Laʻau

Tamarix

O le generic genus Tamarix, e taʻua foi o le selu, po o le tamarisk, o le aiga tamarisk, ua fai ma faatusa o laau afu ma laau iti. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le silia ma le 75 ituaiga. O lea ituaiga laau e taua foi o se pulu, o se suavai vai, o se jengil, o se laau a le Atua, selu selu ma Astrakhan lilac. O le igoa faasaienisi igoa tamarix e sau mai le igoa o Tama Riz, lea o loo i totonu o Pyrenees, i le taimi nei ua taua ai Timbra. I le natura, o le tamarix e mafai ona maua i Asia, Aferika ma le itu i saute o Europa, aʻo fiafia e ola i toafa ma fanua tuufua, i le oneone, ma luga o solonetzes ma masima masima. Mo se faataitaiga, i totonu o vaomatua o Asia Tutotonu, e 15 ituaiga o laau, i luga o mauga o Asia Tutotonu o loo maua i le tusa ma le 2,000 mita i luga aʻe o le sami, ao le Caucasus tamarix e oʻo i le maualuga e le sili atu ma le 600 mita.

O le togavao o le tamarisk ua totoina e le au fai togalaau e avea o se mea teuteu e pei foi o se laau toto.

O vaega o le vao vao

O se laau laʻau tamarisk matagofie e mafai ona faʻaaogaina pe faʻavela. I le faaopoopo atu i vaovao, o laau e masani ona maua o loʻo ola aʻei luga, e maualuga le 1.5-12 mita, ma o latou ogalaau e sili atu le mafiafia nai lo le afa mita. O le pale e aofia ai 'auʻau e pei o le' aʻano, o loʻo i ai le tele o mea lapopoa laulau laʻitiiti e faʻapitoa e tutusa ma fua, o lanu e mafai ona avea ma taimuri, lanumeamata-lanumoana poʻo le lanumeamata. O mea tetele e pei o petic-like poʻo racemose inflorescences e aofia ai fugalaau lanu paʻepaʻe poʻo le lanu piniki. Aʻo lei oʻo i le vaʻaiga, pe a laʻau le vao i le tele o faʻamaʻi e leʻi tatalaina, atonu e foliga mai na teuteuina i ni pulu. O lenei laau o se laau lelei tele o le meli, o lea i le vaitau o le vavalalata e tosina ai pi i le togalaau. O le fua o le pamhedral pyramidal box, lea e tele fatu, fatu i totonu o fatu fatu.

Tamaish o se laau malosi tele lea e sili ona puipuia i le lamala. E mafai ona totoina lenei laau toto i totonu o se aai tele, aua e tetee atu i le gaosiga o le kesi. O le tuputupu ae o sea laau e le faʻalavelave ma sili ona manaia.

Fanua Tamarix i le avanoa

O le a le taimi e faʻatau ai

O le totoina o laau tamarix i eleele lafoaia e fautuaina i le tautoulu i le taimi o le lau, ae e sili atu le faia o lenei mea i le amataga o le tautotogo. O le palapala mo ia ituaiga togavao e lelei ona vaʻaia, ao lona tuufaatasiga e mafai ona iai. E mafai ona tupu e tusa lava pe mamafa i le eleele palapala, ae naʻo le tulaga lenei, pe a totoina le laau i le palapala, e tatau ona faaopoopo le humus ma le peat. Tamaitiiti e mafai ona tupu i le paolo, ae e sili atu le filifilia o se nofoaga lelei mo le totoina.

O le filifilia o se nofoaga mo le totoina o se togavao e tatau ona faia ma le faaeteete, talu ai ona o le umi o aʻa mago e faigofie ona faaleagaina, o le a faʻafefeina ai le gasegase ma le tiga.

E faapefea ona toto

O le tele o le lua tulaʻi e tatau ona 0.6x0.6x0.6 mita. I le pito i lalo o le lua ua maeʻa, e tatau ona e faia se alavai lelei, o le mafiafia e tatau ona tusa ma le 20 simetimita, mo lenei mea e mafai ona e faʻaaogaina piliki piliki, maʻa mafiafia, faʻalauteleina o le oneone poʻo pebbles. I le pito i luga o le alavai, tuʻu se faʻafefiloi o humus ma le pefu laupapa. Ona tatau ai lea ona ufiufi le lua faavae i le 2/3 o le paluga eleele e aofia ai le oneone (1 vaega), eleele lauusiusi (2 vaega) ma le paʻu (1 vaega).

