O le togalaau

Asparagus - o se fualaʻau vave

Asparagus (asparagus) o se tasi o fualaau sili ona suamalie, ola maloloina ma le taugofie. O fualaau muamua o asparagus, o loʻo paʻepaʻe, lanumeamata, lanumumu-lanumeamata poʻo le lanu viole, ua tumu i vitamini, minerale ma fiber. O le lanu o le totogo e faalagolago i le auala o le galueina ma le taimi o le aoina. O le asparagus mafiafia e ola e pei o se fualaau aina masani i totonu o se togalaau; totogo mai i le paʻepaʻe asparagus spud ina ia latou le malamalama; ma o fugālaʻau tupu e tupu pe a maeʻa le "vevela o le la" - latou te le faʻafefeteina loa lava, e mafai ai ona faʻamalosi pine e oso ai le la.

E mafai ona 'ai faʻamalosi vave pe vave vave le fufuluina o pupuleʻaleʻa vaivai, i totonu o le vai, i totonu o le ogaumu poo luga o le meaʻai. Asparagus o se tasi lea o fualaau muamua o le vaitau fou: o le seleseleina o taameni laiti e amata ia Aperila-Me.

Asparagus

Asparagus, o se ituaiga o laau mai le aiga asparagus. I le aofaʻi, e oʻo atu i le 100 ituaiga o asparagus ua salalau solo i le lalolagi atoa, aemaise lava i le vevela o le tau. O nisi ituaiga o asparagus o ni afu, o isi o ni ogalaau e totoina ai lalo o le rhizomes ma televave pe maua mai i le tele o ituaiga meaola. O mea masani masani i le lalolagi o Asparagus officinalis, po o Vaitaisa masani, poʻo togafitiga Asparagus, poʻo Asparagus (Asparagus officinalis) O vaega pito i luga o fuʻa asparagus (pe tusa ma le 20 cm) e faʻaaoga i le lalolagi atoa o se meaʻai i le kuka.

Tuputupuina o Asparagus Seedlings

Asparagus ua totoina mai fatu, ua totoina i le eleele avanoa poʻo ni fatu laau.
O togafitiga o fualaau aina e aofia ai le faʻasusu, faʻaleleia le palapala ma aveese vao. O le tausiga lelei, o togafitiga maloloina e faia i le tautoulu, e maua ai le malosi malosi ma le 3-5 taʻi 25-40 cm le maualuga. A o lei amataina le kiona, ia Oketopa, o le a sili atu le 10 cm i luga o le eleele. I totonu o lenei pepa, o laau e tosoina. I le tautotogo, eliina totogo ma totoina i se nofoaga tumau. Pe a filifilia se 'upega tafaʻilagi, e tatau ona manatua i le mafaufau o lenei mea faʻapitoa. E sili le tuʻuina o le vine i tafatafa o le puipui poʻo le pa.

Asparagus

O le nofoaga na filifilia mo asparagus ua faʻamamaina o vao i le tautoulu. I luga o le eleele, 15-20 kg / m2 o le fugalaʻau o loʻo faʻasalalauina ma loloto le eliina. I le tautotogo, ua totōina fatu laau i laina i le saite. O laina o asparagus ua tuu i se mamao e 70 cm mai le tasi. I laina, latou teli ai lua i le loloto 30 ma le lautele o le 40 cm. Ua sasaa le Humus i le pito i lalo o le pu ma se faaputuga, lea e totō ai fatu. O le faaputuga maualuga e tatau ona oʻo atu i pito o le pu. Afai o le palapala i totonu o le tautoulu na lelei le vavalalata ma le fugalaʻau eletise, ona le mafai lea ona sasaa le humus i totonu o pupuni (e ui lava e le afaina), ae suia i le eleele mama.

