O le togalaau

Melons i le faʻatoaga

Na ou mauaina lenei tusiga i le lomiga tuai o le mekasini Household Farm, ma ou te manatu atonu e foliga mai e manaia i le toatele. Na ia tusia lana faletua punaoa latalata i Moscow M. Sobol.


© Forest & Kim Starr

I luga o laʻu 'upega tafaʻilagi, lea e 45 km le mamao mai Moscou, na ou maua ai se fale kesi vevela. O loʻo ou tuputupu ae i totonu. O laʻu nofoaga e malulu - o loʻo tu i luga o le matafaga o le vaitafe o Pyalovsky, mai le saute ma sisifo e ufitia e se vaomatua. O le microclimate i le lotoifale o loʻo faʻaalia i le umi o le malulu o le tau, o suiga tetele i le ao ma le ao, ma ... o melons e galue.

E masani ona fesili mai tagata ia te aʻu: o fea e amata ai le fafaguina o le silo? Ioe, faatasi ai ma le filifilia o le upega tafaʻilagi mo le lumanaʻi a le lumanaʻi. E tatau ona malamalama lelei (melons e manaʻomia ai le malamalama) ma i le taimi lava lea e ufitia mai matagi i matu. O le palapala e tatau ona faʻalelei ma e faʻapupula foi i le tuufaatasiga o masini. Ou te saunia mai vaega tutusa o le eleele faapalaga ma vaomatua faatasi ai ma le faaopoopoina o le oneone. Ou te momoe i se fale lauʻeleʻele e le itiiti ifo i le tasi ma le afa sikuni ipu.

Ma o le a le fale lauʻeleʻele e fausia? E faalagolago tele i tomai ma gafatia. I le taumafanafana o le 1981, lea na amata ona vevela i Tashkent, na ou ola ai i luga o se fale ata vevela ma se "fale" i le maualuga o le 2 mita i le tumutumu. O le pito i tua o le "fale" o le tamaititi laitiiti ma le malosi malosi o le susu i luga o laau. O lenei susu e le mafai ona faʻasao seia oʻo i le ogatotonu o le aso.

I le tautotogo o le 1982, sa ou fausia ai se fale koli tioata i le foliga o se pyramid. O se fale lauʻeleʻele e vevela vave atu nai lo le mea e masani ai, ma o le condensate e mafua mai i eseesega i le ao ma le po, e aunoa ma le pa'ū i luga o laau totō, tafe i luga o puipui faʻamau. Po o le a lava le kiona e te filifili e fau, e tatau ona le itiiti ifo i le 2 mita le maualuga i luga o le tumutumu ma faʻauʻuina ai le faʻaleleia lelei o le faʻamalolo.

Ou te ola i luga o moa. I le amataga o Aperila, ou te togiina fatu. Ina ia faia lenei mea, ou te faaititia le sili ona tele ma sili ona atoatoa fatu mo le 2 minute i se soliga e 3% o le sodium chloride. Ou te mulumulu ma faʻagogo fatu, ma lafoai le mea na totoe. I le aso 7 o Aperila, ou te saluina fatu filifilia i le auala e tasi pei o fatu o kukama, ona faamalosi lea - tuu i totonu o le pusaaisa mo aso e lua. Ma e na o le taimi lava lena na ou tuu ai fatu i se nofoaga mafanafana mo le germination.

I le vaitaimi lava e tasi, ou te saunia le fanua e ala i le faʻafefiloi o laufanua faʻatoʻaga ma eleele faʻatauina ("Violet") i se fua faatatau o le 1: 1. Ou te faaopoopo 1/3 o le tele o le vaitafe oneone i le paluga. Aʻo leʻi faʻafefiloi, palapala ma oneone o loʻo tafe.


© Piotr Kuczyński

O le lalolagi atonu o se isi mea e fai. O le mea autu o le lelei ma le malamalama i le tuufaatasiga o masini. Liligi le fufuluina o meaʻai i totonu o ipu pepa mamafa. O le faʻataʻitaʻiga mo la latou gaosiga o se ipu fagu ipu. Ou te faatumuina le paluga i le 3/4 ipu, ina ia i ai se avanoa mo ni faaopoopoga mulimuli ane.

