O le togalaau

Oregano - Extraordinary Oregano

Origanum ordinary (Origanum vulgare), pe pei ona taua i Europa - oregano, o se aiga vavalalata oi matou uma o le moa iloga, suamalie o lemon, sage, basil ma isi laau. O Oregano e maualuga, taua uma i mea taumafa ma mea tau vailaau, faapea foi ma se manogi lelei. I le avea ai o se aganuʻu vevela, ua leva ona faʻaogaina le oregano i totonu o falemaʻi o tagata o Europa ma le Metitirani. O Oregano ua toetoe lava o le mea sili ona taua mo le faia o pizza iloga i Italia ma salati Eleni. O loʻo i ai i le laau se punaoa maualalo o antioxidants, e aofia ai le acid ascorbic, o le suauu taua ma le tannins. Ona o lenei mea, o le oregano o loʻo faʻalauteleina i le lalolagi atoa.

Origanum, poʻo Oregano (Origanum vulgare)

I lona natura natura, o le oregano o se laau toto e ola i le itu i saute sisifo o Europa ae maise lava i le Metitirani. I lo tatou atunuu, o nofoaga e sili ona fiafia i ai le oregano o le vaomatua, matala i le la ma le matagi fiafia, faapea foi ma eleele vevela ma laufanua.

O Oregano e masani i tagata e pei o se laʻau faʻapitoa, faʻafefe ma agavaʻa, lea e masani ona faʻaaogaina e le gata i le kukaina, lea ua uma ona tatou taʻua, ae faʻapea foi ile laufanua teuteuina o mea teuteu ma e masani lava i vailaau masani. O Oregano ei ai foi isi igoa, mo se faataitaiga, i totonu o lo tatou atunuu latou te faaigoaina o le motherboard. Faafetai i le galuega a le au faifaatoʻaga o oregano, e tele ituaiga o ituaiga na faia, e 16 i latou i le Setete o le Setete o Rusia, ma e tele foi oloa fou ua na o ni nai tausaga talu ai nei, o vine ia: O le manogi manogi, Winter, Honey aroma ma Ogranza.

Faamatalaga o oregano

O Oregano ei ai se mea saʻo saʻo ma ona foliga e fa ma se pito vaivai. O le aʻa o le oregano o loʻo fetolofi, ma o laulaʻau lauulu o loʻo i ai se foliga lautele ma faʻauʻu faʻatasi ma sina mata. O laulaau e lanu meamata lanu i le pito i luga ma le siliva siliva ile pito i lalo. O le maualuga o le tuputupu aʻe o lenei laau e mafai ona tutusa ma le mita e tasi, ae masani lava o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga e maualuga le afa mita i le 0.7 mita. Oregano fuga i le ogatotonu o le taumafanafana. I le taimi lea, e mafai ona e fiafia i le tele o lanu-mumu-lalac ma faatulaga i ni mea e le lelei, i le tulaga o panicle-panicles fugalaau lea e amata ona fua tele ai fatu i le tolu tausaga o Aokuso.

O le leai o se masalosalo o lenei mea totino o le manogi sili ona manaia ma sili ona manaia lea e sau mai ona fugalaau. O Oregano oregano, o le amanaʻiaina o meatotino uma na faamatalaina, e masani lava ona faʻapitoa mo le gaosia o le suauu taua po o le tupu aʻe, o loʻo nonofo ai i vaega tetele, na o le meli.

O Oregano e tupuga mai i laau toto, ma ua tupu i luga o eleele eseese ma i eseese o laufanua, e mafai ona fesuisuiai. I le taimi lava e tasi, o le oregano e tumau pea e le suia e le laau saʻo, o lala ia i fafo o le soya, ma le fana, e faaiʻu i fugalaau e aoina i faamalu. O le lanu lanu o fugalaau e mafai ona ese: e mafai ona e vaʻaia fugalaau paʻepaʻe, piniki, lilac, lea e mafai ona oʻo ai i le maualuga o le mita e tasi. O Oregano e masani ona fuga mai i le taimi lona lua talu ona toto i luga o le saite.

Oregano vao i le taimi o le fugalaau.

E faapefea ona ola oregano?

O le auala pito sili ona faigofie e maua ai le oregano ia oe lava o le tupu aʻe i le na o le lūlū fatu i le eleele. Ae ui i lea, o le oregano e masani lava ona tupu ma laau, ona i ai lea o se maualuga maualuga o le a totogo fua i lenei tausaga.

