Laʻau

Faʻatonu

Macodes (Macodes) - o se inisiua taua, o se sui o le aiga o Orchidaceae. O le lauʻeleʻele o Makodez o vaomatua vevela vevela ma vevela o motu o le Malay Archipelago, Oceania, New Guinea, ma Filipaina.

O lona uiga o le igoa o le laau o lona uiga "umi". I lenei upu, o le fausaga o le laugutu vavalalata na faamatalaina.

Makodez ua vavaeina o se ituaiga taua o le orchid ona o laʻau teuteu, teuteu i le paʻi ma se mamanu mataga o veins. O ia ituaiga o vao i le vao o se taʻitaʻio le ola e ola ai. O laulaʻau o laʻau e matagofie tele e foliga mai o le a tuʻia i ogalaau o se uʻamea taua - siliva poʻo auro. E i ai foʻi laulaʻau e iai ni lanu mūmū mūmū po o se apamemea. Le lanu o laulaau e lanumeamata, enaena, olive ma e oʻo lava i le uliuli. Faʻafetai i le tuʻufaʻatasia o lau o laʻau ma veins, e maua ai se fale matagofie i totonu. O fugalaau e fuga mai i fugalaau laiti e leai ni fugalaau e aoina mai i luga o se puipui.

Tausi fale mo Macodes

Nofoaga ma moli

E le talia e le gaioiga le susulu o le lā. Mai ia i latou i luga o laulaau taua e foliga mai o mu ogaoga. O le togi o le a sili ona lagona le sili i se mea pogisa. I le taumalulu, pe a faʻapuupuu le ao o le ao, e manaʻomia e Makodez se malamalama faaopoopo. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tuu le laau i lalo o le moli o le malamalama ma faʻalautele le ao i le 14 itula i le aso.

Lulu

O le malulu o le ea i le aso mo le tuputupu ae lelei ma le atinaʻeina o maketi e tatau ona eseese mai le 22 i le 25 tikeri. O lenei tulafono e faʻaaoga i vaitau malulu ma mafanafana. I le po, o le vevela e le tatau ona paʻu i lalo o le 18 tikeri. Laititi e matua nofouta i le vevela vevela. O le maualalo ifo o le vevela e taʻitaʻia ai le mea moni o se paolo paʻu e le masani ai mo i latou e faʻaalia i laulaau.

Faʻamamaga o le ea

O Macodes na sau mai vaomatua, e le o le susu. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le malulu o le ea mo se laau e eseese i le 80-90% ma e le tatau ona pau i lalo. Afai e tupu lenei mea, ona amata lea ona faʻaitiitia le tuputupu aʻe o le orchid, faʻamalo le lanu teuteu o laulaau. O se nofoaga lelei e tupu ai Macodes o le florarium.

O pulumu e mafai ona liliuina e le aunoa i se pamu moli, lea o le a faia ai le mea sili ona lelei. Suavai mo lea ituaiga taualumaga e tatau ona faʻasalalau pe faʻamautuina, e le laʻititi nai lo le vevela o le potu. E taua tele e le faigata le vai, e pei ona i ai le palapala i luga o lau.

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, o le makodez o loo i totonu o se lafu o le tuputupu ae tuputupu ae ma le atinaʻe, o lea i lea vaitau o le fugalaau o le a faafetai mo se mafanafana mafanafana ma se vai vevela o le 35 tikeri. A maeʻa le faʻatinoga, ona solo lea o laulaau o Macodez i se ie vaivai po o se pulu ma seiloga ua maeʻa maeʻa, ona tuʻuina lea o le laau i totonu o le potu.

Faʻasa

Macodes e manaomia masani, tele vai inu i le tausaga atoa. O le eleele i totonu o le fagu e le tatau ona faʻamago, aua o le tochi e matua nofouta ile lamala. Ae o le faʻapipiʻiina o se fafasi i totonu o se ulo e le aoga foi, ona o lenei mea ua paʻu i le pala o le aʻa. O le auala pito i lalo o le auala e sili ona fetaui lelei lea e faʻaaogaina ai le vai malulu o le potu vevela. E tāua pe a faʻafeinu, e le mafai e le vai ona ulu i totonu o laʻau, a leai o le a amata ona pala le laau.

