Faatoaga

Auala e taulima ai squirrels i le togalaau

I lenei tusiga o le a matou talanoa pe faʻapefea ona iloa ma faʻaumatia faʻamaʻi i totonu o lau taulaga, aua e mafai ona latou aumaia le tele o faafitauli. E foliga mai o manu felelei ma manu e le faʻaleagaina e masani lava ona foliga mai o se mea moni.

Aisea e tatau ai ona e popole e uiga i puipuiga?

Faatasi ai ma lona naunautaiga mo fualaau faisua fou, fualaau aina ma fugalaau, o le masani ai le squirrel hina e tele mea e le fiafia ai tagata fai togalaau e fiafia i ai. I le isi itu o le Iunaite Setete, o nei mea taufaaleaga na tosoina geraniums mai pusa faamalama, filifili tomato faapelepele mai a latou vine ma tataina ai laau o le apu e pei o ni fualaau aina suamalie. E ui o loʻo latou gaioiga i soʻo se taimi o le tausaga, o osofaʻiga a le squirrel e mafai ona faʻaumatia oe.

A o faagasolo lenei vaitau, e faʻaaogaina lava. E le o sulufaʻi manu, o le mea lea o la latou lalolalalo lalolalalo o faleoloa taua. O penefiti o loʻo i ai se atinaʻe mo le teuina o oloa, lea e fesoasoani latou te ola ai. E fafagaina e tamaʻi tamaʻi meaʻai, tanumia ai i soʻo se mea i lo latou teritori.

E ui lava o ituaiga o squirrels e nonofo i Amerika i Matu, o le squirrel gray lea e aumaia ai togalaau (ma tagata e fafagaina manufelelei) tele faafitauli. E faʻapefea ona maua e nei meaola faʻapitoa se faʻapala? Aisea latou te fefefe ai i nisi o nofoaga ae le paʻi atu i isi? O a mea latou te 'ai?

E masani lava, o aʻafiaga e aoina mai ai fatu, anufe, pine pine, paʻu, fualaau aina, vine, musika ma iniseti, ae le o ni manulele manu ma pulu. O nisi taimi latou te na o le veteina o fugalaau mo na o le malie. Mulimuli i nei malo e le i mafaufauina ma taumafai nisi o a matou fautuaga e faʻaumatia.

Auala e iloa ai se squirrel i le togalaau

E sili atu nai lo le, o le squirrel gray e palapala i lau togalaau. E mamafa pe tusa ma le pauna, ma o le lanu o le peleue e eseese mai le sinusina i le uliuli ma le uliuli. O fuga i luga o le fatafata o le malamalama. O le umi o le tino e oʻo atu i le 25 cm, o le fusi o le fugafiti o loʻo i ai le aofaʻiga tutusa - o se uiga iloga o le squirrel. O se vaega manaia o le fulufulu ua faʻaaogaina mo le mafanafana, fesootaiga ma paleni.

O palatini ei ai se manogi malosi o le sogisogi, lea e mafai ai ei latou ona suʻe saʻo le tumutumu. O le isu o nei tagata faomea e masani ai, o se meafaigaluega tele ae sili ona malosi mo le sailia o fatu ma fua. E le o mautinoa e le au faifaatoaga pe matala matala e squirrels ia aniani, ae o lenei faafitauli e moni ma lautele.

E pei ona uma ona matou taʻua, afai e te iloa o loʻo faʻapupula nei polotini o le tautotogo, o loʻo e feagai ma squirrels poʻo pulou. Latou te fiafia e fai lenei mea i le taimi o le fagaina o le fagalaʻau, 'ai o aniani ma faʻaaoga avanoa e teu ai a latou'ʻai.

O squirrels foi e maua ai manu felelei. Afai e te maitauina ua vave ona mou ese atu le fafaga, atonu o le a oʻo atu i ai lau togi i luga o lau 'upega tafaʻilagi.

E faʻafefea ona faʻateʻaina le polotini

Taumafai e teu le moli ma lemoni i le taimi o le taumalulu. Tuu i totonu o le pusaaisa, ma i le tautotogo, eli i lalo ile eleele saʻo. O lenei mea o le a faʻavaivaia ai meaola mai le eli.

E mafai ona e togiina le lauulu o le kusi po o le ulu o tagata ile togalaau. O se tasi o faifaatoaga na ia faamatalaina lona aafiaga: "Sa masani ona i ai se faafitauli i le squirrels na eliina aʻu matatusi. I le taimi nei i le tautotogo ma le tasi i le taimi o le tautoulu, ou te fesili atu i loʻu ofu ulu e ao mai se pulu lauulu mo aʻu, ona fefiloi lea o lauulu i le eleele. ma alu e fafaga i isi oganuu. "

O le falaoamata o le toto ua salalau solo i moega o se auala lelei foi lea e tau ai. Nofoaga i luga o le fagala e tutusa lava le aafiaga, o mea faʻamaʻi faʻavaivaia mai le eliina o eleele.

Aua e te taumafai e puʻe ma ave masini e teu ai. O lenei mea e manino lava o se auala e leiloloa, aua o le faitau aofaʻi o tagata e 'ai le kuka e matua tele lava. E le gata i lea, afai o le manu o se fafine, atonu o le a e aveesea mai tamaiti e ola faalagolago i le tina.

Fuafuaga puipui

Aua le tosina atu i pulu ua tanumia talu ai nei, ma tuu i luga o le pito i luga le toe o le peel. Faʻamaʻa atoatoa ma aua le tuʻuina le aufana i luga o le eleele ao eliina pu mo le totoina. E aʻoaʻoina e squirlls se manogi e sili ona fiafia i ai mai le mamao ma vave vave.

E te manaʻo e faʻasao ese mai manu felelei manu? Faʻamau i latou i le maualuga pe tusa o le 180 cm mai le eleele ma i se mamao o le itiiti ifo ma le 3 mita mai laau ma fale (e mafai e squirrels ona oso i se mamao, ma o nisi taimi).

Fuʻu ni nai laʻau o le kalaka vavalalata i le tautotogo o le tautotogo. E mafai foi ona e faʻatuina le laufanua o loʻo siomia ai le togalaau ma le kalama elekene po o le pepa cayenne pe a ulu atu laau i le fua o le fugalaau. O le manogi e tatau ona faʻafefe ese le porotini.

O le lalolagi vaeluaina o le faaosooso lea e eli i fafo, ma faʻaeteete lelei le palapala pe a uma le galuega.

O le masi felafoaʻi o se isi metotia aoga. Faʻataʻaliʻoliʻo lenei mea i le faʻatoʻaga o le totoina o le suka Laʻau e faigofie ona tupu i luga o le uaea, ae o aʻafiaga o le a le oʻo atu i pulu. E le gata i lea, mafaufau i le totoina o fualaau aina e faʻamaʻi ai meaola faalafua: daffodils, muscari, alium, ma snowdrops.

E 'aloʻamea sikulu i tulip ma crocuses, o le mea lea e sili atu ai le le totoina o nei fugalaau, ma le iloa o manu felelei i luga o le togalaau.

O lenei ua e iloa o manu manulele tatou te fiafia e fafaga i le paka ma o tatou lima e mafai ona avea ma se mea leaga i totonu o fale o le taumafanafana. I le mulimuli ai i la matou fautuaga, e mafai ona e faʻaumatia, pe nonofo faʻatasi i autafa ma toʻafilemu mo lau tulaʻi.