O le togalaau

Actinidia totoina ma tausi i nofoaga e maua ai laufanua Fafaga mai fatu Fua eseese ma ata ma faamatalaga

Actinidia faʻataʻitaʻiina le totoina ma le tausiga Vaʻaia ata ma faʻamatalaga Actinidia lomia Dr Shimanovsky Actinidia kolomikta 'Dr Szymanowski'

Actinidia (Actinidia) o le vine vine o Actinidian. O le igoa o le laau ua faaliliuina o se ray. E maua i le natura natura i Asia i Saute, Himalaya, ma Sasaʻe Sasae. Saina Saina o le atunuʻu.

Na faʻaleleia i Europa talu mai le 1958. Delicious actinidia - o se laau o ona fua o le kiwi lauiloa. I totonu o togalaau o le sone o le fesuiaiga o le sami, ua tupu aʻe ai ituaiga meaola e maua ai fualaau laiti ma e le o lanu tele.

Faamatalaga o le Botanical

O nei fualaau suamalie. E manaʻomia e le faʻapipiʻi le lagolago. O laʻau e atoatoa, lamolemole pe paʻu, e lanu lanu - o le mafuaaga autu mo le teuteu o le laau. I totonu o laʻau o laulaau ei ai fugalaau paʻepaʻe, samasama auro, lanu moli, e tolu i latou taʻitasi. Fugalaau e manogi lava i nisi ituaiga.

Actinidia lomia Dr Shimanovsky Actinidia kolomikta 'Dr Szymanowski' i le fuga ata

O fualaau o le Actinidia o se oloa taua tele. O le tamaoaiga i suga, acid ascorbic, ma isi vailaau oona. O loʻo faʻaumatia mea fou, faia mai ia latou siamu, uaina, vine mamago e tutusa ma vine. Actinidia ua faateleina le mauaina o le lauiloa i le togalaau.

Male ma le tamaitai actinidia

O le laau e leaga, o le mea lea, ina ia maua fua, o le i ai o le tane ma le fafine actinidia i luga o le saite e talafeagai. O le feusuaiga e fuafuaina e ala i le fausaga o le fugalaau: e tele tagata tusitusi, ma o le pistil ua toesea; fugalaau fafine ei ai se pistil lapoa e siʻosiʻomagaina e sima ma pollen (e le auai i le palota). Pollen mai tama tane i le fafine e ulufale mai i le fesoasoani a iniseti, matagi.

Faʻafefea ona faʻapena e Actinidia

E mafai ona faʻamalosi ma faʻamalosi fatu. Actinidia e tupu mai i fatu e sili atu ona faigata, ae e le masani ona faʻasalalauina faʻamaumauga o le varietal, ma o le gafa o le laau e na o le taimi e fufulu ai, lea e tupu i le 7 tausaga o le olaga. Faatasi ai ma le totoina o laau, o le a tupu mai le fugalaau i le 3-4th tausaga.

Tuʻu

Faʻafouina o le actinidia e ala i le faataatiaina o le ata

Faʻatoagaina e ala i le tuʻuina atu o se ala faigofie ma mautinoa.

  • I le tautotogo, pe a uma ona tatala laulaau lau laiti, e tatau ona e filifili se uumi umi ma lelei le atinaʻe.
  • Faʻasaga i le palapala, pinu ma fufulu i se palapala o le palapala 10-15 cm le mafiafia, o le pito i luga o le pupu e tatau ona i luga o le eleele.
  • Faʻamalie le faaputuga i le sawdust ma le humus.
  • Vaʻaia le vai i taimi uma, aveese vao vao, pe a aliali mai se tamaʻi fanafana, faʻamalo.
  • I le autumn, i tulaga ogaoga, o le tautotogo e sosoo ai, o le a saunia se tatupu talavou mo le vavae ese mai le tina ma totoina i se nofoaga tumau.

Faʻapupulaina o le actinidia e ala i le vavae

O afaina o le Actinidia e maua i le vai i le 25 aso

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia o le auala aupito sili lea ona vave ma sili ona faigofie o le faʻaleleia.

