Fugalaau

Totoina o fiafia i le tautotogo i le tausiga ile tausiga E faapefea ona eli ma teu malu pulu i le taumalulu Ata eseese

Fugalaau gladiolus totoina ma tausia i le laufanua Vaʻai ata ma faʻamatalaga

O le lauʻeleʻele o Gladiolus o loʻo taʻua o atinaʻe Aferika ma Asia. O le a e ofo pe afai e te iloa le fugalaau e taʻua o le fennel ... e saʻo, o se fiafia! E faigata tele ona talitonu o se fale totino faapena sa na o se vao vao. O le laau totoina "Gladiolus" na aliali mai i le Vaitau Tutotonu. O le taimi nei ua i ai le 5,000 o ona ituaiga ma ituaiga o vine, faʻamautu faapitoa mo vaega eseese, e aofia ai i latou e ese i tulaga malulu.

O le a le taimi e totō ai gladiolus i le avanoa tatala?

E tatau ona totō Gladioli i le palapala pe a oʻo le vevela ole palapala ile 10 ° C. O le masina lenei ia Aperila-Me masina (faʻalagolago i le itulagi).

E faʻapefea ona saunia gladioli mo le tulaʻi mai

E iai tulafono faʻapitoa mo le faʻatupulaia o togalaau aina. O le mea lea, o nisi o fai togalaau e le fiafia i le gaogao faatasi ma se mea mo se taimi umi e le fiafia i lenei fugalaau. E ui lava afai e te tausisia uma faʻaaliga e fesootaʻi ma le teuina, faʻatau, totoina ma tausi, e mafai ona e maua se seleselega lelei.

Filifiliga o mea e totoina

E mafai ona e tupu aʻe le pulou o le gladiolus mo le toto oe lava poʻo le faʻatau i faleoloa faapitoa. A e faʻatau, muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le tulaga o le anufe. Afai e lapoa tele, pasi, o ni anufe, ona le o le mea lea e totoina ai oe o le a faʻafiafiaina oe ile taimi ma e le tatau ona faʻatau. O le siʻi tuai lenei. Faʻalogo lelei pe a faʻatau mai tamaiti laiti "tamaiti" e le oi ai i lenei tausaga, ae i le isi 4 tausaga, o le a fiafia ia te oe i le matagofie o lau fugalaau.

E na o le totoina o togafitiga, e aunoa ma ni faailoga o soʻo se faʻamaʻi, e mafai ona filifilia mo le totoina. E le gata i lea, e tatau ona faamanino: o lenei vasega o gladiolus ua lafoina i le itulagi o lou fale pe leai. A leai, e mafai ona tuʻuina oe e aunoa ma fugalaau. O lenei mea e matua moni lava mo le itu i mātū, lea e fesoʻotaʻi faʻatasi ai ma nisi o aʻafiaga. Ma o le fuga o fuga Holani e masani lava ona faʻatulagaina mo se vaitaimi e le silia le tasi le tausaga.

Tulaga tuputupu ae ma le filifilia o nofoaga e tulaueleele ai

Mo le faia o tulaga sili ona lelei mo le tuputupu aʻe o le laau, e tatau ai ona amanaia e le fiafia le gladiolus i le maualalo o le palapala, faatasi ai ma le susu, palapala. O le faʻaleagaina ma le susu e mafua ai le pala o le pulu. E le taliaina foi sulu o loʻo i ai pulupulu. E naʻo se lauʻeleʻele, mago, lea e le gata ina malamalama, ae puipuia foi mai le matagi, o le a talafeagai mo le totoina o le fiafia. Ae e le mafai foi ona e faʻaaogaina, aua o le toʻa atoatoa e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleaga.

Nofoaga paʻu e talafeagai mo le ola ae o ituaiga muamua o gladioli. Afai e te totoina ituaiga o fugalaau i se nofoaga faapea, o le a le toe fuga mai. Ma o le mafuaaga o le leai o se malamalama. E tatau foi ona e manatu o se fugalaau sili ona manaia.

