O le togalaau

Chives - se agaifanua soifua maloloina mo tagata paie

Oona o le saoasaoa, po o le chives, mai le aiga o le riki ua lauiloa i Europa o se mea teuteu ma togafitiga talu mai le seneturi 16, i Rusia o se aganuu, ua totoina e tagata tagatanuu talu mai le seneturi lona 15. I le avea ai o ia ma se fai togalaau, na amata ona ia nofo ai i lona fagu i totonu o le aiga o fualaau aina fualaau o tagata nofofua mai le 20 senituri. I le avea ai o se oloa e maua ai meaai, o lenei riki e sili ona taatele i Europa ma Tutotonu Europa.

Bow of speed, poʻo chives (Allium schoenoprasum).

O le tufatufaina atu o chives i Rusia e taua tele. I totonu o le vaomatua, e tupu i luga o mea faigata i le itu atoa o Europa, i Western and Eastern Siberia, i le itu i sasae o Kamchatka, i le Primorsky Territory, i le North Caucasus, o lona uiga, i itu uma e le mafai ai e le malulu malulu ona faʻaumatia le palasi ma le pulu matala ma aʻa o nei taumalulu laau toto.

Ma o mea uma lava

Faaliliu mai le Siamani, chives ua faaliliuina moni o "aniani tipi." I totonu o itulagi Rusia, o chives e tele synonyms, lea e masani ona iloa e tagata eseese o le atunuu o aganuu eseese. O igoa aloaʻia i totonu o le meaʻai, ua taʻua chives aufana o le saoasaoa (Allium schoenoprasum), chives (selesele le fulufulu fulufulu fulufulu), sipeti. I le vaega Asia o Rusia, o chives ei ai o latou igoa i le lotoifale - sogan, sokh, chali. I nisi o itulagi, ua taʻua o atua e pei o aniani o Siberia, vao vao. E lauiloa foi i lalo o le igoa o le tribulka ma le faleaiga. O igoa uma o loʻo taʻua i luga e na o upu tutusa lava mo le atua masani.

Faʻaaoga meatotino o chives

O le maualuga o le sugars (3%), vitamini (B, C, K, E, A), suauu meli ma aemaise lava le le mautonu ma o latou aafiaga lelei i le soifua maloloina o tagata, aofia ai chives i fualaau.

O lanu lanumeamata ma aniani o le siwaniti o le apa o loʻo i ai amino acids, e aofia ai le histidine, methionine, tryptophan, arginine, lysine ma isi. O le tamaoaiga o chives, carbohydrates, proteins, fat, minerals, e aofia ai le faʻasaina o le soifua matua ma le faʻamalosia o le puipuiga (seleni, satini, manganese, ma isi).

Mai le faʻamalolo o meatotino o chives:

  • faaosofia ai le fiaai;
  • faaleleia togafitiga o le intestinal;
  • ei ai sona aafiaga lelei i le gaioiga o fatugaʻo, gall vladder, cardiovascular system;
  • faʻaaogaina mo le puipuia o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, ma le alualu i luma atherosclerosis;
  • aoga mataʻitusi.

Fugalaau chives.

Faaaogaina o le Onion Pan

Chives, e pei o isi ituaiga o aniani, e faasino i aganuu lanu meamata ma meaʻai. Fou e pei ona faaopoopoina se mea manogi i fuamoa vitamini, aano o manufasi, iʻa ma fualaau faisua. Laʻau vela, manaia le tofo, e aunoa ma le ita ma le mu, o se vaega taua o le tao, omeleti, sauga, gravy.

O le faʻafefe o le anufe e mafai ai ona faʻaaogaina le launiu lanumeamata fou i totonu o le eleele vaʻaia mo le ono masina pe a tupu aʻe i luga o le eleele. O Chives e mafai ona faʻamaʻi pe faʻagogo ma faʻaaoga pe a manaʻomia i le taumalulu.