Green cuttings

  • Laʻau matamata matala i Iuni. Filifili nisi o lala taʻitasi 0.5-1 mita le umi, tipi mai ia i latou 10-15 cm vaega uumi. E tatau i fatu taʻitasi ona aofia ai le 2 internodes ma le 3 tupuga tuputupu ae.
  • O le tipi i lalo o le fatuga pito i lalo e tatau ona pasi i le maualuga o le 45º, le pito i luga - se laina saʻo, 4-5 cm i luga aʻe o le fatugaʻo.
  • Aveese laulaau pito i lalo faatasi ai ma petioles, ma faapuupuu laulaau pito i luga e afa afa.
  • Aʻa i totonu o le vai, i totonu o se fale koli, i totonu o se fale koli, pe saʻo luga o le moega.
  • I le tulaga mulimuli, o le tipi e ufiufi i le gaʻo i le 2 laulau: faʻaalu i aso uma i le 3 i le aso, i le timuga o le taeao ma le afiafi, aveese le gaʻo, ia faʻaumatia atoa i vaiaso e lua.
  • E manaomia e le eleele se tali e le faaituau po o sina maliega, lea e tatau ona faaopoopo i ai le humus, le oneone oneone ma le faaputuga otaota taua (100 g i le mita).
  • Tuu le 'au i le maualuga o le 60 º, e tatau ona tumau le gaʻo ogatotonu i le maualuga o le eleele. vaʻaia le palapala, vai lelei.
  • Ufiufi ma lau paʻu mo le taumalulu. I le amataga o le tautotogo (aʻo leʻi amataina le tumutumu), faʻapipiʻi i se nofoaga tumau o le tuputupu aʻe.

Faʻasalagaina o mea e faʻaumatia

Cuttings actinidia ata

E mafai ona e aʻafia laʻau faʻapipiʻi. Oti i latou i le taufaʻaiuiuga o le autumn, afifi i latou, tuʻu saʻo i totonu o se pusa ma teu oloa seʻia oo i le tautotogo ile vevela o le ea i le 1-5 ºC. Toto i le tautotogo mo le totoina.

Faʻapipiʻiina o faʻasologa faʻamaonia tatou te tilotilo i le vitio:

E mafai ona faʻaaogaina ni faʻasalaga tuʻufaʻatasi: i le amataga o le taumafanafana, filifili le ata o le tausaga o loʻo i ai nei ma vavae ese faʻatasi ma le mulivae (o le vaega o le lala tausaga lata ane i ai). Laʻu i le lauʻeleʻele matala poʻo se lauʻeleʻele. Suavai i aso uma, paolo mai le susulu o le la. I nei vavaega, o le aʻa e vave ona atiina ae ma o le tautotogo e sosoo ai ua mafai ona toe totoina i se nofoaga tumau o le tuputupu aʻe.

Actinidia mai fatu i le fale

Actinidia fatu ata

Mafaufau i le faʻalauteleina o fatu. O fualaau e tatau ona tupu.

  • Aoina mai fatu mai fualaau aina: fua mash, tuu i totonu o se ato ma fufulu i lalo o le vai tafe. Ona ave lea o fatu i totonu o le taga, tuu i luga o pepa ma malogo i le paolo.
  • Teu oloa seia oo i le sefulu tausaga muamua o Tesema, ona fatuina lea o fatu mo le 4 aso, suia le vai i aso uma.
  • Ma le isi, tuu fatu i totonu o se ie o le nylon ma tuu i totonu o se atigipusa o oneone susu, taofi i le ea vevela i le 18-20 ºC.
  • I vaiaso taʻitasi, aveese le taga mai le oneone ma faʻamaʻalo mo ni nai minute, fufulu saʻo fatu i lalo o le vai taʻavale i totonu o le ato ma toe faʻafoʻi i le pusa.
  • E le tatau ona faʻamago fatu.
  • Ia Ianuari, afifi le pusa ma se ie ma agai i le togalaau, eli loloto i le kiona mo ni nai masina. Afai e leai se kiona, teuina i le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa.
  • A maeʻa, toe foʻi i le potu ma nofo i le vevela o le 10-12 ºC. I le taimi lava e tasi, lele ma fufulu fatu i vaiaso taitasi.
  • A goto fatu, ua oʻo i le taimi e totō ai ma le faʻaeteete, taumafai e aua neʻi momotu le totogo. Faatumu fagu i le paluga o le eleʻele ma le oneone oneone, salalau fatu i luga o le eleele ma le susulu i le oneone.
  • O le a manaʻomia le faʻamamaina o fualaau aina mai le atomiser ma ufiufi ai se ata tifaga e fatu ai se aʻafiaga o le kiona. A totogo laau, e sili atu ona aveese le ata.
  • Tausami le toto i taimi uma, puipuia mai le susulu o le la.
  • I le oʻo mai o 3-4 leaflets moni, faʻapipiʻi plantinidia i totonu o pusa eseese.
  • Suʻe i le eleele avanoa mo le 3 tausaga o le olaga i le tautotogo.

