Fugalaau

Togalaau Faʻatoʻaga: Faʻatoʻa totoina ma tausia

O se alpine star poʻo le edelweiss o se laufanua olaola e ola i luga o mauga i luga o maa, papa o maʻa maʻa, maʻa. Ae ui i lea, na mafai e le fai togalaau ona totoina lenei laau ofoofogia, o lea la o le totoina ma le tausia o le edelweiss e le faigata i totonu o se fale vevela. I le maualuga, e le sili atu i le 30 cm le umi, e iai sona faʻaaliga faʻapitoa lea e faigofie ai ona iloagofie mai isi sui o le fuga mauga.

I le natura, o le fugalaau e tupu i luga o le oneone, e aofia ai ma le tele o oneone, kalaupapa, ma le limasone. A e totoina i le fale, e le tatau ona e saunia ni laufanua lafulemu lelei, lelei ona lelei, aua o le a le tupu ai. O se mea mama e mafai ona suavai lelei e sili ona lelei.

Faatasi ai ma le tele o ituaiga, e fautuaina e le fai togalaau le filifilia o se leontopodium poo le alpine edelweiss, totoina ma le tausiga lea o le a maua ai taunuuga e le gata i le alpine ma le subalpine climates, ae faapena foi i le afa o le vaitau tutotonu o Rusia.

Faʻamatalaga

E i ai se lalelei o le mauga i le tauagafau ma agamalu, matagofie i lona faigofie ma foliga. O pusa e faʻaaogaina ai ni ato e vali samasama, o la latou foliga vaaia manino e tuʻuina atu ma le matagofie e laʻau lau. I le i ai o se lanu siliva lanu siliva, latou te maua le igoa o fetu alpine. O latou pito i luga e sili atu le pogisa nai lo le itu pito i lalo, o loʻo ufitia i le paʻu paepae. O le siliva ma le lanu paʻepaʻe o fugalaau e talisapaiaina ona o lona faʻamuamua i totonu o fugalaau. Latou te fiafia i le faʻaaogaina o fugalaau fou ma mamago i fugalaau.

Otioti fetu pupula ia taofia o latou foliga malogo ma lanu. E mafai ona latou faʻaogaina ma le saogalemu i totonu o laʻau ma gaugala.

I luga o se moega fugalaau, fugalaau e nonofo faatasi ma o latou tuaoi, aua le faʻafefeina i latou i lo latou tuputupu ae vave. Ae ui i lea, latou te foliga sili atu i tua o maʻa. E fautuaina e tuʻuina atu i maa ma conifers.

Leontopodium i le togalaau togalaau

O fai togalaau o loʻo fiafia i le laufanua faʻafiafia e talisapaia le siliva leontopodium mo lona lanu e le masani ai ma faʻapipii faʻatasi ai ma isi laau totō. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatauvaʻa, tuaoi o loʻo tulaʻi mai, alpine aster ma le viole foliga i tafatafa ane. O le talepeina o se mauga maualuga poʻo le papa papa, latou te taumafai e toto fugalaau i le va o maa. O le mea lea, e foliga mai latou te ola saʻo i luga o maa. O lenei taunuʻuga e mafai ona ausia pe a tupu aʻe laau.

Pe a faʻaleleia fanua i se togalaau togafiti, e taua tele le amanaia po o a tulaga e manaʻomia ai le faʻaleleia, o lona tomai faʻaaogaina e matua ese lava mai fugalaau masani.

