O laau

Dogwood

Cornel (Cornus) o se sui o le aiga o le cornel. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 50 ituaiga. O Dogwood e masani lava o se laau laʻau po o se vao, ae i nisi tulaga, o se laʻau faʻapitoa o le lauulu ma le taumalulu-lanumeamata. O lenei ituaiga e 4 subgenera. O le upu dogwood e nonoina mai le gagana Turkic, ma ua faaliliuina e "mumu", masalo o lenei laau toto na faaigoa i le lanu o fua o le ituaiga taatele. I lalo o tulaga masani, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i le itu i saute ma sasaʻe o Europa, Asia Minor, Iapani, Saina ma le Caucasus. Sa amata e tagata ona atina le dogwood mai aso anamua. O le mea lea, na filifilia ai e tagata Eleni anamua ma Roma ituaiga sili ona lelei mo vao e totōina i togalaau, ma e tusa ai ma Virgil, i lenei mataupu na latou ausia ai le manuia. I totonu o latitudes, na amata ona totoina se laau faapena i le seneturi lona 17, i lalo o Tsar Alexei Mikhailovich, o le na faaalia le fiafia i laau toto. I le taimi lava e tasi, o dogwood, ona o fua aoga, lea na saunia ai teuteuga i lena taimi, na fagua ai le fiafia tele i le tupu. O uluai tagata na nonofo i Amerika na faʻaaogaina se laau faapena e fufuluina o latou nifo, ao faia e tagata Initia o lenei konetineta ni fana mai ai. Talu ai ona o le maualuga o le malosi o le fafie, o le taimi na amata ai, ona amata ona latou faia ni pou mo faitotoa ma tuitui, taʻaloga tenisi ma puipui mo mea tau lalaga. O loʻo i ai faʻamatalaga na faia foi le Koluse Paia mai lenei laau. Pasefika Dogwood O le fugalaau aloaia o British Columbia, o se itumalo i Kanata. I le taimi lava lea, o le vinewood flowering flowering o le laʻau aloaia o ia setete o Amerika e pei o Virginia ma Misuri.

Dogwood vao togavao

O ituaiga e sili ona lauiloa o lenei ituaiga o le dogwood (male) masani, o se laau. E oʻo atu i le maualuga o le 2.5 mita ma e iai le lanu moli mūmū mūmū. Afai e fesoʻotaʻi le fana i luga o le palapala, ona oʻo vave lea o le aʻa. E masani ona valiina ni laupepa lanu meamata i se lanu lanu meamata. O fugalaau paʻu-paʻepaʻe o se vaega o inflorescences e lima senitimita le lautele. O le fugalaau e amata ia Me ma e na o le afa masina. O fua e mafai ona maua ai le 1 poo le 2 fatu, o lo latou matutua e tupu ia Aokuso-Oketopa, e mafai ona eseese i foliga ma lanu. I ituaiga aganuu, o le umi o fua o le tolu senitimita, e pei o le tulafono, o latou foliga e faʻaloloa-palaniki, ae e mafai foi ona toetoe lava o le lapotopoto, ma foliga tutusa foi pe o le fala. I le avea ai o se tulafono, o le lanu o fualaau aina e lanu mumu, ae maua foi samasama, uliuli, piniki ma lanu viole. O fua foi e fesuisuiai i lo latou tofo, o lea e mafai ai ona latou sua, suamalie, suamalie, malogo pe soona suamalie. O Dogwood lava ia e mafai ona fausia e pei o se vao pe pei o se laau. O se togalaau e le o le kiona, ae afai o le vevela e pa'ū i lalo lalo ifo o le 30 tikeri, o le a faʻavaivaia le auʻau. O se vao o se laau faapena e mafai ona ola umi atu nai lo le selau tausaga.