Faamatalaga ma foliga o chives

Chives o se vaega o laau toto. I totonu o le vao, e manaia; i totonu o le fualaau aina o fale tumaoti, e masani lava ona tuputupu aʻe aloves e avea o se fualaau e 1-2 tausaga le matua. E faʻaaogaina e avea o se mea faʻapitoa i moega mo fualaau aina, teuteu le rabatki.

O le vaega eleele lalo o le chives e aofia ai laʻau pupuʻu laiti (15-20 fasi vaega) o lanu uliuli-paʻepaʻe poʻo le lanu violē, faʻapipiʻi i se vaʻaiga puupuu. O le tele o lanu paepae paepae e mai le pito i lalo, lea e tanumia i le eleele e oʻo i le 0.5 mita. I le tausaga lona lua, o pulu taʻitasi e fai ai se fuga fugalaau fana ma fuga i tausaga taʻitasi.

O le vaega eleni o le riki o le apa o loʻo faʻatusalia e se laʻau mūmū sesega ma le mūmū foliga o le lanu lanu meamata lanu 25-45 cm, 5-8 mm lautele. I le pito i lalo, o laulaau ua faʻamafola. Mo se vaitau puupuu (3-4 tausaga), o le chives e fai ai se vaomatua lanumeamata 50-60 cm le maualuga, mai le 40-100 o taʻi ma lau ma apical inflorescences i foliga o palale volumetric shaped shape.

O fugalaau o chives e vaʻititi-foliga-foliga, i lanu eseese mai le paʻepaʻe i le lilac ma le viole viole. E totogo totogo ia Me-Iuni i le lona lua o tausaga o le ola ma fuga seia oʻo ia Aukuso. O le fua o se pusa. A maeʻa le palotaina, e tele fatu e fai, lea e faasolosolo malie lava ia Iulai-Aukuso, maua ai se lanu uliuli ma se foliga lanu laʻititi.

O eleni ma chives o le a toeitiiti lava tofo e pei o aniani, ae ia i ai se mea sili ona maaleale ma manogi.

I Rusia, e 2 vaega laiti o chives e sili ona taatele:

  • Rusia, po o alpine.
  • Siberia.

O vave atua o Rusia ua vave ona avea ma laau mamana e tele-laʻau i laau lelei. O laulaʻau e suamalie, toe ola vave pe a uma ona tipi. Tufatufa i nofoaga ma le agamalu.

O le Siberian chives, e le pei o le Rusia, ua faʻalauteleina le faʻalauteleina, o lau laʻau e lapopoa, o loʻo faigata i le taimi o le faʻavaleaina o vai.

O faʻasalaga e lua o peʻa o le sukalanisi o le malulu. O le maualuga faigata o le taumalulu e iloga e le Siberian subspecies, lea e le toilalo e tusa lava pe sili atu le ogaoga o taumalulu.

O faʻasalaga e lua o loʻo ola i le 1, 2 ma le aganuʻu aganuʻu. E sili ona aoga le ola i le 3 tausaga i le tasi nofoaga, ona vaevae lea ma toto laau. Faatasi ai ma lenei metotia o le galueaina, o le a galue pea chives i se fuainumera tele o laʻau matagofie - o oloa autu o lenei faatoaga.

Soo o chives (e ese mai i isi aufana) e mafai ona tatalia gutu pupuu i -3 ... -4ºС. O lau o laau matutua e gafatia fulufulu pupuu e aunoa ma le faaleagaina o lau ile -6 ... -8ºС.

Vavalalata lepu o le sipuni o le saoasaoa.

Tuputupu ae tupu

Filifiliga o nofoaga mo chives

E faʻatatau i le auala e galue ai, o le nofoaga o le aganuu i le lumanai e fuafuaina. O le mea sili e manaʻomia e lava le susu ma le puipuiga mai le la susulu.

Afai o le a tupu tele le chives, e sili atu le tuʻuina ese o se mea i totonu ole penumbra susu poʻo le tuʻuina atu foi o vaiinu lelei. Faatasi ai ma lenei nofoaga, o chives, o anesia umi o le a avea ma laʻau vaivai mo se taimi umi. I le la, o laulaau e faʻamalosi ma le talafeagai mo le faʻaaoga i le kuka.