Afai o le vevela o le potu e sili atu i le 18 tikeri, o lona uiga o le fafaga i le taimi lea e sili atu le faʻatali. I le maualalo o le vevela, o aʻa o le laau e le ave vai mai le eleele, ae amata ona pala. O le mea lea, i le taimi muamua, e sili atu ona lelei le faʻaleleia o le vevela vevela i totonu o le potu ma pe a uma lena vai o le laau.

Soo

O le eleele e tatau ona lelei. O le eleele sili ona lelei mo makodez e aofia ai peʻa, laʻau laʻau, malala, fuga aʻa ma fasi fasi fasi paʻu pine. E mafai ona e tuʻuina le sphagnum moss i luga. E mafai ona e saunia le mea e te sui ai pe faʻatau i totonu o se faleoloa fugalaau ua saunia mo le togi.

Fertilizers ma faʻamaʻi

E naʻo le fafagaina o le kulimi o le Macodez i le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe ma fuaina pe a ma le 1 le taimi i le masina. E pei o le faʻamalainaina, e mafai ona e faʻaaoga fomaʻi masani mo fomaʻi. Afai e matauina le sili atu o le falulaʻau i totonu o le palapala, ona leai lea o la latou lalelei ma lanu teuteu.

Suiga

Faʻatulagaina o laiga e pei ona tatau ai i le maeʻa ai o le fuga. Afai o le aʻafia o le laau e ufiufi uma i se paʻu eleʻele, ona tatau lea ona faʻapipiʻiina se orchid i se potopotoga tele. A maeʻa le gafa, tuʻu le makodez i se nofoaga mafanafana, susulu ma maualuga maualuga le maualuga o le ea, ma fesoasoani ai ia sili atu ona fetuunai i tulaga fou.

Taimi e malolo ai

Mo le macrodesa e ola i fafo, o le taimi o totoe e amata ia Oketopa ma faaiuina ia Fepuari. Afai e tuputupu aʻe le faasologa i totonu o se fale kiona pe o le taamilosaga i lalo o moli susulu, ona leai lea o se taimi e moe ai. I le amataga o le taimi o totoe, e tatau ona teuina ia laulau i le vevela o le ea e 18 i le 20 tikeri.

Faʻaleleia Macodez

Makodez e mafai ona faʻasalalau i auala nei: vavaega, vaevaega o rhizomes, vaega faʻavae.

E mafai ona faʻalauteleina ia Macodez i le vaitau tuputupu aʻe. O le seleseleina o le auʻau o loʻo faʻasusu i le malala faʻanatura, faʻagogo ma totō i le sphagnum i le mutia susu. O le faʻalolotoina o le aʻa e manaʻomia i le pito i lalo o le lau. E taua le aua neʻi faʻalauteleina le pepa i luga o le au.

A faʻapipiʻiina ia faʻatulagaga e ala i vaega, o loʻo aʻafia foi i sphagnum. Afai o le auala o le vaevaeina o le rhizome ua filifilia, ona tatau loa lea ona i ai le 3 siama.

Maʻi ma meaʻai

Faatasi ai ma meaola faalafua o se inisiua taua, o le mea e masani ona masani ai o paʻepaʻe, mealybugs, iniseti iniseti, ma miti vaʻaia.

O ituaiga lauiloa o maketi

Makodes Petola - o se inisiua taua tele ma laʻau ovovo tele, e pagatia i le paʻi o se lanu o le maa gala. Faʻaauau i laulaau lanu auro, felafolafoaʻi i le la. O lapisi fugalaau, meaʻai, rhizome e oʻo ile 5 cm le lautele. O le lautele o laulaau e tusa ma le 5 cm, o le umi e eseese mai le 6 i le 8 cm. O fugalaau, e pei o isi ituaiga o siama faapelepele, e laiti, e aoina i inflorescences i le foliga o se afa e oo i le 15 fasi vaega. Lanu mumu ma se laʻau o le enaena. E mafai e le ponuncle ona oʻo ile 20-25 cm le maualuga.