A o lei totoina, manatua le aganuu na totoina i luga o lenei fasi fanua i le tau ua tuanai. Afai o fugalaau nei mai le ituaiga o dahlias, faʻafefete poʻo laau mai le family legume, strawberries ma tamato, ona lagona ai lea e leai se totogi e faʻaaoga ai lenei fanua mo le ola fiafia. Faʻaeteete i le mea na toto ai le pateta, kāloti poʻo le kāpeti i le vaitau mulimuli, faʻapea ai ma na laau totō uma na faʻafefiloi ma le manua. Ae e taua tele i tausaga taʻitasi uma o le happyiolus e faʻapipiʻiina i se nofoaga fou.

Sapalai o le eleele mo le totoina o gladioli

A e totō gladioli i luga o le lauʻeleʻele i le tautotogo Toto ma tausi ata

E taua tele le fausaga o le eleele mo gladioli. O le mea lea, o le oneone oneone po o le laufanua vaivai e talafeagai mo le totoina o se laau. Faatasi ai ma se fugalaau fugalaau fuafuaina (ma o mea uma ia 2 tausaga), e tatau ona e suia le palapala.

  • O le siosiomaga sili ona lelei o le pH mo le eleele e fai si manogi, e tatau ona i ai i le lautele o le 6.5 i le 6.8. O aʻafiaga eleʻele e aʻafia ai le fuga o le laau. O le faʻaalia o se faʻamaʻi e pei o fusarium (o lona natura e faʻaalia i le lanu samasama i luga o lau, aʻa ma le vevela o le aʻa) e fesoʻotaʻi foʻi ma le faʻateleina o le eleele.
  • O le natura o le eleele o le a mafua ai ona lanu samasama ona o le faatuai ona maua o le chlorophyll. O lenei mea e mafua ai le le lava o le uʻamea mai eleele eleele.

Ina ia saunia le eleele lelei mo le tuputupu aʻe o gladioli, e tatau ona faaopoopo le oneone i le eleele palapala, o lona uiga, faʻaitiitia le alumina i le oneone. A maeʻa ona e filifili i se nofoaga mo le tulaueleele - eli. E tatau ona saunia le eleele i totonu o se laufanua paʻu i le tautoulu, ma eliina 15 centimita le loloto nai lo oe faia lenei faiga i le tautotogo. I le taimi lava e tasi, faʻaaoga fugalago mago (pusa ma fulufulu). O lenei faiga o le a faasaoina ai le susu i le tele e mafai ai ma aʻo leʻi totoina se gladiolus e tumau pea na o le tatalaina o le eleele.

Asiasiga ma tapenapenaga o bulipisi o gladiolus ao lei totoina

I le laasaga muamua, o togi uma lava e faia i le asiasiga maeʻa. O fua e ufiufi ai corms e tatau ona tipi ese ma le faaeteete ina ia aua neʻi faaleagaina ai aʻa laiti. I le tulaga o le liona o le pulufana ma le paʻu po o le sclerotinia, e tatau ona aveese le vaega na afaina (vavae ese) ma faʻamaonia le mea e tupu ai le lanu meamata. O lenei taotoga e faia 1 le masina ao le i totoina. O pulu ua saunia ua tuʻuina i totonu o se tamaʻi apa e tupu aʻe i se nofoaga mafanafana ina ia latou totogo ae laitiiti.

  • Aʻo le totoina o pulufana o loʻo aʻafia i togafitiga faʻafomaʻi. E tuʻuina i totonu o se vaifofo o le vevela mo le tele o itula pe i se fofo o le faavae faavae mo se itula.
  • Aloaia (o le tamaititi e taʻua o le tamaititi) ma aʻa e taʻu mai i aʻa, e le sili atu i le 8 mm le lautele, e tuʻuina atu i togafitiga faʻapitoa. O le tuʻuina i latou i le tasi papa, tuʻu i lalo o le malamalama.
  • I le taimi lava lea ao le i totoina, ua tuu ai aniani ma tuu i totonu o le vai paluga mo le 9 itula.
  • O le mea lea ua faʻapipiʻiina ai mea totō o le totoina, ma e fesoasoani e aloese mai le faaleagaina o aʻa aʻa i le taimi o le gafa. Ma o se pusa faigofie foi mo le fesiitaiina o le laau i se nofoaga malulu, pe afai e te matauina o le fugalaau ua amata ona tupu malosi i luma atu o le taimi. E moni lenei mea i ituaiga muamua o gladioli. Afai mo se mafuaaga se tasi pe le isi foi e te leʻi teu i luga o fafie, ona mafai lea ona e faʻaaogaina ni koneteina faigofie.