E mafai ona totoina ni laau i luga o moega o fualaau aina i tafatafa o auala pei o se laau toto.

I se aganuu e 1-3-tausaga le matutua, e mafai ona totoina ni ituaiga eseese i ni tau, mafutaga. I le avea ai o se vevela vevela, ua tupu aʻe ai chives i ni moega eseese i se vaomatua.

O muamua ma "tuaoi" o aniani

Chives e le tauva ma kāloti ma tamato ma e manatu o se tuaoi aoga mo i latou.

E le talafeagai le fetaui ma ituaiga uma o pi pi, peas (e tusa ai ma nisi o lipoti - i le lautele ma lemu), kapisi, beets.

O fua o loʻo mulimuli mai o loʻo taʻua o le sili ona lelei pe a tupu aʻe i aganuu: greens, tamato, kukama, radishes, pateta.

Chives - o se fale lelei o le meli. O le tosina atu o pi ma le mimiti, e saofaga i le palotaina o togalaau ma teu ai togalaau aina.

Schnitt-aniani puipuia nisi o fualaau aina mai aphids, otaota ma fusi faasatauro. Pests e le mafai ona faʻafeiloaʻi chives. Ina ia puipuia i latou, e mafai ona luluina chives i tafatafa ane pe i autafa o pito o fualaau aina.

Faʻaleleia eleele ma chives

E le faʻaaloalo i le palapala, ae e sili atu ona lelei ma faʻavave i vaomatua susu. E taua tele le faasaolotoina o le eria mai vao vao vao. Latou te fesoasoani tele i le oti o tamaiti laiti.

Afai o le palapala e matua vevela, manino, ona i lalo o le totoina o aniani, o ituaiga e faia ai le humus po o le faapalaga i se pakete i le sikuea mita. m nofoaga mo le autumn e eli i le 20-25 cm loloto.

I le tautotogo, i le taufaʻaiuga o Aperila - amataga o Me, ua faʻaputuina le eleele, faʻapipiʻi faʻapipiʻi ma, pe a tatau ai, ua faʻamamaina fagu.

O le polokalame mo le luluina o chives e masani lava. Faʻasolosolo mo le umi, e totoina fatu pe totōina aniani e tusa ai ma le polokalame 45-50 x 25-30 cm. A lūlūina i fatu, o latou fatuina ile eleele e le sili atu ile 1 cm.

E ono tulaʻi mai i luga o le 7-10 aso. I le tulaga o laina e lalagaina, o le eleele e tatau ona tatalaina ina ia faateleina le avanoa o le okesene i aʻa o laau. A maeʻa le fatuina o le 1 laʻau moni, ona vevela lea o laau, ma tuʻu ai le 1 laau i le 10-12 cm. O le mea e totoe mai le faʻataʻitaʻiga e mafai ona vaʻaia ma totō.

Mo le 1-2 tausaga le matua, e sili atu ona lelei le totoina o le kuka i luga o fualaau e tusa ai ma le polokalame, i le 15-20 x 4-5 cm. I le totoina o laau, e mafai ona faaaoga le lau i le tausaga o le totoina.

Fualaau aina o le chives.

Chives

A lūlūina aniani ma fatu i le tausaga muamua, e faʻavaivaia le eleele. Laʻau mai vao (e mafai ona latou malelemo i fafo), faʻafeinu ma mulimalie mulch i sina fasi mulch. E oʻo atu i le tautoulu, e aveeseina vaega mamago o le laau. O le tuputupu ae, o le a avea ma se meaola tele, e sili atu i luga o le laufanua e pito i luga ma le ufitia o le eleele. O le manaʻoga mo le tatalaina ma le mulumuli ona mou atu lea.