Auala e faʻaaogaina ai se fetu alpine i le mamanu

Fugalaau teuteu teuteu togalaau i laau siliva i ituaiga eseese: Iapani, fusion, eclecticism, oriental, i se ituaiga o mea faatauvaa. I le taimi lava e tasi, latou te faʻaaogaina le tele o metotia o le totoina:

  • pe a galue i le fatuina o se fefiloi, e faʻaaoga se laau e faʻatumu ai le pito i luma, ma totoina i le va o vaʻa tetele;
  • o laau afu o loo i ai se lanu uigaese ua filifilia mo le toga papa, o le vine, e le o ni laau e fetolofi, e sosoo ai ma le lavender ma le vavae mauga;
  • O le telefoni (dwarf pine, arborvitae i sisifo) e filifilia mo rocariya, e tolauapi laiti i autafa o maa tetele, o laau iti e totoina i tafatafa ane o conifers latalata i le pito i luma (Kuril tea, japania), o pito o le rocarius e tumu i laau matutua, tuu i vaega (gentian, edelweiss, fetolofi laumei, phlox foliga ma isi).

Leontopodium e le tatau ona tuʻu i tafatafa o fugalaau susulu, tetele. Faʻasalalau i latou, ua mou atu ma ua toetoe lava a le vaaia.

Faatoaga togafiti: totoina ma le tausiga o edelweiss

Ina ia mafai e se fuga o le mauga ona ola lelei i tulaga o le togalaau, ua lava lava le matauina o nisi tulaga:

  1. Filifili se nofoaga lanu, e sili atu i lalo ifo o se taula, ina ia mafai ona iloagofie ia fatuga o laufanua. I lenei tulaga, o meaola uma ua lava le susulu o le la (i le paolo, o le a susunuina le edelweiss).
  2. Saunia meli meli ma se maualuga maualuga o le lime. I luga o eleele lelei, o le fugalaau o le a le tupu, ma mai humus fou o le a mu moni lava.
  3. Tuʻu lelei le faʻaleleia eleele palapala. O le afaina o vai i aʻa e mafua ai le oti o le laau.
  4. Faʻatasi i le tolu i le fa tausaga, toe faʻafouina le leontopodium, a le o lea o le a iu lava ina le toe aoga.
  5. Aʻo tausia le leontopodium, e tatau ona e faʻagaloina atoa le faʻaaogaina o le nitrogen, fuamosa ma soʻo se isi mea e gaosia ai le fomaʻi;
  6. Ufiufi le paʻu o le kiona i lala paʻu poʻo laʻau pau i le taumalulu, ma aveese fale i le amataga o le tautotogo.

Afai o loʻo e totoina ni fualaau totō na e tupu, ae o vaega na maua mai o se tagata matua, aʻo leʻi maeʻa ona eliina, ia manatua e tatau ona vave totoina pe a maeʻa.

O le taimi lava e mūmū ai le eleele i luga o aʻa, o le a mate le masini. Afai e te afifi aʻa i totonu o se taga e puipui ai le susu, ona pala lea o lau. O le mea lea, afai e te manaʻo e faʻamalosia le tufatufaga i totonu o le falemaʻi aʻo lei malaga atu i le atunuu, e sili atu le tuʻuina i totonu o se fagu masani.

E faʻapefea ona tupu aʻe le fatu mai fatu

Ina ia mafai ona fausiaina se fetu alpine i lona fale, e le taua le alu i savaliga i luga o mauga. Ua lava le faʻatau se taga o fatu i totonu o se fale fugalaau. Faamolemole ia matau i le ogatotonu o le laina ou te fautuaina o le alpine edelweiss, o le togalaau mai fatu e aumai ai taunuuga lelei.

O tekinolosi nei e faʻaaoga mo le luluina o fatu:

  1. Saunia se vaega o le perlite, oneone i se fua faatatau o le tasi, tasi le lua vaega ole eleele.
  2. Filifili se palasitika, e le o ni pusa papaʻu ma faʻatumu i le eleele vevela.
  3. I le faaiuga o le taumalulu, ua saunia fatu mo le totoina.
  4. Ina ia tupu le fatu mai fatu, muamua e tatau ona e faʻafefiloi i oneone. O lea la o fatu laiti o le a sili atu ona faigofie le tufatufaina i le eleele.
  5. Ona tufatufaina atu lea i luga o le palapala, oomiina ma ni pama, pulupulu ma ufiufi i le tioata.
  6. Aʻo le i oʻo i le fuʻa muamua, e sili atu le aua le fafagu le ipu. E mafai ona mataʻituina le suavai i le lanu o le eleele ma le afu i totonu o le tioata.
  7. O le taimi lava e tupu mai ai totogo i luga ae o le eleele, ua aveese le ipu. O le atigipusa ua toe faʻaleleia i totonu o se nofoaga lelei. Faʻamamaina lelei ma faʻatali seia oʻo i le lua mita le maualuga.

E tatau ona e iloa ao lei tupu lau fatu mai fatu, e tatau ona e onosaʻi. O le totogo e totogo mo se taimi uumi, ae peitaʻi, a oʻo mai se totō laʻitiiti ma oʻo atu le lua i le lua senetimita, e tele masina e mafai ona pasia.

Togalaau Tausi

A o le totoina faʻatasi ma fatulaʻau, e lelei, ma o le a amata ona tupu, ma e tatau ona e faatali seʻi oʻo atu i le tolu pe fa ni laupepa moni. I le taimi lea, e mafai ona totoina ni laau toto i totonu o fagu mo le tuputupu aʻe pe vave ona tatala i totonu o se nofoaga tumau.

Pe a faʻatulagaina, e taua le mafaufau o loʻo aʻafia le aʻa i se vaitau umi o le tuputupu ae. O aʻa na foliga mai e le masani ai pe a faatusatusa i le ala. E le mafai ona vavae pe feliuliuaʻi, ona tupu ai lea o le fugalaau. E tatau ona saunia ni pu loloto ina ia mafai ai ona saʻo aʻa. Ona ufiufi ai lea i se eleele matutu o le eleele ma sasaina i lima. Pe a totō uma faʻataʻitaʻiga, o le fugalaau e matua susu.

O le laau e mafai ona nofo filemu mo se taimi umi ma e le o agai i luma. O le a mafai ona malamalama ua amataina pe a tulaʻi mai itu fou.

Auala e puipuia ai fugalaau mai le matua

I le vaitau lea e fuga mai ai le pala, e oʻo atu i le tausaga ma le afa, e manatu o latou talavou. O se mea e faanoanoa ai pe a mavae nisi o fuga o le fugalaau e matua ma amata ona matutua. Ina ia puipuia i latou mai lenei mea ma laveaʻi i latou i togalaau, e tatau ona e amataina le faʻasologa o le faʻaleleia e ala i le auala o le vaevaega. Ina ia faia lenei mea, i le amataga o le tautotogo, eli ai le vao ma vaevaeina i le 10 pe sili atu vaega. E mafai ona totō uma vaega i le faʻalauteleina o le laau i lenei auala. Ae a mavae ni nai tausaga, pe a fuga e le fugalaau uma nofoaga talafeagai, e tatau ona e faʻateʻaina ni vaega e le manaʻomia e ala i le auina atu ia i latou e faʻamalo pe fiafia i au uo i fualaau aina.

Faʻafouina o le ki i le tuputupu ae lelei ma foliga matagofie. O le faʻamavaeina, totoina ma le tausiga (ata) e le aofia ai le vaevaeina o le vao, i le lima tausaga o le a amata ona oti. A uma, e le tupu aʻe i luga o le eria o le fugalaau, ma i le taimi lava e tasi, e masani lava o ni tupua lava i aʻa.

Faaiuga

O le faʻaleleia ma le faʻaleleia o se faʻaleleia o se faʻataʻitaʻiga manaia. I le amataina, o le ae le maua le taimi e te tilotilo ai, aua o se fale masani masani o le mafanafana e liliu atu i se laufanua faʻaleleia e tumu i manatu mamanu. I le aotelega, o le faʻaopoopoga o faʻamau i maa, lavender ma conifers, latou te maua ai se uluai mauga.