Toto fiafia i le avanoa

E faʻapefea ona toto le gladioli pe a totoina ata o gladioli

E faʻapefea ona toto fatuga o gladioli i le tautotogo? O nisi o tulafono o le a fesoasoani e aloese mai mea sese ma le puipuia o laau mai faʻamaʻi, faʻamalosia lo latou malosi ma faʻatonutonuina i latou i le tele o fugalaau.

O le mea lea e le pa'ū ai le fiafia

  • E taua le amanaia o le fausaga o le eleele aʻo lei totoina ina ia mafai ona iloa i le loloto e tatau ona totoina ai le fiafia. Afai e malosi le laʻau i le eleele, ona oʻo lea i le loloto o le taimi e totoina ai e le sili atu nai lo le 3 pusa mita. Afai e loloto tele le pulou, o le a le totogo le gladiolus.
  • Faʻasalaga, oneone oneone, o le loloto o le tusifaʻailoga e tatau ona tutusa ma le fa fafa o le pulu. I lenei tulaga o le le lava o le faʻapipiʻi o pulufana e mafai ona faʻapupulaina ai le fale i le eleele ma o le ai ai se manaʻoga mo lona faʻama.

Po o le a lava aua le faʻafefiloi pusa o talavou ma matutua gladioli. O le mafuaʻaga o loʻo i ai i le mea e tasi: o le tele o corms o le a ave meaʻai mai i tamaiti laiti, e faʻafefe ai. O le mea lea, e sili atu le totoina ese o tamaiti.

O le totoina o pupuʻu e matua faigofie lava: e faʻataina se togitogi o le laʻau talafeagai, o le pito i lalo o loʻo faʻafefeteina i le oneone pe faʻapipiʻi foi i le sphagnum, o loʻo faʻamaluluina uma nei mea ma tuʻuina i luga o lenei faʻavae. O le mamao i le va oi latou e tatau ona le itiiti ifo i le 15 cm. Sphagnum o le a taofia le susu ma puipuia le malie mai le atinaʻe. O mea uma lava e faʻafefe faʻafefeteina i le lalolagi. O le taimi lava e amata ai ona totogo le totogo ma aliali i luga o le eleele, e tatau ona e toe fausiaina i latou i le eleele.

O se auala manaia e totō ai gladioli o loʻo faʻaalia i le vitio:

Tausia mo gladioli pe a uma ona tulaʻi i luga o le eleele

Ina ia mafai e le fiafia o le gladiolus ona matagofie, o fugalaau o loo i le uʻamea e mafai ona faʻaalia, e tatau ona faia taumafaiga mo le isi 2 masina talu ona totoina e maua ai le lelei o le taunuuga i le alu.

E faʻafefea vai

A maeʻa ona totō, e tatau ona faʻasūsū le gladiolus i se aso, o lea e faʻapipiʻi atoatoa ai le gaʻo. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia le 8-10 lita o le vai i le 1 mita. I le mea e tupu i le tau vevela, e tatau ona faia le vai e le itiiti ifo i le 1 taimi i le aso i afiafi.

A maeʻa lenei mea, e fautuaina le tatalaina o le eleele ina ia faʻaleleia ai le susu i totonu ma taofia ai mai le vave faʻavaveina. I le tulaga o le faafeagai, o lona uiga, pe a oʻo ina timu le tau, o le suāvai e taofia pe faʻamapulaʻa i le 2 taimi i le vaiaso. E tatau ona tausia lelei vai. O sasaa tuusao i lalo o le pusa e le aoga, aua o lenei mea e mafua ai le faaleagaina. E tatau ona e sasaa i totonu o le vavae, ona faʻamalūlū lea o le palapala e latalata i aʻa. O lau o le fiafia o gladioli e vavalalata lelei.