Filifili se nofoaga mo oregano

Pe a sauni le eleele, e tatau ona manatua i le mafaufau o le oregano o se laau lea e fiafia e tatala ma susulu i le eleele e aunoa ma ni masini vai, e aunoa ma le faaumiumi o le malulu (e le afaina - liusua pe timu). A e totoina le oregano i luga o le 'upega tafaʻilagi, aua nei galo o lenei laau o le ai ai i le tele o tausaga ma o le a matua le manaʻomia lava se mea e gafa.

O le eleele mo le totoina o le oregano, e faaopoopo atu i le uumi ma le maualuga o le suamalie, e tatau lava ona fua lelei. Mo lenei mea, 6-7 kilokalama o le manumalie poo le humus, o le kalama o le 250-300 laupapa fafie ma le sipuneti o le nitroammophoska e tatau ona faaopoopo ile sikuea mita o palapala. Afai o loʻo e fuafuaina se totogo totogo o le oregano, ona tatau lea ona e faʻavasegaina le palapala i le tautoulu, o le a lelei. A eliina le palapala ma faʻaaoga le faʻalei, ia mautinoa e faʻaumatia foi vao i le palapala, e taua tele le aveeseina o aʻa o le wheatgrass.

I le tautotogo, aʻo leʻi toe eliina le eleele, lea ua leva ona agai i le totoina o le oregano, e tatau ona faaopoopo 2-5 kilokalama o le humus poo le manua-lelei ma le lua teaspoons o le nitroammophos.

O le eleele e tatau ona ufiufi lelei i le mea e mafai ai ina ia leai ni lumanaʻi. E tatau ona faia lenei mea i le amanaia ai o le mea o le totoina o le oregano, e pei o se tulafono, e matua laitiiti ma o le a sili atu le leaga o le eleele i le tele o pamu. A faʻaleleia le eleele, e tumau pea ona fai ni togalaau i totonu o le eleele ma faʻafeinu ai i latou e faʻaaoga ai le suavai ma le timu, ae masani i le vevela o le potu.

A o leʻi lūlūina, o fatuga o le oregano e tatau ona faʻafefiloi ma le oneone i le tutusa tutusa ma lūlūina i ni togavao na saunia muamua, faʻapipiʻi i le loloto o le tasi centimita. E manaʻomia le oneone e manaʻomia ina ia sili atu ona tufatufaina atu fatu i luga o le moega. A maeʻa ona e fufuluina fatu i le palapala ma mulch i luga ma le humus. O lenei metotia e faigofie, ae o le a fesoasoani e taofiofia ai le faʻaleleia o le susu mai luga o le eleele, faia ai se microclimate talafeagai i totonu o le eleele.

O le isi togavao mo le luluina o fatugano e tatau ona faia e ala i le toe foʻi mai i le muamua centimita 23-26. A maeʻa pe a ma le 20 aso, ma o nisi taimi o sina mea itiiti, o le a mautinoa lava o mai. O le taimi lava e fai ai e le laau se pea o lau moni, e mafai ona totoina i se nofoaga fou. Pe a totoina fatu i le va oi latou, e taua le tuua o se mamao i le 18-19 cm. O na vao na foliga mai e le mafaatauvaʻa i le taimi o le pikiina e mafai ona totō i nofoaga le aoga o le saite.

A maeʻa ona totōina, e tatau ona faʻafeinu vai i le vai, faʻaaogaina otaota, ma i le vevela e faia ai se ata laitiiti mo i latou. E tusa ma le lua masina talu ona lūlūina fatu ma maua muamua fualaau aina, o nei mea o le a avea ma laau totō tutoatasi.

Origanum, poʻo Oregano (Origanum vulgare)

Atinaʻeina o le talogano

O le auala mo le mauaina o le oregano seedlings e sili atu le taugata, ae e sili atu ona lelei. O tapenapenaga mo le togalaau e masani ona amata i le lua sefulu tausaga o Aperila, pe a sauni le eleele. O eleele mo laau toto e mafai ona aofia ai vaega tutusa o le oneone, oneone masani ma le humus. I le pito i lalo o le fagu, ia mautinoa o loo i ai ni alavai i totonu, e tatau ona e tuu se vaega o le alavai ia lua inisi le mafiafia, ma sasaa le palapala o meaʻai e saunia i luga.