Faʻasalaina actinidia i le avanoa tatala

Lavea gaioiga actinidia ua saunia mo le totoina o le ata

Ua tupu le ola o Actinidia i le tasi nofoaga mo le sili atu ma le 30 tausaga, ae e tatau ona filifili se nofoaga talafeagai ma matauina faiga masani.

Filifilia se nofoaga e fau ai

O le Actinidia o le malu-faapalepale, ae o fua o le a naʻo le avanoa e maua ai le susulu o le la: filifili se nofoaga i lalo o le la susulu ma ufiufi i itula o aoauli. E le fautuaina e totō i tafatafa o laau apu. O tuaoi lelei o le a avea ma vao vao.

Soo

O le eleele e manaʻomia le susu, vaʻaia, faʻafefe. E le taliaina le omea ma eleele eleele. Aloese mai eria e latalata ane le va o le sami (i lenei tulaga o le ae manaomia e faʻatumu le mauga). E sili ona toto i luga o maupuʻepuʻe poʻo slopes - o le a faʻavaivai le vai, e aunoa ma le paʻi i aʻa.

Lagolago lagolago

Mo actinidia, o le lagolago e tatau, a leai o le a lavelavea pu, o le tausiga o le laau o le a avea ma faafitauli, ma o fua o lenei mataupu e matua leai lava.

  • E leai ni aʻa malolosi a le fuefu, o lea e totō lelei ai i tafatafa o fale, pa puipui, fausaga tetele.
  • I le avea ai o se lagolago, faʻaaoga fagu o se tulaga masani, pergolas (laupapa, uamea, sima).
  • E mafai ona e tosoina se uaea eletise (3-4 laina) i le va o koluma faʻamalama lua e tusa ai ma le mataupu o le vine vine: actinidia o le a tuputupu ae i luga, faʻapipiʻi paʻu i le tuputupu ae.
  • I totonu o nofoaga e matua leaga lava, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o taʻiala e mafai ona faʻaaogaina e aveese ai le vine mo le taumalulu ma tuʻuina i luga o le eleele ma le fausiaina o se malutaga.

O afea ma pe faapefea ona toto

Plantinidia plant i le amataga o le tautotogo (aʻo lei amata le tafe o le sua) pe o le autumn (2-3 vaiaso aʻo leʻi amataina le kiona). E tatau ona maitauina i le tautoulu o le a sili atu ona lelei le totoina o vine 2-3 tausaga, pei o le tele o tagata matutua e faataitai ma le tiga le totoina o le totogo.

  • Saunia le lua o le tau lua vaiaso aʻo lei totoina. Umi, lautele ma le loloto - 50 cm ia taʻitasi.
  • I le pito i lalo, faataatia se alavai faʻavaivai o tamaʻi tamai maa poʻo ni piliki gau.
  • Lue le eleele lafulemu ma le peat ma le faapalaga, faaopoopo faʻamalolo (250 g o le superphosphate, 120 g o le ammonium nitrate, 35 g o le fafie ma le potassium sulfate) ma faʻatumu le pu.
  • I luga o tipu, tipi aʻa ma nutimomoia, togafitia fasi pepa i le filogide, taofi fatu i totonu o se mash massage.
  • Sasaa se mauga mai le eleele e aunoa ma le faʻasusu i totonu o le totō totoga, tuu le fatu laau ina ia fusi ai le ua i luga o le eleele.
  • Faatumu aʻa i le eleele, tataʻi le eleele i se mea itiiti.
  • Liligi le 10-15 lita o le vai i lalo o le vao, mulch ma se laulau o compost poo peat 4-5 cm le mafiafia.