Fafagaina fiafia

  • A maeʻa le totogo e oʻo atu i le 10 inisi le umi, e tatau ona faʻafefeteina le palapala ile laufanua ma le humus. Ua faia lenei mea ina ia puipuia ai le eleele mai le overheating ma faʻaititia le aofaʻi o le susu susu.
  • I le taimi o le muamua o laasaga muamua e 3, o le faʻamaʻiina o le minerale o le mea e manaʻomia. O nei fugalaʻau e aofia ai le urea ma le ammonium sulfate. Ua faʻalauiloaina i le fua o le 2 sipuni tele i le 1 mita ina ia maua ai le laulaʻau lanumeamata o le laau.
  • Ona fafaga faaluaina lea i le paluga o le potassium-phosphorus complex fertilizer: o le uluai laasaga e tupu i le taimi e foliga mai ai 5-6 laʻau, o le lona lua - i le taimi o le fugalaau. I le taimi o le potash-fulufulu fafagaina, e mafai ona e faʻaopopoina ni peʻa o le urea.

Fa fa i le vaitau atoa o le tuputupu ae i le taimi o le faʻasusu, e mafai foi ona faʻaaogaina faʻamaʻi vai. E sili atu le faʻaaogaina o laʻau manulele mo le tincture (e tatau ona vaʻavaʻaina manu o manu) mai le faʻatusatusaga: 1 le pakete palapala mo 2 pakete vai. O le fugalaʻau faʻaputu e faʻafefiloi mo le sefulu tausaga, ona fafagaina lea i le fua o le 1 i le 10, pe afai o le 1 le sea e pa'ū i luga o le fusi ma 10 i luga o le vai. O le lelei o le fugalaau e faalagolago i le masani o laei. E masani lava ona faʻaaogaina le faʻasusu pe a uma le faʻamaʻa, lea e toe faia pe a uma ona faʻasusu.

Fofo faʻamaʻi faʻamaʻi

Mo gladioli ua totoina i luga o oneone, e lelei tele le faia o laei pito i luga, o lona uiga o le suluina o laupepa ma se vaifofo faapitoa. Mo le 1 lita o le vai, 0.15 g o le potassium pati poʻo le 0.15 g o le apoic acid pe 0.2 g o le paluga o Bordeaux ua ave. O lenei fofo o loʻo faʻaaogaina e avea ma faʻamaʻi pipisi i faʻamaʻi ma iniseti leaga.

O le togafitiga e faia i le le itiiti ifo ma le 3 taimi mo le vaitau atoa o le tuputupu ae: o le muamua - i le taimi o le totoina, o mea nei - i le taimi o foliga mai o le aū ma le taimi o le fatuga o pupu. Afai e faʻafefiloi le fasimoli i le fofo ma le leaves gladiolus e togafitia i itu uma e lua, o le a avea ma se auala sili ona aoga mo ia i le taua faasaga i vaʻavaveveve.

Lauina o le eleele ma le veleina

O aʻa o le tele o laau, e aofia ai le gladioli, o le okesene o le alofa. O le faʻamalolo e fesoasoani e faʻamautinoa ai lona avanoa. Ina ia aloese mai le foliga mai o se paluga i luga o le eleele, e tatau ona taʻavale e tatau ona faʻatino pe a uma ona faʻamaʻa. Afai e te le veleina le fugalaau fugalaau, ona ave lea e vao vao meaʻai mai le eleele, lea o le a aʻafia ai le lelei o le fugalaau o le gladiolus. O le mea lea, 1 taimi i le sefulu tausaga, o le veleina e matua talafeagai lava.

E faapefea ona fusi le fiafia

O le leoleo e talafeagai mo na ituaiga o gladioli, lea e oʻo atu i le 1.5 mita. Ina ia tuʻuina atu le lagolago i le aʻa, lea e amata ona punou i luga o le taimi, e mafai ona e nonoa se pine i fugalaau eseese.
O le tele o fai togalaau e faʻaaogaina se auala ese: latou te faʻalautele le uaea i se laina ma gladioli ma
o fugalaau taitasi e fesoʻotaʻi lelei i ai. I le taimi lava lea e tasi, o loʻo faʻaleleia ai aʻa e tuʻuina atu ia i latou e sili atu ona mautu.

