Fugalaau

Aufaigaluega - Eseese o Meaola ma Faatoaga Faaaoga

Au faʻafeiloaʻiga - matagofie, lapopoa, lalelei, masiofo matagofie o le ata lafoia. O le lauiloa tulaga ese e matua lauiloa ma taua tele a leai e le mafai ona mafaufau i se tulimanu se tasi o le togalaau. E talitutusa le le talafeagai i auala masani ma mamanu faaneionapo, e ofoina mai e le talimalo le faamemelo i le taugata o laʻau i ni laupepa mataʻina. O le filifiliga o meaola ma ituaiga e matua taua lava, faatasi ai ma le fesoasoani a 'au e mafai ona e teuteuina moni soʻo se togalaau ma soʻo se faʻapotopotoga. O lenei mea moni o le faʻalauteleina o laau, ae e le maumau lona tulaga e avea o se mea e sili ona manaia. I totonu o lenei lomiga, o le a matou talanoa e uiga i le eseesega o le 'auʻaunaga ma lo latou faʻaaogaina i le togalaau.

Eseese ituaiga o manu

Faʻamatalaga o le faʻatoʻaga o le togalaau

Faatasi ai ma laau teuteu ma le totoina, o nisi oi latou e mafai ona faatusatusa i le au taua i le lauiloa, taatele ma le matagofie. O le tuufaatasiga o uiga aoga ma le ofoofogia e mafai ai e lenei tulaga taua ona faatumauina le tulaga o se tasi o laau e sili ona fiafia i ai. E ese le eseesega a le au, ae faigofie ona iloagofie, tumau, le faʻamalosia ma tumau mausali le tulaga o aganuʻu sili ona lauiloa i Sisifo, faʻaali malie le faʻamaonia o le tulaga o le masiofo o le ata lafoia faatasi ma i matou.

Na maua e le au igoa o latou igoa faapitoa e faʻaaloalogia ai le tagata lauiloa iloga ma le fomaʻi o N. N., o le na faia se saofaga tele i le atinaʻe o vailaau i Oseteria. E fiafia pea a matou 'au e valaʻau galuega. O lenei mea tuai, lea e le o faaaogaina i aso nei i tulaga aloaia aloaia, na tuuina atu foi le igoa o le laau e faamamalu ai le sui o vailaau, ae o le taimi nei o le German - pharmacist H.G. Funka.

O 'au uma lava o ni tamaʻi vaʻaia-o le mea e maofa ai ma le maofa ma le vaʻaia o aʻafiaga e le puipuia ai laau mai le tumau o le malulu. O aʻa o fibrous-cordlike, o loʻo iai. O nei mea e faʻalauteleina, faʻateleina pea le leitio, laʻau ma mea mataʻina e le gata o le a leiloloa, ae faʻateleina le teuteuina i tausaga taʻitasi.

O tagata e aunoa ma le toe gafa e mafai ona ola i le tasi nofoaga mo le sili atu ma le 20 tausaga, e vaevaeina ma na o le lua mataupu e toe totoina - pe afai e te manaʻo e faʻaopoopo le aoina pe manaʻomia le faʻapulaʻaina o le mea e toto ai.

E faigata le faʻavasegaina o se 'auʻaunaga o se faʻalapotopotoga faʻavavevave. O lenei mea e sili ona moni i ituaiga mulimuli poo ni faʻataʻitaʻiga e aunoa ma ni lanu masani, lea e oʻo i le maua o le tele o le vao e faʻaalu 4-5 tausaga, ma o se numera sili ona manaia o le lafoaia o le au e oʻo atu i le mavae o le sefulu tausaga.

O au talimalo e ala i le leva o le tautotogo, amata le tau tuputupu ae i le faaiuga o le tautotogo, ae taofi le teuteuina seia oo i le muamua gutu, ae seia oo i le taumalulu atoa.

E faia e le au faʻailoga lautele, pupuni iloga o laʻau basal. I le faagasologa o le fuga mai, e foliga mai o lili o le vanu, faʻaalia i luga o le palapala ile fatu, ona liliu solo ai lea. O lapisi tetele, e le o ni petioles umi ma lau laʻau tele o se uiga faʻaalia o le talimalo. Ae o le tele ma foliga o laulaau eseese e faalagolago i le eseesega.

O le umi o laulaau e mai le 5 i le 25 ma le sili atu senetimita. Mai i laititi vavalalata lau laʻau, agavaʻa ma laʻau-e tele naua e filifili mai. Maʻa ma e oʻo lava i laʻau e sili atu ona taatele nai lo o laʻau. I luga o le laʻau, o le au e foliga mai o vevela le mautonu ua toe faʻafoʻiina foliga o le pito i tua o le laulau. Ae o le taui e faʻaluaina ma e le mafaamatalaina.

