Laʻau

Pakhira suavai - faigofie taua

I totonu o laau e mafai ona faaputuputu vai i totonu o le ogalaau o le pachyra aquatic o loo i ai pea se nofoaga faapitoa ma mamalu. Ma o le mea e le gata o le laau e taʻua o se fagu (e tatau ai). O lenei lalelei, e le pei o tauva, e mafai ona mitamita nai lo ona foliga vaaia. Laʻau tele o pakhira ma se faʻamaualuga ma se mea e le masani ai, ae faʻaalia lona matagofie moni na o tafatafa o le ogalaau ma le tala o ata na faia ai lenei laau o se tala. Ae o le aoga sili lava o lenei pusa e le masani ai, o lona telē tele. E mafai ona tauva ma laau ma laau toto, pachira vai e faʻafefeteina tulaga o potu ma e manaʻomia e tusa lava pe patino, ae le o se mea faigata tele.

Pachira aquatic (Pachira aquatica).

Pakhira suavai - laau e pei o le kaudeksnoe ma le faigofie faigofie o laulaau

O le papa o Pakhira e le foliga uma o se laau tele, ma, e le pei o lana au uo, i le taimi muamua na te tilotilo ai e le maua ai se lagona o se mea e le masani ai. I le agaga ma le amio, e sili atu i se laau masani i totonu o laau, e maua mai ai se lagona o se laau faaleaganuu ma e masani foi. E taua, e matagofie, ma foliga faigofie ae matagofie, e faigofie lava ona taufaasese ia te ia. E ui lava i sea foliga faʻasalaga, e manaʻomia le tutusa tausiga e pei o soʻo se isi laau. Na sau Pachira ia i matou mai togavao vaomatua o Amerika i Saute, lea e mafai ona maua ai o ia i nofoaga vaʻa. I le atunuu, e lauiloa foi o Guian poʻo Malabar chestnut, ma i Sisifo o le Saina ma le tupe. I lo tatou atunuu, o le vai pakhira e tele lava ina taʻua o se fagu, e ui lava o loʻo ia faʻasoa lenei igoa ma nisi o aganuu masani.

Pahira vai (Pachira aquatica) manumalo i lona foliga o laau ma lona fausaga. Mai lava i se mamao e faigata ona taumate e uiga i le uiga ese o pakhira: e foliga mai ua naʻo se mea lauiloa, manino ma e oʻo lava i le laititi. Ma e na o vavalalata vavalalata e mafai ai ona e talisapaia uma mea lelei o lenei matagofie. O le tele o taimi, i luga o le faatauina atu o kiliva o loʻo faʻatusalia mai i ni faʻalavelave faʻapipiʻiina e foliga mai o se mea ofoofogia galuega o faatufugaga. Ae o tagata o loʻo i ai se fafie faigofie e matagofie tele (aemaise lava talu mai le matutua o le a amata ona fufuluina ma faia ni taamilosaga lautele). O le vavalalata o ogalaau o le tele o laau laiti eseese i totonu o se ituaiga puaʻalele e aoga tele, ae o loʻo i ai foi ona toe tosoina: mulimuli ane, vave pe mulimuli ane, o nisi o laau e pipii faʻatasi ma le tasi ma le isi ua oti ma oti, ma ua na o le malosi sili ona ola. Ae e tupu lemu lenei mea ma mo le tele o tausaga e mafai ona e faamemelo i le liua tele o le ogalaau. O le maualuga o le ogalaau e faateleina i le taimi: i laau laiti e toetoe a le mafai ona vaaia, ae o le "vae" e faasolosolo malie lava ma toe ala. O le maualuga o le pachyra aquatic i totonu o aganuu i fafo e faatapulaa i le 1-1.5 m. O le ogalaau e faʻasao i lalo, e teuina ai le vai i le va o paʻu ma laupapa. O paranesi ma laʻau manogi e teuteu ai uluaʻi pito o le laau.

E oʻo lava i le lau o le meaʻai o Kalihira o le taufaasese. Mai se mea mamao, e foliga mai o le laau toto e maua ai laʻau lapoa tetele-lafoaʻi faʻatasi ma se silhouette mataga, ae e le faigofie tele. O le mea moni, o laʻau pogisa atoatoa o ni vaega ninii o se pusa e lima-fingered palu. Pogisa, lanu paʻu e faamamafa ai le matagofie o le lanu o lenei laau. O foliga laupepa o pachyra vai e foliga mai e maoae ma matagofie i le taimi lava e tasi. Ma e ui e le tele naua i latou, ae latou te faia se pale atoa.