Sa ou tuʻuina ni fatu selo pe lua se tolu i totonu o se ipu tioata, ma faamaufaʻailogaina i le eleele ile 1 cm ma faʻamafa tele i totonu o se vailaʻau. Ona ou tuu lea o ipu i totonu o le pusa vevela ma tapuni le ipu. I le taimi lava e tasi, ou te matamata ina ia le uma le palapala i totonu o ipu. Mo le mafanafana e mafai ona fesoasoani i le tele o ituaiga meafaigaluega. Ou te faʻaaogaina se ata o le pusa tioata e iai le 25-watt faʻamalama.

O le mea lautele, o le poto masani e taʻu mai ai o le mafanafana e sili ona lelei le i ai o nofoaga. A uma mea uma, e tatau ona faʻaaoga pe a totoina fatu, ma pe a totoina fatu. E oo lava i se moli susulu, i luga o aso puaoa, o laau toto e malulu (o le vevela e manaʻomia e le itiiti ifo i le 25-30 °). I le tau maualalo, o aʻafiaga e aafia i le vae uliuli.

5-6 aso talu ona maeʻa i totonu o le ipu malamalama, ou te tuua na o le sili ona malosi, toto le malologa. O le tuʻuina atu o laau toto ma le malamalama (i le tautotogo i le Moscow Region e tele aso faigata), ou te faʻamalamalamaina fualaʻau ma se moli susulu.

O le faʻasao e faʻalelei ma naʻo le vai mafanafana. "Faʻasalaga" e le tatau ona faatagaina. I le lua vaiaso mulimuli ane, ou te sausauina ni fualaau aina ma se vai piniki o le potassium. Ou te totō fualaau aina i totonu o le greenhouse pe a tolu laʻau moni ma o le palapala e mafanafana i le 12 -15 ° i le loloto o le 10-12 cm. E masani lava e tupu lenei mea i le amataga o Me.

Ou te totoina ni melons i le auala Uzbek. O le a le mea e aofia ai? I le ogatotonu o le togalaau (o lona lautele e le itiiti ifo ma le 3 m), ou te eliina se togalaau 50 cm le lautele ma 1.5 fagu bayonets loloto. Ona ou faatumuina lea o le alavai i le vai seia oo lava ina taofi le opoina i totonu o le eleele. A o le vai e ui lava e alu ese le vai ma le eleele e tafe, i le va o le 60-65 cm mai le tasi i le isi i le ogatotonu o le taivai, ou te eli lua i le loloto o le 75-80 cm ma le lautele 40-45 cm. ), ma le afa - o se faʻafefiloi o humus, togalaau aina ma le oneone (tutusa tutusa). Ou te totoina se laau se tasi i le ogatotonu o le pu sauni. A oʻo i le tauʻavega, na o le vaʻaia ma le faaeteete le pito i lalo o le ipu. Ou te faʻaaogaina le paluga lava lea e tasi e faʻatumu ai le laau i laupepa cotyledon. O le mea lea, o se ituaiga o le tumutumu o le laau o loʻo faʻatinoina, o le taimi lea e faʻafefeteina ai le alavai ma faʻaitiitia ai le loloto.

O laʻu metotia e galue, ae e tele ni mea lelei. Muamua, e totoina laau taitasi i le eleele ua saunia. Lona lua, e le fiafia ivi pe a paʻu le vai ile lau, aemaise lava i luga o fagu. E le tupu lenei mea iinei. Ma lona lona tolu, faʻaauauina pea le "mu", e faʻafefiloi ai le vevela, ma fesoasoani ai i le ola ola e le gata i le toe faʻaleleia o le malulu, ae faʻapea foʻi ma fulufulu pupuu.

A totogo laau (pe a ma le 10 aso), ona ou tago ai lea i luga o le ie lona tolu. I le lumanaʻi, ou te tuʻuina atu ni melons e atiaʻe saʻo ai, pe a mafai ona faʻatonuina leʻau i le itu e faʻafeagai ma le auala.

Ou te faatumauina le vevela i le aso aʻo leʻi amataina le ovaries i totonu o le 25-30 °, pe a uma ona fausia ia ovaries e tatau ona sili atu - ma le 30-32 °. O le vevela i le po i totonu o le greenhouse e 5 ° le maualuga nai lo fafo. Ou te taumafai e faatumauina le susu i le maualuga o le 60-70%. I totonu o le greenhouse, e pei ona ou taʻua muamua, o le faʻaleleia o le ea e taua tele.

