Isi

O le a le ituaiga fanua e pei o pepa ma isalaʻelu?

Ua matou faatauina se tamai fanua, matou te mananao e toto fualaau faisua mo i matou lava ma sina mea laitiiti - mo le faʻatau. Ae ui i lea, o loʻo i ai masalosaloga e uiga i le eleele, ona o lo o iai a matou oneone. Tau mai ia te aʻu, o le a le ituaiga eleele e fai ai pepa ma fualaʻau faʻapipiʻi, e mafai ona ola i luga o oneone oneone?

O pepa ma eggplants o ni tagata nofo tumau i fale o le taumafanafana ua tupu mai i lea tausaga ma lea tausaga. Faatasi ai ma le amataina o le vevela vevela o le faasaoina, ua matua taua lava mo tamaʻitaʻi uma. O le mea lea, o tagata fiafia o le fanua e taumafai e totoina i latou ma maua se seleselega i latou lava. O ia taumafaiga e le faʻauʻuina i taimi uma i le manuia, i le uiga o se tamaoaiga mauoa, maualuga tele fualaau faisua.

E mafua lenei mea i le mea moni o pepa ma le isalaʻelu (aemaise lava i le pito i tua) e matua le fiafia lava. O se tasi oa latou manaʻoga autu o se auala agavaʻa i le filifilia ma le saunia o palapala. O le a le ituaiga fanua e pei o pepa ma isalaʻelu? Ina ia ola lelei laau, toto ma fiafia i fua tetele, o le eleele e tatau ona mama ma lelei. E aoga uma lenei mea i le tulaga o le totoina o fatu, ma tuusao i mea toto i totonu o moega.

Sauniuniga mo meaʻai mo le totoina o fatu

O le taimi tuputupu aʻe mo le pepa ma le isalaʻelu e tusa ma le tolu masina. O le filifiliga sili mo le mauaina vave o le seleselega o le lūlūina lea o fatu mo fualaau i le amataga o Fepuari.
O fatu mo fatu laau e mafai ona totoina i le eleele ua maeʻa ona faʻatauina na faʻatauina i le faleoloa. Pe saunia se mea e ala i le faʻafefiloiina oe lava ia:

  • turf land ma humus i se fua faatatau o le 1: 2;
  • humus, peat ma le anufe i se fua faatatau o le 2: 2: 1;
  • i vaega tutusa humus ma peat.

Mo pakete taʻitasi o mea e maua ai mea e faaopoopo ai le sipuni se tasi ole superphosphate ma le 2 sipuni tele o le palapala.

Sauniuniga o palapala ile moega

E le mafai e faifaatoaga taʻutaʻua ona mitamita i eleele vevela ma lafulemu i lana togalaau. E ui i lea, ona o le i ai o le tele o fomaʻi, e mafai ona faʻaleleia le tuufaatasiga o le palapala.
Sauniuniga mo moega mo pepa ma le isalaʻelu amata i le taina o le autumn. O le kilivaina lua o loʻo faia i le tautotogo ma le faʻaopoopoga faʻaopoopo o mea faʻalaʻau ma mea faʻamalaʻau.

Ina ia faʻaleleia le tuufaatasiga o le palapala, e faʻaaogaina fugalaʻau e faʻalagolago i le fausaga o le palapala:

  1. Lulu (lanu) eleele. Laʻau, oneone, vao ma peat ua faaopoopo i le fua faatatau o le 1: 1: 0.5: 2.
  2. Faʻafanua. Humus, eleele palapala ma le oneone ua salalau solo i le moega i le aofaiga tutusa.
  3. Laʻu oneone. Latou te aumaia i totonu le tasi ma le afa pakete o le eleele palapala, afa pakete o seisi, tasi le pakete o le humus ma le peat.

E le faʻaaogaina le suamalie fou mo le faʻamalosiina o le palapala, ina ia aua le mumu laau.

E le gata i lea, o loʻo faʻamaluluina le pefu laupapa i luga o moega aʻo leʻi eliina. Mai i mineral fertilizers, potassium sulfate ma superphosphate (i le sipuni i le sikuea mita), faapea foi ma le urea (1 tsp) ua faaopoopoina.