Fualaau aina

Peanuts

O le totoina o pipi (Arachis hypogaea), e taua foi o le pipi, limo lalo ole pipi, e matua manaʻomia tele. Saienitisi, o le pipi paʻu o loki, ae le o nati. Peanuts e sau mai Amerika i Saute, o iina na lauiloa e tusa lava pe leʻi mauaina e Columbus le motu tele. O le au Sipaniolo na latou aumaia lenei aganuu i Europa, ma na oo mai ai Aferika i se taimi mulimuli ane faafetai i le faaPotukale, lea na avea ai le puluanati ma tagata lauiloa, aua e le na o mea e maua ai meaai paleni, ae e tupu foi i luga o eleele. Mulimuli ane, na aumaia lenei aganuu i pologa tauvaga i Amerika i Matu. I le tolusefulu o le 16 seneturi, na o mai ai pinati i Filipaina ma le au Sipaniolo, ma na aumai i Initia ma Macau e le au Potukale. Ina ua mavae lena, na sau lenei laau i Saina ma avea ma se faaolataga moni mai le fia aai i tagata o le nuu. O le gaosiga o le gaosiga o lenei faatoaga i Karolaina i Saute na amata i uluai tausaga o le 19 seneturi, ao fagaina na fafagaina uma autau i le taimi o taua i le va o Saute ma North. Mo le tele o seneturi, sa mafaufauina pipi o meaai a tagata matitiva, i lenei itu, e leʻi gauai tele atu le au faifaatoʻaga i lenei laau. Ae ui i lea, na suia mea uma i le 1903, ina ua mafai e George Washington Carver, o se fomaʻi Faatoaga Amerika, ona fatuina le sili atu ma le tolu selau oloa mai le ituaiga laau toto, e pei o: vailaau teuteu, vailaau, soapkins, mea inu, vailaau, lolomi lolomi, mea e tafu ai manu, ma isi. u. Ma talu mai na tausaga, na matua mafatia ai le seleselega o le fatu i mea leaga, na mafai ai e Carver ona faʻamaonia le au faifaatoʻaga e suia le faʻatoʻagaina o ni soloni ma le gaosiga o le cotton, lea na matua faʻaleagaina ai le eleele. O se taunuuga, o lenei laau na avea ma tupe siliva autu o setete i saute, ma na fausia foi se maafaamanatu i Carver i le aai o Dothan, Alabama. I aso nei, ua totoina ai ni paʻu i luga o se fale gaosi oloa i vaega eseese o le USSR (Transcaucasia, Ukraine, ma isi).

Peanut Features

O le totoina o pipi paʻu o tausaga ia e oʻo ile maualuga 0.7 m. O loʻo aʻafia foʻi le aʻa. Laititi po o le lalagaina o laʻau o loʻo faʻapipiʻi faʻapitoa, o lālā pito i luga e faʻasaga i luga pe pepelo. E i ai le pubescence i le pito i luga o isi laʻau vavalalata felafoaʻi, e oʻo atu i le 3-11 centimita le umi, o le petiole e faʻapipiʻiina ma e lua paipa o laupepa tusitusi. O le faʻaaogaina o faʻailoga e aofia ai le 4-7 fugalaau lanumumu-samasama poʻo le lanu paʻepaʻe. O le ola o fugalaau taʻitasi e na o le 24 itula, ae o le fugaina o pinini e umi, e amata i aso mulimuli o Iuni po o aso muamua o Iulai, ma e faaiuina i le faaiuga o le autumn. O fua e fuga ile lua-fa-fatu fatu pi, latou te oʻo i le umi o le 15-60 mm, ma i luga o latou luga o loo i ai se mamanu o le apogaleveleve. I le taimi o le vevela, o le fua e punou ifo i luga o le eleele, ma ua maeʻa ona lolomiina. O loʻo i ai i le lalolagi latou te pala. O fatu o lenei laau o le tele o le pi, o loʻo i ai se foliga lautele, ma i luga o loʻo ufitia i se paʻu o le piniki, lanumoana lanumumu, lanu samasama-lanu poʻo le kulimi. E maitauina le faamamaina ia Setema poʻo Oketopa.

