Laʻau

O Saucy o se vaega o le potu e vevela

O le faiga mo laau totō, faʻatasi ai ma ni faʻataʻitaʻiga masani ma laina e aafia ai le na o le laufanua, ae o le lalolagi foi o totonu o laau. I aso nei, i luga o fata o faleoloa e mafai ona e maua ai se tele o aso nei, ma laina tetele ma ni mea e le masani ai "faʻavalea" o mea totō. O se tasi oi latou nei o le turmeric.

I totonu o se laau e iai ni mea e maua mai i lanu piniki, paʻepaʻe poʻo lilac apical, o mea uma lava e foliga mai na muamua. Ma i le taimi muamua e foliga mai e faigata ona talitonu o le laau lava lea e tasi lea e maua mai ai le manogi lanu samasama lauiloa. O totonu o le turmeric o totonu o se aganuu faʻapitoa lea e manaʻomia ai le eli mo le taumalulu. Ae mafai ona avea ma se faamaualuga moni o le aoina ma se teuteuga tulaga ese o totonu.

O fugalaau o le paluga e masani ona taʻua o le Siamese tulip.

Sili atu nai lo Exotics

Turmeric i totonu o le aganuu o se aiga o laau totino lea e maua mai ai le mea e sui ai saffron i India. I soo se itu, o se laau totino lea e mafai ona tauva i le sogasoga ma le lanu e tusa lava pe lauiloa i le vaomatua. O le Siamese Tulip e manaia, ma le matagofie o laina laina, e peiseai o loo aofia ai le matagofie uma o le flora Indian. O le mea lilo o le turmeric manuia i totonu o le potu o aganuu o le atoatoa lea o ituaiga ma laina, o se uiga lelei ma le lanu e le masani ai. Ae o le matagofie o le turmeric e le o faasaoina i le tausaga atoa: o lenei laau e matua mate lava i vaega pito i luga mo le taumalulu ma e tatau ona teuina i fafo atu o le palapala. I totonu o lenei mea, o ituaiga uma o meaola i totonu o fale e talitutusa lava ma corms ma aniani.

Faatasi ai ma le tele o ituaiga turmeric i le potu aganuu, o le lua sili ona taatele o turmeric ma cedoaria.

Exotic Turmeric Zedoaria, i totonu o faifaatoaga faifaatoaga, e lauiloa foi e le igoa o le aʻa o le 'aisa - o le laau e manaia ma manaia tele. E afua ai le fiafia i le lalolagi atoa i le taimi o le vavao. Ae o le mea moni lava, e le o fugalaau o le laau, ae o laulaau apical i luga o laʻau e matagofie. Latou te faia se mea e le moni, e fusi ai se pu e pei o le gaʻo ma fatuina se tootoo i luga o tumutumu, e foliga tutusa ma fugalaau lotus. O paʻu o loʻo faʻatulagaina i luga o le laufanua, lea e na o le faʻapipiʻiina o le manava. E oʻo atu i le 7 aʻafiaga i luga o se tasi laau. O le foliga o le lau apical ua suia, e matagofie la latou tusitusi ma foliga o manu, ma o le lanu e manaia, e toetoe lava o le vevela ma le susulu.

Turmeric fugalaau zedoaria.

I le masani ai, o le turmeric zedoaria e valiina i le piniki piniki, ae i le faʻatau atu e mafai foi ona e mauaina ni lanu eseese o le lanu violē-paauli. Pau lava le mea e le mafai ona faʻamalosia, o le mama o le leo. I le potu o le aganuu, o le a oʻo atu i le maualuga o le 20-50 cm le maualuga o ona laʻau. O ona laʻau e faʻatauvaʻa, foliga o le tao, umi, tupu saʻo, lautele nai lo isi ituaiga, matagofie le punou i pito.