E mafai ona fesuisuiaʻi le lanu o laulaau - mai le lanumeamata uliuli i le lanumeamata, lanumoana, lauulu, auro, faaseʻe i lanu paʻepaʻe, kulimi ma samasama ma fasi. O eseesega i le lanu e mafua ai ona eseese tagata o lenei ituaiga. O le lanu lanu o le ituaiga e masani lava ona faʻaalia e tusa lava pe o lau laiti muamua, lea e foliga mai i le tautotogo, ae le o taimi uma i tupulaga talavou.

Ae i le tautoulu, o tagata uma lava e lelei ona suia le lanu. E oo lava i ituaiga eseese eseese e toe teuteuina i lanu auro ma samasama, faafetai lea e fetaui i ai i totonu o le paʻu afi o le tau o le togalaau seia oo i le taumalulu.

O malo e tumau pea i le teuteuina o laau toto, e ui lava i le mea moni o le aulelei o le tauvaga o tauvaga e le faʻalauteleina le alofa tunoa i le fuga o lenei laau. Ua vaevaeina au i ni vaega se lua - o laau totino ma ni mea e le mafaamatalaina ma ni mea e le masani ai ona o nei uiga.

O nei fugalaau e fuga mai ia Iuni, o le fugalaau e masani lava ona tumau seia oo ia Aokuso po o Setema, i taimi eseese, pe tusa ma le 20 i le 40 aso. I le maualuga, mai le 60 cm i le sili atu ma le 1 mita, uila saʻo, ufiufi e tasi poʻo le vaeluaina o inflorescences e fuga. Latou te aoina mai logo matagofie - fugalaau e pei o fugalaau foliga matagofie, o ia mea uma e manino lava ona iloa. O fugalaau e masani lava ona valiina i lanu lalac poʻo le lilac, ae o le tele o hybrids faʻaonaponei o le faʻasalalau e mafai ona sinasina le kiona poʻo le kulimi.

A maeʻa ona totogo, ona taloina lea e le tagata talima pusa manino o fualaau aina ma se paʻu paʻu. O fatu e lelei tele, e tele, ae vave ona le toe tupu.

Hosta Swollen (Hosta ventricosa)

Hosta Beautiful (Hosta venusta).

Hosta undulated (Hosta undulata).

Ituaiga tagata eseese

O le autu i le lauiloa o le 'auʻaunaga ma o latou tulaga o se laau e sili ona taua i le faʻasologa o le laufanua, e toatele e manatu i le ofoofogia o le eseesega o nei laau toto. Po o le a lava le talimalo e aofia ai, o loʻo tumau pea ona faigofie ona iloa e ona lau lapopoa ma mamanu tuputupu aʻe. Ae i le taimi lava e tasi, o loʻo ofoina mai e le au tele se filifiliga tele.

O le ituaiga aupito sili ona taua o le uiga lea o se tagata talimalo e ala ile lanu lanu. O lanu lauusiusi lanu meamata e mamao ese mai foliga tutusa: lanu, pouliuli, ma le lanu e faatagaina ai oe e taʻalo ma fesuiaiga ma le aʻafiaga o le faʻalauiloaina o fatuga. Ae mo i latou o loʻo sailia ni lanu muamua, e iai foi se mea e ofoina mai e le au. Latou te lanu moana, sisolistic, auro ma fesuiaʻi. O paʻu, faʻasalaga, afifi, afu i le tele o faʻapotopotoga e fausia ai faʻasalalauga faʻaonapo nei ma tulaga ese i luga o lau, suia le foliga mai o le laau.

Ua vaevaeina au i ni vaega e tusa ai ma isi uiga:

  1. Eseesega ma matte, laʻau ma lanu lanu.
  2. Laʻau tele-faʻafeiloaʻi ma laiti-faʻaleleia.
  3. O 'au e lamolemole, faʻafefete, afifiina, laʻau feʻau.
  4. Laʻau laiti, tele-lapopoa ma lapoa eseese ma se maualuga o le 5 cm i le lata i le 1 m.
  5. Tagata talimalo ma fugalaau laiti pe tetele.

E sili atu i le fasefulu ituaiga o laau e iloga i totonu o le aiga e talimalo. I le aganuu o le togalaau, e le o ituaiga uma o ituaiga o meaola e faaaoga, ma vailaʻau varietal, tuufaatasi i se meaola, tumau pea ona lauiloa ma lautele o loʻo faʻatusalia i luga o le maketi Tagata talimalo (e ui i lo latou tulaga le aloaia, o laau e masani ona faatauina i lalo o le igoa Hosta hybridum poʻo Tagata faʻapipiʻi).

E le faigofie le malamalama i le faʻavasegaina o tagata. O le tele o laau totō ua faʻavasegaina o ituaiga, lea naʻo le faʻalavelaveina ai o le tulaga. E sili atu le faigofie ona faʻatautaia le eseesega o le 'auʻaunaga e tusa ai ma uiga matagofie, filifilia o laau toto i lou tofo ma le mea e manaʻo ai i totonu o le tuufaatasiga. O le resitala aloaia o ituaiga o loʻo taʻua o le tusi resitala a le American society of host lovers. I aso nei, o le fuainumera o le seleselega i totonu o le fale ua silia ma le 2000 kopi.

