Isi

Whitefly

Whitefly - O se pepe laititi lea e mafai ona mafua ai le leaga tele o le fale. I le umi, e mafai ona oʻo mai i le 1,5 i le 3 millimita, o ona apaʻau ma le tino o loʻo valiina i le paʻepaʻe, ma o le paʻu paʻu o loʻo i luga o latou luga. O tagata uma e lua ma tagata matutua e faʻaaoga fualaau fualaau suamalie e pei o meaai, suʻeina mai fatu masini. O lenei mea e afua ai le faaleagaina o le laau. Atonu e oti foi i le iuga. O laulaʻau e leai ni lanu, o le laau e mole malie ma mate. Ae peitai, afai e te matauina lenei meaʻai i le taimi, e le faigata tele ona faʻaumatia, aʻo tumau pea le faʻaogaina o le laau.

Faailoga mai fafo o faʻamaʻi

Afai e te matauina o se pepe laitiiti, lanu paʻepaʻe, e pei o se moa, lele i tafatafa o le laau, ona aoga lea e faia se asiasiga. O lea, e mafai ona e luluina le togavao pe a mafai. I le tulaga o loʻo i luga o le paʻepaʻe, ona latou lele loa loa lea.

E iai foʻi isi faailo o faʻamaʻi:

  1. I le pito i lalo o le laʻau, e mafai ona e vaʻai atu i vaega o lenei meaola. E foliga mai o le tele o fua faʻaseʻe.
  2. O foliga vaaia i luga o le laau e susulu manaia le mutia meli. O lenei mea na natia e iniseti o se otaota o le ola (pei o aphids).
  3. Pogisa lanu i luga o le laau. O lenei mea e mafua mai i le faʻaali mai o le sigusisi, lea e tumau i taimi uma i luga o le malie o le meli.
  4. O le tuputupu ae o le laau ua afaina ua telegese, o le lanu ua lanu samasama ma ua amata ona sisi.

Mafuaʻaga o Whitefly

I le avea ai o se tulafono, e na o le taimi mafanafana e tulaʻi mai ai i le taimi o le mafanafana. O lea, e tatau ona matua mafanafana ma faʻafefe. E mafua lenei mea i le mea moni o lenei pepe e lagona le lelei tele i se siosiomaga mafanafana ma mafanafana. Ae peitaʻi, afai e pa'ū ifo le vevela i lalo ifo o le 10 tikeri Celsius, ona mate ai lea o le whitefly, ae o fuamoa e mafai ona faʻatali mo se taimi umi seia oʻo ina maualuga le vevela ma le vevela.

E i ai foi se nofoaga e fiafia ai le iniseti leaga e ola ai i le tausaga atoa, e pei o, i totonu o se lauʻeleʻele poʻo se fale kiona. O le mea sili lava, e fiafia o ia ia i latou e leai ni faʻamafanafana lelei, ma o laau e totoina i taimi uma. I lenei tulaga, i le avea ai ma se puipuiga, o le a mafai ai ona lagona e le whitefly le le maua o le mafanafana, pe a mafai, nisi o tulaga lelei mo lona ola. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • totoa e le tatau ona totoina latalata i le tasi;
  • e tatau ona faʻaauau pea le potu ma faʻalelei lelei;
  • afai e susu le tau, ona faʻaleleia lea e lelei le tolopo;
  • ia faʻamalosi laau e ala i le faʻamaʻiina oi latou i le taimi ma le faʻaaogaina o le biostimulants, mo se faataitaiga: faleflower, amulet, epin ma isi.

Auala e tau ai

O le faʻataʻitaʻia o nei mea faʻamaʻi e talafeagai lelei vailaau ma vailaau faʻataʻitaʻi.

O le tele o vailaʻau e sili ona aoga ona o le mea moni o mea oona e ulu i totonu o masini vailaʻau ma ulu i le sua. I le ai ai i lenei sua, o le a maliliu uma tagata matutua ma le tele o iʻa pe a mavae ni nai itula. Ae e tatau ona manatua o le a ola pea fuamoa o loʻo momoe. O le mea lea, e tatau ona togafitia le laau i le tele o taimi (2 poʻo le 3), ae o le vaiaso e umi le va i le va oi latou e manaʻomia.

