Laʻau

O le galuega moni o le kata cardamom moni

O le totonugalemu o le cardamom e leai se isi mea e sili atu nai lo le tauvaga autu o popo o totonu. O lenei laau e le o se tulaga masani e iloga i le matagofie faapitoa o lanu lauusiusi ma o se uiga atoatoa lelei. Faʻaonapo nei, faʻalelei, susulu, e tatau ona sili atu ona lauiloa ma tulaga ese. E le gata i lea, e le faigata ona tupu le kata, ma e na o la lal e mafai ona sili atu le manogi. O lona uiga o mea e le masani ai, o mea uma lava e sili atu ona ofo ona o le laau e matua le taugata, vave ona tupu ma e le lelei le tausiga.

Tusi moni moni, poʻo eletaria cardamomum (Elettaria cardamomum).

O le pepa moni moni ma lona manogi manogi

O le laau, lea e fiafia i ai tagata uma e le o ni tulaga masani i totonu o laau ma vailaʻau vailaau faʻamaʻi o se kata moni, o le mea moni, e aofia i le ituaiga Elettaria (Elettaria) Faʻailoga mataʻutia o le faʻamaonia mai le numera o Ginger (Zingibiraceae) o loʻo faʻaalia i le natura e le tele o laau totō. Ae o se mea teuteu tasi ua na o le toʻatasi lava - tutusa moni moni, po o elettaria cardamomum (Elettaria cardamomum).

O le faʻalelei o le vaʻaia o togafitiga ma laau vevela ua avea ma lauiloa mo le matagofie o laʻau ma lau. O le rhizome o eletaria kardamomum e tino. O le maualuga o le kalama i totonu e gata i le 40-60 cm, ae e foliga mai e le o se tamai laau. Bushy, mamana, atiaeina i foliga o se suauu o le tele o laau eletise, o loo faamanatu mai pea i ai ni bamboos moni ma ana ata. E foliga mai o laʻau, pupu pupuʻu e alu i luga ma ufiufi i laulaau, ao le ola mama e toetoe lava a le vaaia: e leai ni meaola ma fetolofi, e natia mai le prying mata ma e na o le latalata ane. Ae o le mea moni lona lua o le cardamom, ae le o le paina sese, lea e fua mai ai fugalaau.

Faatasi ai ma laʻau, o laulaʻau e matagofie i le lotogatasi - e tele, lapoa, vavalalata. E muamua ona lalagaina i totonu o se puʻe ma faʻaalia ma le fiafia, faʻaalia i le umi atoa. O lau lapatai Cardamom e nofo i luga o le umi o le alofa, e mafai ona latou oʻo atu i le 60 cm le uumi ma le lautele lautele o le 8 cm. O le lanu lanumeamata lanumoana e matagofie tele. Ae o le mea autu i laʻau e le o la latou lalelei. O se laiga tulaga ese lenei, lea e le gata o laulaau, ae o le faamalologa. E mafai ona faʻaaogaina e fai ma sui i ti lauti ma faoa i meainu po o meaʻai. O mea manogi ma le maofa o lapisi o le cinnamon ma le cardamom e siʻosiʻomalie mesmerize ma faʻamalosia ai. E mafai ona e suʻeina le peleni atoa o le kata cardia pe a vaeluaina laʻau i le va o tamatamailima.

Peitai, na avea le cardamom ma lauiloa mo lona manogi e le o laulaau, ae o fua. Fugalaau toto - o se vaaiga e le masani ai. O fugalaau o eletaria kardamomum o loʻo faʻaalia i luga o se fusi saʻo e fetolofi ma e aoina i se pulumu. O le a latou le mautonu pe ana leai se laʻau paʻepaʻe lanu paʻepaʻe ma lanu violē lanu violē, e matua ese lava le eseesega ma le malamalama lanumeamata ma isi meaola. A maeʻa le fugalaau i le nofoaga o le ovary cardamom, o uluaʻi figota o vine e tolu-faʻapipiʻi e atiina ae ile 2 cm le umi, e natia ai na fatu lanu manogi sili ona manogi, ma ua avea ma tasi o mea sili ona lauiloa i le lalolagi. O le fugalaau o le Cardamom e le mafai ona taua o se mea ofoofogia, ae ona o le le masani ai fetuunaiga o fugalaau - i lalo o vaega autu i luga ae o le eleele i lalo ole pu mai lala leaga - ma fua e le masani ai, e sili atu nai lo le mea muamua.

Tusi moni moni, poʻo eletaria cardamomum (Elettaria cardamomum).

