O le togalaau

Phlox totoina ma tausia i le laufanua, faʻaleleia e fatu

Genu Phlox (Phlox) o le aiga Polemoniaceae (Cyanosis) ma e silia ma le 65 ituaiga. O le fanau mai o nei laau totõ o Amerika i Matu. O sui uma lava o le ituaiga e masani ai, sei vagana ai Phlox Drummond, o ia o se laau taʻitasi.

O le igoa o nei fugalaau matagofie na faaliliuina mai le Eleni o lona uiga o le "mumu". O le mea lea sa taʻua ai le laau o Karl Linnaeus ona o le lanu mumu mumu o fugalaau i ituaiga vao.

Faamatalaga lautele

O Filo, faalagolago i le ituaiga, e mafai ona fausia, pe alu aʻe pe fetolofi ai foi. O lo latou maualuga e mai le 10-20 i le 120-150 senitimita. O laʻau feʻau e faʻafeagai, o nisi taimi i le pito i luga o le au e mafai ona faʻatulaga i le isi faasologa. O laulaau e ono iai se vaʻavaʻavaʻavaʻava, faʻasolosolo-faʻalosolo poʻo le faʻasolosolo faʻasolosolo faʻatasi ma se faʻatagata.

O fugalaau ei ai le lautele o le 2.5 i le 4 senitimita ma fai ai le paniculate poo le corymbose inflorescences. Fugalaau fiafia i mata e eseese lanu: lanu paepae, mumu, lanumoana, piniki, lilac, mumu, ma le "mata" i le ogatotonu, ma isi. O fualaau o Phlox o capsules ovalu ma le tele o fatu laiti.

O le tele o phlox ola i totonu o le togalaau e mafua mai i ituaiga o meaola, faapea foi ma a latou fatu. O foliga mai o phloxes, faapea foi ma o latou foliga vaaia, e eseese tele ma e eseese lava i totonu o ituaiga. Ina ia faʻaogaina, e tatau i saienitisi ona suʻeina metotia o genetics.

Phlox e toetoe o le lautele. Ua maua i latou i le vevela o le tau o Alaska ma Kanata, ma i le itu i saute, lea e le tupu ai ni tauvaga. Latou te ola uma i le vaomago malulu ma le malulu o le tau.

O le foliga mai o le phlox o le ola vao e tuusaʻo tonu i le nofoaga o lo latou tuputupu aʻe. O le mea lea, o phloxes e ola i luga o le mata ma e leai ni maa i luga o le maualuga e sili atu i le 3,500 mita i luga aʻe o le sami, o laau e maualalo le ola o loʻo fausia ai vavao ma, fuga, e ufitia i le pulou o fugalaau pupula. O tupu o Felu e tupu uma i vaomatua (mo se faataitaiga, phlox splayed) ma i vaomatua vao (phlox stolonoposny).

E mafai foi ona e faafetaiaia i tafatafa o vaitafe, i eleele maualalo i luga o eleele malulu, faapea foi i steppes malogo, luga o oneone oneone. O Fokesi e eseese o latou uiga faaalia i le susulu. E i ai ituaiga meaola e sili ona fiafia e ola i le paolo, ae ei ai i latou e sili e ola i le la susulu ma le leai o se malamalama e faamutaina le fiafia i lo latou alualu i luma.

O Filosolo e eseese foliga. O le tele o sui ei ai vao vao e totōina ai vao vao faʻatasi ma le susulu ma le lūlū i luga o tumutumu. I nei meaola, na o rhizomes ma tumutumu ma le pito i lalo o le taumalulu. O fulo e fai ai le palapala eleelea e fetolofi, pulupulu faʻalaʻau ma le tele o laulaʻau.

O nei ituaiga meaola e masani ona fuga mai i le taimi o le tautotogo ma i le taimi lava lea e foliga ai o se kapeta faifaipea o lanu piniki, paʻepaʻe, lanu violisi poo fugalaau-piniki. O loʻo i ai foi ni laau o le phlox o loʻo i luga o le eleele.

O le fugalaau o le phlox e aofia ai peti e 5 ma ua i ai se faʻaoloa tuila. O le gaʻo e faʻafefete i le taumatau saʻo i le paipa ma fai ai se corolla laulau, e mafai ona i ai se foliga foliga tutusa, foliga uila, loloto loloto, vaʻavaʻai, foliga faʻafeiloaʻi ma isi foliga. Fugalaau e sau i le tele o lanu - manino, ma "mata", togitogi, tafe, ma ata.

