Tala Fou

O se meaalofa taua mo tagata - le paʻu laau

O taimi uma lava, o le le 'ai o le uaina lelei, e le gauai atu tagata i le paʻu ma faʻafefe le lafo i le otaota. Ae o nisi taimi e taua le taofi ma le mafaufauina o se laau malosi e talisapaia le meaalofa o le natura. I le uma, o le lalolagi uma ua tumu i ana meaalofa ma o le tele oi latou e le masani ai tagata. Sei o tatou taumafai e iloa le mea ofoofogia, o le mea lea e le na o uaina ua faia.

Vaʻavaʻai foi: faʻamalosi laupapa faʻasolo laupapa!

Uiga masani o se laau totoa

O le lala laau e patino lea i le aiga o Beech ma o se laau faʻamalosi. O lona maualuga e sili atu i le 20 mita. O le umi o le ogalaau o le tagata matutua matua e 100 cm. O ona laulaʻau e lanu meamata i le lanu. O pito e tuʻuina. O le foliga e maualuga lava. O le pito i fafo o le laulau felafolafoaʻi ei ai se lanu susulu ma se lanu enaena. O le mea lautele, o lau ma lālā e fausia ai se pale lautele o se tagata lautele.

Pe a oo mai Me, e i ai fugalaau matagofie i luga o le laau. I le aluga o taimi, latou te faia ai ni fualaau aina - acorns. Latou te ola i luga o le 'au e tasi mo le 2 pe 3 vaega. O loʻo faʻaloaloa atu i le tusa ma le 3 cm, ma le afa senitimita le mafiafia. O fua na gaosia i totonu o le tasi tausaga kalena.

O le laau o Cork e tupu malie. Pe tusa ma le 25 ona tausaga, ua talitonu ua oʻo mai se vaitaimi o le matua. O le umi o le ola o le laau e tusa ma le 300 tausaga. O nisi kopi e ola i le 400. Pe a na o tagata e ola tele!

O le tele o taimi, o laau e sili atu i le 250 tausaga le matua, aua ua leai se tulaga ese o lo latou paʻu.

I le natura, e lua ituaiga o laau:

  • laau faʻamalosi "moni";
  • 'au "Western".

I Sasae Sasaʻe na tuputupu aʻe ai lona aiga vavalalata - Amur Velvet, lea e taua foi o le laau o le lala. E ui lava o lona paʻu o loʻo faʻaaogaina mo fuafuaga tau fale gaosi oloa, e maualalo ifo i le lelei i le uluai fale.

O nofoaga i le natura lea e ola ai le laau toto i luga o le maualuga e 500 m e faatatau i le sami. E masani ona maua i le Metitirani, faʻapea foi i Sepania, Potukale, le Crimea ma le Caucasus. E mafai ona matou fai atu o tagata mai atunuu ese na latou maua se meaalofa taua, ina ia lava le pusa vine mo tagata uma.

O fuʻa laau toto e tatau ona mafaufau e le taliaina e le laau le vevela o le ea i lalo o le 20 tikeri.

O le uiga ese o lenei ituaiga oak o lona paʻu tulaga ese lea. I totonu o lea mea o loʻo i ai pusi tapuni e mafai ona taofi le vai i le ogatotonu o se ogalaau malulu. O le mea lea, o le laau e faʻatagaina ma le ofoofogia le lamala - o le faʻafia ona tupu i atunuu mafanafana. O le ata o le lala laau i tulaga masani e faapitoa ona faamemelo i ai tagata fiafia i avanoa lanumeamata o le lalolagi.

E faʻamalosi e le lala laau e ala i le totoina o fatu po o fualaau. E ui lava o fualaau laiti e le masani ona faʻaaoga uiga o le tina. O le mea lea, faʻatasi ai ma togafiti faʻamalosi, e filifili ai e le au fai togalaau le lava o matua ma lapoa tetele.

