Laʻau

Tausiga tatau mo tamaʻitaʻi i le fale

Amaryllis o le muai mauaina o Hippeastrum na maua i le 1737, e tele ituaiga o meaola ua lauiloa, ae sili ona lauiloa Amaryllis Belladonna. O le laufanua moni o lenei fugalaau manaia, o le mea muamua lava, Aferika i Saute, ae mafai ona vaaia le tuputupu ae faʻateleina i totonu o ia atunuu e pei o Mekisiko, Venezuela, Pasila. O le fugalaau e tupu lelei i le fale ma le tausiga lelei, ae afai e te faia ma le faʻaeteete, atonu o le a le totogo.

Hippeastrum ma Amaryllis e talitutusa lava ma e masani lava ona fenumiai, ae e tele a latou eseesega Hippeastrum ei ai se fugalaau fugalaau ma fugalaau laitima se manogi matagofie.

Tausiga Tausi Aiga

Ina ia mafai e le laau ua maua ona maua le lagona lelei, e tatau ona usitaia tulafono ma tausia lelei, ia e talafeagai mo lona tuputupu ae. Faʻasalaga, o le la o le mea e manaʻomia mo le manuia o le galueaina o fugalaau i saute.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Fugalaau fugalaau pei o le palapala ile malo, ae e tatau ona e faʻamago i le va o vaʻai i le tasi vaetolu o le ulo. A le o lea, o le pulufana e ono pala pe maʻi ma se Mumu Mumu.

E le manaʻomia faapitoa le fugalaau mo le fugalaau, ae o le a tali lelei pe afai e te fufulu lau laʻau ma se omomi pamu i le vaitau o le tuputupu ae, aveese le pefu mai ia latou.
O le faʻamalosia tele e mafai ona mafua ai le pulou e pala.

Lulu ma moli

Amaryllis e manaʻomia le vevela ma le malamalama faʻalagolago i lona tuputupu aʻe vaega. Afai o le vaega malosi lea o le vao, ona manaʻomia lea o se faamalama poʻo se terrace ma se faʻasalaga i saute ma le tele o le la ma le maualuga o le vevela.

Afai o le taimi malolo lenei, e le manaʻomia le tuʻuina lelei o le la i totonu o le faletaele, e manaia lelei i masina o le tautotogo ma le pogisa, faʻatasi ai ma le saʻo lelei e faʻafefe ai pulu mai le oti mai le faʻamamaina ma ola maloloina.

Soʻo ma luga o laʻei

E manaomia e le laau se oneone e sili ona lelei, o lea e mafai ai ona e faatauina mai mo laau teuteu-o le lauina o lau togalaau, faaopoopo i ai se tamai paʻu mo le tatalaina.

E ui lava i le mea moni e le tele ni ipu, e manaʻomia faʻaauau le faʻamaʻie tutusa ma vaega o le tuputupu ae. Pe a fuga le laau, e faʻafefiloi ma le fugalaʻau ma se maualuga o mea e maua mai i le phosphorus ma le potassium.

A oʻo ina fausia le laʻau laʻau, ona tatau ai lea o le faʻafefiloi tatau. Talu ai, o le tele o laʻau o loʻo i ai, o le a mafiafia le pulou ma o le tele o fugalaau o le ai ai i le tautotogo.

Faʻapitoa-potassium faʻamalosi mo faʻamalosi

Le taimi e tipi ai laulaau ma pe aisea e manaʻomia ai

Laʻau lanu meamata e le selesele.

Pe a liliu le laulaau, o ona meaʻai e pasi i totonu o le pulufana, ma fesoasoani ai ia sili atu ona lelei le taimi malolo ma fuga i le tautotogo. O lea la, e aunoa ma se manaʻoga faapitoa, e le o oti laulaau.

O faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi

Amaryllis e toetoe lava a le afaina i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae o nisi taimi e mafai ona tupu. O faʻamaʻi mai le tele o le inu i le pusa e mafai ona tupu:

  • Mumu mumu - E taʻua foi o stagonosporosis. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona fuafua i ni lanu mumu, lea, pe afai e le toe togafitia, o le a alu i laulaau laulaʻau. E faia togafitiga e ala i le aveeseina o laulaʻau afaina, ma o le pusa e aveese mai le lanu mumu, aveese le pela. A maeʻa lea e faʻafefeteina i se vaifofo o le fualaau faasaina Maxim, pe a le o lata mai, ona mafai lea ona e salu i totonu o le palukala o le lanu uliuli lanu uliuli. Ina ia le toe faʻaalia lenei faʻamaʻi, e tatau ona faʻasaʻo le faiga faʻavaivai ma le toe faʻatumu le fale.
  • Anthracnose - o lanu uliuli e alu i luga o le ie, ma o se lanu o lanu uliuli e aliali mai. I lenei tulaga, ia tipi uma lau laupepa, ma faʻapipiʻi le laau i se filogide, mo se faataitaiga Ridomil Gold, faia se fofo o le 5 g i le lita o le vai. O le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e mafua ai le faʻalauteleina o le manogi.
  • Gau pala - o laulaau e ufiufi i se paʻu paʻepaʻe. Ua aveeseina laʻau mama, o le isi o loʻo togafitia i le Oxychoma.
Laʻau mumu mumu mumu
Laʻau lanu mumu
Amaryllis Worm

E mafai ona maua na o meaola faalafua Amaryllis Worm - O le mafuaaga e popole ai e ono avea ma samasama lapopoa o pepa laulaʻau. Ona tatau lea ona eliina le aniani ma suesue, atonu i lalo ifo o le fua, o anufe papae e oo ile 2-3 mm le umi.