Pepa o fafo

Peanut Growth Features

Mo le totoina o pinati, na o nofoaga matala ma laufanua e manaia, e leai se ata mai isi laau po o fale. O le tuputupu ae o lenei aganuu ua matauina i na o le vevela i luga atu o le 20 tikeri. Afai o le vevela e itiiti ifo nai lo le fautuaina ia le itiiti ifo ma le lua tikeri, ona i ai lea o le faamutaina o le tuputupu aʻe o vao. I le avea ai o se tulafono, ua ola i luga o laufanua lauusiusi i laufanua, ma o le lūlūina o fatu i totonu o le palapala ua gaosia i le vaitaimi o le acacia. I Rusia, aemaise lava i itulagi ma le malulu o le tau, ua fautuaina e faaaoga le metotia o fatuga mo le totoina o pinati.

O le a le taimi e totō ai ile laufanua

E tatau ona totō le pipi i le tautotogo i totonu o se eleele vevela (e tusa ma le 12-14 tikeri), aʻo tuʻuina atu pe a uma ona totoina melons. O le taimi lenei, o se tulafono, e pau i le ogatotonu o Me poʻo mulimuli ane. E tatau ona manatuaina e mafai ona faʻaleagaina e le fulufulu toe faafoi lenei aganuu. Peanuts mo le luluina e mafai ona faʻatau i le maketi poʻo i le faleoloa, ae e tatau ona e manatuaina e le tatau ona faʻasaʻoina, tunu pe faʻafefe.

Faiga o le vaomatua

A e faʻaleleia le pipi, pe faʻapefea ona e vaʻai i le fua o le vaomatua e taua. O lenei fualaau toto e ola lelei pe a maeʻa kukama, pateta, kapisi ma tamato, aemaise lava pe a faʻalauiloaina mea faʻalaʻau i totonu o le palapala aʻo latou gaosia. Ma o le eria o loʻo ola ai leki (peas, lentils, pi ma pi) e le fetaui mo le luluina, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o le tupuina o aʻa.

Laʻau talafeagai

O se eleele talafeagai e tatau ona i ai se malamalama, susu ma le le faaituau, ae e tatau ona i ai se tulaga maualuga o le magnesium, humus ma le calcium. Lafu oneone poʻo le eleele lanu uliuli e sili ona lelei. E le fetaui lelei le eleele paʻu mo peanuti, ma e tatau ona faʻavaivai le eleele malulu aʻo lei luluina. Mo le lūlūina o lenei aganuu, e tatau ona saunia muamua le saite. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e eli le eleele i le pau i le loloto e 0.25 i le 0.3 m, ma faia ai le humus i totonu (1 sikuea sikuea o se fasi fanua o le 1-3 kilokalama). I le tautotogo, e toe faʻaleleia le nofoaga, ae i le loloto ifo, ma Nitrofoska (50 kalama i le sikuea mita o le fanua) e tatau ona faaopoopo i le palapala.

Tulafono faʻavae

Ina ia totoina lenei aganuu, e tatau ona e saunia ni pu e sefulu centimita le loloto, lea e tatau ona fenumiai, o le mamao i le va oi latou e tatau ona tutusa ma le afa mita. O le laina o le laina e tatau ona 0.25-0.3 m. A o lūlūina pinati i totonu o le togalaau, e faʻaaogaina le metotia faʻailoga e tusa ai ma le polokalame 0.7x0.7 m poʻo le 0.6x0.6 m. i laina e tatau ona tuua se mamao pe a ma le 0.6-0.7 m, ma i le va o vailaau i se laina - mai le 15 i le 20 senetimita.

I totonu o le tasi o le pu 3 fatu o le lapoa lapoa, e tatau ona tuu, talu ai o fatu laiti e masani ona le tupu. A totoina fatu, e tatau ona lelei le faʻaleleia o fualaau aina, faʻaaogaina se pulumu ma se ulu faʻaalu mo lenei mea, ina ia le fufuluina fatu, e tatau ona vaivai le mamafa.