Paʻu laʻau paʻu tulaga ese

E toetoe o laau uma i luga o le fogaeleele latou te taua. O nisi e fua mai, o isi e teuteu fanua o fale, ae o isi e avea ma fale mo manulele ma manu. E tusa lava pe oti le laau, e aoga pea. Latou te faia meaafale matagofie, fausia fale ma faʻaaogaina e avea ma suauʻu faʻaleleia le siosiomaga. Ae o le kesi e matua tulaga ese lava.

A silia ma le 3 tausaga o se laau, o le paʻu e amata ona tupu i le mafiafia, o lona tulaga tulaga ese. A maeʻa le 16 - 20 tausaga, o le a oʻo loa i le matua ma o le a ufitia i vaʻa i fafo. O le vaitaimi lea e mafai ona vavaeina mo manaoga tau fale gaosi oloa.

O le paʻu e aofia ai sela ua oti, lea e tumu i se mea faapitoa - suberin. O le taunuʻuga o mea ia e le faatagaina:

  • susu
  • suavai
  • kesi.

O le i ai o pellogens i le cortex e faʻaolaina ai se uiga o le porous. Seia oʻo mai i le taimi nei, sa le mafai e saienitisi ona faia se mea tutusa tutusa. O ana meatotino maualuluga o le faʻamafanafana faʻamafanafana ma le gafatia e aua nei faʻaalia le ea ma le maofa o lona tulaga e sili atu ma le tasi augatupulaga o tagata fiailoa.

I le faʻaopoopoga, o le paʻu o le paʻu o le paʻu o loʻo faʻaalia i le gafatia e le mafaamatalaina, e ui lava e mama tele i le mamafa. O loʻo faʻaaogaina foi le faʻaaogaina i le fale faufale ma i le gaosia o seevae.

E sili atu le aveese o le paʻu ao feosofi le sua i luga o le ogalaau. Ona faigofie lea ona vavae ese mai le oak.

Talu ai o le laau e manaʻomia ona toe faʻaleleia pe a uma ona tipi le paʻu, e tele taimi e tatau ona pasia, i le averesi - 9 tausaga. Ma e le o se mea e ofo ai, i totonu o atunuu e pei o Sepania ma Potukale, e mafai e se tasi ona matauina ni laufanua e le masani ai o laau e leai se paʻu.

Faʻatauga mo le aveese o le paʻu mai se laau

Talu ai e matua talisapaia le mataupu, o lona aveeseina o loʻo faʻatino ma faʻamaonia. E taua le aua nei faaleagaina le laau ma aua le faʻaumatia mea taua. I le amataga, fuafua le mafiafia o le mea pala. E tatau ona le itiiti ifo ma le 3 cm. Ona latou tuʻuina lea o se laasaga ma faia le uluaʻi faʻaogaina i le lautele o le ogalaau. O le pito pito i lalo o le meafaitino e faapena foi ona iloa. Ona fesoʻotaʻi lea o avanoa, ma vavae ese mai luga i lalo. Faatasi ai ma se suo faapitoa, o le paʻu e vavae ese ma le vaʻaia mai le ogalaau ma gaugau i lalo o se faʻavaa e faʻagogo.

O sea faiga e le aʻafia ai auala taua o se laau. E faaauau pea ona tupu, fuga ma fua mai, fiafia i isi ma lona vaaiga.

Ina ia faʻaleleia le fausia o le cortex, e talafeagai mea e aofia ai. A oʻo i le 15 tausaga o le laau, e mafai ona e aveeseina le muamua vaega. E masani lava e taua - "taupou" ma e masani lava ona malepe saʻo i lima. A maeʻa le sefulu tausaga, o le a tupu aʻe se fale fou, lea o le a maualuga. O le paʻu laau, lea e sili atu i le 150 tausaga le matutua, e sili ona taua. A oʻo i le sili atu ma le 200 laau, o le a faʻafefeteina le paʻu i le lanu ma leiloloa ai ona uiga ese. Leai se mea e ofo ai i tagata ei ai le manatu: "O mea uma lava ua i ai lona taimi." O le mea autu e le o le misia o lou avanoa.