Fagaloga o Dogwood

O le a le taimi e toto ai

E fautuaina le totoina o le sana i totonu o le eleele tatala i le taimi lava e amata ai le paʻu paʻu i lalo ole poplar. I le tautoulu, totoina o se togavao e sili atu nai lo le tautotogo. O le mea moni o le tautotogo e tatau ona e maua se taimi e totoina ai se fatuga i se vaitau puupuu, e pei o le taimi e susulu ai le palapala, ae le amata amata ona tatala. Mo ia ituaiga laau, o se vaega o le malu puipuia o loʻo i le itu i saute poʻo le itu i sauté sisifo o le togalaau e talafeagai lelei. E tatau ona tumu le palapala i le lime, ae le tatau ona latalata le vai i le 1.5 mita i luga o le eleele. O Dogwood e mafai ona tupu i le eleele malulu, ae o le a tupu atili le leaga, ma o le a lelei le faʻaitiitia o le lelei o fua. E tatau ona i ai se mamao e le itiiti ifo i le 3-5 m i le va o le laau ma so o se fale, pa poʻo isi mea totino. Ina ia mafai e le laau toto ona fua mai, e manaʻomia ai le uila, ma e sili atu pe afai e iai sau talo e 3 i le taimi e tasi, 3-5 m.

Faʻamasinoga

O fualaau e faʻaaoga mo le totoina e tatau ona 2 tausaga. I le maualuga, e tatau ona latou oʻo ile 150 senitimita, ma o latou ogalaau e tatau ona i ai le lua-senitimita le lautele, ma le 3 i le 5 skeletal branches i luga ole fatu. O le loloto ma le lautele o le toto toto e tatau ona tusa ma le 0.8 m. Pe a sauni le pu, e tatau ona lafo i totonu le siteki, lea o le a avea o se lagolago mo le fatuina. I le taimi lava e tasi, e fautuaina e tuu le siteki i luga o le itu lea e masani ona oso ai le matagi. Pe a eli se pu, o le pito i luga o palapala, tumu i meaʻai, e tatau ona faʻapipiʻi faʻatasi ma mineral fertilizers ma humus, ona tatau loa lea ona sasaa atu i le ogatotonu o le lua faʻaputu ma se komi. I luga o lenei faaputuga, ma o le a tatau ai ona faʻapipiʻi se fatuga, lea o loʻo aʻafia ai aʻa. Ona tatau lea ona ufiufi le lua i le eleele lava e tasi, ae o le aʻa o le laau e tatau ona tulaʻi 3-4 inisi i luga ae o le eleele. Suavai le toto totoina e faaaoga ai le 30 lita o vai. A maeʻa maeʻa le suavai, o le ua aʻa e tatau ona fusi i luga ole palapala. Ona tatau ai lea ona faapuupuu ia upega o le laau i le 1/3 ma nonoa i luga o le siteki. O le lio o le poloka e tatau ona ufiufi i se vaega o le mulch (humus poʻo le eleele vevela mai le lalolalo o le eleele, lea e le matua tele).

Dogwood Care

O Dogwood e tatau ona tupu i le toetoe lava o le auala tutusa e pei o isi fualaau aina (mo se faataitaiga, barberry poo gooseberry). O ia ituaiga ogaoga e tatau ona faʻafeinu, vela, teuteu, teuteuina, ma fafagaina i le taimi, ma e tatau foi ona e tatalaina le eleele i taimi uma. O lenei mea totino e tasi lona vaega, e pei o lona fua, e leai se vaitaimi, o lona uiga e maua ai se seleselega i tausaga uma. O le seleselega mo le tausaga e sosoo ai e faʻataatia mai ia Me ia Iuni i lenei tausaga. I lenei tulaga, o fugalaau e tatau ona i ai le taimi e faʻamaʻaʻa atoatoa ai aʻo leʻi oʻo i le iʻuga o le vaitau o le tuputupu ae olaola, o lo latou tulaga e tupu i le taimi e tasi ma le tupu aʻe o aʻa. I lenei itu, o le fausiaina o taimi masani ma le pito i luga e taua tele mo dogwood.

Mo le puipuia o le salalau o le suavai i luga o le eleele i le taimi o le fausiaina, e tatau ona faia se fulufulu faataamilo i totonu o le laau. O lenei mea o le a faʻatagaina ai se aʻa o le aʻa e faʻafefe lelei ai vai. Suavai le laau e tatau ona faʻalelei, ae le faʻatagaina le faʻaogaina o le suavai i aʻa. A maeʻa le faʻavaivai, veleina ma faʻaleleia le palapala palapala i le loloto e 8 i le 10 senitimita ma leai se isi mea. Seia oʻo i le ogatotonu o le vaitau e faʻaaogaina ai le faʻasamaʻi o loʻo i ai le vailaʻau ma fuamosa i la latou tuufaatasiga. I lenei tulaga, o le suauu e fafagaina mai le afa lona lua mo le tele o vaega faatasi ai ma fomaʻi o loʻo i ai le sukalala (mo se faʻataʻitaʻiga, o le pefu laupapa). E le gata i lea, e lelei le tali a le laau i le faʻasusuina ma le humus poʻo le faapalaga. Ae mo le tuuina atu o se fua lelei, o le i ai o le calcium i le eleele e matua talafeagai lava.