Cardamom tausi ile fale

O le totonugalemu o le katamoe ua manatu o se laau e le lelei. O se taumalulu malulu e le o se mea e manaʻomia mo ia, ae na o mea e manaʻomia. O Cardamom o le a le faʻalavelaveina e tusa lava pe leai ni faʻatau togalaau, ma mo i latou o loʻo i ai se galuega le tumau po o le fiafia e feoaʻi, o le a avea ma atua. E faigofie ona faʻafeiloaʻi i laʻau pupuu ma faʻafefe ai va. Ae o le lelei latou te tausia, o le sili atu ona matagofie o le cardamom ua avea. Ma afai e te faatumauina se lauʻeleʻele o le eleele, o le lalelei o lau eletaria cardamomum o le a faaalia i le matagofie atoatoa.

Electric Electric lighting

O se tasi lea o aganuʻu e sili ona le faʻaleagaina, e mafai ona faʻafetaui ma tausia le teuteuina i tulaga eseese tulaga ese. I le faʻamuamua, o le cardamom e mafai ona tupu i soʻo se malamalama mai nofoaga lanu susulu i ata loloto. Ae o le tasi mea tele "ae" i totonu o le faamaoni: e faalagolago lava i tulaga e masani ai le laau "mai le tamaitiiti". Afai o lau eletaria na tupu aʻe o se 'aiga fale masani, ma e faʻaaogaina e faʻasalalauina le malamalama, ona e manaʻomia lea ona faʻaauau ona tuputupu ae i lalo o tulaga lava e tasi e oʻo lava i le taumalulu. Afai o le cardamom na ola ae o se paolo-alofa alofilima ma i se talavou ua suia i le sili atu o le moli o le malamalama, o le a lelei le paolo o le faapalepale i le lumanaʻi. O le mea lea, pe a faʻatau se laau toto, e tatau ona faʻamalamalama pe o le a le ituaiga faʻamalama e faʻaaogaina. O le tele o ituaiga o nei mea e mafai ona maua i faleoloa puao e faʻapitoa, masani i le faʻasalalauina o le malamalama ma le puipuiga mai le susulu o le la.

Faʻamafanafana mafanafana

O se faatulagaga lelei mo le cardamom o loʻo i ai nei, o se taimi mafanafana o le gaosiga o togavao ma se vaega malulu malulu. Mai le tautotogo e oo i le faaiuga o le tautoulu, o le a faamalieina le fale i le vevela o le potu masani, o le a lelei le komi i totonu o soo se potu malolo. O le maualuga o le maualuga o le vevela mai le 20 i le 25 tikeri. Ae o le taumalulu o le eletaria kardamomum e afaina ai le tupu ma le fuaina. Afai e te maua le malulu o le vevela, e mafai ona e aoina a oe lava fatuga o fatu manogi. Afai e tumau pea le mafanafana o le laau, o le a le afaina lona manaia, ae o le a le toe mafai ona totogo lelei. Mo le taumalulu pepa o loʻo i ai, o tulaga mai le 12 i le 15 tikeri o le vevela e sili ona talafeagai.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E mafai e Elettaria ona faʻafeiloaʻi lelei le lāmala. O lenei mea totino e sili atu le leaga e aunoa ma le faʻamamaina o se paʻu eletise, ae i lona televave. E le tatau ona faʻatagaina le vai i soo se tulaga. O le tele o le toniga o le eleele o le, o le sili atu lea o le a foliga mai ai lenei fale. O le faʻamautuina masani o le cardamom pe a uma le vevela o le pito i luga o le meaʻai i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana e mafai ai e oe ona faʻamautuina tulaga tuputupu aʻe. Faatasi ai ma le amataina o le malamalama o le ao ma le malulu, ua faaitiitia le vai, o le mea e mafai ona tuu i lalo e mafai ona faʻamago i le ogatotonu. Ae e sili atu le aua nei faatagaina le matutu tele o le palapala e tusa lava pe malulu le taumalulu.

E toetoe lava o laau uma o le vevela, o le cardamom e fiafia i le maualuga o le susu. O metotia e faʻaleleia ai le faʻamafanafanaina e le mafai ona taua o le taua, e leai se mea e manaʻomia e tuʻuina ai le fale i fualaau laulaau poʻo le faʻaaogaina faapitoa o masini. Ae o le eletaria e tali atu ma le loto faafetai i le pulupuluina, o taualumaga e afaina ai le matagofie o ona lau. Afai e te maua le avanoa e faʻamalolo ai i aso uma, o le pepa o le a aoga ai.

I le avea ai o se vaega o le tausiga o le eletaria, e taua tele le fufulu o laulaau mai le efuefu. E sili ona lelei le faia o lenei mea ma se omomi pamu, ma solo lemu le lau ma le tipi. E mafai foi ona e togafiti i le agaga, aemaise lava pe a sili atu le maualuga o le vevela o le ea i le 25 tikeri Celsius.

Tuʻu mai le fugalaau kata

Eletaria cropping

O laʻau Cardamom ma laʻau o loʻo mafatia i le faʻamago, o manua poʻo le le maua o le manaia mai le matua e sili ona lelei ona aveeseina i taimi uma, e tipi i le eleele.

