O le togalaau

O afea ma pe faapefea ona eli kāloti ma beets?

Le fesili, poʻo fesili uma e lua o loʻo faʻasalaina ai le toatele o tagata nonofo i le mafanafana - o afea e amata ai ona eli i luga fasi falaoloa ma o afea e amata ai ona piki ni kāloti mai le togalaau? E leai se tasi e manaʻo e faanatinati ma lenei mea, ae leai se manaʻo e tuai.

Seisi selesele ma kāloti.

O le mea e tele e faalagolago i aso saʻo ma sili ona talafeagai mo le seleseleina, o le mea moni, o fua aupito sili ona faigofie o le seleselega: o le tofoina o aʻa o le aʻa ma o latou uiga lelei i le taimi o le faagasologa ma le faʻaleleia fou ma le mea o loʻo iai i vitamini. Afai e te vave eli, latou te le maua se taimi e faaputuputu ai i totonu, ma o le mea moni, o le umi o le teuina o aʻa o le a faaitiitia. A uma mea uma, eli i fafo pe tuai tele foi, e mafai ona e aʻa i aʻa i le maualuga o le taumalulu, o lona uiga, o se mea masani le leiloa o meaʻai.

E tele mea e faʻalagolago i se faʻamatalaga faigofie i luga o le pusa i fatu. E faʻaalia i le uliuli ma le paʻepaʻe pe fia aso e tatau ona pasia mai le faʻaalia o fua muamua i le eliina o aʻa. O le mea moni, o le natura lava ua osofaia iinei: a uma, e mafai ona vevela le taumafanafana ma maua ai le tele o susu, ona mafai lea ona fetaui tonu le taimi i luga o le afifiina. A e mafai ona malulu ma e leai se susu faaopoopo i le ituaiga o timu, ona aʻafia ai lea o aʻa i le taimi mulimuli ane ma, e tusa ai, e tatau ona toe eli i tua mulimuli ane.

Seʻi o tatou faʻagasolo lemu, ona ou mautinoa lea, i le pito o le mea o le a e iloa lelei le taimi e teli ai kāloti ma pipi.

O afea e eli ese ai kāloti ma beets?

O le faʻatoʻagaina o kāloti ma beets e toetoe tutusa lava ma iinei o le ae le faia ai ni faaiuga faapitoa. Ae i le faaiuga lava, o le toatele o faifaatoaga e ui lava ina liliu atu i se manatu e tasi - e te manaʻomia e eli ese kāloti pe a maeʻa muamua froulu, ma beets - ia mautinoa e vavae ese mea e sili ona itiiti, a leai o le a le pepelo.

I se tulaga lautele, o se mea itiiti lenei o le mea moni, ioe. Ae mo kāloti, e mafai ona gafatia gutu, oe mafai ona eliina e tusa lava pe a uma le kiona muamua o le autumn, e le malolo. Ae peitai, ina ia taofia le tafeina o kāloti, e tatau ona e alu mo sina togafiti: e tatau ona e savali faataamilo i le togalaau ma ave ma le faaeteete pito i luga o kāloti i le eleele. O lenei metotia e mautinoa lava e le o se mea fou, ae e mafai ai e karloti ona alu i vaega uma o sauniuni mo le teuina. Ua leva ona maitauina, ma ua siakiina e sili atu ma le tasi pe faalua, afai e te eli ni kapiti i luma o le malulu, o le a teuina i le 30% le itiiti ifo nai lo le eliina mulimuli ane.

E pei o le mea na taʻua muamua, o tagata uma lava o loʻo talitonu uma e faapea o le muamua kiona e tatau ona tosoina mai le beets mai le palapala. E ui lava, i le isi itu, afai o le masani o le tautoulu ma le tau vevela e aunoa ma le timu, ona lagona lelei lea o le anufe i le palapala: o le a sili atu ona puipuia i le eleele nai lo le eliina i totonu o se potu poʻo lalo ifo i lalo. Ioe, ma o le maualuga o le paluga o loʻo faʻateleina e le itiiti ifo i le 50%.

O se mea e matua ese lava pe a timuga le timu. O loʻo i ai se tulaga maualuga maualuga o aʻa o le a maua mai ai le tele o le susu latou te le manaʻomia e amata ai ona faʻavaivai i taimi o teuina. E manino lava afai e te faʻamamaina beets ma le eliina i le vaitau malulu, o le a matua le talafeagai lava mo le teuina. O le mea lea, o le au faifaatoaga e i fafo atu e saʻo, e le afaina i le le aoga ma e le faatali mo le faaopoopoina o le kalama, ae ia eli ese beets i le taimi lava e oo mai ai le tau muamua o le kiona muamua, pe a amata ona sasaa mai timuga malulu.

