Laʻau

Polioias

Genu laau poliscias e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o Araliaceae. E tusa ma le 80 ituaiga o laau totō ma faʻamalosi lelei. I le natura, e maua i luga o atumotu o le Pasefika, faapea foi i le talafatai o asiosio Asia.

O le ogalaau o nei laau totō e sili ona faʻalauteleina, ae o loʻo faʻapipiʻi faʻamau i luga agai i luga. E masani ona iai ni petioles umi. O ituaiga eseese e eseese i foliga ma le tele o lobes o laulaau, mo se faataitaiga, e mafai ona faigofie, lapotopoto pe malosi malosi. I le natura, o laʻau e valiina i le lanumeamata lanumeamata poʻo le lanumeamata, o nisi taimi i luga o le fogaeleele e mafai ona e vaʻaia ni paʻu paʻepaʻe. I le fale, o fomu eseese e tele lava ina tupu, i luga o laupepa o loʻo i ai stains, spots poʻo se faʻamalamalamaina.

O fugalaau papaʻe laiti e le iloga i le matagofie. E faʻaputuina i latou i ni mea e le mafai ona faʻaaogaina i le foliga o se faamalu, o loʻo tuʻuina i luga o le faʻalaʻau, nai lo le uumi.

Aiga Falepuipui Poliscias

O lenei laau e sili ona mataga ma e manaʻomia le tausiga, o le mea lea e le sili ona lauiloa i le au fai togalaau.

Malamalama

Matou te manaʻomia se susulu, ae i le taimi lava lea e faʻasalalau ai le malamalama. E tatau ona ufiufi le laau mai le la susulu. E fautuaina e tuʻu i tafatafa o se faamalama o sisifo poʻo sasaʻe sasaʻe. I le taumalulu, e manaʻomia foi le malamalama lelei, o le mea lea, e toe faʻamalamalamaina i le filolaʻau e fautuaina. O itula o le ao i lenei taimi e tatau ona umi lava i le taumafanafana.

Eseesega ma laumei eseese e faapitoa lava le malamalama susulu, ma le leai, ua leiloa a latou mea teuteu.

Tulaga o le vevela

Matou te manaʻomia le vevela lelei. I le taumafanafana, aua le faatagaina le vevela e maualuga i luga aʻe o le 24 tikeri, ma i le taumalulu, e laʻititi ifo i le 17 tikeri. E manaʻomia le faʻalauteleina o le potu, ae e le tatau ona i ai ni faʻataʻitaʻiga.

I le taumalulu, e tatau ona puipuia le polysiass, tu i luga o le windowsill, mai le vevela vevela ma plexiglass po o se ata. Ma e tatau foi ona tuu le fagu i luga o se tulaga ina ia aloese mai le maalili o le eleele.

E faʻafefea vai

Faʻasalaga e faʻalelei. E tatau ona faʻamauina pe a uma le faʻamamaina o le pito i luga o le masini. Aua nei faʻafefeina le laau poʻo le faʻatagaina le puleaina o le palapala.

E tatau ona faʻamaluluina le vai, faʻaleleia, taofiofi ma saoloto mai le chlorine. Ina ia faamalūlūina le vai malosi, e mafai ona e faʻaaogaina le vailaʻau faʻamalosi pe o le citric.

Totogi

Manaomia se maualalo maualuga. Ia faateleina i totonu o le lautele o le pani, sasaa pebbles ma sasaa vai, ma e tatau foi ona e suluina le laau i taimi uma e mafai ai (aemaise i le taumalulu). E masani ona aoga se vai mafanafana masani, lea o le a faafou ai laulaau ma aveese le pefu mai ia i latou.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele talafeagai e tatau ona malamalama, sina gasegase pe le faaituau, faapea foi le vai ma le ea. E mafai ona e faʻatau le eleele atoa ma faʻapipiʻi i totonu (vermiculite, perlite poʻo piliki mimiti). Mo le saunia o le faʻafefiloi palapala, faʻafefiloi humus, peat, turf ma lau laʻau, faʻapea foʻi ma le oneone, faʻaaogaina i tutusa tutusa.

E mafai ona tupu faʻasolosolo.

Aua neʻi galo e uiga i se alavai lelei.

Fertilizer

E fafagaina i latou i le taimi o le tuputupu aʻe ola 2 taimi i le masina. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga fugalaau faʻapitoa mo mea teuteu ma faʻamaina. I le taumalulu, e mafai ona e fafaga faʻatasi i le masina pe leai foi le faʻapalapalaina o le palapala.

