Fale taumafanafana

Matou te teuteuina a matou saite i keke teuteu teuteu

O ituaiga eseese o lanu lanumeamata ma pusi vine ua umi ma fiafia e faaaoga e tagata mo meaai, e pei o fua o le kuka ma le mutia lanu meamata. Ae i le taimi lava e tasi, e le galo le isi vaega o le laau. E teuteuina ia pi ma ua avea ma o latou nofoaga mamalu i teuteuga lanumeamata o le togalaau, fale lauʻeleʻele ma e oo lava i se faapaologa tauagafau mo le tolu ma le afa seneturi.

O le lelei o keke teuteu teuteu o le:

  • maualuga le tuputupu aʻe, faʻatagaina ni itu lautele lautele e tatau ona totō i le vaitau o le tautotogo-taumafanafana;
  • lē faʻaleagaina;
  • ituaiga eseese ma lanu o inflorescences o loʻo aliali mai i luga o le tipu;
  • uumi umi ona o le i ai o le le gata o mea mataga mataga, ae e paʻu foi, o nisi taimi e taia ai foliga vaaia e le masani ai;
  • le mafai ona faʻaaogaina le tele o meaʻai lanu meamata mo fualaʻau lanu meamata ma palu;
  • faʻatamaoaigaina o le palapala ma le kulimi faʻapipiʻi i luga o aʻa o laau o lenei aiga.

Pau lava le mea e tatau ona mafaufauina pe a totoina fatu pi o le natura masani o le laau ma le manaomia mo aganuu i le malamalama ma le tele o taumafa.

Faʻaaoga lelei le gafatia o se laau e aʻe ai i le maualuga e 2 i le 5 mita ma faʻafefiloi ituaiga eseese o pi pi, e mafai ona e faʻapipiʻi vaʻaʻau lanumeamata e le masani ai, faʻapipiʻi ai fao i totonu o le togalaau ma faʻamalosia ai tulimanu sili ona le lelei ma puipui.

E taua tele i le taimi nei, o le tele o ituaiga o meaola tutoʻatasi e faʻaogaina mo le faʻaogaina o fanua, o le aiga o le legume, ae o loʻo i ai mea taua ma foliga vaaia. E le gata i lea, o nei mea totō uma e taua tele e pei o teuteu ma fualaau faisua.

Ui masani (Phaseolus vulgaris)

O le masani masani o ituaiga eseese e lauiloa ma alofaina e le au fai togalaau a Rusia. O se fatuga taʻitasi, e afua mai Latina Amerika, e faʻaputuina lelei meatotino o se fualaʻau fualaau aina lea e tuʻuina atu ai laulaʻau lanumeamata ma fatu matutua i le laulau ma le teuteuga maualuga. O le maualuga o pi e maualuga e mafai ona oʻo mai i le 1.5 i le 3 mita, o le masina talu ona lulu, fai ai mea muamua, ma le tausiga lelei, faʻamaina ma faʻamaina, faʻalaʻau ma le faʻavaeina o pipi e faʻaauau pea seia oʻo i le ogatotonu o le autumn.

O vaega o le mea teuteu e laiti, ae tele fugalaau o lanu eseese, ma laʻau laʻau, ma pusi e tautau mai i laʻau o le matua matua. O le seleselega faifai pea o pi manoa i le tele o ituaiga o meaʻai e faʻamalosi ai le faʻavaeina o fou fou, lea e faʻalautele ai le seneturi o le ola faʻatasi o arbors ma pa.

Turkish Beans (Phaseolus coccineus)

Afai o fugalaau o se pi masani, e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona sinasina, lilac, piniki po o le kulimi, ona avea ai lea o turuki po o, e pei ona taua foi lenei laau, o lanu mumu mumu e afaina i mea mumu. O le mea e malie ai, o lenei meaola, lea na ulufale atu i le teritori o Rusia i le lua seneturi ao leʻi faia le pi o fualaau aina masani, e leʻi maua ai le tele o tufatufaina atu o se togalaau, ae tumau mausali i greenhouses ma togalaau.

O turuki e mama tele ma e itiiti le tausiga e oʻo i le 3-4.5 mita. Faatasi ai ma le vave totoina, e totogo laau toto mai le ogatotonu o Iuni seia oo i le faaiuga o Setema. Afai e leʻi leva talu ai nei, sa teuteuina fale i vaʻa, e fuga mai na o le lanu mumu mumu, o nei ituaiga eseese o pi o aʻei luga, e maua ai le lua-tone, salmon, paga ma fugalaau paʻepaʻe.