O le taimi o le eliina o kāloti ma beets e mafai ona faʻalagolago atoa i le itu o le galueaina. O le mea lea, afai o oe o se tagata nofomau i le itu i saute, ona maeʻa lea o le taʻavale mulimuli ane, o le ogatotonu - i le ogatotonu, ma le pito i matu - i le amataga. E tatau ona e taulai atu i faʻamatalaga o le atunuʻu o loʻo tupu olaola: mo se faʻataʻitaʻiga, afai e muaʻi taʻu mai e le au suʻesuʻega o gutu malulu, o le a le mea e tatau ona tatou faʻamoemoeina? Ma e tatau foi i se tasi ona mafaufau e uiga i aso mama o le ituaiga (lea ua uma ona tusia e uiga i).

Uti Karoti ma beets

Kāreti

O le samasama o laupepa pito i lalo ma le vaeluaga atonu e avea ma faailoga mo le eliina o kapiti. Aua le faʻaumatia le taimi i le leai o se mea, e mafai ona e 'aveʻese aʻa mai le eleele ma suʻesuʻe atili. Afai ei ai ni laʻau papaʻe-paʻepaʻe papaʻe-aʻa, o le aʻa o le aʻa ua saunia lelei mo le seleseleina. I le tulaga o loʻo vaʻaia nei vaʻaiga i fua o le aʻa, ona e tatau lea ona eli uma le vaega ma i se taimi vave lava - ua amata ona sili atu i luga o kāloti. Ae mo aso o le seleselega, e sili ona lelei - o le afa lona lua lea o Setema, latalata ia Oketopa.

I le faia ai o se faaiuga i le taimi, e mafai ona e eliina kāloti. Ina ia faia lenei mea, e sili atu ona lelei le filifilia o se aso lalelei manaia, o le mea moni, aua e te vai mo ni nai aso, i le aso o le eli, e tatau foi ona mago le palapala. E faigofie ona eli kāloti i se paluga: e le gata ina faigofie, ae o Karoti e mafai ona mafua ai se manuaga. E mafai e oe ona eli faatasi: tasi e piki i luga ma se paluga ma toso i luga le kāloti, ma le isi i pito ua maeʻa ona aveese mai le eleele. Ma, i ou lima, ae le o se naifi po o se isi mea, e mafai ona e taumafai e solo le palapala mai kāloti ma taatia aʻa o le umi tutusa i luga o le eleele pe tuu ese mea o le a alu i le gaosiga o le fatu i le isi tausaga mo le teuina mo le taumafa. A uma ona eliina, siaki ma le faaeteete aʻa aʻa: oi latou e iai ni faailoga o le faaleagaina e tatau ona vave toe faʻaleleia pe 'aina fou, ma le atoa ma le atinaʻe atoatoa e tatau ona teuina pe i totonu o se pusa eseese mo le totoina (pei o fatu).

Ae mo le fautuaga e tuu le kāloti i le togalaau e faʻamago saʻo i luga, o le a ou finau. I loʻu manatu, e tatau ona e vave vavae ese le pito i luga o le pito i luga, ma tuu ai le tuputupu ae e lua mita le umi, ma sili atu le aveeseina atoatoa, ma tuu ai aʻa e faamago mo ni nai itula (a leai o le a susulu mai luga mai le aʻa). Ma le isi, matou te auina atu kariti i se mea pogisa mo le lima po o le ono itula, o iina o le a mafanafana ma mulimuli ane saunia mo le teuina.

A maeʻa ona eliina, matou te agai atu i le faʻamatalaga o le teuina o kāloti. E i ai, i le mea moni, le tele o filifiliga iinei. E masani lava, o le potu pito sili ona lelei mo le teuina o kāloti o se potu poʻo se potu, pe a oʻo i le vevela e tusa ma le +4 tikeri, ma o le masima e 80%. I luga o le faletalimalo, fai mai, i taga, kāloti e le mafai ona teuina mo se vaitaimi umi, o le a amata ona pala i ai. Ma afai e le o le aisa ma e le vevela le faapaologa, ona faigofie ai lea ona malolo ma oti.

O se filifiliga lelei o se pulou, o loʻo fausiaina ia fata, e faʻaaogaina i le 2% copper sulphate, o loʻo tuʻuina i luga o latou pusa ma kuka ai falaloti, faʻafefeteina i se alalago mama ma mama. E le mafai ona e faʻaaogaina le faʻagogo ma le mama o le vaitafe, o se filifiliga lelei lava (na o avanoa o pusa e tatau ona itiiti ina ia le ala ai le oneone).

I tulaga taʻitasi, o aʻa o kāloti o loʻo teuina i luga o balconies, ae leai se mafanafana. Muamua, o le a tuʻuina i totonu o le faʻafefiloi o le eleele, faʻatagaina e faʻamago, ma o ia kāloti e mafai ona malulu saogalemu uma taumalulu pe a le o se maʻa malulu.

I totonu o potu e maua ai sina susu, i se isi faaupuga, i potu vevela, e mafai foi ona teu i totonu o 'ato maʻoti, ae na faʻaalia, ma ni pu na faia i le taimi muamua, faʻasusu aʻa aʻa ma le vao.