Ituaiga ma ituaiga o phlox

Faʻalagolago i foliga o morphology, ua vaevaeina ai phloxes i ni vaega se tolu:

  • Bush;
  • Fiable;
  • Folau.

Bush Phlox e faʻailoaina le 2 isi vaega laiti. Muamua e aofia ai laau maualuluga, o aʻa faʻamau maualuga e mafai ona oʻo atu i le 180-centimita le maualuga. E oʻo atu i le autumn, o le pito i lalo o upega ua faʻamaonia. O fulu o lenei vaega e fuga i le taumafanafana ma le amataga o le tautoulu faatasi ai ma se fuainumera tele o fugalaau manogi, ma faia ai ni mea e tele o palaupapa.

Sui o le kulupu o se phlox lamolemole, faʻafefe phlox, ma patlo phlox. O le vaega lona lua e aofia ai laau e maualalo le totoina o loʻo i luga o laina faʻamau, poʻo le maualuga o le 45 i le 60 centimita.

O Phloses o lenei vaega faifaʻatasi e fai ni vao vao ma ni mea faʻapipiʻi poʻo ni mea faʻapitoa i luga o tumutumu. O nisi o sui e ono i ai ni faʻalavelave faʻaletonu o se mea faʻapuupuu poʻo se pulumu e le masani ai. O nei laʻau o le vao e fiafia i le laʻau i le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana.

O sui o lenei vaega laititi o le phlox lauulu, Caroline phlox, phlox oval, phlox matagofie, ma isi. O se uiga iloga o phlox uma o vine o le le maua lea o togalaau ma tipi o le pito i lalo o le toto.

Fiable sui o mea o loʻo i luga o le pupuʻu o loʻo i ai le tele o vaʻai vegetative o loʻo fetolofi mai i le tele o fuālaʻau faʻapupula mai i latou. O le igoa na mafua mai i le mea moni e faapea, o latou fuʻa fetolofi e fausia ai se vavao.

O nei phloxes ua totogo i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. O sui sili ona taatele o lenei vaega o le phlox stoloniferous ma faʻalautele le phlox.

Folau o se vaega o phloxes e faʻailoaina e ala i le faʻalaʻauina, gaʻo fetolofi, lea e tulaʻi mai i luga i pito i tua ma fai ai salu ma aluga o eseesega eseese. O laulaau o ia ituaiga o fualaʻau e vaapiapi ma laiti, e aoina i fusi i ni fao ma e masani lava ona mata.

Totogi e mafai ona faʻailoa pe oʻo i fafo. I tulimanu o pito o fugalaau o fugalaau e tasi pe sili atu fugalaau. Folau le phlox i le tautotogo. O sui e sili ona taʻutaʻua o le phlox o Hood, phlox foliga, Douglas phlox, phlox le kiona, dwarf phlox ma phlox star.

I le vaitau o le folasaga o le phlox, o se numera tele o ituaiga intersetcific ma hybrids sa falaiina, o le tele o ia ituaiga vaega tutoatasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, na maua mai le hybrloled phlox i le phlox lolomi. O le uila muamua mai sea koluse na maua i le 1910 e le breeder J. Arends (o le igoa lea o le phlox).

I nai tausaga na sosoo ai, e 13 isi ituaiga na maua mai, toetoe o mea uma, o le mea e leaga ai, ua leiloloa nei. O le faʻaopoopoga faʻaonaponei o hybrids Arelo phlox e aofia ai le tele o ituaiga e aofia ai le umi o le panic flowering flowering ma le vave fuga o le phlox spread.

Phlox totoina ma tausi i le eleele avanoa

O Phukasi o ni laau e le lelei, ae ina ia maua ai le tele o le fugalaau, e tatau ona filifili le nofoaga saʻo mo le totoina. E sili ona lelei le totoina o laau i se nofoaga puipuia mai le matagi.

E mafai e Phlox ona tupu uma i lalo o le paolo ma le la. E le gata i lea, i nofoaga lafulemu, o le fuga o fugalaau e le o umi, ma o fugalaau o nisi ituaiga eseese e mafai ona mou ese ma paʻu i lalo o le malosi o le la.

O le eleele o le laau e sili ona lelei le lafoaia, pala, ma le le fetaui pe fai sina gasegase ma le lava susu, ae aunoa ma le gaogao o vai. Fautuaina e saunia le eleele i le tautoulu aʻo leʻi totoina le totogo o fugalaau.

Ina ia faia lenei mea, o le a gaosia i le loloto o le 30 senitimita (e leai se mea e tatau ona loloto, ona o le aʻa o le phlox o loʻo i le pito i luga o le palapala) ma le fafie, compost ma superphosphate.