Talu mai le oʻo mai o fugalaau fugalaau, sa ou taitaia le faʻafefeteina. Ou te paʻuina fugalaau fafine uma e tolu i le lima tane.

Ou te aveeseina fua ao leʻi amataina le kiona. I tulaga o le Moscow Region, o le aoina mai o fualaau masi ua le mafai ona mafai. I le taumafanafana o le 1981, mai le tolu laau toto na maua ai le 4 melon mai le 2 i le 4 kilokalama, i le taumafanafana e le lelei o le 1982, mai le 7 laau na maua ai le 13 melonini o le 1-2 kilokalama. E le mafai ona ou vavalalata i le fua o fua o tane ua ola i totonu o greenhouses i luga o le mafanafana o le afi seia oo ina ou mafai (latou te aoina mai le silia ma le tolu kilokalama mai le 1 m2) I le lumanai, ou te manatu e ausia lenei mea.

  • E uiga i ofu pito i luga. Faʻamatalaga faʻamatalaina faʻatoaga faʻatoʻaga, na totoina ai laau ma lagona le masani ma e aunoa ma le faʻaleleia. Na o le uluaʻi taimi, e leʻi leva ona uma le totoina o laau i totonu o le eleele, pe na ou fufuluina i se vaifofo o lenei tuufaatasiga: mo le 20 g o le faʻafefiloi o le togalaau faʻapotoina na ou 'ave ai le 1 g suauu sulfate, 0.5 g o le apoic acid, 0.5 g o le sulfate manganese ma le 0.7-0 , 8 g o le pāmara ma o nei mea uma na faʻavaivai i le 10 lita o le vai.
  • E uiga i le faʻamaina. A o le i ai fualaau taumafa, ou te faaaluina na o le tasi le vai inu ae lei totoina laau. Ina ua maeʻa le fuaina o le fua, na toe faalua ona faatumuina le alavai i vai i le la. Talu ai talu ai i Uzbekistan o le muamua faʻasusu o loʻo faʻatinoina i le taimi o le lūlūina, ou te manatu e tatau ona faia muamua le suāsusu i totonu o le falemafaʻi le suāsusu muamua aʻo leʻi totoina laau. Ona tuʻuina atu lea e le lona lua o meaʻai i le gaʻo ma le susu.
  • E uiga i fatu. O le mataupu pito sili lea ona maʻaleʻale mo le faʻaleleia o le melonini. I aʻu suʻesuʻega sa tatau ona ou faʻaaogaina fatu o le melon Ich-kylyl. Na auina atu i latou e le faatoaga Tashkent N. S. Polyakov. Na ia tuuina mai ia te au le fautuaga. Faafetai mo mea uma. Ubek melons e saʻo lelei lava e sili ona lelei i le lalolagi, ma o le Ich-kzyl (vaitau o togavao pe a ma le 90 aso) o se tasi o ituaiga sili ona lelei o Asia Tutotonu. O le mea moni, o fua na ou ola ae e le eseese le tausaga na teʻa nei aemaise lava le tofo lelei. Ioe, o le a le taumafanafana! E mafai ona fai mai, e matua le lelei lava.


© Lulu Pusa i Italia

Atonu o melonini e ese mai ai Novinka Dona, Rannaya 13, Dessert 5 o le a sili atu ona talafeagai mo greenhouses amateur. Ae paga lea, e leai se mea e faatau atu i faleoloa Semyon, sei vagana ai Kolkhoznitsa. Sa ou taumafai faalua e totoina fatu o lenei ituaiga faapitoa, ae leai se aoga. O le mea moni, i le taimi o le teuina, na latou le toe maua ai le germination.

O le mea e sili ona le fiafia mo se melomo amateur i le faʻatoʻaga o suiga tetele ia i le ao ma le po. O le maualalo o le vevela i lalo ifo o le 18 ° i le po, e le gata ina taofia ai le tuputupu ae o laau, ae mafua ai foi ona osooso i faailoga o le susu, ma o lenei mea, i le itu, e tau atu ai i le tosoina o fua. O se mea le lelei na tupu ia te au i le 1982, na mafua ai ona aveesea le tele o fualaau aina.

I le lumanaʻi lata ane, ou te fuafua e faʻapipiʻi le faʻavevelaina o le ea i totonu o le kiona - o le a faigofie ai ona tupu se laʻau i le totonugalemu o Rusia.

Tusitala: M. Sobol, faifaatoaga o fualaau faisua