A o lei totoina, teuteu le gaʻo o le seedling e tatau ona faia, aʻo isi vaega e le sili atu i le 30-50 mm le uumi. Ona tatau lea ona tuu le laau i totonu o se lua, lea e tatau ona ufiufi i le palapala (o le tuufaatasiga o loʻo faamatalaina i luga), ae naʻo le aʻafia o aʻa o le fatuga e faʻamaʻo saʻo. Toto le pito i luga o le eleele faataamilo i le laau totō, ona suavai lelei lea. Pe a totoina, e tatau ona maitauina pe a uma ona faasusu le fatu, e tatau ona i ai lona ua i le maualuga o luga o le saite.

Tausia le tamarisk i le togalaau

E totoina i le eleele mafolafola tamarix seedling mo le 15-20 aso muamua e manaʻomia le puipuiga mai le susulu o le la ma le suʻeina masani. A maeʻa lau laʻau i luga o le laau, latou te taofi le puipuia mai le susulu o le la, ma faaitiitia ai le tele o le suāsusu. Ma o lena vai mai le palapala e le vave faʻavaveina, e tatau ona faʻatumu lona pito i luga i se laʻau o mulch, mo lenei mea e mafai ona e faʻaaogaina ai soʻo se meafaitino. O laau matutua e manaʻomia ona faʻaleleia i se vaitau umi umi, ae afai e timu faʻafuaseʻi i le taumafanafana, ona le manaʻomia ai lea ona faʻafeinu le tamarix. A maeʻa le timu pe faʻaiʻu, e tatau ona seʻe ese le pito i luga o le poloka poloka, ao toso ese uma vao vao.

O le fugaina o le ogalaau o loʻo faʻatino i le tautotogo, o le taimi lava e amata ai le tuputupu aʻe o le vaitau, e faʻaaoga ai le faʻalalaʻau faʻasaina mo lenei mea. I le taumafanafana, e tatau ona sosolo i luga o le laʻau ma se fofo o le phosphorus ma le faʻamalolo.

O Tamarix e sili ona puipuia i le taumalulu, ma o le mea lea e mafai ai ona totoina i itulagi ma le le mafanafana o le tau. O le mea lea, i Urals ma i le faʻatoʻaga o lenei laau ua salalau i aso nei. O lenei vao e aunoa ma se malutaga e mafai ona tatalia se matāua o le vevela e itiiti ifo i le 28 tikeri. Afai o malulu e malulu tele, ona manaʻomia lea o se malutaga e le vao. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ufiufi le oganu aʻa i se mafiafia laulau o le laupapa launiu pe ufiufi i lala o le paʻu laau, o le ogalaau e tatau ona afifiina i se ie lalaga po o se ata vailaau.

Faʻamā teuteuina tamarix

Tamarix e manaʻomia le faʻapipiʻiina o paʻu, lea e faigofie lava ona fesiitai. O le taimi sili mo le tipiina o le pale o le amataga o le tautotogo, ma e tatau ona e puʻeina i le fulafula o fatugaʻo. O lala tuai e iai ni tuputupu aʻe pupuu e manaʻomia ona tipiina i totonu o se mama, pe a uma le 4 vaiaso o le a latou tuʻuina ai ni taʻai laiti, ma o le a toe faʻalelei ma matagofie le vao. O lea ituaiga laau e manaʻomia ni mea e faʻasaʻo ai le matua. E faia i luga o se paranesi malosi, lea e latalata i le pito i lalo o le togavao pe a mafai ai. Manatua o le tuputupu aʻe o aʻa e le tatau ona faʻavaivaia, aua o le a mafua ai ona paʻu i le numera ma le umi o inflorescences. Faatasi ai ma le amataga o le tuputupu ae o le vaitau, o le a mafai ona iloa lala ma fatu ua faaleagaina e le kiona, lea o le a manaomia ona tipi i laupapa ola maloloina.

E mafai ona e taina le vao i le faaiuga o le fuga. Mo le pale ina ia tumau le matagofie ma lelei ona teuteuina, e tatau ona vavae ese ni 'ele mafolafola faʻafefeteina, ma amata ai foi ona faʻaumatia ia mea leaga. A tipi le laau, taumafai e faʻamautu atili, a faʻapea e manaʻomia ona nonoa ona lālā i lagolago.

I le tamarisk, o le pale e vave televave, i lenei itu, o lona vevela e tatau ona faia i se faiga faʻaletoloa, vavae ese vaega o paranesi mo lenei mea.