Vaʻavaʻai vailaau e manaʻomia ona toso mai i luga o le pulufana ma le lima, ona faʻamaluluina lea mo ni nai itula i se fofo Faʻafitauli.

Afai e pisia uma le pulufana, ona tatau lea ona lafo i fafo ina ia le aʻafia ai isi fugalaau.

Fuga

I lalo o tulaga lelei, fuga matagofie fugalaau manogi piniki.

O le vaitau o vao ma fua

A amata Amaryllis i le vaitau tuputupu ae, ona fetaui lea ma le vaitau o le vavao. Talu mai le muamua o le pulou muamua, ma na o na o laupepa laulau e sau mai le pusa.

Afai i le taimi o le faʻasalaga o pupuʻu i luga o Amaryllis o le vevela o le ea o le a oʻo i le 20 tikeri, ona oʻo lea i le umi ma oʻo atu i le 10 aso.
Fugalaau Belladonna
Gervase
Kerisimasi Meaalofa

Taimi e malolo ai

I le amataga o le tautotogo, ua amata ai e le Amaryllis se vaitaimi malolo, ma oi latou faamago o latou laʻau. Pepa o le pupuʻu mo le taumalulu, e leai se laulauina.

Afai e totoe ni manuʻa manua, ona latou sili atu le seleselega. Ona tuu lea i totonu o se nofoaga malulu ma pogisa lea o le a faia ai le taumalulu.

A oʻo i le taumalulu, o le fugalaau e le taliaina toleniga maualuluga ma e mafai ona pala. O le mea lea, o le taumalulu lelei o le 8-10 tikeri o le vevela.

Ina ia aumaia o ia i fafo mai le vaitaimi o loʻo momoe, ua ave o ia i se mea manaia, aʻo faʻateleina le vevela o le vevela. A maeʻa le 5 aso, amata ona faʻaalia le isu pe a, pe a le tausia, o laʻau e vave alu.

Afai e le fuga o Amaryllis mea e fai

Amaryllis fugalaau pe afai pe afai ei ai se latou vaitaimi malolo. A maeʻa, pe a oʻo i le maualuga o le vevela i le 25 tikeri Celsius, e faʻaleleia tulaga lelei mo le fuga o le pulu.

O le mea lea, ina ia mafai e le pulufana ona togi ese le fuga o le fugalaau, e tatau ona ausia tulaga nei:

  • I le taimi o le fugalaau e manaʻomia taimi faʻasusu ma le pito i luga fomaʻi faʻapitoa mo tamaʻitaʻi;
  • I le taimi lava e tupu ai le fugalaau, o le pulufana e faʻapipiʻiina i totonu o se mea fou ma afai oi ai tamaiti, ona aveesea lea mai le tina;
  • O le taimi lava e tupu vave ai lapisi lau, e tatau ona faaitiitia le vai, ona aveese loa lea;
  • Faatulagaina o le vaitaimi o totoe, lea e tatau ona i ai i le maualalo o le vevela leai se sili atu i lo le 10 tikeri o le vevela.
I le taimi o le taotoga, e teu ai pulu moa i le vevela e le silia le 10 tikeri

I le mulimulitaʻia o tulafono laiti, e mafai ona e mafaufau pea i le fuga o Amaryllis.

E taua le manatua o le a laʻititi tele le talavou, o le mea lea o le a latou fuga ai - o le tulaga masani o tumutumu talavou.

Vaaiga

Amaryllis fugalaau e mafai ona saunia mo se aso patino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻamalosi le fugalaau - e amata ona ala mai pe a uma le taumalulu i le 8 vaiaso aʻo lumanaʻi le aso faʻatulagaina.

Mo lenei ipu vevela ma susu susu ma faatalitali mo le fuga o le fugalaau, lea o le a fuga mai i se taimi faapitoa ma o le a fiafia i lona fugalaau.

Amaryllis flower distillation

Tausia le laau aʻo leʻi faʻauʻu

A uma ona toto, o le aū lea o loʻo i ai tumutumu o loʻo i ai e le vavaeina, ae tuu ia faʻamamago atoa.

E tatau ona taua lenei mea, ona o le faʻamamaina o meaʻai mai le aū, latou te o atu i totonu o le pusafana, ma mai lenei mea o le a maua atili ai meaʻai.

