O le togalaau

Lingonberry - tausi soifua maloloina

O le lingonberry e tupu tele i le coniferous (tele pine), o le tele o vaomatua o le vaomatua, toetoe lava i le vaomatua o le vaomatua, ma faia ai i nofoaga maualuluga vao. O loʻo maua foi i vaomatua o loʻo maua mai i le Novosibirsk Region ma le Itumalo o Altai.

Laʻau ma vine o loʻo faʻaaogaina e avea ma vailaʻau faʻasaina.. Laʻau e seleseleina i le amataga o le tautotogo ae leʻi amataina le faʻalaʻau o le laau (i se seleselega mulimuli ane, latou faʻapogisa pe a faʻamago).

O launiu Lingonberry e aofia ai le glucoside, o le vailaʻau, lycopene, tannins, meaola oona. Carbohydrates, pectin, carotene, ascorbic, citric, malic, tartaric, benzoic (faʻatasi ai ma aʻafiaga faʻapitoa), vailaʻau faʻasolosolo ma isi meaola faʻalenologia, o elemene o loʻo maua i fua.

O le teuteu po o le suavai o le laulaau o loʻo faʻaaogaina e avea o se vailaʻau, faʻataʻitaʻiga ma le faʻamaʻi pipisi mo faʻamaʻi faʻamaʻi o fatugaʻo ma le vevela, urolithiasis, gout, e le masani ona avea ma se faʻamalosi mo le manava faʻapitoa. O fua o le Lingonberry ua fautuaina mo le vaʻaia o hypo- ma le vailaʻau. O fualaau suamalie suamalie e aoga mo siama gasegase..


© Wildfeuer

Lingonberry (lat.Vaccínium vítis-idaéa) - o se ituaiga o laau matagogo mai le ituaiga Vaccinium o le aiga Heather.

O lanu e ese, opovate pe o le gataifale, faʻatasi ai ma pito faʻasalalau, susulu, taumalulu, maua ni nai togi laiti i le pito i lalo. I totonu o nei tamaʻi pepe o se faʻatalanoaga kalapu, lea e tumu ai puipui puipui i se mea mucous e mafai ona faʻafefe vai. Suavai faʻamalo le pito i luga o le pepa e pasi i le itu pito i lalo, faʻatumu ai lua ma o loʻo mimiti.

E totogo i le matutu ma le susu o le vao ma le vaeluaga o vaomatua, vao, o nisi taimi i peat bogs.

Laʻau o le Lingonberry, o laʻau o nisi taimi e tatau ona latou agai i totonu o se paʻu pala i le va o paʻu ma laau, e mafai ona oʻo atu i le umi le mita e tasi, ae oi latou e ola latalata i luga o le eleele e masani lava 8 i le 15 cm le maualuga.

O fugalaau e paʻepaʻe ma se lanu piniki, masani, aoina i pulusulu apical. O le suʻega e fa-mata. O le ipu e fa vaevaeina. Stamens - 8. Pestle - 1. Faʻaititia le ovate. E fuga mai ia Me ma Iuni. Lilia laumei o le Lingonberry i le taimi o le fugalaau, e puipuia ai le pollen mai le pala. I faʻasalaga, o le pollen o loʻo i le foliga o se masini tele, ae faasolosolo malie lava ona vavae ese ma sasaa i vaega e ala i pu o loʻo i pito o tua.

Fua - fua lanumumu, latou te uuina i le kiona seia oʻo i le tautotogo.

O le ituaiga species vitis-idaea i le faaliliuga o lona uiga - "vine mai le Mauga o Ida" (motu o Kereta). O le igoa vitis-idaea mo lingonberries muamua na faia e Dodoneus ma Gesner (natulogists, tusiata, 16 senituri). E leʻi taʻua e tusitala tusi anamua laʻau.