Tausia se va i le va o le toto o le 1.5-2 mita. E teuteu le puipui o le fale, toto laau i totonu o se faaputuga, lagolago i le va o laau toto 0.5 m.

O le manogi o fugalaau e manaia i pusi - o le mea lea ia puipuia ai laau mai lo latou gaogao. Tili se metala uʻamea i luga o le laau ma se maualuga o le itiiti ifo i le 0.5 mita.

E faʻapefea ona tausia le actinidia i le avanoa tatala

Faʻasalaina ma faʻamalo le eleele

Suafa le tele o le laau. I le vaitau o le ogaoga o le lāmala, faaopoopo le pakete 6-8 vai i lalo o laau taʻitasi i le vaiaso. Faʻapipiʻi foi actinidia i le taeao ma le afiafi. E tatau ona faia lenei mea ina ia le pau le lau. O laʻau laiti e le lava se taimi e tupu malosi ai i le malulu ma le malulu i le taumalulu.

Tata le palapala, aveese vao.

Laʻei pito sili

E taua le fafagaina e le aunoa. I le amataga o le tautotogo, faaaoga le 20 g o le potash ma le 35 g o le toneta o le nitrogen i le mita. I le taimi o le fausiaina o le ovary, faaopoopo i ai le 10-12 g fulukalama ma le faʻamalolo faʻasaisa ma le 15-20 g o le nitrogen mo le vaega tutusa o le vaega. A maeʻa le seleseleina (tusa o le sefulu lua o tausaga o Setema), faʻaopopo le 20 g o le potassium ma le fulu. Faʻamama faapenei: tapuni fualaʻau faʻatasi ma le faʻapalai i totonu o le palapala ile laau i le loloto o le 10-12 cm, vai tele.

Teuteu

Tausiga mama faaaluina i le ogatotonu o Setema: faapuupuu le tipu i le 1/3 o le umi, aveese lala ia e ufitia ai le pale.

A e oʻo atu i le matua e 3-4 tausaga e tatau ona faia o lapisi fuga. Fai uma lenei taumafanafana. Faʻamau se lua-shoulder shoulderon i luga o se taʻavale agaʻi: lafo ni taʻai se lua o le tulaga tutusa i le vaalele lava e tasi i itu e faʻafeagai ma faʻaopoopo, tipi le tootoo na totoe. O le tausaga e sosoo ai o le a aliali mai i luga ia i latou ia tileti o le poloaiga lona lua - o luga o latou ua fua mai ai fua, e tatau ona latou nonoa i se taʻiala i luga.

Faʻasolosolo tuai faʻaalu i le matua o le 8-10 tausaga. Fai i le taumafanafana. Otioti atoa le mama, ma tuu ai se pou e 30-40 cm le maualuga.

E faʻapefea ona iloa le tane ma le fafine actinidia, tilotilo i le vitio:

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi o actinidia e seasea faʻalavelave.

Maʻi ono mafai: faʻamaʻi faʻamaʻi (paʻu paʻu, phylostictosis, ma isi mea), lanu meamata ma le lanu uliuli, pala. Mo le puipuia, ia togafitia le fale ma le suavai Bordeaux pe a maeʻa foliga mai o le tumutumu ma le 2 vaiaso pe a uma le togafitiga muamua. A oʻo mai se faʻamaʻi, e tatau ona aveʻesea vaega e aafia ai ma togafiti togafitiga togafitiga.

Pests: otaota laʻau, anufe anufe caterpillar, lacewing, beet beetles. I le tautotogo ma le autumn, togafitia vine ma eleele ile sua ole Bordeaux.