Teuteu

Dogwood e manaʻomia se teuteuga faʻatulaga. I le taumalulu po o le amataga o le tautotogo, pe a malolo le dogwood, e tatau ona vavae ese mai le vao ia lala na manuʻa, faaleagaina i le malulu poo le mago, ona o luga o mea faalavela po o masini pathogenic e masani lava ona masani. O taimi uma, e tipiina ai se paranesi, e tatau ona togi le seleulu i se vaifofo o le pisia (1: 3). Afai e le faia lenei mea, ona mafai lea ona faigofie ona faʻafesoʻotaʻi fomaʻi i vailaʻau ola maloloina. E tatau ona faʻapuʻupuʻu pe tipiina i luga o laʻau le tele o tuai tuai, o le a mafua ai le faʻaosofia o le tuputupu ae o le 'auʻau talavou. E le gata i lea, ia mautinoa e aveʻese aʻa ma lala e ola i totonu o le togavao. Afai e faapipiiina le vao, ona tatau ai lea ona tipi ese uma ia upega o loʻo i lalo ole nofoaga o le suluina. E talafeagai le fausia o se pale i ni tulaga e seasea ona tupu, talu ai ona e foliga mai o se foliga vaaia mataʻina.

Maʻi ma faʻamaʻi

O Dogwood e sili ona puipuia i faʻamaʻi eseese ma iniseti leaga. Ae ui i lea, dogwood e mafai ona pisia i maʻi faʻaleagaina e pei o le ele, ae e seasea lava ona tupu. I totonu o se siama faʻamaʻi pipisi, o lanu samasama e aliali i luga o lau o laupepa lau. Ina ia faʻaumatia lenei faʻamaʻi, o le a tatau ona togafitia le fale ma le suavai o Bordeaux. O le isi laau e masani ona maʻi i le paʻu palapala, lea e lafoina i le fesoasoani o le colloidal sulfur. Ma e tupu foi na maua e dogwood, lea e fesoasoani ai le vai Bordeaux e taulima ai. E le gata i lea, e mafai ona taoto le gata i luga o le vao, lea e faaleagaina e ala i le taina o le vao i le lime, ma e mafai foi ona faalavelaveina e se anufe-multicolor, ua mateina e le parish greenery.

Dogwood i le faʻatoʻaga

O le tele o faifaatoaga e talitonu o le a le ola se ituaiga o laau faapena i le tuafanua ma Moscow, ma o lea e le mafai ona totoina iina. Ae e le o lea. Faafetai i taumafaiga a le au faifaatoʻaga, na fananau mai ituaiga anufe dogwood e le mafai ona oti e tusa lava pe o le malulu o le tau e itiiti ifo i le 30 tikeri, e fesootai ma lenei laau e mafai ona ola lelei i le ogatotonu, ae o le a maua ai se seleselega tele. O le a tatau ona totoina ma tausi le vao i le auala lava e tasi e pei o nofoaga ma le malulu. Ae peitaʻi, e tupu i le taumalulu, o le faʻaogaina o aʻa o se laau toto, ma o le amataga o le tautotogo o le a manaʻomia ona vavaeina. Ina ia puipuia le laau talavou mai le malulu, o le a tatau ona ufiufi i le afaina i uluaʻi tausaga o le olaga, ao le lio o le lio e tatau ona ufiufi i se mafiafia anufe o le mulch (humus poo le peat) i totonu uma o laau tuai ma laau iti.

Faʻasalaga o Dogwood

E masani ona faʻaaogaina e le au faifaatoaga le vao dogwood tele i auala vegetative, ae o nisi taimi latou te faʻaaogaina fatu mo lenei mea.