I totonu o lalogalemu, e teu ai kāloti, faʻafeiloaʻi se vaega i lalo ifo, e masani ona puipui i laupapa mama fou. E tatau foi ona taatia laupapa laupapa mama ma lau i luga o le fola, ma i luga o ia mea, e fai ma faataitaiga, o le wormwood ma se laulau o le 3-4 cm e tatau ona tuu. O le Wormwood e lafoina mice mafiafia, ma latou te le paʻi i ai i le taumalulu uma.

Afai e leai se paluga, e mafai foi ona teuina ia Karoti i totonu o le fogafale lalo, ae i totonu o pusa laupapa e ufiufi i le selu ma ufiufi i le filofikafi ina ia aua nei faʻasao le masima, aua e masani ona mafanafana le fale i lalo.

Fufulu kātiti.

Beetroot

E fautuaina e teli seia oʻo ina paʻu le vevela i tulaga le lelei ma aʻo lei oʻo i timuga mamafa. Ae mo le kalena, e masani lava ona pau i le ogatotonu o Setema ma tumau ai seia oo i le ogatotonu o Oketopa. Fufulu i fafo i luga o se la lelei i le la pe a mago le palapala ma e le tele le susu.

E leai se mea e le tatau ona eliina i luga muamua muamua nai lo le taimi atofaina. O le mea e amata mai i le faaiuga o Aokuso i le amataga o Setema, o le maualuga o le suka ma isi elemene aoga aoga e faʻaputuina i le pulp beet.

O le faailo mo le kiliina o beets e masani lava o tamai tubercles, afai e te vaʻaia, o loʻo manino le iloa. O loʻo maua i luga o le aʻa o aʻa aʻa (tubercles) (o se faailoga lea o le taimi e eli ai i fafo).

E le gata i lea, o le mea moni, e tatau ona e mataʻituina le tau o le tau, faʻalogo lelei i laulaʻau laʻau: i luga ia i latou, e pei o luga o aʻa, o tupuga e aliali mai foi - o se faailoga manino lea ua tupu le beets. E tatau foi ona e faaopoopoina se fualaau aina suamalie ma suesue mai itu uma, e faigofie foi ona malamalama pe ua matua pe leai.

O le vaitau sili ona lelei (matou te faʻapipiʻiina lenei mea i luga) - o se aso o le tautoulu ma le vevela lelei ma le eleele vevela - o le tau lea na fuafua faapitoa mo le eliina o beets.

Mo le eliina o fasi falala, i loʻu manatu, e sili atu ona faigofie i se paluga: e itiiti le faʻaleagaina i aʻa. A maeʻa ona eli, aveese ia pito i luga mai le aʻa o le seleselega ina ia aua le matutu, tuu ai na o se sima senitimita (aua le gagau i luga lima, e pei ona mafai ona e faaleagaina le aʻa o le aʻa), ona salalau lea o aʻa i le la mo le tele o itula.

Digging beets.

Taua! O le aʻa o fualaau aina, o le a teuina, e le tatau ona fufulu i soo se tulaga. Nai lo lena, siaki ma le faaeteete ia mea taitasi, e pei o le mataupu i karati, ma tuu na o na aʻa laau e le afaina ma sili atu ona lelei le ola maloloina mo le teuina.

O lea, salalau le laulau, lea na e vaʻaia lelei ma faʻamamaina mai le eleele, faʻatasi ai ma se totigilima ae le o se mea mama, i soo se potu malogo lea e lelei ai le ea ma e leai se susulu tuusao o le a pau i luga o beets. I totonu o sea potu, e tatau ona taofi beets mo le 6-7 aso, o le mea lea o aʻa o le a mago uma ma o le a saunia mo le teuina. A maeʻa lenei mea, e mafai ona feaveaʻi fua o laau toto i soʻo se faleoloa mo le taumalulu.

E mafai ona e teuina beets i le auala lava lea e tasi pei o kapiti i totonu o le fogafale poʻo le potu, o le mea tonu iina o le vevela e tatau ona mai le 0 i le +2 tikeri Celsius ma le faʻamamafana i le 90%. Afai e vevela, o le aʻa e mafai ona amata ona mou atu nai lo vave, pala ma isi faʻamaʻi o le a tupu, i se tulaga lautele, e ono leiloloa le fua. O le Beetroot e faʻapitoa i le maualuga o le vevela i le amataga o le teuina, ona oʻo ai lea i le +4 tikeri Celsius o ona tumutumu o le a amata ona tupu ma mo le tusa o le masina e tatau ona teuina i le vevela e tusa ma le tasi le tikeri i luga atu o le zero ae leai.

Ia mautinoa ia gauai atu i le felelei o le ea i totonu o le faleoloa, e faatatau lea i le teuina o kāloti, ma le teuina o beets. Ma le lelei, o le ea e tatau ona masani ai, ma o pini o loʻo teu ai beets e tatau ona faʻatūina pe a ma le 5-10 cm i luga aʻe o le fola ina ia mafai ai e le ea ona pasia iina. O se auala faigofie faapena o le a faʻaliliu pea aʻa, puipuia ai mai le afu ma o le a le fesoasoani i le faia o le pala ma isi faʻafitauli.