O togafitiga faʻapitoa, poʻo le, o le toʻatele oi latou e aafia ai le whitefly, pe a fai e tuusao saʻo. E masani lava latou te le ulu i totonu o masini vailaʻau.

I se tulaga faʻapitoa, e taua le faʻaalia o mailei faapitoa ma faʻamalosi. O le mea e faʻapea mo le faʻaumatia atoa o iniseti leaga o le a tatau ona faʻaaogaina mo se taimi umi lava, ma o mea uma ona e faʻaumatia na o papaʻe matutua matutua.

Auala e faʻaaoga ai mailei

Paʻu pipili e mafai ona laveaʻi oe mai faʻamaʻi. E tautau saʻo i luga o laau. E tele kamupani e maua ai, mo se faataitaiga: Pheromone, ARGUS, Bona Forte ma isi. O le mailei lava o se tamai pepa pepa poo se palasitika, i luga o luga o le mea e faʻaaogaina ai le nonoa faʻamago. E leai ni lanu ma e leai sona aoga, ma e matua leai lava se mea e afaina.

Lanu lanu samasama vaivai e tosina ai lenei ituaiga o meaola faalafua, ma latou pipii i mailei e tusa lava pe sili atu le fesootaiga. Ae ui i lea, e le gata e mafai ona paʻu i luga o le mailei lea, ae le mafai foi ona paʻu ese mai aphids, thrips, laʻau moa, namu moa, faʻapea foʻi ma miti vaʻaia.

O nei mailei e faigofie ona faia i ou lava lima. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se pepa malulu, e manaʻomia ona vavaeina i ni fasi pepa lautele ma vali i vali lanu samasama. A maeʻa lena, o le suauu castor, salu o le penisini poʻo se faʻafefiloi o rosin ma le meli e tatau ona faʻaaogaina i luga o le fogaeleele. Papa pepa e mafai ona suia i le laupapa poʻo le plywood.

O lē o loʻo umia mo mailei e mafai ona faia i le uamea, laupapa poʻo le palasitikiti. O faʻamaufaʻailoga saʻo e tatau ona tu saʻo i luga aʻe o le mea na aafia. O mailei na faʻatau i totonu o le pusa, pei o se tulafono, ia i ai se uaea felanulanuaʻi, lea o loʻo tuʻu ai se pepa pepa i luga o le laau. Afai o lenei meaola na vaaia i totonu o le fale lauʻeleʻele, ona tatau lea ona faʻapipiʻiina lenei ituaiga mailei i le 10 sikuea sikuea. I totonu o le potu, e tasi le mailei e taofia i luga o faamalama taʻitasi.

O ia mailei e mafai ona faigofie ona suia ni faʻamaufaʻailoga faapitoa faatasi ai ma se faapipiiina mai luga o lago, e tatau foi ona tautau se mea itiiti i luga o faamalama taʻitasi.

Faʻafefea ona faʻaaoga se fumigator

I se tulaga lautele, o le fumigator (faʻatasi ma papatusi ma le vai) e mafai ona faʻaitiitia le faitau aofaʻi o paʻepaʻe, lea ua mamanuina e tau ai lago poʻo namu. Faʻamamaʻa faitotoa ma faamalama ma faʻafesoʻotaʻi le fumigator, faʻapipiʻi vavalalata i laau mamaʻi. I le taimi lava e tasi, e tatau ona aveʻesea uma tagata ma fagafaʻa mai le potu, talu ai e mafai ona maua mai le oona.

Fofo faʻapitoa i le tau faasaga i whiteflies

O auala sili ona faigofie e pulea ai meaola faalafua e aoga lava i le amataga o le faʻamaʻi. O le mea moni, ua mamanuina e faʻaumatia le taamilosaga masani o le ola o le papaʻe.

Lafoaina o laʻau

Ole suiga o aʻa i totonu ole iniseti matutua e tupu ile 7 aso. Seʻi oʻo mai i le taimi nei, o latou, o loʻo i le itu sese o le laulaʻau, faʻamalosi malosi e suʻe sua mai totonu. I le faʻaitiitia o le numera o meaola faalafua, e tatau ona faʻaumatia le tele o meaʻai e mafai. O le mea lea, e tasi i le vaiaso, e tatau ona e fufuluina ma le faaeteete laulaau taʻitasi ma se manogi susu susu. E fautuaina ina ia faia lenei mea i se vaifofo mataʻutia. Taumafai e aveʻesea mea uma e maua mai leaflets. A maeʻa sina taimi, o le a faʻaumatia atoa ia meaola faalafua.