A o le lūlūina, o fatuga o le oregano e tatau ona faʻafefeteina mo se aso i totonu o se ie susū, ona tuʻuina lea i totonu o se faʻafefiloi palapala. O le loloto o le tau e tutusa lelei - e tusa ma le centimita. A uma ona lūlū le oregano, e tatau ona ufiufi le fagu i se tapuni palasitika o loʻo i ai ni avanoa mo le ea, ma tuʻu le atigipusa i totonu o soʻo se potu e lava le malamalama, ae e le paʻu i luga ia ave faʻataʻitaʻi. I lenei tulaga, e manaʻomia ona tausia le potu i le vevela o le 19-21 tikeri i luga aʻe o le zero, ma o le eleele e susu susu ma o nisi taimi e faʻamalosia ai le ea i totonu o le potu.

O le taimi lava e fai ai e laau se pea o laulaau moni, e tatau ai ona pikiina, o lona uiga, e tatau ona totō ni eleto oregano i ipu eseese.

A o le totoina ile laufanua, e manaʻomia ona faʻamaʻaʻaina fualaau o oregano mo ni nai aso, lea latou te faʻaitiitia ai le vevela, ma aumaia i le ala masani, i le ao ma le po.

E mafai ona totōina laau toto i le eleele tatala pe a oʻo loa ona faʻamautu le malulu lelei. E tatau lava ona e ave ma le faaeteete fualaau mai ipu ma tuu i totonu o le palapala, taumafai e aua le faʻaumatia le otaota. A maeʻa lena, e manaʻomia le faʻapipiʻi lelei o le eleele o loʻo siomia ai le laau ma o le palapala e mulimulitaʻi ma humus, o le lua o senitimita, o le a tumau pea le susu ma puipuia mai le faʻavevela.

O le isi vaitau, faatasi ai ma le gauai ma le tausiga lelei, e tatau ona fuga. E tusa o le vaiaso muamua atu, e tatau ona fafagaina laau i le nitroammophos. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafefe se sipuni tele o le nitroammophoski mo le afa o pakete vai, ua lava lea mo le 12-15 laau.

Faʻalauteleina Oregano e ala i le vaevaeina o le vao

O fanau a Oregano e vavae lelei le vaomatua, e masani lava e amata lenei vaevaega pe a oʻo atu le matua i le tolu pe lima tausaga. O le fevaevaeaiga e faia i le tautotogo, ona o le mea lea ua eliina ai le laau ma vaevaeina i ni vaega ina ia tofu ma le itiiti ifo i le lua paipa o le soifua maloloina. O vaega vaevae o le vao e mafai ona totō i pupu, ma i ni nai vaiaso, o le a amataina o latou aʻa. Mo le vaevaeina o vaega o le vao e maua ai le aʻa, latou te manaʻomia le suāsusu ma faʻamalosolo taimi ole eleele.

Faʻalauteleina o Oregano e ala i le vavaeina ma le taoto

Ina ia faʻamalosi i le lanu meamata, e tatau ai ona tipi vine i le amataga o Iulai ma tipiina i latou e tipi 12-14 cm le umi, ma tuu ai na o ni nai laulaau i luga o le pale. E sili atu le aʻafia o le tipi i le meaʻai ma le palapala lafoaʻi e ufiufi i se ata tifaga, e pei o le afa, e tusa ma le afa, i le masani ai ma le faʻaleleia lelei, e tusa ma le 4-5 taimi i le aso. I lalo o ia tuutuuga, e oo atu i le 100% o asiasiga oregano e mafai ona aʻa.

Lelei ma faʻavae ma le auala e faʻaleleia ai lauivi o oregano. Ina ia faia lenei mea, i le amataga o le tautotogo, o pupu tuusaʻo tatau e tatau ona tuʻuina i totonu o moega faataamilosaga muamua ma faʻamalamalamaina le palapala, ma tuʻu ai na o le tasi le pale i le luga. I le lumanaʻi, e tatau ona e tauina vao, faʻamamaina le saite, ona oʻo lea i le tautotogo o le tautotogo o le a amata ona ola lau laau toto, e aoga le eli ese mai le palapala ma vavae ese mai le fale o tina, aʻo e maua ni totō totō totō.

Fatuga o oregano.

Oregano Care

Ae po o le a lava le auala e maua ai le seedling, ia tausia e masani lava ona tutusa ma e le eseese i le faigata tele. Faʻafeinu, mo se faʻataʻitaʻiga: e tatau ona matua talafeagai, e le tatau ona e faʻatagaina uma le le lava o le susu ma le tele. O vaitau muamua e lua pe a uma ona totō le laau i luga o le 'upega tafaʻilagi, e tatau ona aveese vao ma vavae le eleele, aloese mai le faʻavaeina o le palapala. A maeʻa vaitau e tolu, pe a lava le atinaʻeina o laau, o le veleina e mafai ona faʻaumatia atoa ma na o le tataina malie o le mutia i le vasa.

