Isi

Emin's curve and compact nephrolepis on your windowsill

I le aso 8 o Mati, na aumai ai e loʻu toalua ia te au se aulelei matagofie, ma o loo i ai se igoa i totonu o le ulo ma le igoa "Emin." E leʻi i ai ni fugalaau faapena ma ou te le manaʻo e faʻaumatiaina mai le valea. Faamolemole taʻu mai ia i matou e uiga i le nephrolepis Emin. O a mea e fiafia i ai o ia ma o le a lona tausiga?

O le lauʻeleʻele o ferns (o ni nephrolepises) o vaomatua o le vaomatua ma vavao maualuga, ae e leʻi taofia ai nisi o latou manumalo mai avanoa fou, e aofia ai i luga o la matou faamalama. E tusa ma le 5 ituaiga o ferns ua tupu aʻe e avea o se aganuu i le potu, ma o le nephrolepis Emin o se tasi o ituaiga sili ona lalelei ma matagofie.

Faatasi ai ma fugalaau fugalaau, o lenei fern ua lauiloa o le "tarako tarako" po o le "tarako lanumeamata" i luga o laupepa ese.

O a foliga o le laau?

O le aulelei o laau iti ma laʻau teuteu o le a talisapaia Emin: laʻititi, e oo atu i le 50 cm le maualuga, nephrolepis ma luga o le laʻau vai e le tele se avanoa, ae tu i fafo atu o isi fugalaau ma ona lauulu fugalaau matagofie e aoina i totonu o se rosette mafiafia. O sima i luga o le pito i lalo e maua ai ni fomai laititi, ma o latou lava ia e matua manaia lava, o lea e foliga mai ai o le vao atoa e palasi ma pala.

Na faia e Naprolepis Emin le tele o manaʻoga i le malulu o le ea ma afai e le maualuga, o le vao e leai sona manaia ma faʻagogo.

Tulaga Tutupu

Afai e te faʻailogaina ni mea e teu ai le potu i le latalata i le natura masani o lona tuputupu aʻe, i se tulaga lautele, o se laau faapena e lagona lelei i totonu o le fale. Talu ai o le aʻa o le nephrolepis e le lelei, e sili atu le lelei o le teuina o se ipu, ae le o loloto. E taua tele le tuʻuina o alavai i le pito i lalo, a le o lea e pala le vao, ma fufulu le palapala ma le eleʻele i luga.

O Ferns e le o faʻamalosia e susulu ma ola lelei i faamalama sasaʻe ma oʻo lava i matu, faʻapea foʻi i tua o le potu.

O le tausiga o le nephrolep emin e faigofie lava e mafai ma e aofia ai mea nei:

  1. Faʻasala saʻo i totonu o le fagu e pei o le pito i luga o le meaʻai ua mamae.
  2. Faʻaauau faʻapipiʻi ma faʻapipiʻi taimi i totonu o le fagu.
  3. Ole lalaga pito i luga ole vaiaso ma se fomaʻi faʻapitoa mo mea teuteu ma mea totino (e tatau ona faʻaititia le vaifofo, e le sili atu ma le 0.5 o le fua fautuaina, poʻo le itiiti ifo).
  4. Faʻasolosolo faʻasolosolo laʻau maualalo.

I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le taimi o le fafaga ma faʻaaogaina le faʻaaogaina ia le itiiti ifo i le 1 taimi i le masina. Ae i totonu o se potu mafanafana e te manaʻomia e faʻamalolo le vao i le tele o taimi ma o le a manaia le faʻapipiʻiina o faʻasalaga atili ina ia mafai ai e le fula ona taofiofia lona lau, lanu lanumeamata ma lau lau.