Fanauina o fatu

A o leʻi lūlūina, o fatu na fufulu muamua le pulupulu e tatau ona faʻamaonia. Ina ia faia lenei mea, e tuʻuina i totonu o le laʻau po o le galu susu, lea e tatau ona latou nonofo mo le tusa ma le 12 masina, aʻo le mea e tatau ai o le siosiomaga e masani ona susu. I luga o le cotyledon, e le o ese le ponaivi; i lenei itu, e tatau ona tanumia i le eleele pe a ma le 3 inisi leta. Afai e le faʻamafaʻaina fatu, ona faatoa tupu lea o laau pe a mavae ni nai tausaga, ae na o se vaega itiiti o fatu o le a tupu. Afai e te lūlū ponaivi mago, ona mafai lea ona vaaia ia laau i le tausaga lava e tasi. E taua le tausia lelei o fualaau aina ma fualaau e pei ona masani ai, poʻo le inu, fafagaina, ma vele i se taimi tatau, ma i le taimi lava e tasi mo le taimi muamua latou te manaʻomia ai puipuiga mai le susulu o le la. E oʻo atu i le faaiuga o le tausaga muamua, o le a oʻo atu ai laau i le maualuga e na o le 30-40 mm, ma i le pito o le lona lua - o le umi e 10-15 centimita. I le tautoulu, e lua tausaga le matua e mafai ona toe totoina i totonu o eleele palapala i le vasega pepe. O fua muamua i luga o sea laau o le a aliali mai pe a mavae le 7-10 tausaga.

O fua mo le luluina e ave mai ituaiga o laau ola. A maeʻa le tuputupu ae o laau laiti mai ia i latou e malolosi, e faʻaaogaina e avea ma faʻatau mo ituaiga o meaola o lenei laau.

Laʻau

O Dogwood e mafai ona faʻalauiloaina na o ni lanu meamata, lea e ave mai laau iti e laiti ifo i le 5 po o le 6 tausaga. Faʻamaʻoti aʻafia aʻa aʻa. O le umi o le seleselega e eseese mai le 10 i le 15 senitimita, e vavae ese i le vaveao mai le tupu malosi o aʻa. E tatau ona manatuaina i luga o manoa taitasi e tatau ona i ai ni paʻu lua lapisi ma se atinaʻe alualu i luma. 'Otiʻoti tipi e tatau ona vave tuʻu i totonu o le vai. Pe a seleseleina le seleseleina, e tatau ona maitauina o le fasi pepa o loʻo i lalo e tatau ona faʻasaʻo ma faʻalautele le 5-10 mm i lalo o le fatugaʻo. A o lei totoina le afu, mai le vaega pito i lalo, e tatau ona tipi uma laulaau, ma e tatau ona tuu mo le 6-12 itula i le solution o le heteroauxin (3%). A maeʻa lea mea, e tatau ona fufuluina le tipi i totonu o le vai tafe ma totō i totonu o se fale paolo i le maualuga o le 45 tikeri. O eleele pito i luga e tatau ona fufuluina i le oneone mago, ma le mafiafia e tusa ma le 7 i le 10 senitimita. O le mea lea, o le totoina e tatau ona ufiufi i paʻu palasitika ina ia i ai se faʻaogaina o le 15-20 centimita i le va o lona lau ma le au. E tatau ona faʻaleleia totoga ma siakiina ina ia faʻamaluluina le eleele i taimi uma, aʻo tatau ona puipuia mai le mata o le la. E tatau ona faia le fufulu i se vevela lelei, e pei ona tatau ona suʻeina le vai i taimi uma. I lalo o le ata, o le vevela e le tatau ona sili atu i le 25 tikeri, o lea afai e vevela tele i lalo o le malutaga, e tatau ona e siʻiina ina ia mafai ai ona totoina le togavao. O le a tuʻuina aʻa i le mavae ai o le 15-20 aso, ona tatau ai lea ona faʻaauau lo latou faʻamalosi, lea e tusa ma le afa masina. A faʻamaʻaʻa le laau, e manaʻomia le faʻaaogaina atoatoa o le malulu, ao fafagaina le seleseleina e tatau ona faʻatino e faʻaaoga ai le ammonium nitrate (30 kalama o le vailaau i le 10 lita o le vai). A oo mai le isi tau o le tautoulu, e tatau ona totō le laau i se nofoaga tumau.