Turmeric - O le pito i luga o meaola i totonu o tagata na taua o Siamese Typan. E atiina ae i le foliga o se laʻau e sili ona matagofie, faaseʻe, le masani ai, lea e tupu ai laulaʻau mai le rhizome. Faʻamaoni, faʻamalosolo, e foliga mai e mausali, valiina i se lanu lanumeamata lanumoana. O Turryise turmeric e oʻo atu i le maualuga o le 40-80 cm. O lona fugalaʻau e toe faʻaalia ai mea e sili ona taua o le cedoaria: i le pito i luga o pusa tuusao, bracts, poʻo lau apical, lea e natia ai fugalaau paʻepaʻe, o loʻo i le faasologa e sosoo ai. O nei "petals" o lanu piniki, paʻepaʻe, fuchsia lanu ma avatu ai le matagofie o le matagofie. O laina ma le fausaga o mea e le mafaamatalaina e manaia ai le manaia o laulaau, o le laau atoa e foliga mai o aso nei ma e le o tulaga masani.

Turmeric fugalaau chastomolichny.

I le faaopoopo atu i nei ituaiga meaola e lua, o fale turmeric ma Sumatran turmeric ua maua foi i luga o le faatauina atu. O sui uma o le ituaiga e tutusa ma le tasi i le isi e uiga i le galueaiina ma fafo atu. O le eseesega ua naʻo le ituaiga o vao ma lau, ae e le taua foi.

O le vaitau o le fugalaau e masani ona aofia ai le mafanafana, mai ia Iuni e oo i le faaiuga o Setema.

Onion-like development cycle

Turmeric e atiina ae cyclically. A maeʻa ona toto, ia Setema-Oketopa, o lau o le laau e te. Ma o le faailoga autu lenei mo le suiga o le turmeric i se vaitaimi malolo. I le taimi lea, e manaʻomia ona fetuunai le tausiga, taofi le fafagaina ma faʻaitiitia le faʻafefe o le meaʻai. A maeʻa le oti o laulaau, e tatau ona ave ese ma faʻapipiʻi le rhizome i fafo atu o le palapala i le taimi atoa o le "faʻamafanafanaga". O Turmeric o le a le sau i fafo na o ia ma o foliga vaaia o le tuputupu ae o lenei laau e le mafai ona faamoemoeina.

Ina ia ausia le amataga o le gaioiga galue o vao, e tatau ona faʻaosofia ai le atinaʻe o fatugaʻo. Mo le faia o lenei mea, i le tolu sefulu tausaga o Fepuari po o le sefulu tausaga muamua o Mati, e tatau ona totō rhizomes i se mea fou fou, faʻafeiloaʻi i le vevela ma le malamalama ma amata ona fafagaina. O le turmeric e ala mai lemu, ae amata ona tupu malosi. E na o le taimi lava lea e tuʻuina atu ai i le tausiga masani. I le mumu, o le fugalaau fugalaau muamua e tupu ma fugalaau fugalaau, ona aliali ai lea. Ae ona o le mea moni e faapea, o le tele o mea na tutupu mo le tele o masina, o le a faatosina le laau seia oo i le ogatotonu o le autumn. O le iʻuga, o le eletise e avea o se siʻosiʻomaga fiafia ile totonu ile masina mafanafana.

Turmeric faʻamalama i le potu aganuu

Turmeric o se laau e matua faigata tele i le moli. Ae naʻo le tasi itu - puipui mai le la susulu. E le tatau ona faʻatagaina se nofoaga saʻo ma le la, ae o soʻo se faʻasalaga mai le vevela malamalama i se nofoaga malamalama mo lenei matagofie matagofie e talafeagai. O le malamalama e faigofie ona filifili: o le laau lava ia o loʻo faʻaalia se lanu manino o laulaʻau ma paʻu, lea e sili ona lelei le toe faʻaopoopoina o le ulo i se mea e sili atu le malamalama. Afai e matagofie le susulu, ona lelei ai lea.

Curcuma zedoaria, root Citar, Zedoaria, Citric turmeric, White turmeric (Curcuma zedoaria).

O rhizomes eliina o le laau ua teuina i le pouliuli atoa i le taumalulu: o le maua o le malamalama i aʻa i le tulaga o le malologa atoa e mafai ona avea ma mea faataumaoi.

Laveaʻi mo le potu vevela

E tusa ai ma lea, faatasi ai ma lona Initia, o loʻo i totonu o le turmeric tofi le alofa faʻamafanafanaina o le vevela mai i meaola autu. O lenei aganuu i totonu e le fiafia i le malulu (tusa lava pe pupuu). O le vevela o le ea i totonu o le potu e tupu ai le vao e le tatau ona paʻu i lalo ifo o le 20 tikeri. Ae o le laau e le taliaina le tele o le vevela, ua sili atu le faigata o le malulu o le ea. Taumafai e faʻavave le olaola i le maualuluga o le fale mai le 20 i le 22 tikeri Celsius pe laʻititi maualuga.