E sili atu le tausiga o le taimi e tatau ona fai ai le suāsusu ma le pito i luga o le fale ma faʻamaʻi talafeagai. O nei mea uma e faia seia oʻo ia Fepuari e amata ona faʻaitiitia le faʻamaina, ma fafagaina ai meaai, talu mai le tautotogo e amata le taimi o loʻo moe.

Tofiga

O le toe gaosia e tupu mai i le fatu po o tama teine ​​teine.

Fatu

Faʻapenaina e fatu pe a paʻuina se fugalaau ma ni pi pe faʻaogaina foi, pe a maeʻa. tamai pusa ma fatu lanu paʻepaʻe. Toto i totonu o se atigipusa ma ia mautinoa o le eleele e le mago.

I le masina, o le a aliali mai laau, lea pe a mavae le ono masina o le a liua i nai pupuʻu ma le lautele o le 0.5 cm.

Amaryllis Seeds

Laʻau tamaititi

O le auala pito sili lea ona faigofie ma i le taimi lava lea e tasi e faʻaaoga ai le faʻalauiloaina o Amaryllis.

A oʻo i le pusa e oʻo i le 3 cm le lautele vavaeeseina e le totoina mai le tina, mago mo le afa aso ma totoina i se pusa e ese mai le matua mo le tuputupu ae.

O isi tausiga e tutusa ma tagata matutua.

Pulu tamaititi aʻo lei nofo

Vaevaega

Afai e musu o ia e faʻasoa, ona mafai ai lea ona manua, ona tuʻuina atu lea o tamaiti laiti.

Ina ia faia lenei mea, tipi, ae le o seʻia oʻo i le iʻuga i ni vaega se fa o totoe uma le pito i lalo. Mū mo le 5 aso ma tuʻu le vermiculite e aunoa ma le faʻalauteleina. I le taimi lava e tasi, o le suāvai e faia mai le pamu, ina ia le pa'ū le vai i luga o le pusa.

A maeʻa le masina, o le a maua e le manua ni lala, e tatau ona tupu e oʻo i le 2 cm le lautele ona vavaeese lea mo le ola tutoatasi e ala i le totoina i totonu o ipu.

Amaryllis bulb division
A maua aʻa ona mauaʻa - e mafai ona totoina

Suiga

O tamaʻi matutua ma toeaina e manaʻomia se mea e faʻafeiloaʻi ai, o lea e tatau ai ona toe totoina i tausaga taʻitasi, ma maua ai le eleele fou mo le atinaʻe lelei.

Laasaga i lea laasaga taʻitasi

Mo le totoina lelei o le laau, o le mea e sili ona taua o le, pe a uma ona mauaina, ia faʻapipiʻi lelei le pusa i le eleele.

  1. Palu fagu. E filifilia i le tele o aʻa ma sili atu le laʻititi nai lo lona lautele. Afai e totōina i totonu o se atigipusa telē, ona amata lea ona ola faʻatoʻa le fugalaau nai lo le fugalaau ma tamaiti ma o le a leai se fugalaau.
  2. Alavai. Faʻalautele le eleʻele ua tuʻuina e pei o se alavai i le pito i lalo o le fagu ina ia le faʻapogaiina ai le pala o le Amaryllis root system.
  3. Soga eleele. Lua vaega o turf and leafy earth, humus tasi vaega, perlite poʻo vermiculite tasi vaega.
  4. Fale faʻatau. E mafai ona faʻatau mai fanua mo le teuteuina ma fugalaau fugalaau, faatasi ai ma se 'oa tele i le tuufaatasiga o le vevela.
  5. Soo. Ona sasaa lea o sina eleele laitiiti ma oneone mo le lua sikimita. O lenei oneone o le a avea o se laulau o le a vave ona pasia le vai, ina ia aua le pala i lalo o le pulu. Ona liligi ifo lea o le eleele ma pipiʻi i lima.
E taua le faʻalolotoina o le pulufana pe a totoina i le eleele e na o le tasi vae tolu.
Amaryllis ua aveeseina i fafo ma se paʻu omea
Tuʻu i totonu o se ulo ma alavai
Faʻafefiloi i le meli i le afa afa o le pulu
Vai le palapala
Moss sphagnum

O le tele o faigata i le tuputupu ae

O manatu autu e feagai ma tagata pe a maua se pusa Amaryllis:

  1. E mafai ona e maua i le faʻamaʻi Mumu mu - o le a manaʻomia vave togafitiga pe a le o lea e mafai ai ona fano le fugalaau.
  2. Faʻaogaina saʻo vaega o fugalaau fugalaau o le a le faʻamaonia le faʻaalia o peduncles.

O lenei fugalaau manaia ma fugalaau piniki mumu o le a fiafia i le fugalaau faaletausaga, pe afai e te matauina taimi o le alualu i luma ma le filemu mo se taimi umi lava.