O laau toto e iloga i le tele o laʻau tele, lea, pei o le tele o leki, e tolu vaevae vaevae. Afai o loʻo i ai se lagolago malosi, o le a alu aʻe le laʻau ma le fiafia i luga i se maualuga tele, faigofie faʻamalosi vavalalata, puipui ma e oʻo lava i pale.

O tamaʻi laiti o lenei ituaiga o mea teuteu e fai ma meaʻai e le mafai ona faʻaaogaina ona o le malosi o fiva ma vailaau e faʻaleagaina ai tagata. O le faʻaaogaina o ia fatu pi e faʻasalalauga. I totonu o le pata e mafai ona maua mai i le tolu i le ono fatu o le lanu violē-lanu piniki, o se uiga masani o le eseesega o taʻaloga pogisa i luga o le fogaeleele atoa.

O le fufuluina o fatu pe a uma ona tofo i le tofo ma le taua o meaʻai, e le maualalo ifo i le totoina o togavao.

I le taumafanafana taumafa, e mafai ona faʻaaogaina pi fatu Turiki e fausia ai le faʻaogaina o laufanua, ma ia faia ni pusa lanumeamata mai le matagi mo fualaʻau vevela, e pei ole eggplant, melon poʻo vine.

Dolichos purpurea (Lablab purpureus)

O le isi laʻau taʻutaʻua taʻitasi mai le aiga legume ua taʻua saʻo o le lilac. Faatasi ai ma nei laau toto teuteu, o lablab poo hyacinth beans e fesootaʻi atu i le paolo o fugalaau ma le foliga mai o le lapoa, o le tuufaatasia e oo i le fa fagalaʻau, inflorescences.

I Rusia ma isi itulagi ma se tau le lelei, o lenei mea e teuteuina ai le sua pia e totoina i le tautotogo, ma i le tautoulu o le a totoina e laau toto a latou togalaau. Ae i Aferika ma Asia, o fea e vevela ai le tau, ma o le umi o le ao o le ao, e matua tele lava le olaola o manu.

I lalo o tulaga lelei o le tau, o ituaiga o pi o le ituaiga o meaola e ola i le 1.5-3 mita ma vave vave ona latou malamalama i lagolago na saunia mo i latou i ituaiga eseese ma mamanu. Faʻafetai i le tele o fuālaʻau ma lapoa lapopoa e tolu-lobed, o fatu pi e fai ai se mea teuteu teuteu teuteu. E le gata i lea, e faalagolago i le ituaiga, o le lanu uliuli e mafai ona faalauteleina e le gata i mea e le lelei ma laulaau o pi, ae faapea foi i le ogalaau ma lau laulaau.

I aso nei, o loʻo i ai i le au fai togalaau a latou ituaiga eseese o loʻo fiafia faʻatasi ma le lilac ma le lanu violē, ma faʻaalia lanu paʻepaʻe, lanu piniki, lanu viole ma e oʻo lava i le lua-tone buds. O aʻafiaga e aliali mai mai le sinuses, fugalaau e tumau pea le manaia mo le tolu aso, e tatala ese, ma o le pulumu atoa e ola mai le 20 i le 30 aso.

O le mea e mataʻina ai, o manisi o se mea e le masani ai le teuteu o pi ia e manaia manogi, o nisi mea e tele e aofia ai i totonu o laupepa. Fugalaau e faigofie ona talia le tipi ma tumau i totonu o le vai mo le 10-14 aso. I le maeʻa o le fugalaau, e le mafai e le toʻaga ona faʻaumatia o latou malosi. Pupini, lanu viole po o le lanumeamata lanumeamata lanumeamata ua tuufaatasi i fuifui o 5-15 fasi vaega ma i le faaiuga o le taumafanafana e le itiiti ifo le mataʻina nai lo fuga o vine. O le umi o le palu i le averesi e amata mai i le 8 i le 12 cm.

I totonu o pamu, elliptical, fualaʻau faʻamalosi o le lanu uliuli po o le lanu enaena. I luga o fatu e le silia le umi o le 1-1.5 cm, e manino lava le vaaia o se 'ie paepae. O fatu e mafai ona taumafa ma ua faʻaaogaina mo meaai a tagata o North of Africa mo le fia afe o tausaga, ma o le aso o se ituaiga o le teuteuina o fatu pi teuteu mo le totoina o le togalaau ma le ola i pusa pusa.