I le taimi o le malologa atoa, pe a uma ona aveeseina le rhizome mai le eleele, e tatau ona tausia le elemene i totonu o le vevela mai le 15 i le 18 tikeri. Faʻamatala mai le tele o le vevela e te manaʻomia e teu ai rhizomes i luga o le faʻatau: faʻalagolago i le ituaiga, e mafai ona teu malu i le fua o le vevela ma i le tele o tulaga lelei - mai le 7 i le 9 tikeri. Fesili atu po o le a le ituaiga o taumalulu e te manaʻomia.

I le tau mafanafana, o le tuputupu ae malosi ma le fuga o le turmeric e mafai ona faʻaalia i fafo: o le a le fefe e tusa lava pe o se alaga i le togalaau.

Faʻateleina le suāsusu ma se auala talafeagai mo le faʻamamaina

E taua tele mo le manuia i le tuputupu ae o le eletise ina ia mautinoa ai le maualuga o le vevela. E manaomia e le laau i na o le tulaga o le atinaʻe malosi, ae ia faatumauina le maualuga o tau, e mafai ona e faʻaaogaina uma le suavai ma le faʻaleleia masani. O paʻu ma fugalaau o le paluga e le fefefe i le susu, e oʻo lava i le fuga o le vavao, o le a le tuʻuina atu e ia le vai. O le tele o taimi e mafai ai ona e fufuluina le laau, o le lelei.

O le faʻavaivai o le turmeric e patino foi. E fefe o ia i le suavai ma le faʻamalolo o le palapala. Ae i le taimi lava e tasi, o lenei aganuʻu Initia e manaʻomia le mausali, maualuga le maualuga o le masima o le meaʻai. I le va o taualumaga, naʻo le pito i luga o le centimita o le eleele e tatau ona faʻamago atoa, ae sili atu le lelei o le tausia o se faʻafefeteina masani, ma le tumau. Mai le taimi e totō ai le vao i luga o se meaʻai ma ao le i amata sauniuni mo le toe faʻaleleia, e le tatau ona faʻamalolo atoa le eleele: e oʻo lava i se lamala laʻititi o le a afaina mo le turmeric.

Turmeric (Curcuma alismativeolia).

O suiga i le pulega o le malologa atoa ma toe foi atu i le vaega o le atinaʻe galue e tatau ona faigofie. E faʻaitiitia le mata ma toe amata malie. O le umi e te faʻatupulaʻia ai le faʻaitiitia o le suāsusu, o le a sili atu ona lelei le vavao mo le taumalulu.

Turmeric Nutrition

O lenei laau e manaʻomia le faʻamaʻiina mo se taimi pupuu - mai ia Aperila, le amataga o le tuputupu ae malosi, ma na o le taimi faatoa tupu aʻe. Pe a uma ona valiina laulaau muamua i luga o le laau, o le laei pito i luga e tapunia atoa, aua o le a puipuia ai le laau mai le alu i le taimi malolo ma le maeʻa o le fugalaau. Mo le turmeric, e faʻaaogaina fugalaʻau mo le totoina o totoga o fale, i tulaga masani.

Eliina e Rhizome

A maeʻa maeʻa laʻau o loʻo i luga o le laau, o le vaega o loʻo i luga o le a mate, e tatau ona aveʻesea mai le eleele le eletini mumu. E aveeseina ma le totoa mai le palapala, aveese ma le lima le sui, taumafai e aua le faʻamaonia mea laiti lava o aʻa. A maeʻa lenei mea, e mafai ona faʻamago le rhizome i le masani masani mo le tele o aso ma vave faʻaleleia mo le malulu ma le maluluina seia oʻo i le tautotogo. E mafai ona e teuina rhizomes i tagapepa poʻo ni meaʻai laupapa, pe mafai foi ona e i le oneone vevela. Afai e fautuaina oe e teu lemu pe a uma ona eli i le vevela i lalo ifo o le 10 tikeri Celsius, ona sili atu lea ona lelei le pipiimau o le rhizome i le oneone.