Ae peitai, o lenei metotia e na o le tulaga o le tele o vao e le talafeagai. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, i le tele o vailaʻau, greenhouses, greenhouses, o lenei auala e le aoga ma galue malosi.

Faʻaitiitia o le vevela o le ea i le 10 tikeri

Afai e faʻaititia le vevela i le 10 tikeri pe itiiti ifo foi, ona mate ai lea o tagata matutua, ae o se numera tele o'oti ma fuamoa o loʻo ola pea ma naʻo le moe. A maeʻa le maualuga o le vevela o le sili atu ma le 15 tikeri, latou te ola ma faʻaauau a latou gaioiga masani o le olaga.

O isi togafitiga faʻasolosolo o vaifofo eseese ia, e tatau ona faʻavaivai le mea na aʻafia pe faʻapala.

Tino ma fofo e faasaga i le papaʻe

Soap solution

Ina ia saunia le fofo, e talafeagai le tagamea poʻo le fasimoli. E tatau ona tipiina i se fatu. Vaevae le fasimoli i le vai i se fua faatatau o le 1: 6. O le mea e maua mai ai le suavai e tatau ona lelei le sasaina e fai ai se fusi faʻamau, ona faʻaaoga lea o le omomi, faʻaaoga i luga o le laau. O lanu lanumeamata o le laau e mafai ona sosolo i le tali e maua ai, e aunoa ma le sasaina. E tatau foi ona sulu le palapala ile palapala.

I nisi tulaga, o iniseti uma o le a faʻaumatia pe a maeʻa togafitiga muamua. Peitai, i le tele o tulaga, o le a manaʻomia se togafitiga fou pe a maeʻa le 7 aso.

Laʻau afu

Mo se lita o le vai mamā, o le ae manaʻomia le 2 laupepa laulaʻau laulaau (6 kalama). Faʻafefiloi, ufiufi ma fufulu le fagu i se mea pogisa. I le mavae ai o le 24 itula, ua uma ona faʻaaogaina ma faʻaaogaina le fufuluina. I le avea ai o se tulafono, 2 poo le 3 togafitiga ua lava, i le va oi latou e tatau ona i ai se malologa o le 1 vaiaso.

Laʻau vao vao

Mo se lita o le vai o le ae manaomia pe tusa ma le 90 karama o leafrow leaves (e leʻi faʻamago). Faafefiloi ma tumau pea 48 itula. Ona tatau ai lea ona faʻaaogaina le mea e faʻaaogaina ma mafai ona togafitia i se pulumu. Lava le 2 poo le 3 togafitiga, o le malologa e 1 le vaiaso.

Laʻau tapaa

Ina ia saunia le fusi, e tatau ona e faatauina mai sikaleti (mo se faataitaiga, "O le a ou"). Tago le tapaa mai le sikaleti ma sasaa se lita o le le vevela o le vai i totonu. Aveese le paluga i se mea pogisa, ma a maeʻa le 5 aso o le a sauniuni le faʻaaogaina mo le faʻaaogaina. E tatau ona fufulu ma faʻaaogaina mo le faʻaleleia. Faʻaauau le faʻagasolo tasi i aso uma e tolu, seia maeʻa atoa le papafusi.

Dandelion Flask

Mo le kukaina, o le ae manaomia le 40 kalama o laʻau tilati ma le numera tutusa o aʻa o lenei laau. E seleseleina, ona faʻafefiloi lea ma se lita o vai. A maeʻa le 3 po o le 4 aso, o le a saunia. A maeʻa, e faʻaaogaina e vaʻaia laau. Faʻasalaga e toe faalua, ae o le vaeluaga i le va oi latou e tatau ona tasi le vaiaso.

Vailaau Mataʻutia faasaga i Whitefly

Afai e malosi le faʻamaʻi pe faʻaaogaina foi togafitiga faʻalapotopotoga e le aoga, e tatau ona e faʻaaoga vailaʻau faʻapitoa.