A o leʻi totoina, e faʻapupuuina aʻa o le asparagus e aʻa, ma tuʻu ai i latou 3-4 cm le umi. O aʻa e tufatufa atu i luga o le komi, faʻasusu i se fola o le eleele 5-7 cm faʻamafanafana, faʻafefete ma faʻafeinu. Pe a faʻafefiloi le vai, faʻapipiʻi le pu ile eleele. I le taimi o le taumafanafana, e mafai ona e faia se tasi pe lua fertilizing ma le faʻamalolo o le kulimi (25 g / m2). I le taimi o le tautoulu, eli aʻe ai alofilima, ma o le gaʻo mamago e 10 cm le maualuga i luga o le palapala. I le tausaga lona lua o le ola o le ola, ia tausi lelei e tutusa ma le muamua. I totonu o le lua tausaga muamua o le vavao i le vaega o asparagus, e mafai ona totōina fatu e pei o susulu, ufiufi, letusi, ma lanu lanumeamata.

Ae o le tekinolosi masani o le totoina o fatu, e lua auala.

Faʻatoʻa totoina fatu o asparagus i fatuga

E sili atu le amata o le lūlūina o fatu o asparagus i fatuga i le tolu sefulu tausaga o Me. O lea, matou te ave fatu ma toto. Ae ia maitau: o mea mamago o le a tulai mai na o le 20-30 aso. Ua e sauni e faatali umi? Leai? Ona sili atu lea ona lelei le muamua. O lona uiga, sasaa le vai (30-35 ° C) mo 5-6 aso ma suia i aso uma. Mo le faatumauina o le vevela e manaʻomia, o se atigipusa e iai fatu (fai mai, o se fagu palasitika) e mafai ona tuʻuina i totonu o le paʻa poʻo se isi nofoaga mafanafana.

Asparagus

A maeʻa lenei vaitau, o fatu o asparagus o loʻo tuʻuina i totonu o se ie susū po o se pepa mo le 3-7 aso - tuʻu ai latou e ola. Ina ia puipuia le ie poʻo le pepa mai le faʻamamago, ia ufiufi i se pusa paʻu. Na o le suamalie o fatu e maua ai fatu laau i le aso e 10-15, ma i latou na gaʻo - ua i ai i le 7-8th.

I le taimi nei, o fatu laau asparagus e totogo, e mafai ona e saunia se moega pepe. O lona uiga, ia faaopoopo le 10 kilokalama (pakete) o le suamalie ma le paluga ma le 100 g / m2 o le faʻalavelave faʻasaina i le 1 sikuea sikuea o le fanua. Fufulu le palapala, tatala ma toe faʻaleleia. O le mamao i le va o moega e tatau ona i ai mai le 25-30 i le 40 cm O fatu e totoina i le loloto o le 2 cm ma mamao atu i le 5-7 cm. Ma a mavae le 3-4 vaiaso o le a tatau ai ona vevela laau totő, ma tuua na o le malosi malosi i se mamao e 10-15 cm.

Asparagus o totogo tuputupu ae lemu ma pe a maeʻa le masina ma le afa ona ausia na o le 10-15 cm le maualuga. O le mea lea, o loʻo tumau pea i luga o vaomatua mo se taimi umi, tasi pe lua vaitau. I taimi uma nei, e tatau ona e tausia ma le faaeteete: ia veleina ma fafagaina, ia Iuni, ia fafaga pe faalua pe a fafagaina faʻamaʻi (nitrogen (nitrate amurea, urea, 10 g / m2) poʻo le slurry e faʻafefe i le vai i le fua faatatau o le 1: 6.

O se taunuuga, e oʻo atu i le faaiuga o Aokuso o le a maua e laau laau e 2 togi ma sina tamaʻi rhizome. E tatau ona saunia mo le taumalulu e ala i le fafagaina o le phosphorus ma le potassium (soo se fualaʻau o le autumn e tusa ai ma faatonuga i le afifiina) i le faaiuga o Aukuso - amataga o Setema. Ma a oʻo ia Oketopa o le vaega o le vanimonimo e mate ese mai le asparagus, faʻapipiʻi mea totō ma le humus poʻo le peat ma se laulau e tusa ma le 3 cm. E mafai ona e ufiufi i lālā paʻu poʻo laʻau pau.