Tuputupu Aʻe Paʻu i le Faatoaga

O le tausiga o piini e faigofie tele. I le taimi malogo, e tatau ona faʻafeinu i se taimi talafeagai, ma e tatau foi ona vele le saite i le taimi ma faʻasalaga lona lauulu, ma aua neʻi galo e uiga i luga o laei. E tatau ona taulai totoa i le veleina i se taimi o laʻitiiti lava e laiti ma puupuu i le tino. I le taimi o le aveesea o le mutia, e mafai foi ona faia le palapala, ma le isi itu. 6-8 vaiaso i le maeʻa o le lulu, e tatau ona faʻauʻu fuʻa. I le taimi nei, o le a amata ona ola le ovaries ma punou ile pito i luga o le saite, mulimuli ane o le a latou ola i totonu o le eleele, lea e matauina ai fualaau aina suamalie. A uma ona amata ona punou le ovaries i le eleele, e tatau ona ufiufi vao i le palapala ma le susu (e pei o pateta), i lenei tulaga o le afifi o le a sili atu le saoasaoa i le meaʻai. Hilling e mafai ona suia e ala i le mulimulu luga o le 'upega tafaʻilagi i le sawdust, peat, humus poʻo le oneone, ao le mafiafia o le lauʻeleʻele e le tatau ona itiiti ifo ma le 50 mm. I le averesi, e 30-50 fualaau aina ua faia i lalo o laau taʻitasi, ma o le 1-7 fatu o loo i totonu ia i latou taitoatasi.

E faʻafefea vai

O lenei aganuu e manaʻomia le susu o le eleele, ae e le tatau ona susu tele. E tatau ona faia le fufulu pe a uma ona magoto le pito i luga. A amata ona fuga le vao, o le a latou manaʻomia le tele o le suāvai, lea e faatulaga ile 1-2 taimi i le 7 aso o le taeao. Pe a fuga le vao, o le taua muamua e le o le fausiaina, ae o le faʻamamaina o laau i se fana moli, lea e gaosia i le afiafi 1 taimi i le 1-2 aso. Afai e matauina le timu i le taimi o le fua o le laʻau, ona tatau loa lea ona ufiufi le pito o le fanua i le filo plastika. Ma aʻo faagasolo se vaitaimi umi, e fautuaina le faʻafefeteina mo lenei aganuu, afai e le mafai ona faʻatulagaina, ona tatau ai lea ona e faʻavaveina le vao i tafatafa o laina. I le gasologa o le vaitau, o le a manaomia e le fale le 4 po o le 5 vai.

Fertilizer

A maeʻa le maualuga o le vaomatua e oʻo i le 10 simita, latou te manaʻomia le faʻamalosiina, ona o le mea nei e tatau ona faʻafefiloi: 45 grams o le masima tiso, 20 kalama o le ammonium nitrate ma le 70 karamu o le superphosphate e ave i le 1 pakete vai. I le amataga o le fuaina o laau, ua fautuaina le togavao e toe fafagaina, ae o lenei meaai e le talafeagai.

Tuputupu Aʻe Paʻu i le Fale

Filifili fatu maloloina ma malolosi ia e tatau ona faatumuina i le vai i le po, pe a uma ona faaopoopo le 1 mataua o Epin agai i ai. I le taeao i luga o fatu e mafai ona e vaʻavaʻai i ni tamai lanu paʻepaʻe. Ave se fagu lapoa ma faʻatumu i eleele palapala, lea e toto ai fatu. O fualaau o le a vave ona tupu, ma pe a fuga mai vao, ona tupu ai lea o le pipolo i le mea o fugalaau, latou te punou ma o atu i totonu o le meaʻai, lea e atiina ae ai le fua.

O fualaau e tatau ona puipuia mai soʻo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona tuʻu i le faamalama o le itu i saute. I le aoauli, e tatau ona ufiufi vao. E tatau ona faʻaleleia le faʻasalaga, ae aua le faatagaina le vai e faʻaulu i le mea e sui ai. I aso vevela, e tatau ona faʻamaluluina vao i se fana moli, i lenei tulaga o le a le mafai ona faʻatautaia e le apogaleveleve. A mavae le 10-12 vaiaso pe a uma ona foliga mai o ni fatu laau, ona amata lea ona suia lau lanu i lanu mumu, ma o lenei mea o loʻo taʻu mai ai o pi i totonu o le meaʻai ua matua.