Aktara

O le mea aupito sili ona aoga i le tau faasaga i nei ituaiga meaola faalafua o le fualaau faasaina lea o le totika. E iloga ona o lona aafiaga umi. O lea, e mafai ona ia maua le puipuiga mo se vaitaimi e 3 i le 5 vaiaso. Faatasi ai ma se vaifofo faʻaitiitia, e tatau lava ona e faʻaleleia le laau i lalo o le aʻa. Thiamethoxam, o loʻo i ai i le sauniuni, e ulu atu i le sua o fualaau aina ma fesoasoani i le maliu o meaola faalafua, e le gata i tagata matutua ae tele. O se taunuuga, e matua uma lava le papafasi. Afai o le faʻamaʻi e matua ogaoga, o le mea lea, faʻatasi ai ma le faʻasusu, e fautuaina foʻi e le au atamamai e faʻamalolo le laau i le tali lava e tasi. I lenei tulaga, o togafitiga e tatau ona faaluaina i taimi ole vaiaso.

Fautuaga. Ina ia faʻaumatia le paepae 100 pasene pe a uma le togafitiga muamua, nai lo le 10 lita o le vai i le taga (1.4 kalama) o le vailaau, 2 pe 3 lita e tatau ona faʻaaogaina. O se paluga faʻapitoa e le afaina ai le laau, e tusa lava pe maua i le laʻau. E manaʻomia e ia le suavai i lalo o aʻa ma o le aofaʻi uma o tagata faʻamaʻi pipisi o le a feoti.

Faamaonia

O se vailaʻau lelei tele lea e faʻaogaina ma faʻafesoʻotaʻi. Naʻo le 90 minute talu ona togafitia (faʻaleleia ma inu), o le a amata ona mate le laumalie. I le tele o tulaga, e tasi lava le togafitiga e lava e faʻaumatia ai le faitau aofaʻi o tagata.

O le gaosiga autu autu o lenei fualaau faasaina o le imidacloprid. O le tele o faʻasiliga e aofia ai i le tuufaatasiga o ia vailaau e pei o: Copfidor, Gaucho, Commander, Applaud, Admir, Provado, Marathon. Afai e mafai, e mafai ona suia e le tasi le isi.

Agravertine (Akarin)

O lenei meafaigaluega e faʻaaogaina e faʻaumatia ai le tele o meaola faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, whiteflies, moli vaʻavaveleveleve, faʻapea foʻi ma le tele o ituaiga o meaola oona. Latou te manaʻomia le suluina o le laau. Mo le faia o lenei mea, o laulaau e matua susu ma e fautuaina e taumafai e oso i se iniseti leaga (mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e palu le vailaau i totonu o se ao o papaʻe).

O lenei meafaigaluega o se iniseti, o loʻo faʻaalia e se fesoʻotaʻiga-intestinal. O lona uiga e mafai ona gaoioi i luga o se iniseti uma pe a tu saʻo i ai, ma pe a oʻo i totonu o meaai.

Laʻau (meaola, auro, faʻalua faʻalua)

E maua i foliga o ni vai maʻaleʻale vai, o laau uumi, vai i ampoules, faʻapea foi ma le paʻu. Faatasi ai ma le fofo ua saunia, e tatau ona e faʻaleleia le laau. A maeʻa sina taimi puupuu, o mea gaioiolosi o le vailaʻau e aliali mai i masini vailaʻau ma o loʻo i ai iina mo le 25 aso. I le tele o tulaga, o le tasi togafitiga e lava lea e faʻaumatia ai ni paʻepaʻe.

Fitoverm

O lenei inisinia e mafai ona faʻaumatia toetoe lava o ituaiga uma o iniseti matautia. Ina ia faʻamaʻaʻaʻaina ni paʻepaʻe, e manaʻomia ona e faia togafitiga 1 poʻo le 2.

Actellic

O lenei meafaigaluega, e faaopoopo atu i iniseti, e mafai foi ona fasiotia ni siama. O le a faigofie lava ona faʻaumatia le papaʻe. Ae i le taimi lava e tasi, e taua le iloa o lenei fofo o se mea matautia tele (Vasega 2) ma e leai se manogi manaia.

E le gata i lea i le taua faasaga i lenei manu e mafai ona faʻaaoga: Rovikurt, Fufanon, Alatar, Zeta, Inta-Vir, Top star.