E faʻapefea ona tipiina se fugalaau

Ina ia aua le faaleagaina le laau, o le pusa o le a tumau pea i totonu o le eleele mo sina taimi, ma ia faamautinoa ua vavaeina le au e tatau ai mo se teuga, e tatau ona tausisia ia tulafono nei: tuu se vaega o le meaʻai ma le 4 laʻau i luga ae o le eleele ina ia aua nei paʻu le pusa. E mafai ona e tipiina le fugalaau pe afai o le pito i lalo 3 fugalaau ua uma ona solo. O ituaiga lelei o gladioli ua manatu i latou o lo latou mafai ona vave solo i le 10 buds o le masani lea. O fugalaau e sili ona lelei e fai i le afiafi po o le vaveao. O le pito i luga o le fale o loʻo natia loloto i lau.

O afea e teli ese gladioli

Tamaiti fiafia fiafia photolusio

Ina ia eli i luga pusa, ona auina atu lea mo le teuina seia oo i le isi tausaga, e tatau ona e mautinoa ua matutua. O le mea lea, mafaufau i le taimi: kili ia polotini i Setema-Oketopa, i le mafanafana ma le vevela o le tau. O le itiiti ifo o le masina e tatau mo le pulu e leai se fugalaau e faʻaputuina ai vai talafeagai ina ia saogalemu saogalemu mai le taumalulu. Ae sili atu le sili atu o le taimi, e oo atu i le 45 aso.

Pe a eli i fafo fiafia, manatua e latou te avatu tamaiti, ma taumafai e aua le faaleagaina. O itu o le tuai tuai e mafai ona faʻapipiʻiina i pepe "pepe", o le mea moni tatou te mananao e ola ma toto i le tautotogo.

Saunia o pulu mo le teuina

Auala e teu ai gladioli i le taumalulu

  • Muamua, e na o le tau vevela e gaosia ai togi. Amata i corms o ituaiga muamua. Pe a tipiina le aʻa, e tatau ona tuu le ogaumu 2-3 cm le umi mai le amataga o le pulu.
  • I le luluina o le eleele ma teuteu aʻa, e tatau ona suʻe ma le totoa ia pamu ina ia le aofia ai na ituaiga masini faataitai e mafai ona ave i faamaʻi.
  • Pulupala o ituaiga taitasi e fufulu taitoatasi i lalo o le vai tafe, mamago ma mulimuli ane togafitia faalua i se fofo o le fofo o le fundazole.
  • O isi vai vevela e faia i totonu o le la, i se nofoaga lelei mo se masina.

Auala e teu ai bulbslus bulbs i le taumalulu

Auala e teu ai bulbslus bulbs i le ata o le taumalulu

A maeʻa le mago, o le a siʻosiʻeseʻeseʻesea le tasi i le isi (faʻaaoga i le mea tuai, sui fou ma "tamaiti"), afifiina pepa mo le teuina ma ua sainia se togi.

  • O pulu uma e gaugau i totonu o se atigipusa pepa ma teuina faʻasalaina e puipui ai le maualuga o le susu i le taumalulu.
  • E mafai ona e teu i luga ole fata o le pusaaisa. O "tamaiti" laiti, e oʻo atu i le 1.5 cm le umi, e teuina i totonu o taga pepa i lalo o tulaga tutusa e pei oo latou matua.
  • I le taimi o le taotoga, ma o le muamua 1.5-2 masina, e le tatau ona i ai ni faafitauli i le pusa. A maeʻa le taimi lenei, latou te amata ona vaʻaia pusi o gladioli ina ia aloese ai mai le vave faʻamaʻi ma puipuia le tupu mai o faʻamaʻi.
  • E faʻapipiʻi siaki mata i riseti, lea e fai o se vailaau faʻainatura o le ea ma tuʻu i totonu o se nofoaga malulu lelei.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi i gladioli e mafai ona tupu na o latou lava ona o le le popole o lē e ona, ma ona o le salalau o faʻamaʻi mai isi aganuu. Maʻi masani: botritis, rust, septoria ma fusarium. E tofu i latou uma ma se natura natura, lea latou te tau faasaga i ai e tusa lava pe o togafitiga o pulufana ma le baseazole.