Afai o le eleele o le ele, o lona uiga e tatau ona e faaopoopo i ai le oneone, i le aofaiga o le 1 pakete i sikuea sikuea, ma fugalaʻau. Afai o le eleʻele o le gaʻo, o le a faʻapipiʻi le lime.

O le tausiga o togafitiga e aofia ai lavalava i luga o luga, faʻaleleia le palapala ma fafaga i le leai o se timu. I le taumalulu, e tatau ona vavae ese le au o le laau.

Faʻafouina o le phlox e ala i le vaevaeina o le vao

Atonu o le sili lea ona lauiloa o metotia. O le taimi mo le faʻagataina o nei i le amataga o le tautotogo, poʻo le maeʻa foi o le totō i le tautoulu, ia faʻatagaina ai aʻa ia maua aʻa aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. I le tau mafanafana, e mafai foi ona iai se gaioiga, ae e tatau ona faia i le afiafi ma faʻamautu lelei. Ae e tatau ona manatuaina o le vavaeese o laau e tatau ona lapoa ma e matua tatau lava ona puipuia le eletise i totonu o le pupu. A maeʻa le toe totoina, ia mautinoa le faʻamalosia masani.

I le tautoulu, matou te amata vaevaeina le togavao, e ala i le eliina i luga, e tatau ona maitauina o lenei auala o le toe gaosia e tatau ona faia pe afai ua oʻo ile ono tausaga. O le isi, tatou te faʻamaʻaʻaʻa atoa le lalolagi mai le aʻa. A uma ona vaevaeina ma le vaʻaia aa o loʻo alu i le aʻa. Afai e le mafai ona vaeluaina le vao, faʻaaoga se naifi. O le vaevaeina o aa, matou te faamaonia ai e tofu i latou ma le mama o fuʻa. O vaega vavaeina ua vave totoina i le eleele.

Faʻaleleia o Phlox e ala i tipi

O lenei filifiliga filifiliga e aofia ai auala e tolu:

Phlox Reproduction toso faʻasologa, o lenei metotia e le faigata ma o le taimi sili ona lelei mo lenei taimi o le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae o aʻa, aʻo lei fuga, oʻo mai Me, amataga o Iuni. E tatau ona e filifili lelei ni vaʻaiga lelei mai se tagata matua.

Tatou vaevaeina le fana ina ia i ai i luga o manoa taitasi ni nai fagu. O laulaau o loʻo i lalo ifo o le tipi e tatau ona vavae ese, ma le pito i luga. Laʻau o loʻo totōina i totonu o se atigipusa ma eleele mama ma faʻafefete i le oneone se vaega o nai centimita i luga.

Afai o le totōina e fai i le lauʻeleʻele avanoa, ona fufuluina lea o laulaʻau, poʻo le peʻa, pe a ma le 8 inisi senitimita ma sina centimita o le oneone i luga. Matou te faʻamamaina le palapala ma faʻapipiʻi laau i le pito i luga ma laulaau, faʻasalaga palapala ia i latou. Matou te vaʻa mamao i le tusa ma le lima senitimita le tasi mai le isi.

A uma ona totō, matou te tuʻuina se atigipusa e tipi i totonu o se lau mafiafia ma natia mai le susulu o le la mo le 21 aso e fafaga ai i le 3 taimi i le aso. A maeʻa aʻa ma aʻa, ona amata lea o laulaau lanumeamata i luga o ia mea, e tatau ona faʻapipiʻi i se nofoaga e sili atu le mamao i se mamao e oʻo i le 16 cm. E mafai ona faʻaleleia lenei metotia i vaitau uma.

O le auala lona lua, o le toe gaosia o le phlox lapisi lau. O lenei metotia e sili ona faʻaaoga i le amataga o Iulai. E na o le lau e manaʻomia e tipiina ai se laulaʻau ma se fatugaʻo ma maua se mea itiiti.

Tatou te totoina le aʻa i totonu o se atigipusa ma eleele palapala ma sasaa le oneone ma se vaega o le tasi centimita. O le mamao i le va o laau toto e tusa ma le lima senitimita, matou te totoina loloto, ona o le fatu ma le aʻa o loʻo i totonu o le eleele.

A maeʻa ona alu ese atu, ufiufi le fagu i le tioata ma tuu i se nofoaga pogisa ma se faʻalaulaulama o le tusa ma le 19 tikeri. Ma faʻafouina pea le susu, faʻasolosolo ina ia le mafai ona taʻavale. A uma ona taina, matou te totō ile eleele.