Vigna caracalla

O le igoa mo le ofoofogia o le aʻeina laau na tuuina mai e le gata, o fugalaau o lenei eseesega o pi pi e pei lava. Caracalla Vigna po o, e tusa ai ma se isi faʻavasegaga, o le Cochliasanthus caracalla o se faʻatoʻaga faʻapitoa i tagatanuʻu o Amerika i Saute. Vigna o se tasi o ituaiga aupito sili ona tele o ituaiga fatu pi. O pupu o le caracalla vigna e mafai ona feaei i se maualuga e oʻo atu i le 7 mita.

I totonu o le fale, o se mea taua, ae i se vaitau lelei e totoina e avea o se fualaʻau faaletausaga, ma o le ituaiga o meaola e matua vevela, o le mea lea, e manao e faasao le laau mo le taumalulu, ua siitia atu i totonu o se potu po o se fale vevela vevela. Wignu, pei o isi ituaiga o pi, o loʻo faʻaalia i se maualuga o le atinaʻe ma le tuputupu ae. O le mea lea, e tusa lava pe i ai se taumafanafana vaeluagalemu, e faʻamalosi faʻamalosi ai pi uʻamea faʻamalosi, puipui ma fao. O le vilia ua faʻapipiʻiina i luga o luga o le itu i luga o le itu i luga e le malosi o le mustache. O le foliga ma le foliga mai o laulaau o lenei fualaau eseese e eseese lava nai isi ituaiga o pi, ae o fugalaau e tulaga ese lava.

O petals e maua ai le corolla e feliuliuaʻi e pei o se pulumu tele. Ole umi ole fugalaau e mafai ona oʻo i le 3-5 cm Le lanu, e fuafua i le eseesega ma le matutua o le fugalaau, e mafai ona ese mai le paʻepaʻe, samasama poʻo le kulimi i le lanu violē ma le violet. Vigna inflorescence o se pulumu lea e mafai ai ona 5-12 ma amata ona amata pupu.

O fugalaau o lenei ituaiga o pi piʻo e manogi ma e umi lava. Afai o le laau na totō i le togalaau e le faʻaalia i le malulu ma le malulu, o ona fuālaʻau e amata mai ia Iulai e oo i le faaiuga o Setema.

I le avea ai o se faletalimalo aganuu, e sili atu ona lelei le tuiina o se laau tele e pulea ai le umi o le mama ma faʻaosoosoina ai le fugalaau. Mo le cowpea latou te saunia ni lagolago mai se upega uʻamea, lea e faʻatonuina vave ai le tupu. Afai e te vaʻaia se tagata matua, e faigofie lava ona e momotu ese ni pupuʻu mataga.

Paʻu oona (Psophocarpus tetragonolobus)

O le mea sili ona le masani ai o le teuteuina o pi ua teuteuina muamua i le teritori o Rusia i le taimi nei, i ni nai tausaga talu ai. Ae o lanu apaʻau e lauiloa i Goa, Thailand ma New Guinea ma isi atunuu i lenei itulagi.

O nei pi ma pusa o se mea e le masani ai mo tagata Rusia ua leva ona faʻaaoga e avea ma meaai. E le gata i lea, mo le sauniaina o kuka kuka, e le na o laulaʻau lanu meamata e masani ai ma le fa fausaga matagofie ma fatu matutua, ae faapea foi ma mea e tutupu mai ma laʻau e tolu-lobed malolosi. I vailaau faʻataʻitaʻi i le lotoifale, ua aloaia le laau o le faamalologa, lea ua faʻamaonia i aso nei e tagata popoto Europa.

I le avea ai o se meaʻai teuteu pi, ua tupu aʻe ai pi pi, pei o Wiliau, ua taumafai e puipuia mai le matagi ma le malulu. I le gagana Rusia, o le tausaga lenei, e oʻo ile 5 mita le maualuga i le tautotogo-taumafanafana.

O le faʻaaogaina o pi piʻamea o le racemose, tele, e oo atu ile 15 cm le umi. I ia ituaiga pulumu e mafai ona e faitauina mai i le 5 i le 15 blue, kulimi poo corollas e lua-lanu ma le maualuga e oo i le 3 cm. A maeʻa, o le ituaiga o meaʻai e fai ai ni mea matagofie matagofie, e faalagolago i le tuputupu aʻe o tulaga ma ituaiga eseese, e oʻo i le 10-25 cm le umi. E moni lava o laʻau lapoa e oʻo i le 40 cm le umi e maua i luga o laau taʻitasi.

I totonu o le pulu, 5 to 20 toeitiiti atoa le lamolemole fatu e oʻo i le 10 mm le lautele. O le lanu o fatu gaosi e mafai ona fesuisuiaʻi. Eseese ituaiga o peʻa o aʻei lenei ituaiga o laʻau enaena, enaena, samasama ma le uliuli.