Matou te maitauina o le oregano i se tasi nofoaga e mafai ona tuputupu ae mo le tele o tausaga, ae ui i lea, ia toe faafouina le laau, e tatau lava ona faafou le nofoaga i le lima pe ono tausaga.

Afai o le oregano e le o ola e pei o se laau teuteu, ae e selesele i tausaga taʻitasi ma faʻagogo (pe maua mai le suauu i le lumanaʻi), pe a maeʻa taʻitasi moa, e tatau ona fafagaina laau ma le faʻafefete o moa, faʻafefe 15 taimi i le vai, mo lenei faamoemoe e mafai faʻaaoga mullein, ae mafai ona faʻaitiitia 10 taimi (i le fua o le lita i le sikuea mita).

E matua mafai ona faʻaaogaina soʻo se fomaʻi faʻamalosi faʻapitoa, e pei o le nitroammophoski i le maualuga o le 15-20 g i le sikuea mita o le palapala ma sili atu i le faʻaaogaina. Afai e te totoina lenei mutia manogi lelei i luga o lau 'upega tafaʻilagi, ona mafai lea ona faia se mea e aunoa ma le fafagaina, a le o lea o le a tuputupu aʻe malosi i le tau o le lelei.

Oregano Oti ma le teuina

A oʻo ina totogo le eletise o oregano pe a ma le mita, e mafai ona e amata ona tipi. O le filifiliga sili mo le seleseleina o le vaitau lea e totogo ai laau ma manogi malosi. O lenei vaitaimi e masani lava ona pa'ū i le vaitaimi mai ia Iulai ia Setema.

O le tipiina e sili ona faia i le maualuga o le afa mita. A maeʻa lena, o le tipi ese vaega e tatau ona tuʻufaʻatasia, ma ua i ai i le pepa lenei e mafai ona faʻamago. Ua maitauina le malosi o le vao o oregano e sili atu le malosi. Ina ia mafai e le mutia ona taoto i le umi e mafai ai e aunoa ma le aveesea o ona uiga eseese, e tatau ona teu i nofoaga e mafai ona puipuia mai le susulu o le la, ia mautinoa e aveese uma laulaau mai laulaʻau.

E masani lava, o fualaʻau mamago o oregano e faʻaaogaina mai le tasi ma le afa i le tolu tausaga, e faalagolago uma i le potu - o le mea e pulapula, e masani lava ona teuina le toto i le umi ma vice versa.

Origanum, poʻo Oregano (Origanum vulgare)

Le faʻaaogaina o le oregano

O Oregano o se filifiliga sili ona lelei e pei o le tele o ituaiga taimi, ae peitai, ona o lona tofo faapitoa ma le manogi, e tatau ona e faaopoopo i ai, e le o le fiafia i tagata uma. I le tautalagia o le tofo: o le tofo o le oregano o le taumafataga e fai sina vevela, e oʻo lava i sina susunuina. O Oregano e alu atoa ma le pepa uliuli, basil, marjoram. O Oregano ua faʻaaoga e faia ai le tele o ipu: o mamoe ma tamai mamoe, vela ma puaa. E mafai ona e kukaina nei ipu i totonu o le ogaumu ma luga o le meaʻai, o le tofoina o lenei mea o le a le faʻaitiitia.

O Oregano e talafeagai foi mo le tele o ituaiga o salati ma sauga, aemaise lava mo le lauiloa e toetoe lava o le lalolagi atoa o saulati tamato.

E le gata i lea, o le oregano o loʻo i ai le tele o vailaʻau faʻaleagaina, mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaaogaina mo le malulu, tonsillitis, e pei o se diaphoretic, faʻamoemoe, ma i le foliga o lauti.

E i ai le faʻamaoniga e fesoasoani le oregano i faʻamaʻi pipisi ma maʻi o le stomatitis, ma le le mautonu, ma e oʻo lava foi i le ulu tiga.

O le Oregano e faʻaaogaina foi e puipuia ai le maʻi o le manava, gastritis, rheumatism ma atherosclerosis.

O le mea lautele, o lenei mea totino e talafeagai ma aoga i lau 'upega tafaʻilagi ma, ioe, ia oe, ma afai e te filifilia se lala o oregano ma tuʻu i totonu o le kapeti, ona mou atu ai lea o le mole.

Matou te tulimatai atu e faʻamatala atu le faʻatoʻaga o le oregano oregano ma mea e sili ona e fiafia i ai mo le faʻaaogaina i le kuka ma avea o se vailaʻau togafitiga.