O le tele o fai togalaau e mananao e faʻafaigofie le faʻatoʻaga e aua nei eli fatu mai le eleele. Ae talu mai le tautotogo, e tatau lava ona siitia atu i se mea fou, ma o le rhizomes i totonu o se ipu e manaʻomia pea ona tuʻuina i se mea malulu, e sili atu ona vave eli fatu.

Totoina o paluga i totonu o ipu

I le faaiuga o le taumalulu ma o le amataga lava o le tautotogo, e tatau ona "fafagu" le vai. Rhizomes ua ave i totonu o le vevela ma vave ona totoina i totonu o fagu ma ni mea fou. I le taimi lava e uma ai ona totoina, e faʻamautu muamua ai le suavai, i le lumanaʻi latou te faatumauina le maualalo o le eleele, ae o le laau e le mafai ona faʻafefeteina i le tele o susu. I le taimi muamua, pe a uma ona totōina, e faʻafefe ai le mumu i se mafanafana lelei ma le malamalama. E toe faʻaleleia le tausiga faʻaleʻaleʻa pe a uma ona amata ona tupu malosi le laau. E masani ona toe faʻafefete i le susu. O luga o laei e faia i le masina talu ona totoina.

Tubers o Curcumia cedoaria, poʻo le citrus, foi Zedoaria.

Pots mo turmeric ua filifilia e tusa ai ma le tele o le rhizome: e tatau ona sili atu ile senitimita nai lo le volume o le rhizome, ae le o le vaʻaia.

Substrate: mo le turmeric, o le eletise autu o le eleele o le friability, o le vai e mafai ona faʻaaogaina, faʻamalamalamaina le malamalama. O lenei laʻau e fiafia i eleele mai vaega tutusa o le humus, leaf, turf and soil peat, faatasi ai ma sina vaega o le oneone. Mo le elemene, e sili atu le filifilia o ni mea faʻapitoa siaki mo le turmeric. Aʻo tuputupu ae, e masani ona totōina le vao i se mea e le masani ai - o se faʻafefiloi o le oneone e 1 le oneone e lua vaega o le faapalaga.

Pests, faʻamaʻi ma le faʻatonutonu:

  • spider mite (faʻaleleia le maualuga o le ea);
  • fuainumera iniseti (togafitiga o iniseti);
  • laupepa (togafitiga fungicide).

Turmeric Breeding Method

O lenei laau e mafai ona faʻalauiloaina na o le vavaeeseina o le rhizome - e le fua mai le turmeric i se aganuʻu potu. E mafai ona e faia le vaevaega i luga o soʻo se tagata matua ae lei totoina i le mea e sui ai. Delenki e tatau ona lapoa, aua le vaevaeina le rhizome e sili atu ma le 3 vaega. I lenei tulaga, e le itiiti ifo i le 1 fatuga ma 2-3 rootral root e tatau ona tumau i totonu o tufatufaga taitasi. O le valavala e faia i se manoa malosi, e tatau ona gaosia ia fasi pepa i le koale palu.

Turmeric chastolichistny, poʻo le tulipe Siamese

O aʻafiaga e mafua mai ile tausiga le talafeagai:

  • telegese, pagatia le tuputupu ae i le tautotogo i se nofoaga le lelei;
  • leai se fuga o le solia o tulaga tau malulu;
  • lanu lanu o laulaau po o paʻu e vaivai ile malamalama mumulu;
  • faʻamagoina o fautuaga o laulaau ma le le lava o le susu i totonu o le masini poʻo le ea.

Le faʻaogaina o le turmeric i totonu ma le gata:

  • i vaega faʻatasi ai ma vailaʻau faʻasaina ma laau faʻatasi ma se faʻatusa tutusa o inflorescences;
  • i le avea o se tagata soloist, o le siʻosiʻomaga o le taumafanafana;
  • e pei o se agavaʻa (o faʻaupuina pe a uma ona seleseleina e le toe faʻavaivai mo le silia ma le 3 vaiaso);
  • ua faʻaaogaina le rhizome mālūlū mo le fufuluina e pei o se mea faʻapitoa poʻo se vailaʻau faʻapitoa.