Totoina o fualaau Asparagus

E lelei le fufuluina o vine asparagus ona, e le pei o laau totō e vave totoina i le eleele, e mafai ai ona e manumalo i se lua vaiaso pe masina foi ma o le autumn e sili atu ona atinaʻe ai laau talavou e sili atu ona saunia mo le taumalulu.

O faʻatulagaga e tutusa ma le taimi e totōina ai fatu: fuʻe, germination ma lūlū. E na o le tatau lava ona lulu muamua, i le amataga - i le ogatotonu o Me, ae le o le eleele, ae i totonu o ipu e iai le gafatia o le 100-200 ml poʻo le tipu. Mo le lūlūina o asparagus, e mafai ona e faʻaaogaina le pipiʻi o fatu ma se tui o le 1-3 mm. O fualaau faʻatasi ma le vaimiti 20-25 mm e talafeagai foʻi, naʻo le mea e le faʻaleagaina ai, o le ae totoina fatu ma le faʻaeteete.

Asparagus

O le eleele mo ipu e mafai ona faʻaaogaina tutusa ma fualaau kukama, poʻo le saunia o "asparagus": eleele faʻatoʻaga lelei, fuga o manu, peʻa ma le oneone i le fua o le 2: 1: 1: 1. O mea uma o totoe o le tausiga masani masani: faʻafefe, faʻamalosi, liliu i le malamalama i itu eseese, faʻamalosi malie.

E mafai ona e totoina ni laau toto i le amataga o Iuni.

Asparagus Care

I le lona lua o tausaga talu ona totōina, e afaina ai asparagus, ona tatau ai lea ona vave tatalaina le palapala i luga o laina o laau totino, ia faʻaeteete ia aua neʻi faʻaleaga aʻa.

I le tau vevela, ia mautinoa o le palapala i lalo o laau e tumau pea le susu. I le eleele matutu, o vine e avea ma fibrous ma maua ai se tofo oona.

Ia Oketopa, e tatau ona vavae ese ma le faaeteete pine mamago o le asparagus i tafatafa o le eleele, ma taumafai e aua nei faaleagaina le meaʻai, ma susunuina. I laau e le aʻafia i le ele ma le asparagus lele, e le mafai ona vavaeina pito, o le a puipuia aʻa mai le malulu i le taumalulu. Asparagus fualaau i totonu o le vasega pepe i fulu malulu i le leai o se kiona po o se kiona malulu itiiti e tatau ona ufiufi i lau, vaovao po o manua.

I le autumn, tausaga taʻitasi, togavao faʻasalalau ma fualaau aina e tatau ona fafagaina i le superphosphate (0.3-0.5 kg i le 10 m2) ma le 40% masima tiso (0.25-0.35 kg). A maeʻa ona faʻasusu, o le palapala i le va o laina e matua loloto lava. O lenei mea e tatau ona faia ma le faʻaeteete ina ia le faaleagaina ai aʻa ma fualaau o asparagus.

Asparagus

O taunuuga lelei e maua mai i le mulumuluga o le autumn ma le peat layer o 8-10 cm mo le sili atu ona taumalulu. I le amataga o le tautotogo, e tatalaina le mulch ma tuu i totonu o le eleele e fai ma ofu pito i luga. O lenei taotoga e faia i tausaga taʻitasi.

Ia Aperila, o le eleele e sasaa mai i le faasologa o taaiga i luga o laina o fualaau aina suamalie e tatau ona totoina ma le faaeteete ma sina pamu. O le mea lea, o le a faigofie ona maua ni va i totonu o le palapala i luga aʻe o le vine asparagus (o foliga mai o vaʻa e faʻaalia ai e mafai ona tipiina laau). O le lautele o le taʻavale i le pito i lalo i tausaga muamua o le faʻatoʻaga e tatau ona 40 cm, i le 50 -60 cm mulimuli ane.