Maʻi ma faʻamaʻi

O ia ituaiga laau toto e sili ona puipuia i meaola faalafua. E mafai ona latou faʻaaogaina pe a fai o soʻo se vailaʻau vaʻaia e aʻafia. Ina ia faʻamalo ese meaʻai, o le a lava le na o le 1 le taimi e fufulu ai le laau i se vailaʻau iniseti.

I le vaitau timuga, e faigofie ona afaina ai le tamarix i se maʻi afaina. Laʻau afaina ma lala e tatau ona vavaeina ma faʻaumatia, ma o le vao ma le eleele o loʻo siomia ai e tatau ona sosolo i se vaifofo malie.

Faʻapenaina o tamarix i le togalaau

E mafai ona tupu fua mai fatu, ae ui i lea, e le fautuaina e le au fai togalaau le faʻaalu o latou taimi i lenei mea, talu ai o le vaʻaia o se ala e sili atu ona faʻalagolago ma vave e faʻalauteleina ai sea laau.

E mafai ona faʻaleleia se vaomatua e ala ile tipi i le amataga o le tautotogo. Mo le faia o lenei mea, e tatau ona e saunia ni tolauapiga semi-lignified ma se mafiafia o le 10 millimita ma le umi o le 7-10 senitimita. O le vaega pito i lalo e tatau ona togafitia i se vaifofo o le sooupu e faaosofia ai le tuputupu ae o le aʻa, ona tatau lea ona totoina i se itu i se atigipusa ua tumu i le eleele mama e aofia ai le oneone ma le eleele togalaau (1: 1). I le pito i luga o le atigipusa, e tatau lava ona e ofuina se pulu, lea e tatau ona manino. Nai lo lena, e mafai ona e ufiufi taʻitasi taʻitasi i se fagu ipu i luga. A maeʻa ona seleseleina, e amata ona tutupu aʻe laulaau talavou i totonu. O le totōina o ia mea i luga o eleele palapala o loʻo faia ia Me, ma aua neʻi galo latou te manaʻomia se fale puipui mo le taumalulu. I le amataga o le tautotogo e sosoo ai, o le taumalulu e ola ai laau totō e mafai ona gaosia i se nofoaga tumau.

E mafai ona e suʻe i se isi metotia e maua ai aʻa, aua o nei mea e tuu i totonu o se pusa ua tumu i vai. A oʻo mai aʻa i luga o le tipi, e tatau ona totoina i totonu o le togalaau ma ufiufi i fagu tioata.

A oʻo ina faʻalautele le tamarisk i se fatu (seed), ia manatua o lana fatu e taofia ai le lelei o le germination mo sina taimi puupuu, ma pe a tupu aʻe laau i totonu o vaitau, e seasea ona tupu. A o le lūlūina, e le manaʻomia ona faʻamaonia fatu. E na o le tufatufaina atu i luga o le palapala, e aunoa ma le faʻalauteleina ma le faʻafefeteina ile eleele. Ona faʻapipiʻi lea o le atigipusa i luga o se paʻu e tumu i le vai. O laau malolosi ma tuputupu ae e tatau ona paʻu i le aʻoga mo le faʻaleleia. O fualaau aina e manaʻomia se fale lelei mo le taumalulu. A mavae le 1 po o le 2 tausaga, e mafai ona totō le laau i se nofoaga tumau.

Ituaiga ma ituaiga o tamarix ma ata ma igoa

I le natura, e sili atu ma le 70 ituaiga o tamarix. Ae ui i lea, o le tele o nei mea o loʻo faʻaleleia e maualuga le malosi o le toʻa

Tamarix e fa-maʻa (Tamarix tetrandra)

I le natura, o lenei ituaiga o meaola ua maua i Eleni, Crimea, Asia Itiiti, faapea foi i sautesasae o le vaega Europa o Rusia. O lenei ogalaau e tele, ma e maualuga lona 5-10 mita. O laʻau faʻapipiʻi ua valiina i lanu mumu-lanu enaena. Green-emerald leaf plates o loʻo i ai se fuamoa-faʻapuʻupuʻu poʻo se mea e le mafai ona faʻasolosolo, latou te taʻalo i le faavae, ma i luga o la latou apeʻa o loʻo i ai se faʻamaʻi fatu. I luga o le itu itu o loʻo i ai ituaiga fugalaau, e aofia ai fugalaau e valiina i lanu eseese mai le lanu piniki i le paepae. E toto le laau ia Aperila poʻo Me. O lenei laau toto e puipuia i le lamala ma le umi (mafai ona ola e tusa ma le 75 tausaga).

