momoe i luga o le ogalaau ma i lalo o lala skeletal. Mai ia i latou e ola i luga o le vaomago, e pei ona taua o le taamilosaga. O le tausaga na sosoo ai, o pito i luga, mafiafia ai le pale, ua tipiina i totonu o se mama, ma o mea na totoe o loʻo faapuupuuina, ma tuu ai ni gaʻo se lua pe tolu. O le teuteuina i le mama o le faʻamautinoa e leai ni tumutumu e tumau pea i le taimi e teuteu ai, ma o le vaeluaina o ia lava e aunoa ma le gau o le uʻamea tafatafa. Mai vine ola ma faia se pale. I le lua i le tolu tausaga o le a mafai ona aoina fua tetele.

Old Orchard © Mark Shirley

I totonu o le togalaau tuai, e mafai ona e totoina ni ituaiga o fualaau aina e ala i le toe togiina o se vaega o lala skeletal i luga o le laau tuai. O pito i luga e talafeagai foi mo lenei mea. O le mea moni, o tui e tatau ona faia tele ina ia avea ai ituaiga fou ma vaega taua o le fua. O faʻamanuiaga o le faapipiiina o mea e manino: ona o le fefaʻasoaʻiga o ituaiga, o fua e sili atu ona lelei ma ua faaleleia atili o latou uiga.

Afai e tupu lau togalaau tuai irga, chokeberry (chokeberry), vao hawthorn ma mauga mauga, e le tatau ona e faʻaumatia. E mafai ona e totoina ituaiga vao i luga o nei laau (Veles, Chizhovskaya, Thumbelina, Vidnaya). O le a le umi le umi e pei ona faapipiiina i luga o se vao vao - o le a latou ola 15-20 tausaga, ae o le tausaga lona tolu o le a latou maua ai se seleselega lelei.

I le tulaga o le tulaueleele naʻo siaki se tasi po o le laau e fautuaina ai le filifilia o se ituaiga o le tagata lava ia e le manaomia ai le palotaina (cherries - 'Molodezhnaya', 'Bulatnikovskaya', 'Rastorguevskaya', 'Pamyat Enikeeva', 'Rusink'; plums - 'Morning', 'Egg blue', 'Blue Gift', ' Alexy '). I totonu o le pale o se ituaiga e le mafai ona ola, fai mai 'Skoroplodny', totoina se ituaiga eletise - mo se faataitaiga, 'Red Ball' po o nisi o ituaiga pelemu ('Kuban Comet', 'Traveler', 'Cleopatra', 'Golden Fleece' ua fautuaina mo le Moscow Region )

E tatau ona manatua lena mea o kerupi uma lava e leai ni mea e faʻaleagaina, ma mo se laau e tasi e fua mai, e tatau ona totoina ni ituaiga se lua pe tolu foi. I le taimi lava e tasi, o le a foliga matagofie tele le laau pe afai o le faapipiiina o le a mafai ona filifili ituaiga eseese ma lanu eseese, mo se faataitaiga, lanu mumu ('Fatezh'), lanu piniki ('Bryanskaya pink') poʻo le samasama ('Chermashnaya'). Manatua o le vavaeina o fualaau o mamanu o loʻo taʻua i luga e mafai ona faʻatau mai e aunoa ma ni faʻafitauli i fale tausimai poʻo faleoloa.

Orchard © Laura Nolte

O vine i totonu o le togalaau tuai e manaʻomia foʻi le toe taui. O lenei galuega e sili ona faia i le tautoulu. Mo se faʻataʻitaʻiga fuamoa ma gogoberry mafai ona tupu ma fua mai i le tasi nofoaga mo le 10-12 tausaga. Faatasi ai ma le matua, o le tuputupu ae faaletausaga e faavaivaia, gaosia ma le lelei o fua o laau. E fautuaina ia vao e sili atu nai lo le 12-15 tausaga le maualuga ma susunuina. I avanoa avanoa, e sili ona lelei le totoina o isi fualaau aina - fualaau aina, fualaau faisua, laau mata.

Ae e mafai ona e faia i se isi auala: aveese le vaega uma o le eletise o laau, ma fausia ai se palealii fou mai lala ola, faapuupuu le 1-2-tausaga le tuputupu aʻe e 4-8 pea. Po o lea: tipi i le faavae o le matutua o le 5-7-tausaga le matua, faapuupuu lala 3-4-tausaga le matutua i le itu o le lala ma faasee ese le vao, aveese lala vaivai ma le mafiafia. A maeʻa ona teuteuina le matua, currants ma gooseberries o le a maua mai isi 5-6 tausaga.

Matou te moomoo maimau pe a toe faʻafouina lau togalaau tuai!