Fugalaau

Suavai Lisa, Suavai Suavai (Nymphaéa)

Family Nymphaea.

Ulutala: O le lily vai na i ai lona igoa Latina e ala i le igoa o le nuanati vai. Na taʻua e le Slav le "fugalaau faifeau" po o le mutia e tasi. Na talitonuina o le fugalaau suamalie e mafai ona puipuia se tagata i taimi o femalagaaiga mai le tele o faʻalavelave ma faʻalavelave. Na talitonu foi "Soo se tasi e mauaina le mutia e lofituina, o le a maua taleni ... i luga o le ala, po o fea lava e alu i ai, o le a ia maua le tele o le lelei ma faatoilaloina le mana leaga ma maʻi. " Sa fautuaina e tuu i totonu o le amulet ma faʻaaogaina e pei o se amulet.

Faamatalaga: O le genus e aofia ai le toeitiiti 35 ituaiga o laau totō e totoina i vaomatua ma nofoaga o le vevela - mai le equator i Kanata. O le a ou taulaʻi faapitoa i se tasi o loʻo maua i vaituloto faalenatura i Rusia - o le lili vai e paʻepaʻe le kiona - (N. candida) I le palapala, i le pito i lalo o se vaituloto, e atiina ae ai se mamana mamana i luga o se fofo, oʻo atu i le 5 cm i le mafiafia.

O le lili vai e paʻepaʻe le sinasina, poʻo le paʻepaʻe sinasina, poʻo le kiona-papaʻe (Nymphaea candida)

O lanu sinasina paʻepaʻe e faasolosolo mai lalo mai i le rhizome agai i lalo, ma luga, lautele, lapotopoto i foliga, ma vavae loloto i le pito i lalo, o laulaau i luga o galu uumi umi ma gaʻo e tulaʻi i luga o le faatanoa. O le fuga mai o lili vai e amata ia Me-Iuni ma o nisi taimi e faaauau pea seia oʻo i le muamua kiona. O le pito i luga o le fugalaau e tupu ia Iulai-Aukuso. O fugalaau e paʻepaʻe sinasina ma se manogi manaia, e oʻo atu i le 10-15 cm. O fafo, e fa laulaʻau lanumeamata, i totonu o loʻo i ai ni peti paʻepaʻe e faʻatulagaina i ni laina, e pasi i le ogatotonu i le laumei. O le fugalaau e tusa ma le fa aso. A maeʻa ona fuga, e faʻafefeteina le vae ma alu i lalo o le vai. Fua: o se pulou, e atiina ae i lalo o le vai, e vevela, tatala ma sasaa mai fatu-pei o fatu. latou te aau mo sina taimi, pe a faʻaumatia le siaki, goto i le pito i lalo ma ola.

Vaega o le lily vai: i le taeao e oso mai le pua i luga ma tatala, i le afiafi e tapuni le fuga ma goto ifo i le pito i lalo.

O le lili vai e paʻepaʻe sinasina, poʻo le paʻepaʻe sinasina, poʻo le kiona-papaʻe (Nymphaea candida). © Alex Balbas

I totonu o le togalaau, o vaituloto matagofie, e masani lava ona tupu aʻe le lili vai. Mo vaituloto o le laiti ma le laʻititi, o lanu piniki piniki e sili ona fetaui, e sili atu ona faigata ma e le tupu tele.

Nofoaga: Lilia o vai e sili ona manaia le la. I le ata atoa, latou te le fuga. O le totoina o lies vai e tatau ona faia i le fua faatatau o: 1 i le 0.5-4 mita sikuea. m. a leai, o le a foliga mai e sili atu le ola o le faatanoa. E fiafia o ia i le vai paʻu, e le o fautuaina punavai.

Faʻasalaina ma toe totoina: Le taimi sili e faʻatau mai ai ma amataina mai i le amataga o Me seia oʻo i le faaiuga o Iuni. E mafai ona totoina togalaau i le eleele o se faatanoa, ae o le poto masani e faaalia ai e sili ona lelei le totoina o se lili vai i totonu o se pusa paʻu o le itiiti ifo ma le 5 lita. (o le a sili atu le faigofie ona faʻamamā mo le taumalulu). Mo le faʻaaogaina o le faʻaaoga: peat-2-3 cm. Mea loloto i le pito i lalo o le vaa, o le faʻafefiloi - palapama faʻamaʻa + oneone + fanua faʻatoʻaga uma i mea tutusa. Sa ou faatauina le eleele mo laau toto. I le totoina o lili vai, tatou te tuʻuina paʻu kosi i lalo o aʻa (aano o manu - ponaivi o le ponaivi + paʻu, polo e tele le polo tenisi e faia). A totoina, aua le faʻalolotoina le fatu o le tuputupu ae! Matou te tuʻimomomoina le palapala, faʻatumu i luga o maamaa ina ia le o luga le laau. Faʻasoa ma le faʻaeteete le fagu i le laau totō i totonu o se vaituloto. O le loloto lelei o le nofoaga o le tane e faalagolago i le tele o laau. E sili atu i le 15-20 cm, maualuga tele 70-100 cm mai le fuga o le tuputupu ae i luga. I le tautotogo, ina ia faatelevaveina le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le laau, e tuu le pusa i vai papaʻu seia oo ina leai ni laulaau, pe a uma le tupu aʻe o lau - i le loloto fautuaina. Laʻau totō na totō i le amataga o le taimi e iai le taimi e aʻa ma fuga i le tausaga muamua o le olaga i se nofoaga fou.

Snow White Water Lily

Taʻitaʻia: o le mea sili ona faigata e tupu ai lili vai o le faʻasaoina i latou i le taumalulu. O lenei faafitauli e tatau ona fofo taʻitasi. Laʻau e mafai ona tumau io latou nofoaga i le taumalulu pe afai o loʻo i le loloto o le 0.5 mita pe sili atu, ma e tele le vaituloto ma e le malolo i le pito i lalo. Afai o le faatanoa e mafai ona tolotolo i le pito i lalo poʻo le vai e faʻafefe mo le taumalulu, ona tatau loa lea ona faʻafeiloaʻi atigi pusa vai i se nofoaga malulu, pouliuli, ma le le mago. Lisi vai liligi i le tautotogo pe a amata ona mafanafana le vai. I le taimi lea, o le laau e taumalulu i fafo atu o le vaituloto e tatau ona toe faafoi atu i lona nofoaga. Afai e le tele ni vai faʻavaivai i totonu o le vai, ona faʻapipiʻi lea o le vai. Pe a mavae ni nai aso, e ono "fuga" le vai ona avea lea o se lanu meamata. O le popole ma suia le vai e le aoga, pe a maeʻa le vaiaso o le a manino. O fulufulu afu mo ni meaola malulu e le o toe matautia.

Maʻi ma faʻamaʻi: o le mea moni, o nei laau toto e le maʻi, ae i le vevela, vevela e mafai ona faaleagaina i aphids.

Faʻafouina: tele vaega mamanu. Rhizomes lala ma o loʻo momoe mai. Mo le toe gaosia, e faʻaaogaina se fasi rhizome ma se fatugaʻo. E fautuaina e fufuluina le paʻu i le pamu moli po o le pefu. O aʻa ma lālā e le talia le faʻamagoina, o lea e le tatau ona faʻalautele le faʻavaeina o le vaega. Mo le felauaiga, ua tuu le laau i totonu o se fagu vai.

Talosia ia manuia oe, ma o laau totő e totoina e oe i totonu o le vaituloto o le a faafiafiaina oe!