E faʻafefea ona faʻamalosi e tui

O le faʻafefe o loʻo faia ia Aokuso ma Setema, mo lenei, aʻafia pe totōina fatu o dogwood vao, e tatau ona 2 tausaga le matua. I le avea ai o se sikiona e fai ai togalaau vao. Faʻaauupegaina i se manoa malosi, e tatau ona faia i luga o le faʻaogaina se faʻasologa faʻasolosolo, ma o le loloto o le tipi e tatau ona tusa ma le 30 mm. Faatasi ai ma se vaʻa, e tatau ona e tipiina se fatugaʻo ma se fasi paʻu, o se petile o se lau lau laulau ma se vaega laʻau. E tatau ona tuʻuina i se mea e tu i luga i le itu i luga, ma e tatau ona vaʻavaʻai ma le faʻaeteete le paʻu i totonu o itu eseese. Ina ia faʻapipiʻi le sikola, e tatau ona e faʻaaogaina se mea faapipii pe mafai foi ona e ave se faʻamau pepa faigofie. Afai na faia mea uma e tusa ai ma tulafono, pe a uma le 15-20 aso e tatau ona mou atu le petiole. Ia Oketopa, ua aveese le lipine. Ma le isi, e tatau ona e faʻamamaina vave pine mai luga o le faʻatau.

Faʻafefea ona faʻalautele le tuʻuina atu

Mo le mauaina o se taotoga, e tatau ona e filifilia se taʻi tasi tausaga e tafa mai i luga. I le tautotogo, a maeʻa le palapala, e tatau ona e eliina le palapala ile lapoa, aʻo faia ni faʻamaʻi. A uma ona ufiufi luga o le palapala, e tatau ona fai ni togi i totonu. Ma i totonu o nei togavao o le a tatau ai ona punou ma tuu i luga o laina ua e filifilia e maua ai le taina, ua maeʻa ma ufiufi ile eleele i le nofoaga o fesoʻotaʻiga ma le palapala. Ma le isi, e tatau ona e togiina pito o le faatalanoaga i le lumanaʻi. A maeʻa le lanumeamata e oʻo atu i le 10-12 simita le maualuga e tupu i le nofoaga o le faʻapipiʻi i le eleele i le taotoga, e tatau ona ufiufi i le ½ vaega o le eleele. Pe a maeʻa aso e 15-20, pe a oʻo ina faʻapupulaina le paʻu i le tuputupu aʻe e tutusa lava, e tatau ona toe faʻafefeteina i le ½ o le lalolagi. I le autumn po o le taimi e amata ai le vaitau o le tautotogo, e tatau ona vavae ese mai le matua matua ma totō i se nofoaga tumau.

Faʻafefea ona faʻapipiʻi i le vaevaeina o le vao

O lenei metotia o le toe gaosia e faatoa faʻaaogaina pe ae manaʻomia le toe faʻapipiʻiina o se togavao. E mafai ona faia lenei mea i le tautotogo ao lei tupu le fatu o gaʻo poʻo le taimi o le autumn - 4 vaiaso aʻo lumanaʻi le amataga o le kiona muamua. Ina ia faia lenei mea, eli se vao ma sele ese uma lala tuai. Ona tatau loa lea ona e aveese ma le faaeteete le eleele mai le aʻa, ona vaevae ai lea o le vao i ni vaega o le tutusa le tele. I le taimi lava e tasi, o aʻa taitasi e tatau ona i ai ni aʻa lelei, faapea foi ma se vaega e le lelei ma leai se manuʻa. A o lei totoina le tufatufaga, e tatau ona aveese ia aʻa tuai mai ia mea, ma faapuupuu ia mea na totoe i se mea laitiiti.

I le mea na e toto ai se aʻa, ona mafai lea ona faʻaleleia e aʻa. Ina ia faia lenei mea, eli i fafo lauʻau ma totoina i se nofoaga fou. Afai e tui le dogwood, ona tupu ai lea o le aʻa mai le faʻatau.Ma talu ai e masani ona faʻaaogaina vao vao vao e pei o se faʻasoasoa, e fautuaina e naʻo le aveeseina o na laau.