Pachira aquatic (Pachira aquatica)

Vaʻaia vai ile fale

O se tasi o mea sili ona taua o le afaina o le vai o lona tulaga le lelei. E le manaʻomia e ia se taumalulu malulu, ae e mafai ona ia faʻaogaina, e le tuʻuina atu ni tulaga faʻapitoa i luga o isi tulaga tuputupu aʻe, ma le faʻamalamalamaina o le tino e le afaina ai faafitauli. O lenei laau e talafeagai lelei mo le amataina o faifaatoaga ma i latou e le lava le taimi e tausi lelei ai: e seasea lava ona faia le suavai mo pakhira, lea e mafai ai ona fesoasoani tele i le faasologa o le tausiga o ana mea e aoina. O le mea moni, e le mafai ona ia faʻatumu le lisi o le pito i totonu o Spartans i totonu, ae o le mea lea o se fale lelei tele. O le tau maualuga o le pahira e fesoʻotai ma faigata o lona faʻatoʻaga ma le faʻatulagaga, o le tele o tausaga o le tuputupu ae e ausia se foliga manaia.

Malamalama mo le vai sili

O le mea moni, naʻo le pau le mea e manaʻomia e le pahir suavai e faʻamalama. O lenei laau e manaʻomia ai se mea lalelei pe faʻasalalauina le malamalama. Faʻasologa o aoauli i le aoauli e tuʻu ai le mumu i luga o laulaau, ae o taeao ma afiafi e le fefefe i le au mai. E oʻo lava i le paʻu o le paolo, e leʻi tupu le pachyrus. O le matagofie o le photophilous e mafai ona faʻafetaia ai sina faʻaitiitia itiiti i le malosi o le malamalama i le taumalulu, ae afai ei ai se avanoa e totogi ai, o le a aafia ai le matagofie o le pale. E talafeagai le suia o le moli i le taumalulu, faasolosolo malie atu lona agai atu i se nofoaga fou i nisi tulaga.

O le filifilia o se nofoaga mo le pahira e le faigofie tele. E na o laau laiti e talafeagai i luga o le windowsill e aunoa ma ni faafitauli, e manaʻomia e tagata matutua ona faʻanofoina i totonu, ma o loʻo faigata ona toe faʻaleleia moli susulu. O le faamalama o sasaʻe ma sisifo o loʻo manatu o se nofoaga lelei mo le malamalama.

Faʻamafanafana mafanafana

E lagona le lelei o le fagu i soo se potu malolo. O le masani masani o le vevela mai le 18 i le 23 tikeri e talafeagai mo ia, ae o le a mafai e le laau ona fetuutuunai i se siosiomaga sili ona vevela, pe a faʻaleleia le malulu o le ea, ma le vevela o le vevela, pe afai e le pa'ū ifo i lalo o le 12 tikeri o le vevela. O le suia o tulaga i le taumalulu mo lenei laau e le talafeagai, ae afai o loʻo i ai se faʻaitiitia natura o le vevela o le ea, e le mafatia le pachira. I le vevela i le taumalulu, a leai e leai se mea e totogi ai le faʻaitiitia o le malamalama, e mafai ona amata le pachira.

Faʻasaga i le vevela o le vevela, e fiafia Pahira i fafo i le taumafanafana. Ae e le mafai ona faʻaalia i totonu o le togalaau, ae i luga o le terrace poʻo le faapaleni puipuia mai le matagi ma le timu.

Pachira aquatic (Pachira aquatica).

Faʻasaina ma le faʻamafanafana mo le pahira

Ona o le mafai ona faaputuputu vai i totonu o le ogalaau, e mafai e Pachira ona faafaigofie le faigofie o le pulega o le tausiga. O lenei mea totō o le lauʻeleʻele toleni, e le o le faʻafefeina o le suavai ma mamafa mamafa. O taualumaga mulimuli e faia ma le faaeteete, faatasi ai ma se vaega itiiti o le vai, pe a uma le faamamaina o le pito i luga o le masini. Afai e sili atu le inu malosi o le faʻailoa, e faʻamaonia lenei mea i ona laʻau vaivai. I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le suavai mo le pahira, e mafai ai ona faʻamamago le pito i luga ma le vaeluagalemu o le mea, ma tausia naʻo le susulu o le palapala. Soo se mea e sili atu i le taimi lenei o le tausaga e mafai ona mafua ai le pala. Mo le pakhira, e le pei o le tele o le pata, e le taliaina le suavai maualalo. Ole taulaiga faapitoa e tatau ona totogi i le lelei o le vai: e le gata ina malu, ae mafanafana (e tele tikeri e sili atu le vevela nai lo le vevela o le ea).

O le malulu mo le pahira e tatau ona maualuga le mafai. E le manaʻomia ni fuataga faifai pea ma se siʻosiʻomaga o le vevela, ae afai e mafai ona e faʻaopopoina le faailoilo i le 60% pe sili atu, o le a tali atu le laau i le tausiga faapena ma le tuputupu ae malosi. Ua faamalieina foi Pakhira i le pulupuluina ma lagona lelei pe a ia faapipii palu ma papatusi i mea susu. E naʻo le pale e mafai ona sosolo i le mea sili, ae le o le ogalaau. O le fufuluina o taualumaga e avea ma mea aoga pe a oʻo i luga le maualuga o le ea i luga aʻe o le 23 tikeri Celsius. O le vevela o le ea i taimi o mafanafana ma i le taumafanafana e mafai ona faʻaleagaina le laulaʻau.