O pulu Lingonberry e aafia i le tui o le Exobasidium. Faatasi ai ma lenei liona, o le aʻa ma lafoaʻi ai le paʻu ma maua ai se lanu piniki piniki. Mai i se mea mamao, o nei laʻau e foliga mai o fugalaau uigaese ma o ese atu i fafo e ese mai i tua o laʻau olaola lanumeamata ola maloloina. O le tele o taimi, talu ai ona o le toilalo o le manulele Melampsora Goeppertiana, o le auʻau ua faʻalauteleina, feliuliuaʻi ma tuʻuina atu le lagona o se moa, ma ua faʻapuupuuina laulaʻau, o le pito i lalo e avea ma fua.

Lingonberry berries, lea e foliga manino mai i la latou lanu mumu e faasaga i se lanu lanu meamata, e aina e manu ma manulele.. O manu felelei na faʻasalalauina fatu e leʻi totoina i avanoa lapopoa ma fesoasoani e faʻasalalau lingonberries.

O laʻau o le Lononberry ua faʻapipiʻiina i le mycelium. O manoa o le fasimoli e faʻaaoga vai fofo ma minerale ma tuʻuina atu i aʻa o le lingonberries.

Lingonberry e pei o bearberry.


© e

Faʻapitoa

Nofoaga: O le laumelala e tupu uma i le la ma i le faapaologa, ae e fua lelei fua i le 100% malamalama.

Soo: e tutusa ma le heather, o lona uiga, e tatau ona gaogao, vai-ma manava ma, o le mea e sili ona taua, ia i ai se gaioiga oona. O le maualuga o le maualuga o le eleele pH mo le toga o le heather e 3.5-4.5 iunite. E tatau ona faʻaauau pea ona faʻamalolo faʻaalu i le faʻaaogaina o le eleele pe a le mautonu. Mo lenei mea, ua faaopoopo le sulfur (40 g i le 1 sq. M) pe tasi foi i le 7-10 aso e fafaga ai le vai i le vai faatasi ai ma le faaopoopoina o se eletise mo maa taua i le fua o le 2-3 ml i le 1 lita o le vai. Ole fatuina o laau toto e sili ona lelei i luga o peat, ae o se paluga o peat ma oneone, otaota, ma nila e talafeagai foi. I le auala, o se vaifofo mataʻina i le mamanu o le toga o le heather o le faʻaaogaina o le peat peat. Mai le peat "piliki" e salalau ai le tuaoi, i totonu o le palapala e sasaa ma totoina ai laau. O le fogaeleele e mulimulitaʻi i le sanddust po o le oneone (3-5 cm). O foliga o pine pine poo paina paina foliga matagofie e pei o le mulch, i le taimi lava e tasi e lelei ma acidify le eleele.

Faʻamasinoga

Lingonberries o loʻo faʻalauteleina e fatu, fatu o le rhizome ma le tama teine. O loʻo tuʻuina atu e le vaega mulimuli meaʻai e sili ona lelei i le taimi e sili ona puupuu. I lalo o le tulaueleele, latou teliina se alavai 25-30 cm le loloto, le lautele o se solo masani ma faatumu i solofanua po o solo solo ma le faaopoopoina o le oneone tele i le fua faatatau o le 3: 1. O le maualuga o le vai o le eleele e 60-80 cm, ma se maualuga maualuga e te manaʻomia e sii ai - sasaa 10-15 cm o maʻaili, iliili poʻo piliki piliki mo le faʻavaivai i lalo. A o le totoina i le eleele, ua totoina maniua o minerale: 7 g o le ammonium sulfate, 6 g o le superphosphate e lua ma le 3 g o le potassium sulfate i le 1 m2.

O laau totō faʻatasi ma le faaputuga eleele o loʻo totoina i le afa muamua o Me ma se mamao e 25-30 cm i le va o latou (e le sili atu ma le 15 togavao tuʻu i luga o le 1 m2) ma faʻafeinu.

Tausiga

Lafoaia o le palapala i le taimi o le taumafanafana, susu i le tau vevela (e le taliaina e le failani le masusu sili) ma veleina.