Ituaiga ma ituaiga o dogwood ma ata ma igoa

Dogwood (Cornus mas)

O lenei ituaiga o le sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga, ma e mafai ona e faamasani ia oe lava i le auiliiliga auiliili i luga. O ituaiga e sili ona lauiloa o:

  1. Pyramidalis. O foliga o le pale o le pyramidal.
  2. Tinamatua. O se ituaiga lauulu ma se pale i foliga o se polo.
  3. Variegata. O lapisi e i ai se tuaoi papaʻe.
  4. Aurea. O pepa laupepa ei ai se lanu auro.
  5. Aurea Varigata. O lapisi laulaʻau eseese e vali samasama.

White dogwood (Cornus alba)

O lenei foi o se ituaiga e sili ona lauiloa, lea e mafai ona maua i totonu o le vao i Iapani, Saina, Korea, ma toetoe o Russia atoa. O lenei laau toto e oʻo atu i le maualuga o le 3 mita. O ona lauulu lanu mananaia e lanu mumu-lanu mumu, ae o loo i ai ituaiga eseese ma lanu mumu-lanu mumu ma le mumu. I luga o laʻau laiti o loʻo i ai se paʻu vevela. O le foliga o pusa laulamu laititi e ufiufi le lautele o le lapoa o le fua, o le umi e eseese mai le 10 i le 12 senetimita. O latou pito i luma o le lanumeamata lanumeamata, ma o totonu e paʻepaʻe. I le autumn, e suia la latou lanu i le paauli-ulaula. O fuga lanu paʻepaʻe laititi e oʻo atu i le 5 simita, o latou o ni vaega o faʻaupuʻega o loʻo i ai se fomu. E faalua ona taʻutaʻu le fufuluina o le fufuluina o laau i le taʻilua tausaga, o lona uiga, seia oo i le ogatotonu o le taumafanafana ma toe foʻi ia Setema. O lanu paʻepaʻe papaʻe ei ai se lanu uliuli, ma ua latou faʻamaʻaina atoatoa e ala i le amataga o le fai fafaga faifai pea. Uiga masani teuteu:

  1. Silver-goto. O laulaau lanu lanumeamata ei ai se paʻepaʻe paʻepaʻe. I le autumn, latou te suia a latou lanu e faʻafelanula mumu. O le paʻu ei ai se lanu mumu. O Bush e maualuga lona maualuga mai le 2 i le 3 mita.
  2. Elegantissima. O loʻo i ai se teteʻe maualuga o le kiona ma o loʻo vave ona tupu. O le vao e mafai ona oʻo atu i le tolu mita i le maualuga, o laumei e lanu mumu, e foliga mai e sili ona manaia i le taumalulu. O lapisi laulaʻau e leai sona lalata i le lanu o le kulimi, ma i luga o le fogaeleele o loʻo i ai ni faʻamaʻi ma ni mea.
  3. Siberia Aurea. O le maualuga o le vao e mafai ona ese mai le 1.5 i le 2 mita. I luga o luga o laʻau mumu lanu mumu o laulaau lanu samasama. O fugalaau e papaʻe ma kulimi. A oʻo ina amata ona vevela fua lanumoana lanu, ona toe amata lea o laʻau fai.
  4. Siberia o Variegat. E mafai e le togavao ona oʻo i le maualuga o le 2 m. I luga o pepa laupepa o loʻo i ai se lautele lautele, taʻaloga ma mea lanu, o loʻo valiina i lanu papaʻe ma le kulimi. O le talaaga autu o laulaau e lanumeamata, ao le autumn e avea ma lanu violē, ma o le itu ma taʻaloga e le suia ai la latou lanu. I le taumalulu, o le paʻu i luga o 'ie o loʻo tumau pea le mumu. O ituaiga eseese e maua ai le le lelei o le seleselega, ma o le togavao foi e telegese lona tuputupu ae. E manaia mo tamai togalaau.