Pests ma faʻamaʻi o peanuts ma ata

E mafai ona aʻafia paʻu i le paʻu paʻu, phylostictosis, alternariosis, fusarium ma lauulu.

Malosiaga malosi

I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le paʻu o le paʻu, o le mea e tasi o le paʻu paʻu o loʻo faia i luga o le lua o laʻau laulaau. I le aluga o taimi, o le a avea ma lapoa seia oʻo ina ufiufi atoa le ipu, o se taunuuga, e lanu samasama ma ua mate. E le na o laulaau e afaina, ae faapea foi aʻa, faapea foi ma le afifi. Afai e matua afaina le vao, ona tatau lea ona suʻeina i se vaifofo o se sauniuniga malie, mo se faataitaiga: Quadris, Suiga, Topaz, Bravo, Ridomil, Skor poʻo Horus.

Phyllosticosis

O le lepe spotting (phylostictosis) e sili atu le lamatia nai lo le paʻu palapala, ae e tatau lava ona togafiti solo. I le togavao ua afaina, o lanu laiti lanu enaena, o loo ola ae ile lautele e oo i le 0.6 cm. I le aluga o taimi, ua mate le ogatotonu o mea, ma ua mate le tino i totonu, ae ua liua le lanu enaena-enaena. O le tele lava o le malosi, o se faʻamaʻi e tupu i le maualuga o le susu. E fautuaina e taulimaina se faʻamaʻi e ala i le pulupuluina o vailaau faʻasalalau lautele.

Alternariosis

Le lanu uliuli o laʻau (alternariosis) e atiina ae i na tausaga pe a oʻo i le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, o le umi o le mafanafana o le tau e matauina. I totonu o le togavao ua afaina, o lanu uliuli lanu uliuli e aliali i luga o pito o laulaau, e tusa ma le 15 inisi le lautele. I le aluga o taimi, e tele mea laititi e felafoaʻi ma fefaʻatasi ai, o le mea lea e mate ai pito o papatusi. I luga o le pito o le mea o loʻo i ai o se paʻu uʻamea o le filo uliuli. Ina ia puipuia, e tatau ona e mulimuli i tulafono o le tekinolosi taufaatoaga o lenei aganuu, faafetai i lenei mea, o le vao e sili atu ona puipuia i siama oona.

Fusarium oe

Afai e aʻafia le togavao e le Fusarium, ona aʻa ai lea. O le laau lava ia e taofi le tuputupu ae ma le atinaʻeina, o ona vaega pito i luga e lanu samasama ma vave mate vave. O lenei faʻamaʻi e matautia aua e alu mo sina taimi, ae i le taimi o le fugalaau ma le faʻapipiʻiina o pi, o le televave o lona atinaʻe, o se taunuuga, e mate le vao ao leʻi seleseleina le seleselega. Ina ia puipuia, e tatau ona mulimuli i tulafono o le tekinolosi tau faatoʻaga o lenei aganuu, ma e tatau foi ona e selesele fua i le taimi.

Gau pala

O le atinaʻeina o le lanu enaena e masani lava ona matauina i le pito i tua o vao vao. I totonu o laau afaina, o lanu o le lanu enaena-lanu enaena, mai laupepa laulaau i luga o le petiles latou te o ai e fufulu. Ona o lenei mea, o le vaega pito i luga o gauga ua mamae ma ua mate. E leai se faʻailoga o le pīsia e matauina i luga o laau ua afaina. Ma afai o fua ua maeʻa, ona tupu ai lea o la latou mea leaga. O le maʻi e vave ona tupu vave i vaiaso mulimuli o le vaitau o le taumafanafana, pe afai o le tau e mafanafana ma susu. Ina ia taofia le atinaʻeina o le lanu enaena, e tatau ona tupu se aganuu faapena i se tulaga maualuga o mea taufaatoaga.

O le mea e masani ai, o le peanesi e maʻi i le mago, cercosporosis, faʻafefe, poʻo ramulariosis.