Seleseleina

Fruiting e amata i le matua o le 3-4 tausaga. O le a mafai ona seleseleina fualaau aina atoa mai le actinidia mai le 7 tausaga le matua: e tusa ma le 60 kilokalama o vine mai le tasi laau ma le tausiga lelei. O le faapipiiina o fualaau aina e le mafaamatalaina, ae latou te le palau mo se taimi umi. O le taimi o le seleselega e amata i le ogatotonu o Aukuso ma e toetoe lava oʻo i le ogatotonu o Oketopa.

Actinidia o le taumalulu

O laau laiti (2-3 tausaga o le tuputupu ae i eleele tatala) o le a manaomia ai se malutaga mo le taumalulu. Aveese lala mai lagolago, taoto i luga o le eleele, ufiufi i le paʻu, laʻau malogo, laʻau faʻamalosi (lafu pe a ma le 20 cm le mafiafia). E mafai e'ie ona faia ni toaga iina - faʻaaoga fualaau. E faʻataʻitaʻi e le au matutua le taumalulu e aunoa ma se malutaga.

Ituaiga ma ituaiga o actinidia ma ata ma igoa

I le natura faalenatura o loo i ai le 70 ituaiga o laau toto, e tolu o nei laau o loo atiina ae i le tele o ituaiga meaʻai.

Actinidia Feteʻenaʻiga po o Ausetalia Actinidia arguta

Actinidia Feteʻenaʻiga poʻo le Ausetalia Actinidia arguta Photo

Laʻau sili ona malosi i totonu o ituaiga meaola. O le umi o le vine e oʻo atu i le 25-30 mita, o le laina o le ogaumu e 15 cm. Pepa lapisi e pei o le paʻu o loʻo i luga o le pito i lalo, e 15 cm le umi. O fugalaau e manogi, e tu toatasi pe aoina i le patipati inflorescences o le 3 pcs. Fua o le lauulu (diameter 1.5-3 cm), vali lanumeamata lanumeamata, maua ai se aafiaga lelei, e oʻo mai i le faaiuga o Setema.

Eseesega:

Actinidia ata faʻapitoa

Actinidia Samoplodnaya - fualaau aina e amata i le afa lona lua o Setema. O le mamafa o le palanikeke faʻalanulaluga faʻaloloa e tusa ma le 18 g; o loʻo valiina i se lanu meamata lanu meamata. Winter-hardy laau;

Actinidia Argument Actinidia arguta Ata i sisifo

Vaʻafaga - laʻau lauulu, lamolemole, lautele, lanu meamata. O fua e fua mai i foliga, e iai le lanu olive, o le mamafa e 6-8 g.

Actinidia Argument Photo tetele-fruited

O fuainumera tetele o Actinidia o se fualaau eli, lanu uliuli lanumeamata ma se vevela, mamafa 10-18 g.

Isi ituaiga lauiloa: Mikhneevskaya, Relay, Golden Scythe, Ilona, ​​Vera, Lunnaya, Setema.

Actinidia kolomikta Actinidia kolomikta ituaiga mo Moscow ma le itu o Leningrad

Actinidia lomia le ata o Actinidia kolomikta

Faʻasaʻo tele i malulu malulu malulu. O le maualuga o le laau e 5-10 m, o le laina o le ogalaau e 20 mm. O laulaau o le opovate forms e faʻalauteleina i le 7-16 cm. E i ai o latou pito mataʻutia, o veins e ufiufi i le lalaga o se lanu moli. i alii, o laulaau e fesuiaʻi: i le tautoulu latou te lanu-lanu piniki, mumu-violet. Fugalaau fugalaau e nonofo toatasi, fugalaau tane - 3-5 pcs. Fua o lanu lanumeamata, maua se apamemea, lanu mumu i le la.