Dogwood mumu, poʻo le toto mumu (Cornus sanguinea)

I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua lenei ituaiga mai Balkans i le itu i saute o Scandinavia ma mai le pito i lalo o le Don i le Baltic, ae fiafia e ola i le gaogao o vao fefiloi ma vaeluaina, faapea foi i le talafatai o vaituloto ma vaitafe. I le maualuga, o nei laau toto e tafe 4 mita, ae o lona pale ua faʻalauteleina. O togi e paʻu ma e mafai ona valiina i le lanumumu, lanu meamata ma le lanu violē. O lapisi lau laʻau e pei o fuamoa o loʻo i ai se lauulu lanumeamata lanumeamata ma se tamai falemaʻi ma se lauulu paʻepaʻe ma le tele o le pala. I le autumn, o lau e suia o la lanu i le lanu mumu. O fugalaau paʻepaʻe papaʻe o ni vaega ia o le tele o faʻaputu, e oʻo atu ile taʻi 7 senitimita. Fuga i totonu o lenei ituaiga e tumau mai le 2 i le 3 vaiaso. O le tele o fua uliuli e mama i luga o le vao, e foliga mai e manaia tele i le tala o le lanu mumu lanu moana. Peʻa teuteu:

  1. Greenest. O fualaʻau, fualaau suamalie ma fualaʻau e lanu lanu meamata.
  2. Variegata. O le togavao e oʻo i le maualuga o le 4 mita. O lapisi laulaʻau laulaʻau lanu samasama e lanu. O laumei lanu lanumeamata lanumeamata e mulimuli ane liliu i le paʻu lanu. O vine e lanumoana-uliuli.
  3. Dogwood mitch. I luga o le laupepa o lanu samasama lanu samasama o ni taga laiti.

Blooming dogwood (Cornus florida)

O le Aigaland o le itu i sasae o Amerika i Matu. O lenei laʻau o loʻo i ai se paʻu pupula ma le pala. O le fugalaau e matauina ao le i faailoa atu laulaau laulaau. I le tautotogo, o laulaʻau e mumu mumu. Eseesega:

  1. Cherokee Chief. O le maualuga e oʻo mai i le 4 i le 6 mita. O le lanu o le gau e mumu-mumu.
  2. Rubra. Ole maualuga e ese mai i le 4 i le 6 mita. O le lanu o le pusi e mafai ona ese mai le lanu mumu i le lanu piniki.

Cornel stigonifera (Cornus stolonifera)

E maua i le natura i Amerika i Matu, lea e fiafia ai e ola i luga o le talafatai o vaituloto i vaovao susu, ao aʻe i luga i le maualuga o le 450-2700 mita i luga aʻe o le sami. O lenei ituaiga meaola e foliga tutusa lava ma le paʻepaʻe paʻepaʻe, ae e ese mai ai, o se fuainumera tele o fanau e ola latalata ane i le togavao. O ia ituaiga laau toto e oʻo i le 250 centimita le maualuga, e iai le laʻau mumu-lanu mumu, laʻau lanumeamata lanumeamata, laʻau papaʻe paʻepaʻe, o vaega ia o faʻalavelave e oʻo atu i le 5 inisi le lautele. O vine e lanumoana. Peʻa teuteu:

  1. Paʻepaʻe paʻepaʻe. White Gold ituaiga e fesootaʻi atu i ai - o se laʻau laʻau tele ma laulaʻau lanu meamata ma lau paʻu papaʻe.
  2. Flaviramea. O ia ituaiga laau toto e vave ona ola ma e foliga mai o le a tupu. O le lautele ma le maualuga o le vao e mafai ona oʻo ile 2 i le 3 mita. Crohn e samasama i le taumalulu ma le tautotogo, ma lanu samasama i le taumafanafana ma le autumn. O se tasi o laulaʻau lanumeamata i le autumn e avea ma lanu mumu, ma o le malologa e le suia lona lanu.
  3. Kelsey. I totonu o se lala laau, o le maualuga e mafai ona oʻo i le 100 centimita ma le lautele e tusa ma le 150 simita. O le paʻu e mafai ona mauoa pe lanu mumu. E lanu lanumeamata laulaau, latou te le felelei solo seia oʻo i le tau o le autumn, ae ua valiina i le moli po o le lanumoana.