O le auala lona tolu, o le toe gaosia o le phlox, aʻa aʻa. O lenei metotia e galue, ae o nisi taimi e faʻaaogaina ai le faʻamalo ese o parasite - mea totino o le kesi. E mafai ona toto uma i le tautotogo ma pe a uma le fuga. A uma ona eliina le laau, filifili aʻa ma sili ona malolosi i le 6 cm fasi.

Matou te totoina i totonu o se atigi pusa i le eleele ma fufuluina i se oneone e tusa ma le 5 cm. Matou te suavai tele ma faʻatali mo ni vaʻai fou. Afai i le taumalulu, ona matou tuʻuina lea i totonu o se maʻeleʻele malulu ma faʻafeinu ai, ma le le mafai ona faʻamago le palapala, ma i le tautotogo e matou te faʻaaogaina ma masani ai e vevela ma mumu lemu, matou te totoina ni aʻa ma aʻa i le lauʻeleʻele faʻasaina ia Me.

Faʻapenaina e ala i le taoto

O se metotia faigofie e mafai ona avanoa i soo se tasi, e oʻo lava i se tagata fai togalaau. O le vao e fufuluina i le eleele, o le maualuga atu lea o le lelei. Ma a mavae sina vaitau, o aʻa e aliali i luga o laʻau. Ma pe a aʻa aʻa, e tatau ona tipiina ma toto i latou i le eleele.

Fanauina o fatu

Phlox e pei ona faʻaleleia e fatu, ae e masani lava ona le tumau i taimi uma lenei kopi ole varietal.

A o leʻi lūlūina, e faʻaleleia ai vaomatua, e manaʻomia ona e faʻamamāina mai pusa. Ona o lona vaivai, e sili atu le vave totoina pe a uma le seleselega. E tatau ona e filifilia fatu aupito sili ona tele ma ia Novema ia totoina ile laufanua poo se pusa.

I le taumalulu, o le a maua e fatu fatu filifilia ma o le mea sili ona faʻafiafiaga o le a fiafia i fualaau lelei. Latou te oʻo mai ia Me, pe a oʻo mai ni laulaau, e tatau ona totoina i se mamao pe a ma le 15 cm mai le tasi. I le mulimuli i tulafono uma o le totoina ma le tausiga, o le ae galue malosi ma fuga.

Pests ma faʻamaʻi phlox

E mafai ona aʻafia Phlox e faʻamaʻi ma afaina, viral ma mycoplasma faʻamaʻi. O le tele o taimi, o aʻafiaga e aʻafia i paʻu palapala. E afua ona o le le lelei o le tausiga poo le tupu aʻe i le paolo.

E masani lava, o phloxes e afaina foi i le ele, o le vevela, o le paʻu paepae ma mosaics.

O meaola faalafua, o le mea e sili ona matautia o le pamu phlox nematode. A aʻafia se laau i lenei anufe microscopic, o pito i luga o manoa e paʻu ma paʻu, ma o lau laititi e sili atu ona manifinifi.

E le mafai ona togafitia le laau ma e tatau ona eli i fafo ma se vaega tele o le eleele ma aveese mai le upega tafailagi ina ia le aafia ai isi laau.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O Felu e sili ona matagofie mo le teuteuina o moega fugalaau. O lo latou lauiloa i le au faifaatoaga o loʻo faʻamatalaina e ala i le malulu, teteʻe, faigofie o le tausiga, faʻapea foi ma le matagofie ma le susulu o le ola.

O Phlox e mafai ona faʻaaoga e fai ma sui o togalaau togalaau, togalaau i luma o le nuʻu, i totonu o togalaau e lata ane i vaituloto, togalaau fugalaau o le laufanua, faʻailoga poʻo le muaʻi laka.

E ala i le filifilia o ituaiga saʻo o le phlox, e mafai ona e maua ai ni fugalaau fugalaau, e amata i le tautotogo ma faaiʻu i le autumn. O le fesuisuiai o le fatu o le phlox o le a teuteu ai le togalaau i le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana, ma le pulu - i le taimi o le taumafanafana ma le amataga o le tautoulu.

Pe a totoina laau toto, e tatau ona amanaʻia lo latou maualuga ma lanu o fugalaau ina ia foliga tutusa lelei ia mea na fatuina.

E mafai ona e faʻaaoga fugalaau phlox manogi e fatu ai falala. I le taimi lava e tasi, e sili ona vavaeeseina i le taeao, ao le i faia le afiafi e faʻasuina le laau.

Ina ia faʻamautinoa le faʻavaeina o meaola eleelea ma eleelea, e fautuaina e aua le toe sili atu ma le 7-8 laina i totonu o le togavao.