Pests

Aphids, thrips poʻo caterpillars e mafai ona ola i luga o lenei aganuʻu. Ina ia faʻamafiesea nei meaola, o le pito i luga o le 'upega tafaʻilagi e tatau ona ufiufi i se vaega o peʻa asu tapaa poʻo fafie. Ina ia faʻaumatia meaʻai, e tatau ona suʻeina vao i le iniseti o le manava.

E sili atu ona faigata le faatea ese o le telefoni (o le siva o le paluga pipi), o loʻo nofo i le palapala. E ui i le mea moni e faapea o le fualaau aina e ufiufi e le atigi, o nei meaola e faigofie ona ufiufi i totonu ma e 'aina fatu. E mafai ona e faʻaumatia ia ituaiga anufe ma le fesoasoani o mailei. Ina ia faia lenei mea, eli lua i le tele o nofoaga i luga o le saite, tuu ni fasi kāloti, beets poʻo pateta oi ai. O pu i luga e tatau ona ufiufi i se fasi paʻu, se laupapa poʻo se uamea. A maeʻa sina taimi, e tatau ona tatala ma tafiesea e le mailei fasi fualaau faisua, faatasi ai ma mea faʻavevela ia i latou. Ina ia puipuia, e taua tele le tausisi i tulafono o le tekinolosi taufaatoaga o lenei faatoaga, matau le fua o le fua, ma veleina i se taimi tatau.

Totoina ma teuina tulaga

A maeʻa lau lanu samasama, e lua fua e tatau ona aveesea mai le eleele. Afai e faigofie ona faʻafefeteina fatu, o lona uiga o le taimi lenei e amata ai le seleselega. I le avea ai o se tulafono, o le faamamaina e faia i se taimi e tausia ai le vevela o le auala i totonu o le 10 tikeri. E ui i lea, e le aoga le tolopoina o le aoina o fualaau aina, talu ai afai e leai se eleele, o le a vevela fatu, ma e le mafai ona 'aina. O fua o le seleselega e tatau ona i ai i se aso malogo ma le leai se ao. Ina ia aveese ia pi mai le palapala, e tatau ona e faʻaaogaina se masini.

O fua na eliina e tatau ona faasaolotoina mai i le tipu. O loʻo tuʻuina i fafo i totonu o se potu malulu i le ea fou e faʻagogo. A maeʻa ona faʻamalulu lelei o latou otaota, ona sasaa lea o fua i totonu o taga, o loʻo teuina i se malulu (pe a ma le 10 tikeri), potu malogo ma le lelei faʻalelei.

Ituaiga ma ituaiga o pipi

O le aiga o Legume e tusa ma le 70 ituaiga o pipi. I Amerika i Saute, e tele ituaiga o laau toto o loʻo totoina, ma o fafo atu o lenei konetineta e na o le 2 ituaiga o pipi ua tupu, e pei o: Pinto peanuts ma peanuts. E tele vao o peanuts, e vaevaeina i ni vaega se 4:

  1. Sipaniolo vaega (ituaiga Sipaniolo). O lenei tamai pipi ua ola i le itu i sautesisifo ma sisifo o le Iunaite Setete, faapea foi i Aferika i Saute. Pe a faatusatusa i isi ituaiga, o lenei mea e aofia ai le tele o suauu. I totonu o sea laau, o se atigi lanu enaena-ulaula e ufiufi ai fatu laiti.I le avea ai o se tulafono, o nei fualaau aina e faʻaaogaina mo le gaosia o le pīnoa pata, salima ma fatu lole. O kamupani sili ona tele o lenei ituaiga o pipi, o Oklahoma ma Texas. O ituaiga sili ona lelei o lenei vaega: Dixie Sipaniolo, Spentex, Atenitina, Spaneth, Natal masani, Star, Comet, Spanhoma, Florispan, Spankromm, Tamspan 90, O'Lin, Spanko, Vilko, White Core, Faafefea Spanish, ma isi.
  2. Valencia Group. O le tele o ituaiga o lenei vaega o loʻo i ai ni fatu lapoa. O le maualuga o le vao malosi e tusa ma le 1.25 m, o fua suamalie e tolu fatu. O fatu e foliga mai o loʻo ufiufiina i se lanu mumu lanu moana, o lea e masani ai ona taʻua i latou o peke (rekekins). O lenei kulupu o loʻo faʻapitoa i le gagana Sipaniolo.
  3. Laʻasaga Faʻasalalau. O ituaiga e aofia ai i lenei vaega e sili atu ona maualuga-fua, o lo latou fiafia e maualuga atu nai lo ituaiga o Sipaniolo, ma o ia fua e sili atu ona falai. O fua e tutusa lelei lava e tele. O loʻo faʻaaogaina e fai ai le pata o le pīnati, faʻapea foʻi ma pīni paʻu mo pia. O ituaiga sili ona lelei o lenei vaega: Dixie Runner, Early Runner, Virginia Bunch 67, Bradford Runner, Aikupito sili, North Carolina Runner 56-15, Georgia Green, Flavored Runner 458, South Runner 56-15, ma isi.
  4. Virginia Group. I nei ituaiga o pipi, o fua e lapopoa ma filifilia, ua falaiina i totonu o le atigi ma faʻaaogaina mo le sauniuni o mea faʻafiafia. O ituaiga sili ona lelei: Shulamit, Gull, Wilson, Gregory, Virginia 98R, Perry, Virginia 92R, North Carolina 7, Karolaina i Matu 9 ma isi.

Peanut Proper Properties: Harm and Benefit

Faamanuiaga i Paini

Peanut fruits o loo i ai ni meaola linoleic, pantothenic ma folic fesoasoani, gaʻo fualaʻau, glutenins, protein faigofie faigofie, digesini, suka, vitamini A, E, D, PP, B1 ma le B2, uʻamea, macrocells magnesium, phosphorus ma le potassium. O pini e aofia ai antioxidants, lea e manatu i ai o togafitiga aupito sili ona aoga mo faʻamaʻi fatu. O ia ituaiga antioxidants o loo maua pea i le rimoni, le uaina mumu, strawberries ma vine. I le puipuiga o lenei laau toto, o le fua faatatau lelei o amino o loʻo mataituina, ona o lenei mea ua matua gauai atoatoa lava i le tino o le tagata.

Oona, o se vaega o le fualaau aina, ei ai sina aafiaga itiiti o le choleretic, o lea e fautuaina ai i latou mo le maʻi ulutala ma gastritis. Folk acid e aafia i le faafouga o sela i le tino o le tagata. Ma o antioxidants, lea e tele i paʻu, e fesoasoani e puipuia ni sene mai radical free, ma o se puipuiga lelei foi o faamaʻi o le fatu, atherosclerosis, vascular vascular, aging tuai ma le faia o sela o le kanesa.

O fua o sea ituaiga laau e maua ai le aʻafiaga i luga o se tagata e iai le malosi tele, fesoasoani i le vave ona toe faʻaleleia o le malosi, fesoasoani e faʻaleleia le mafaufau, faʻaleleia le malosi, faʻaleleia manaʻoga tau feusuaiga ma faʻaitiitia le le mautonu. Talu ai o pipi o loʻo i ai le tele o porotini, e faʻaleleia ai le lagona o le maofa, i lenei itu, e masani ona faʻaaogaina e le au fai meaʻai e avea ma faavae o meaʻai e faʻatatau i le paʻu mamafa. Ma ua iloa foi o fua o fualaau aina e leai se cholesterol.

Contraindications

Afai ei ai ni pinati i se aofaiga tele tele, ona mafai lea ona afaina ai se tagata soifua maloloina. I lenei itu, i lona faaaogaina e tatau ona iloa le fuataga, aemaise lava i tagata e mafatia i le mamafa o le mamafa. Afai o se tagata e faigofie i allergies, ona mafai lea ona faʻaleagaina o ia i le pipiʻi, aemaise lava pe a 'aina faʻamaʻi faatasi ma le paʻu, lea e aofia ai meaʻai malolosi. E le mafai ona 'aina faʻatasi ma le gasegase ma le gasegase. E tatau foi ona e manatuaina o le taumafataga o fualaau aina ma fualaau aina e mafai ona mafua ai le oona.