Laʻei pito sili

I le lona lua ma tausaga mulimuli ane, ua fafagaina chives mo le taimi muamua pe a uma le uluaʻi oti, lea e faia pe a oo lau laʻau i le 25-40 cm le maualuga. Mo luga o laʻei, faia se ipu malamalama i le 1 sq. m nofoaga poʻo vaifofo o manu felelei (1:20 l o le vai), fafie (1:15 l o le vai). A maeʻa laei pito i luga, e tatau ona fufuluina laau i vai mama. Afai e leai se mea faʻalelaʻau, e mafai ona e fafagaina laau i vailaʻau, azophos poʻo kemira ile fua ole 40-100 g / sq. m eria faʻalagolago i le maualuga o le atinaʻeina o faʻatoʻaga. O le laei lona lua pito i luga ma le mineral fertilizers e faʻatinoina pe a uma le 2-3 'otiʻoti o lanu. I le auala, o le lona lua ma mulimuli ane o luga o luga o luga o eleele lafulemu e mafai ona faʻamalo pe afai o le tuputupu ae o le lauusiusi e masani lava.

Faʻasusu chives

O lenei aganuu o le suavai vai; O le eleele e tatau ona susu, ae le lolofia i le vai. Afai o loʻo e tuai i le fafagaina, faʻafefete lau chives ma toesea le tofo. I lenei tulaga, e vavae ese laufanua lauolaola i luga ma le palapala e le faatagaina e toe vevela mulimuli ane.

Greenery

I le tausaga e faʻaalu 2-3, o nisi taimi 4 tipi. E seleseleina laulaau o chives pe a tupu ae 25-40 cm (e fuafua i le eseesega). O le uluaʻi oti e masani lava ona faia i le ogatotonu o Me, ma le mea mulimuli pe tusa o le afa lona lua o Setema ina ia maua ai e le laau se taimi e tupu malosi ai pe a uma ona tipiina le lau.

Faatasi ai ma le tasi le tausaga o le galueaiina o togalaau, o le seleseleina e faia i le vaitau, ma i le tautotogo o le tausaga e sosoo ai, ua maeʻa ona fufuluina laau ma faaaoga mo meaai ma lapisi o le sipuni o le apa. Aganuʻu ua totoina i laau toto i se nofoaga fou.

Faʻasolosolo mo le taimi umi, e faʻatinoina le digi chives mo le 3-5 tausaga, e faʻaaoga ai le vaega o laau mo le toe gaosia, ma o isi o loʻo aofia i meaʻai.

Bush o chives i le taimi o le fugalaau

Chives e le mafai ona gaosia i luga o greens ma soʻo se sauniuniga. E masani lava e le maʻi ma e le faʻaleagaina e faʻamaʻi.

Chives

E pei lava o fualaau aina uma, ua faʻaleleia chives e ala i le lūlūina o fatu, totoina o pulu, tipu ma vaeluaina vao.

Faʻapenaina o le sipuni e ala ile fatu

O fatu o chives, faʻaauau le mafai ona gafatia mo le 2 tausaga, o lo latou aʻafia mulimuli ane ua faʻaitiitia. Faʻasolosolo mo le taimi umi, faʻapena ona totoina le fatu, pe afai e le vavae pusa i le taimi ao le i oso. E mafai ona e toto fatu i le amataga o le tautotogo i le faaiuga o Mati - amataga o Aperila, Iulai ma le faaiuga o Setema - ia Oketopa. I masina muamua, o laau laiti e matua vaivai lava, e manaʻomia le tausia ma le faaeteete, tausia lelei le vai e aunoa ma le faʻasaina o vai. E sili atu ona aoga le faʻalauteleina o le aganuu e ala i fatuga po o le vaeluaina o vao.