E mafai ona afaina le lingonberries e ala i laulaau laʻau, anufe o lapisi ma laʻau. E sili atu le aoina ma le lima pe faʻapipiʻi laau faʻatasi ai ma tapaa tapaa, sipisi ma le sipuni. O faʻamaʻi, ekbazidiosis ma le lapisi e taatele. I le taimi muamua, o laulaau, o pana ma fugalaau e liu piniki ma fulafula mataga. Faʻasolosolo le leaga, o le eletise e liu enaena ma mago. O laulaʻau e afaina i le ele, mumu-lanu samasama i luga o latou pito i luga, lanu samasama i le itu pito i lalo, ma mulimuli ane le lanu enaena o le lau.

E manaʻomia ona tipi ma susunuina aʻa laau e aʻafia, e tatau ona suʻeina laau i le 1% Bordeaux vai poʻo ona sui. E aʻafia le lapisi, e mafai ona e taumafai e faʻaaoga le topaz (1 ampoule o le 2 ml i le 10 lita o le vai).

Tofiga

Faʻapenaina i fatu ma tipi. O le germination o fatu laumei e ese, e tusa ai ma tusitala eseese, mai le 11 i le 50%. I lalo o tulaga masani, latou te tutupu mai ia Iuni - Iulai. Faʻasalaga i luga aʻe o le eleele. O le lanu e leai ni mea totino, e oʻo i le 2.5 mm le umi, lanumeamata lanumeamata, susulu, lanu viole i lalo. O loʻo i ai pea i luga o le laau ni fale o loʻo oti i le tele o tausaga. O le lautusi muamua e oval, ma se vevela tino manino, e oo i le 2 mm le umi. O le pepa lona lua e laʻititi tele. Laasaga mulimuli ane, ole tusi i le pito. E oʻo atu i le faaiuga o le tausaga muamua, o le pupuʻu e 2-4 laʻau moni, o le maualuga o laau e 1 - 2 cm. O le autu o le lingonberries e mate i le 3-4 tausaga ma ua sui i vailaau taʻitasi. O se taunuuga o le faʻalaʻauina, o loʻo faʻavae se tamai togavao. Faʻataunuʻu i tulaga masani, e tusa ai ma nisi o punaoa, i le 10-14 tausaga le matutua, e tusa ai ma isi - i le 14-21 tausaga le matua, i mea totō muamua muamua - i le 5-10 tausaga. O le tausaga o tagata taʻitasi le pusa laumei i luga o le faʻatoʻaga na fuafuaina i le 90-120 tausaga. O totoga gafa o loʻo faʻapipiʻi i totonu o le tausaga i luma o le fugalaau; i Aokuso, ua mafai ona vaʻavaʻaʻi faʻamaʻi o fugalaau i le lumanaʻi.

O le Lingonberry o se iniseti eleelea eleelea, e ui i lea, e masani lava ona matauina le aafia o le tagata lava ia. O le pasene o fugalaau fugalaau e eseese tele (mai le 14 i le 90) i tulaga eseese ma i tausaga eseese. I le pulumu mai le 1 i le 16 fua; fatu i totonu o le pi mai le 5 i le 31. O le gaosia o fualaau o lingonberries e maualuga tele, peitai, i le natura, e faigata le toe gaosia o fatu. O fatu e ola i na o tulaga sili ona lelei. O le tele o taimi, e mafai ona maua pine i luga o fata tuai, laau paʻu, auala tuulafoaʻi. I lalo o tulaga masani, o le toe gaosia o fatu i le lingonberries e tele lava ina suia e vegetative. O le faʻaleleia o fualaau aina e matua televave lava i nofoaga tatala e le o nofoia e vao, mo se faataitaiga, i nofoaga mu. E mafai foi ona faʻaleleia faʻapitoa e ala i le taina o le va.


© e

Eseesega

E tusa ma le 20 ituaiga. Mo se faʻataʻitaʻiga: 'Korale', faʻaitiitia ma compactum. Le mea sili ona teuteu:

"Koralle"- o se vaomatua lauusiusi e maualuga lona maualuga ma le 30 cm. O fua ma e fua faalua i le vaitau (fuga mai ia Me ma Iulai, fua - ia Iulai ma Setema), aemaise lava i le masina o Iulai-Setema.