Cardamom Nutrition

O lenei katemiti e sili atu i luga masani o laei. Fertilizers mo lenei laau toto e faʻaaogaina i se taimi e 1 le taimi i le 2 vaiaso mai le tautotogo i le autumn. Mo le eletaria, e manaʻomia le faʻaaogaina o fomaʻi lautele poʻo faʻalapotopotoga faʻapitoa mo le kukaina o fualaau faisua lea o le a faateleina ai le fua o le cardamom.

Suiga, atigipusa ma meaʻai

E fesoʻotaʻi atu i le eletaria ma le bamboos, e le gata o foliga vaaia, ae o le vave foi o le tuputupu aʻe malosi. Faatasi ai ma le tausiga masani, o le gaosiga atoa e atiina ae le gafatia i luga o le tausaga, o lea e tusa lava pe o le a le matua, o le falemalama i totonu e totoina i tausaga taʻitasi.

Aua o le eletaria e faʻaaoga ai le tele o tane, ma o le loloto e itiiti ifo nai lo le lautele. Le lautele ma lalo ifo le pesini, o le lelei. E manaʻomia le tuʻuina atu o le fale ma le tele o avanoa mo le tafe vai.

O le sui o le cardamom e filifilia mai i mea faʻafefiloi faigofie, lalolagi atoa ma le lelei lelei o le vai ma le ea. E mafai ona e faʻaaoga se meaʻai faʻatauina (faʻavaomalo poʻo le teuteuina o laau tipi) pe faʻapitoa foi ona faʻatulaga le palapala mai le humus ma le eleele palapala ma le oneone (ratio 2 to 2 ma le 1, faasolosolo).

O le faʻatonuga lava ia e faʻataʻitaʻiina. O Eletaria e le fefe e faʻafesoʻotaʻi ma aʻa, ae afai e mafaia, e sili ona lelei le faʻatinoina o le gaioiga e faʻaaogaina. I lalo o loʻo taatia ai se maualuga maualuga o alavai. O le eleele e faʻapipiʻiina i se mea itiiti e mafai. A maeʻa ona totoina, e faʻapipiʻi le fale mo ni nai aso, pe afai e mafai, latou te faʻaleleia le maualuga o le ea.

Cardamom faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Elettaria cardamomum ua manatu o se fale gaogao faʻaogaina. E naʻo le faʻamaʻiina o vailaau faʻamaʻi faapitoa (pe a faʻatau faʻamaʻi se vailaʻau, e tatau ona taʻavale faʻamalosi) ma mai faʻamaʻi pipisi. O iniseti, e tusa ma le ea vevela, tausi tausiga le vaʻaia ma le vavalalata i laau mamaʻi, o le cardamom o loʻo lamatia e se apogaleveleve mite ma le paʻu. E mafai ona e tau e ala i le fufuluina o masini, ma le faasaʻoina o tuʻutuʻuga, ma togafitiga ma iniseti.

Tusi moni moni, poʻo eletaria cardamomum (Elettaria cardamomum).

Faʻapenaina o le falemalama i totonu

Elettaria e mafai ona maua mai fatu ma auala vegetative.

O le auala pito sili ona faigofie o le faʻalauiloaina o le cardamom e ala ile vavaeina o laau matutua. I le taimi o le faʻatulagaina o le tausaga, e mafai ona e vaevaeina le vavae i ni vaega ma le itiiti ifo ma le lua aʻa ma le pulupulu. O fasi pepa e tatau ona fai, ae o le iuga lea o faigata. O toto laau e totoina e pei o ni mea totino tutoatasi e faʻaaogaina ai tekonolosi masani.

E mafai ona e maua ni kopi fou o cardamom ma mai le oti. O pito i luga o le vaovao e faigofie ona maua i totonu o le kiona i se vevela o le 20 i le 25 tikeri, aemaise pe a fai o vaega e togafitia i se tuputupu aʻe tuputupu aʻe po o se aʻa. O le sui e faʻaaogaina le tulaga masani.

O le mauaina o le kalama mai fatu e sili atu ona faigata. O fatu e toto lelei i le loloto e tutusa lelei ma le lautele o le lautele, faʻamaʻaina pe a uma ona lulu, ma oʻo lava i le fatuina o sina siosiomaga susu. Germinate fatu i le vevela, i le vevela o le 25 i le 28 tikeri, ma se malamalama susulu, i lalo o le tioata po o le ata. Laititi e vaivai, ae e vave lava ona faigata ma malosi ona atiina ae. O le Cardamom e pipii pe a uma ona faʻaalia le lautusi lona lua i potopotoga taʻitasi. Mo laau talavou, o loʻo faʻatulagaina totogo pe'ā manaʻomia.