Eseesega:

Actinidia colomicta Actinídia kolomíkta Ata vine

Actinidia Pineapple - o se mea e sili ona aoga. O le tele o laʻau e iai le umi o le 3 cm e maua ai le tofo;

O Actinidia o loʻo faʻataʻitaʻi le Dr. Shimanovsky Actinidia kolomikta Dr Szymanowski photo

Actinidia Dr. Shimanovsky faʻamatalaga eseese- O le faʻataunuʻuina, o le sasa e oʻo atu i le uumi o le 3 m. O le tuputupu ae o le tausaga e tusa ma le 1.5 m. O laulaau laiti ei ai lanu lanumeamata lanumeamata, ae vave ona liu piniki. E fiafia tele Liana, mafanafana, malulu. Faʻaaliga Bisexual. O fugalaau e paʻepaʻe, e mataʻutia, e fuga mai ia Iuni. O fua e suamalie, suamalie, ma 'aina i Aokuso.

Actinidia colomicta ituaiga Gourmand ata

Gaumalie - ei ai fualaau suamalie 30 mm le umi ma mamafa 4-5 g, tofo: suamalie ma feʻaveaʻi i se faʻamatalaga o le pineapple.

Isi ituaiga: Faʻamasino, Toʻamea malie, Faifeʻau, Folk, Moma, Homestead.

Actinidia polygama Actinidia polygama

Actinidia polygama Actinidia polygama ata

Liana 4-5 mita le maualuga Pepa o le foliga o le foliga e tutusa ma pito lima ma pito i luga, vali lanumeamata ma fasi siliva, o lau e lanu samasama i le autumn. Fua o le fua - 3 g.

Eseesega:

Actinidia polygam Apricot (fafine) ata

Actinidia Polygam Apricot - o le mamafa o le taumalulu e faʻalelei, o fua na amata ona maeʻa. O vine e fai si faʻalelei, e tusa ma le 6 g, maua se manogi suamalie ma le manaia;

O le matagofie o se vaitau malulu-malulu. Fua o lanu samasama-lanumeamata, tofo inu;

Actinidia polygam Ata faʻasologa

Mamanu - o fualaau aina e foliga mai i le paʻu, ua valiina lanu moli ma faʻasalaga umi. E iai lona tofo-fig-pepper.

Actinidia Giraldi Actinidia giraldii

Ituaiga lisiina i totonu o le Tusi Pulu Mumu.E talitutusa lava i le argumentinid argument, ae e tele fualaau aina.

Eseesega:

Juliana - o le mamafa o le berry e 10-15 g, e manaia suamalie;

Alevtina - fua suamalie e 12-20 g, suamalie;

Tagatanuʻu - mamafa mamafa 7-10 g.

Actinidia purpurea

Actinidia purpurea Actinidia arguta cultivar 'Ken's Red' ata

Faʻafeololo-tolerant liana, maualalo le malulu. O fua e lanu viole. O lo latou mamafa o le 5.5 g. O le tofo e suamalie.

Sui o le Actinidia

Sui o le lala o le Actinidia Kiev ata tetele o Arguta Kievskaya

Le galuega a le faifaatoʻaga I.M. Shaita. O le mea lea o le sopoia o le finauga a actinidia ma le actinidia o le purpurea. O fua e tele, lanu viole.

Eseesega:

Kiev Krupnoplodnaya - oval berries o lanu lanumeamata, mamafa - 10 g, tofo - suamalie;

Candy - fualaau suamalie ua maeʻa, maua se suamalie suamalie ma se manogi manogi;

Manatua - fualaau lanumeamata lanumeamata e tusa ma le 8 g, suamalie.

Meatotino aoga o actinidia

O fua o le laau o togafitiga sili ona lelei mo le taʻavale, fatu o le muʻu, ma isi maʻi faʻaogaina. E fautuaina foi latou e ave ma le anaemia, rūmatism, lumbago, gonorrhea, colitis.

O isi vaega o le laau o loʻo i ai foʻi faʻalapotopotoga faʻamalolo. E uiga i nei mea, o meaʻai, teuteuga, mea manogi ua saunia.

Polygamol o se vailaʻau o le actinidia o loʻo i ai lona malosi.

O le faʻamaoniga i le faʻaaogaina o fualaau oona o vailaau vevela eseese, thrombophlebitis.