Tuputupu ae tupu

O fatu fou i le afa muamua o Mati, pe a uma ona tafe i le vai, e totoina i le loloto o le 0.5-1.0 cm i pusa ua saunia ma se mea susu. Ufiufi ma se ata. E ono tulaʻi mai i luga o le 3-5 aso. O le vevela e tausia lelei, e le maualuga atu nai lo le + 18 ... + 20 * C. Faʻamalie mālie. O le lūlūina o le suamalie e faʻapipiʻiina i le vaega 1 o lenei laʻau, ae e sili atu le vave ona totoina fatu i le taimi lava lena. I le laasaga o le 2 laʻau moni, o le 50-60 aso le matutua o le toto ua totoina i se nofoaga tumau. Totoga o le totoina: 35-40 cm i le va o laina ma le 20-25 cm i se laina i le va o laau. I le tausaga muamua, e mafai ona e faʻaalu 1-2 vaʻaiga i le tuputupu aʻe ola. Mai le tausaga lona 2, ua fuga mai le sipuni. Tipi le mata e faateleina i le 3 - 4 i le vaitau.

Bush division

I lalo ifo o tulaga lelei o le tuputupu ae, e mafai e chives ona ufiufi uma le palapala i vao vao. O le gaosiga ole maualuga o masini e faʻaitiitia. O le mea lea, o aniani i le tasi nofoaga ua tupu mo le 3-5 tausaga ma ua toe totoina, vaeluaina laau i ni vaega. A maeʻa ona faʻasusu, e selesele le togavao mai lalo i le loloto o le 12-15 cm. E masani lava, mo le totoina, ua vaevaeina le vaomatua i ni vaega o le 2-3 aniani i se vaeluaga. Afai ei ai le tele o chives, o nisi o aniani e faʻaaogaina e fai ma meaai. I le auala, i le taimi o le galueaiina o vao lapopoa, e mafai ona e saogalemu e teu i luga ma faʻaaoga se vaega o pusa mo meaai. O le totōina ma le tausia o tufatufaga e tutusa lava ma le faʻaleleia o isi laau.

Bow of speed, poʻo chives (Allium schoenoprasum).

O ituaiga eseese o chives

I le vaeluagalemu o laina ma i vaega pito sili ona vaivai o Rusia, o ituaiga elemene o aniani ua tuu i totonu o le eleele tatala ma puipuia:

  • Chemal;
  • Moli vine;
  • Moscow malosi;
  • Velta;
  • Bohemia
  • Prague;
  • Khibinsky;
  • Elvi
  • Snob Vitamin;
  • Siberia
  • Crocus
  • Albion.

Eseese chives, Crocus, Elvi, Chemal, Bohemia ma Albion o loʻo lisiina i le Setete Reserves of Varieties.

Eseese o chives, Bohemia ma Medonos e sili ona lelei e tupu mai, ma Chemal - 1-2 tausaga, aveese uma fualaau aina i le tausaga na sosoo ai. E ala i le tofo, o Kemmal e mafua mai i ituaiga manogi, ae e le maluelue i le palapala palapala. Mo se vave seleselega o greens vitamin, e talafeagai le Prague ituaiga. Bohemia sili atu mo le tele o tausaga o le galueaina, talu ai e le o aafia i faʻamaʻi. O Khibinsky o foliga matagofie o lanu violē, e sili ona lelei e pei o se lauiloa. I le tasi nofoaga mo le 5-7 tausaga, e maua ai le maualuga o le seleselega o lau laau.

Ua atiaʻe e le au faʻatoʻa ituaiga eseese o aniani i totonu o le pusa mo le faʻapipiʻiina ma le tuʻuina atu o tuaoi:

  • Laʻau
  • Moscow;
  • Elvi
  • Tusi;
  • Forescate

O ituaiga mulimuli e 2 o chives o loo avea ma foliga matagofie ma le matagofie o fugalaau lanu papaʻe ma susulu. Mea teuteu mai ia Me i le taufaʻaiuiuga o le autumn i lalo ifo o tuaoi. Ua ola Elvi e avea o se fualaau faisua ma se togalaau aina. O le fesuiaiga e fesuisuiai ai mea papaʻe.

Au uo pele! Masalo ua masani oe i chives, ma faʻaaogaina o se fualaau faisua ma o se aganuu teuteu. Fetufaai faʻamatalaga e uiga i lona faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, i le kukaina ma na o mealilo o le tuputupu ae o lenei fualaau matago lanumeamata.