Fafaga mo vai pachira

O meaʻai e sili atu i le eleele o le Pachira e le fiafia i ai, faʻapea foi ma le tele o le faʻaleleia o le vai. O fualaau mo laau e seasea faaaoga, faatasi ai ma le taimi e tasi i le masina, e oo lava i le taimi o le tuputupu aʻe ola, ae mai ia Novema e oo ia Fepuari, latou te le fafagaina uma lava.

Mo le mea sili e sili atu ona lelei le filifilia o fomaʻi faʻapitoa mo suauu, ae o mea uma e faʻafefeteina ai e talafeagai foi pe a vavae ese a latou tui.

Pachira aquatic (Pachira aquatica).

Faʻatoʻaina le gaosiga

O le faʻavaeina o pachira e le o se faʻatagaga, ae o se mea e manaʻomia. O le laau e vave ona tupu, ma afai e le aoga, matagofie, foliga leaga, ona mafai lea ona vavaeeseina i le loto, aveese nisi togi pe faapuupuuina lala pito i luga ina ia ufitia le pale ma tuu atu i ai foliga foliga. E le mafai ona e paʻi i le ogalaau o pachi. E le gata i lea, na o le fesoasoani o le teuina e mafai ona fetuunai le maualuga o le paʻu ma lona mafiafia. O le teuteuga e mafai ona faia i le afa muamua o le vaitau mafanafana, mai le taufaʻauiuga o Fepuari i le ogatotonu o le taumafanafana.

Suiga ma sui

E oo lava i se matua laitiiti, e sili atu le lelei o le tosoina o mea e fiafia i ai pe a talafeagai ai. O le faʻatulagaga e faia i le taimi masani - i le afa lona lua o Fepuari poʻo Mati.

Malosiaga mo le faʻafefe o le suavai e 4-5 cm le lautele. E tatau ona taulai lelei le tau ile maualuga o le lautele ma le lautele: mo se meaʻai, o le lapoa o le ulo e tatau ona lapoa nai lo lona loloto, talu ai ona o le rhizome e atiaʻe le lautele.

O le sui e filifilia mai i gaʻo vaivai vaivai. O le eletise maualuga mo le pahira e le manaomia. E mafai ona e filifilia ni mea e faʻapipiʻiina i le eleele, e pei o pama po o dracaena, pe faʻapitoa foi ona faia le palapala mai vaega tutusa o sodoma, palapala palapala ma oneone e aunoa ma le humus faatasi ma le faʻaopoopoga o le afa o fualaau piliki.

O le puipuia o faafitauli ma le paʻu ma le mea e faʻamalosi ai mea, e tatau ona tuʻuina i luga o le koneteina se alavai lelei i le taimi o le gafa. I le taimi lava lea e tasi, o le loloto o le tulaʻi mo le pachira e tatau ona tuʻuina tutusa.

Pachira aquatic (Pachira aquatica)

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma meaʻai faʻafefeteina o meaʻai o meaʻai

E le mafai ona taʻua Pahira o se laau faifai pea. E masani lava ona aʻafia e se apogaleveleve mite ma faʻatele. Lelei lelei le puipuia o meaola faalafua e mafai ona na o le faasaʻoina o le tausiga faatasi ai ma le pulupuluina ma iniseti.

Fofo masani i le tuputupu ae o le vai pachyra:

  • laʻau lauʻeleʻele ma le malulu vevela;
  • solo le ogaumu i le taimi o le palapala susū po o lona galo i le taimi o le timu;
  • lafoaʻi lala ma le ogalaau i le malamalama leaga;
  • o foliga vaaia o laulaau i laulaau i le susulu o le la;
  • laulauina o lau laau i le maualalo o le vevela;
  • o le foliga mai o le lanu enaena o laulaau poʻo le faʻamagoina o le faʻamalosi i totonu o ata ma i totonu o le ea malulu.

Lafoaia o laau

Pahira vai e mafai ona maua mai fatu ma tipi.

Totoina fatu laau i soʻo se mea faʻapipiʻi lautele, faʻafefe ma faʻafeinu i le tele o itula ao le i luluina. O fatu o le pachyra suamalie e tatau ona salalau i luga o le eleele, aua le ufiufi i palapala pe ufiufi foi i se fasi anuenue o le meaʻai. A uma ona lūlūina, o fatu e faʻapipiʻiina i le vai mafanafana. O le faʻamalositinoina o loʻo faia i lalo o se ata tifaga poʻo se tioata, faʻatasi ai ma le faʻamalolo i aso taitasi ma tausia le vevela o le 25 i le 30 tikeri. Ua tupu mai Pakhira mo le 3 vaiaso, ae o le fou o fatu e taua tele (o le pasene o le germination e faaitiitia vave le taimi).

Ina ia maua mai laau fou mai le pakhira, e vavaeina ai apical cuttings e faʻaaoga ai lālā talavou ma se "mulivae". O seleselega e faia i le tautotogo po o Iuni. Laʻasaga faʻamavae i na o le oneone oneone-oneone i lalo o le pulou. E tutusa lava le tau ma le tupu mai fatu. E tatau ona maualuga le maualuga o le suavai.