Tatala Tamarix (Tamarix laxa)

I lalo o le natura masani, o lea ituaiga laau e maua i Northwest China, Northern Iran, Mongolia, Afghanistan ma le Lower Volga. O lenei ituaiga o meaola o loʻo faʻatusalia e se lala laʻau tele poʻo le tele-laau, o lona maualuga e tusa ma le 5 mita. O paʻu lafoaʻi lala e valiina i se lanu po o lanu lanumeamata. Faʻasaʻo vavalalata pepa lapisi o le oval-rhombic poʻo fuamoa e faʻapipiʻi i le pito i lalo ma faasino i le ape. O le apical panicles e faia e ala i laʻau o le racemose inflorescences e aofia ai fugalaau lanu piniki. O lea ituaiga toto e ola mo le tusa ma le 8 vaiaso. O lenei ituaiga meaola e iloga i le lamala ma le malulu, e le o se mea e gaosi i le palapala ma e masani ona faʻafefeina lona togafitiga.

Tamarix agalelei (Tamarix gracilis)

I lalo o tulaga masani, o sea tamarisk o loo maua i Saina, Iukureini, Kazakhstan, Siberia, i sisifo o Mongolia ma le itu i saute o Europa o Rusia. O le maualuga o le vao e le sili atu i le 4 mita. I luga o le paʻu o lala vavalalata, o loʻo i ai ni laʻau paʻu o le paʻu i totonu o le lau ma sinasina ma le fana. O le lanu o le paʻu e lanumoana-lanu uliuli po o le paʻu-lanu enaena. O lapisi lau laulaʻau i luga o laulaau lanumeamata ua paʻu. I luga o paranesi tausaga, lapisi laulaʻau o lapopoʻa tetele, ma o loʻo i ai ni foliga faʻamalosi ma foliga lanu. Faʻasolosolo tautau o le tautotogo e oʻo i le 50 mm ma e aofia ai fugalaau piniki. O le fugalaau fugalaau o se vaega o le tele o mea e tutupu mai, ma e oʻo atu i le umi o le 70 mm. O lenei ituaiga o fugalaau e malulu ma matagofie ona tupu; e masani ona faʻaaogaina e tagata e faia ata.

Tamarix paʻu (Tamarix ramosissima), poʻo le tamarix e lima-stamen (Tamarix pentandra)

I totonu o le vao, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i Iran, Mongolia, Moldova, Saina, Central Central, Iukureini ma le Balkans. E fiafia e ola i luga o auvai, vaitafe ma luga o vanu o vanu. O le maualuga o ia laau toto e ola saʻo-tusa ma le 2 mita. O lala lamolemole e valiina i le lanu sinasina po o le lanumeamata lanumeamata, ma o laʻau taʻitasi e mumu sesega. O lapisi lapisi lapisi o loʻo i ai faʻailoga taulima. O faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e oʻo atu i le umi o le 50 mm, e aofia ai fugalaau piniki. O fuʻa ua matauina ia Iuni-Setema. O ia ituaiga laau toto e le o faigata i le tuufaatasiga o le palapala, vave ona fetuunaʻi i tulaga o le taulaga, e faigofie ona toe faʻaleleia pe a maeʻa, ae e tatau ona ufiufi mo le taumalulu. Fiafia ituaiga:

  1. Pink cascade. O lenei ituaiga e fugafulagi fiafia tele.
  2. Rubra. Le lanu o fugalaau e mumu-violet.
  3. Sammer Glow. O le lanu o fugalaau o le fugalaau loloto.

Tamara i le mamanu o le laufanua

Tamaʻitaʻi e faʻaaoga i le faʻaogaina o fanua mo faʻavaega o kulupu ma fale puipui. Ae o lenei laau toto e faʻaaogaina e avea o se taufefe, mo se faʻataʻitaʻiga, pei o se "punavai" fugalaau i totonu o le mutia lanumeamata. E le o ni laau maualuluga ma laau toto o lenei ituaiga e fautuaina e tuufaatasi ma conifers, e aofia ai: i le thuja, juniper ma le spruce spruce. E le gata i lea, o lenei mea totino e ogatusa ma le lilac, barberry ma Jasmine.

O ituaiga taʻitasi o le tamarisk e totoina i le fale. Ua tupu foi Tamarix i eleele suamalie, i togavao, vaomatua ma fanua tuufua, ma ua faʻaaoga foi e faʻaleleia ai oneone felelei ma galulolo.