  • O le fualaau faasaina "Chorus" ma le "Falcon" e faaaoga i le laasaga aʻo lei totoina laau i le i ai o ni laupepa se tolu.
  • Faʻasaga i meaola faʻapipiʻi e pei o pulu moli, o loʻo faʻaogaina e Balazo, Agrovertin, Aktara, ma Confidor Maxim. Na o se siaki masani e fesoasoani e puipuia ai se gasegase tuga. O uiga faaalia i gladioli o le a mautinoa lava le tauia i lona tupuga matagofie matagofie.

Eseese o gladiolus ma se ata ma se faʻamatalaga o le lanu o gladioli o filifiliga Rusia

Gladiolus o se fugalaau sili ona lauiloa i totonu oi latou e fufulu. E ese le matagofie i totonu o se fugalaau, talia lelei le femalagaaiga ma mo se taimi umi fiafia i mata pe a tu i totonu o se fagu. Ona o ituaiga eseese, e mafai ona e filifili i soo se foliga ma le tele, lanu paʻu ma le fausaga o le petal, taimi o le fugalaau ma mea e galue ai. Mo se faʻataʻitaʻiga:

Varous Annushka mafai ona ausia se maualuga o le sili atu i le 1.5 mita. O le mea e sili ona faʻapitoa, faʻatasi ai ma le faʻaleleia atili o faʻamalosi, fugalaau o lanu mumu-lanu mumu e le mafai ona oʻo i le 13-15 cm le lautele. A uma ona totō le fugalaau muamua e tatau ona faʻamoemoe i le 2.5 masina.

Orange-samasama gladiolus annushka photo fugalaau

Eseese Arina - faʻatasi ai ma vailaau faʻasaina, faʻalelei i le lanu, ae faʻafefe i fugalaau fugalaau-lilac. O se mea iloga o le mea lea o se fasi lanu lanu moana e sili ona matagofie i le ogatotonu o le fugalaau.

Pink fugalaau ario fugalaau arina

Eseese le Valaau e Faavavau. E tupu i le 140 cm ma e aʻafia foi i laau tetele. O le lanu sili o le petals o le lanu piniki, i le ogatotonu o loʻo i ai se lanu mumu. O le faʻasologa muamua i petals e tuʻuina atu e le latou fale faʻamau i autafa o le pito, o loʻo faʻapipiʻiina le fausaga ma veins ma le tele o mea.

Orange-whiteis happylus Valaau e faavavau o se ata o fugalaau

Blue Blue butterfly E tautala mo ia lava: o le lanu lanumoana sili ona manaia o se paluga tele, lapisi tele ma se lapisi lanumoana lanu moana faataamilo i le pito e le gata ina tosina atu ai le gauai, ae ua avea ai foi lenei fiafia ma le taitai o faaaliga uma ma faatau. E tatau ona faaopoopo e faapea o le fuga o se laau e 145-centimita e amata i le 2-2.5 masina talu ona totoina.

Gladiolus o le filifiliga Rusia Blue Bluefly photo o fugalaau i le togalaau

Sky ma fetu. E faigofie lava ona ola ma matagofie i se fugalaau. O loʻo i ai se fuga lanu moana lanu tetele (e oʻo i le 14 cm). O peti taitasi o le fugalaau e ulu i laʻau paʻepaʻe ma, pei o se fetu, o laʻau, lea na tuʻuina atu ai le igoa i lenei ituaiga.

White-purple gladiolus Sky ma fetu photo fugalaau

Eseese Snow Maiden E laitiiti, ae sili ona faʻauluina, fufuluina fugalaau paʻepaʻe. E ofoofogia i se teuga pe a uma ona tipi. E fuga foi i le 80-85 aso talu ona totoina.

White gladiolus Snow Fugalaau ata mai le taeao

Eseese Spartak e faatatau i le ogatotonu o le vave, o le maualuga o lona aʻa e oʻo atu i le 160 cm. O fugalaau e lanu enaena-ulaula tele ma se lanu enaena-uliuli. I le pito i lalo o petal taitasi o se mamanu mamanu i paʻepaʻe. O le ua o loʻo i ai se paʻu siliva.

Red gladiolus Spartak photo fugalaau

Ten Ten Golden faatasi ai ma lanu samasama susulu samasama mai fugalaau fugalaau e ofoofogia. O le teuteuga atoatoa mo soʻo se fugalaau ma fugalaau matagofie.

Yellowylus e toʻa lua ata auro o fugalaau i totonu o le togalaau