Sefulu Asparagus

I le lona tolu o tausaga talu ona totoina, afai e malolosi ma malolosi ia laau, latou te amata seleseleina. Afai e vaivai laau, e tolopoina le seleselega seia oʻo i le tausaga a sau ma le asparagus e siaki i le auala tutusa e pei o le tausaga lona lua o le galueaiina.

O le seleseleina o asparagus e amata i le 3 tausaga. Ae ui i lea, aʻo lei selesele, i le amataga o le tautotogo, o le a vavalalata vavalalata, ma o laau totō e totoina i le palapala, humus. I le II-III tausaga e sefulu o Aperila, o pine e tulaʻi i luga o le eleele. Pe a oʻo atu i latou i le faʻatinoina o le tomai (5-7 cm le maualuga ma le 0.7-1.0 cm le lautele), o le palapala e faʻapipiʻiina lelei ma fufulu fasi vine asparagus mai le eleele, ona toe faʻalelei lea. E vavae ese aloiafi ao latou faia i le 3 aso mo le 20-25 aso. I le 3 tausaga o le olaga, e oʻo atu i le 5 togi ua aveesea mai le tasi laau. I tausaga mulimuli ane, e mafai ona e seleseleina i le 15 togi ile 30-40 aso. A maeʻa le seleselega, e tatau ona i ai i laau taʻitasi ia le itiiti ifo ma le 3-5 togi, lea, atiaʻe, e fausia ai ni pu malolosi ma lala o le 2-5 o le poloaiga, e ufiufi i claododes, ona o loʻo totoina ai e laau laau mea vevela.

I le fa tausaga ma tua atu, o le tausiga o asparagus e tutusa ma le tolu tausaga.

Asparagus

O le tausiga o laau o asparagus i le taimi o le taimi o le seleselega e tatau ona matua mataʻituina lelei, talu ai o le taimi lea o loʻo faʻatulagaina ai le faʻatulagaga o le lumanaʻi. E fautuaina le fufuluina o le humus, pefu laupapa po o le faʻafefiloi o fuga i le vavae, toe faʻapaʻu 5-7 cm i totonu o le palapala, ona faʻafeinu ai lea. O le eleele e tatau ona tatalaina pe a maeʻa faʻavaivai taʻitasi poʻo timuga. I le taumalulu, e mafai ona maua le asparagus e ala i le faʻamaʻi. Mo se aiga e toatolu, ua lava le i ai o 15-20 vine vine i luga o le fasi fanua.

Maʻi ma meaʻai o asparagus

Lanu mumu o aʻa o asparagus e mafua mai le anufe Helicobasidium purpureum.

I faʻamaʻi fatu laau, o le aʻa ma aʻa ua mate. O le oti o aʻa e mafua ai le oti o vaega eletise o le laau. Aʻo faʻalauteleina le faʻamaʻi, o se fasi mea matala i luga ole nofoaga.
Afai e le malosi tele le faʻamaʻi, ona tatau lea ona togafitiga le nofoaga faʻapipiʻi o le siama ma Fundazolum ma faʻafefiloi ma se ata palasitika palasitino. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi, ua faʻaumatia laau ma ua totoina se faatoaga fou.

O le afu o Asparagus e foliga mai i luga o laau i le ogatotonu o le taumafanafana. Laʻau laʻitiiti samasama ma uliuli, o latou lanu uliuli e faʻaumatia laʻau. Mo le puipuia o meaola faalafua, o vailaau faapitoa ole iniseti e faaaogaina - Actellik, Fitoverm, Fufanon, ma isi mea, ia mautinoa ia usitai i faatonuga.

Faʻaleagaina o asparagus ma polyphagous pests - o uʻamea masani, slugs, frubs, wireworms, ma isi.

Le matagofie o le tofo o le asparagus ma lona le lelei ona avea ai lenei laau o se "tagata nofo" lauiloa o le tele o togalaau aina! E faʻapefea ona e ola i le asparagus?