Dogwood Coase (Cornus kousa)

O le mea na fanau ai lenei ituaiga o Saina ma Iapani. O se taʻitaʻituluga laufanua o le taumalulu, e maualuga lona maualuga i le 9 mita. O faʻamafanafanaga e lalelei ma matagofie tele. I le tautotogo, o laulaʻau e mumu mumu. Eseesega:

  1. Gold Star. O le togavao e oʻo ile maualuga ile 5 i le 7 mita. I luga o laʻau lanumeamata lanumeamata o loʻo i ai se mamanu samasama.
  2. Milky Way. E maualuga le vao. White cream creams.

E i ai ni dogwoods e fetolofi, o latou tagata tomai faapitoa na iloa i se ituaiga eseese (dogswoods Kanata ma Suetena). O le aiga Svid e lauiloa, e aofia ai Meyer ma Georgian dogwoods.

O faʻamanuiaga ma faʻasalaga o dogwood

Mea aoga

I le avea ai o se tulafono, o tusitusiga o loʻo faʻamatalaina ai faamanuiaga o dogwood masani. O le aoga o lenei laau totino, o ona fualaʻau e tele le vaitamini C, e sili atu nai lo lemoni. Ma ua iai foi se aafiaga e tetee ai, e fesootai ma lenei mea, latou te faia pasta mai ia fua mo ni tagata vaalele mamao ma tagata vaalele. E tumau pea i fua o fualaʻau e mafai ona tuʻuina faʻatasi le nofoa. O ia laʻau e fautuaina mo le maʻisuka e 'ai, talu ai ona latou faʻaitiitia le suka o le toto ma faʻamalosia foi le galue malosi o le pancreas, lea e maua ai le enzyme talafeagai. E le gata i lea, o lenei laau o loʻo i ai se faʻasalaga, antibacterial, anti-inflammatory, diuretic ma le telering effect. O fua o sea laau e faʻaleleia ai le manaʻo, faʻamaonia le lomiina, faʻasaina le toto, faʻaitiitia le tiga i le ulu, ma faʻaleleia faiga faʻavae i le tino. O lenei laau e faʻaaogaina e togafitia ai le gout, fula o le vae, faʻamaʻi o le intininal (mo se faʻataʻitaʻiga, o le tui ma le manava), cystitis, maʻi paʻu ma le mumū o vaʻa vevela. O mea faʻamalolo e maua uma i vine ma vine, aʻa, fugalaau ma paʻu.

Folafolaga masani

  1. Tinomi o laʻau. 200 ml o le ava malosi e tatau ona tuufaatasi ma le 50 kalama o laulaʻau gaʻo lelei. O le a saunia le taʻavale pe a maeʻa le afa masina, e tumau pea naʻo le aʻa. Inu 3 taimi i le aso mo le 10-15 e faʻafefe, faʻafefe i le vai. O le meafaigaluega e talafeagai mo le togafitiga o le eczema, siama o le paʻu, palamoa, gout, ma e faʻaaogaina foi e faʻaumatia faʻamaʻi pipisi.
  2. Se teuteuga o vine. Faʻafeiʻu 200 ml o le vai ma le 1 sipuni tele o fualaau mamago. O le faʻafefiloi e tatau ona kuka mo le tolu o le itula ile vevela vevela. Ona tatau ai lea ona ia fafagu mo ni nai itula. E tatau ona inupia le fala oona e tusa ai ma le ¼ Art. faʻatasi ai ma le vaitamini gaogaʻo faatolu i le aso ao lei faia se taumafataga.
  3. O se teuteuga o aʻa ma le paʻu. 200 ml o le vai e tatau ona faʻapipiʻiina ma le 1 sina sipuni o paʻu mafolafola lelei ma aʻa. O le paluga e tatau ona kuka mo le kuata o le itula, ona tuʻu ai lea mo ni nai itula. O se susu susu e ave i le rūmatisi faʻatolu i le aso mo le 2 sipuni tele.

E le gata i lea, o meainu ma faʻasaoina mai fua o sea ituaiga laau e matua lelei ma maloloina. O fualaau mamago ua faʻaaogaina e saunia ai se sua suamalie ma faʻamalolo i le taumalulu.

Contraindications

O Dogwood ua faʻaseseina mo tagata e maualuga le eletise, ma le vaivai vaivai o le intestinal, faatasi ai ma le masani ai, ma le le talitonu i se ituaiga o laau faapea ma se tino le mautonu.