Teuteu

O le faʻapipiʻi masani e fesoasoani i le faʻamalosi malosi. O le teuteuina o le a fesoasoani e fausia le pale o le laau pe a tatau ai.

Auala faʻapena

E mafai ona faʻaleleia i le tautotogo ma faʻasolosolo solo. Otioti le aʻa ma 3 internodes ma aʻa i totonu o le susu susu, ufiufi i se ata tifaga. O aʻa o le a aliali mai pe a mavae le 4 vaiaso.

Suiga

Aʻo faʻatulagaina se laʻititi laʻititi e fai i tausaga taʻitasi, ma e manaʻomia e tagata matutua ona faʻapipiʻiina pe afai e manaʻomia. I lenei tulaga, e le tatau ona e faʻaumatia le poloballball.

E taua le mafaufau o le tele o le fagu, o le maualuga o le laau. Ae o le tele o le tane suʻe e tatau ona faʻatupulaʻia lemu mai le totoina i le totoina.

Maʻi ma faʻamaʻi

O iniseti laumei ma aphids e mafai ona foia. Ma o le policiasis ua maʻi ona o se tausiga le talafeagai. E mafai ona ia lafoaia lau laau ma oti pe afai e le lelei ia tulaga mo lona tuputupu aʻe.

Filifiliga toto

E tatau ona faʻatau se laau e sili atu nai lo le 30 centimita. I lenei tulaga, o loʻo tele atu le avanoa e maua ai le faʻatautaia o le faʻalauiloa. Ma e sili atu ona lelei le ola mai i se pata, ona vave faʻaaogaina lea i tulaga masani.

Laau laau

O lenei laau e faʻaaogaina e fausia ai le talo. O le mea pito sili ona lelei mo lenei faʻamoemoe e faʻapipiʻi ai le pulou, e pei ona i ai se ogalaau mafiafia.

Toe iloiloga ata

O le meaola autu na tupu i le fale

Poliscias shrubby (Polyscias fruticosa)

O le laau e lua-mita ma laʻau e oʻo atu i le umi 20 senitimita, e faalua ma tolu-fusi. O pito e tuʻuina. Crohn e mafiafia ma matua ofoofogia lava.

Poliscias obtusa (Polyscias obtamu)

O le ogalaau o loʻo i ai ni laʻau paʻu e tolu, 4 poʻo le 5 lobes ma se lau paʻu.

Fern Polissias (Polyscias filicifolia)

O le vao i le natura e oʻo atu i le sili atu i le 2.5 mita le maualuga. O le umi o lauulu e oʻo atu i le 30-50 centimita. O faʻasoa o loʻo fefaʻasoaaʻi e le tasi i le isi, o le gasegase. I fafo atu, o le vaomatua e talitutusa ma se faaputuga o lau laʻau.

Paniculata polyscias (Polyscias paniculata)

Laʻau faʻamau faʻatasi ma laʻau laititi (20 inisi le umi). Ole lapoa o le oval poʻo le lautele o loʻo i luga o laʻau faʻamau ma se togi faʻatatau. O le lauiloa lauiloa a Variegata e lanu samasama i luga o lanu lanumeamata.

Helicopter Poliscias (Polyscias scutellaria)

O loʻo i ai se fausaga e le masani ai o se ogalaau malulu, ma o loʻo i luga o ia mea o loʻo i ai ni fagu vevela, ma e le o vaʻaia foi. O laupepa e iai ni pito faʻamalosi vaivai e tolu ona lobes. E i ai ni fesuiaiga o pepa, faʻapea foʻi ma mea o loʻo vaivai ai le laʻau pe faʻatapulaʻaina foʻi lauusiusi. O le vatele masani o le "Marginata". O le mea lea, i ona laupepa o loʻo iai ni pito sili ona lelei ma se lautele lautele.

Poliscias Balfouriana

O lenei laau afu e le o se uumi ma e tele ma o le lanu lanu-lanumeamata. O laulaau e tolu (pe tusa ma le 7 inimita) vaega ninii o foliga, ma i le pito i tua o loʻo i ai se tuaoi vavalalata, ma le paʻepaʻe.

O le lauiloa Pennockii e iloga i lau lanu lanu meamata, lanu mafiafia ma se paʻepaʻe paʻepaʻe e tafe i luga o veins. O le ituaiga Variegata e lauiloa foʻi, o loʻo i ai sona pito i luga o le laʻau.

Poliscias guilfoylei

E tolu-mita le gaogao na lala. E lua lau popo lapopoa. O lapisi o Cirrus-dissected ua i ai ni pito mafiafia ma se lanu samasama po o le pito papaʻe.