"Red perl" - o le vao ma le maualuga ma le lautele o le 25 cm, o vine o loʻo lanu mumu. Fuga ma fua mai faalua i le vaitau.

"Erntesegen" - o se vaovao i le 40 cm le maualuga.

I le avea ai o se fale e faʻaogaina i le eleele, e mafai ona e faʻaogaina ituaiga "Masovia" ma le "Kostroma pink". Lingonberries ma ona ituaiga e tutū ai le malulu i le taumalulu e oo atu i -30 ° C, e le manaʻomia se fale ...

Faʻatau foi i le faʻatau atu i nisi taimi sili ona lelei o tui, poʻo vailaʻau (V. praestans) - laʻau vao. E mafai foi ona faʻaaogaina e avea o se mea e maua ai le eleele; fugalaau i fugalaau paʻepaʻe ma faia ni fua mumu suamalie. Vaʻaia faʻasolosolo (V. nummularia) - o se vao vao e oʻo i le 30 cm le maualuga ma fugalaau piniki ma vine uliuli.

Filifiliga i totonu o le atunuʻu o loʻo fuafua muamua i le faʻaleleia o fua o laumei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o ituaiga laumei 'Ruby' i le maeʻa ona matua. Berries ma le mamafa o le 0.22 g, lanu mumu, suamalie ma le manogi. E aofia ai le suka - 11.7%, o meaola faʻamalosi - 1.6%, acid ascorbic - 11.0 mg%. Togi tofo - 4.2 faʻailoga. O le fua faatatau masani e 972 g i le 1 m2. O le togavao e lautele-laititi ma se pale faʻamalosi. Lanu vavao o lauolaola, laulaau o laʻau, laʻau lauulu, lamolemole. O fugalaau e laʻititi, lanu, papaʻe. O togalaau e tumau pea le puipuia i le maualalo o le vevela (-33 C) i lalo o le kiona. Latou te tetee atu i matagi o le tautotogo i le -3 C. Latou te aʻafia i le suamalie e oo atu i le 1 le pito. Leai se mea e faaleagaina ai manu. O le maualuga o le eleele o le eleele e 40-60 cm.


© Taka

Pests ma faʻamaʻi

I le natura, i luga o vao vao o loʻo i ai ni anufe o fugalaau ma laumei, o le gaogao o le tuputupu ae ma le faapipiiina o laulaau laititi ma ni pusa paʻu. E mafai foi ona latou aliali mai i le taimi o le fua o vine, lea e aoina ai faʻamaʻi pepe i le lima.

O nisi o taimi o le laumei e pala (samasama ma le faʻagogoina o laulaau, faʻavaivaia le tuputupu aʻe o le fana) ma le exobazidiosis (aʻafi, laʻau, inflorescences e maua ai le lanu piniki ma le papa paepae).

Faaaoga

E mafai ona e ola i le lingonberries e pei o se mea e maua ai le eleele, ae o lona tau taua tele o fua.

O pusi e aofia ai anthocyanini, vitamini C, o meainu minerale, sugars, carotene, manganese. Ona o le i ai o salicylic and benzoicids, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa ma mafai ona teuina mo le tausaga atoa, na o le faʻamamaina i vai mamā!

O le sua suamalie na te taofia ai le atinaʻeina o le maualuga o le toto, o se mea e sili ona maualuga, ma e iai sona aafiaga tele. Lafu lingonberries ma le meli o loʻo ave mo le maʻi, gase - mo faʻamaʻi o le manava ma le gout.

O faʻamaunuʻu e faʻamaʻaina fou, faʻasusuina, siaki, sua.

O laʻau foʻi e iai le mana faamalolo - cystitis, faʻamaʻi ate, rheumatism, malulu, arthritis, ma urolithiasis e togafitia ma a latou teuteuga. Laʻau e selesele i le tautotogo po o le tautoulu.


© Arnstein Ronning

Lingonberry - o se tama tino ola maloloina! Matou te moomoo ia te oe manuia i lona galueaina!