Faatasi ai ma le tele o ituaiga o meaola ua manatu e lauiloa:

  • fesuisuiai fuluʻi foliga fatu talimalo Siebold (Hosta sieboldii), lea na toe faʻaleleia ma fatu, foliga, ma lanu eseese ma laulelei matagofie talimalo Fortune (Hosta fortunei), ma le pogisa, faatasi ai ma laupepa lapopoa-e pei o ni foliga lanu umi talimalo Maualuga (Hosta elata), ma le tele o isi ituaiga meaola na muamua mafaufauina eseese;
  • lapoa, ma lau laʻau e susulu Host Swollen (Hosta ventricosa);
  • laiti-feosofi ma paʻu Hosta Beautiful (Hosta venusta);
  • uʻamea, vaapiapi-lago ma le faʻamaʻa Host Lanceolate (Hosta lancifolia);
  • umi-mamate, ma foliga matagofie, lau o le fatu, maualalo Aiga Laiti (Tamaititi laiti);
  • lautele le atiaeina i le tulaga o laau toto Host Egg (Hosta ovata);
  • susulu fiafia tele talimalo Podorozhnikova (Hosta plantaginea);
  • malosi ma le manaia, faatasi ai ma laulaau lauitiiti lauusiusi Faʻatonu le faʻaulu (Hosta rectifolia);
  • faʻanoanoa ma laʻau felafolafoaʻi Host Wavy (Hosta undulata).
Hosta lanceolate (Hosta lancifolia)

Hosta Minor (Small hosta).

Hosta Plantain (Faʻasaina le gaosiga).

Faaaogaina o au i le togalaau togalaau

I le mamanu o tulimanu faʻamalo o le togalaau - o loʻo faʻafefiloi ma le malamalama mai le penumbra i le ata lafoia - o tagata e taua o le aganuu Numera 1 mo se mafuaaga. Suʻe se mea e sili atu le mataʻina, faʻafefe ma le le lelei mo laau puipui e le mafai.

Ae i totonu o le 'auʻaunaga o loʻo i ai ituaiga eseese e lagona le lelei i nofoaga vevela poʻo le felafolafoaʻi ae susulu malamalama. O le filifilia saʻo o laau e mafai ai e le au ona avea ma aganuu masani. Afai o tagata na muamua atu i luga o fugalaau masani e manatu o se mea e ese ai, ona mafai ai lea e le pusa o ituaiga eseese ona faʻaogaina le faʻaogaina o laulaʻau tele i le kamupani o rosa, lavender ma le mea faapena.

O au o le itu i sasae o laau e sili ona taatele i le natura i Sasae Mamao. Ae o le maualuga o le matagofie o le fale talimalo ua leva ona faalauteleina lona nofoaga faalenatura ma avea ai laau totino ma fetuutuunai faavaomalo. Na sau mai ia i matou mai Kanata ma Amerika, e le gata ina avea ma saofaga taua i le totoina o laau, ae na avea ai foi i latou ma fiafia sili ona lelei o le taimi nei.

Ae peitai, geography poʻo le tulaga e le suia ai le lalolagi atoa o au i soo se auala: o se isi laau e foliga lelei i soʻo se togalaau e manaʻomia ona sailia. O tagata lelei e lelei i togalaau masani ma togalaau e masani ai, i le taimi nei o le ata fou ma le laititi, le tekinolosi ma le faʻalauiloaina i le tulaga lava e tasi i totonu o togalaau faʻapitoa po o galuega faʻatino e i ai se autu vaapiapi.

O au o ni aulelei, e le mafai ona totoina laau mo ni sauniga faʻapitoa ma faʻataʻitaʻiga. O laʻau lalelei o le au o se tasi o tagata sili ona tamalii i le togalaau. O le talimalo o loʻo faʻaalia i se tulaga faʻapitoa e faamamafaina ai le matagofie o soo se mea, e oʻo lava ile lau laau totō sili ona lelei.

E oʻo lava i le tele o faʻasalalauga e le maua mai i paaga o loʻo i totonu o le fale talimalo latou te faʻaalia le lalelei, ma o fiafiaga moni o moega fugalaau ma vaega e sili atu ona matagofie ma susulu.

E ala i le natura o a latou faatosinaga i mea teuteu teuteu, ua taʻua saʻo o 'au e fatuina ai le fealofani. Au talimalo, faafetai i lau lapopoa ma meateuteu, aumai le faasologa e oo lava i ni tuufaatasiga ma se mamanu mataga. Latou te faamaluluina, toʻafilemu, faapaleni laau totoa o natura eseese, faaleleia le matagofie o tuaoi po o le maualuga o le le atoatoa o le lauusiusi, ia tatou iloa le ata o le lanu atoa ma faigofie ona aumaia le lotogatasi i soo se vaega. Faatasi ai ma le fesoasoani a le tagata talimalo, e mafai ona e faʻaluaina le matagofie ma faʻamafanafanaina le fesuiaiga i uiga o le vavalalata o laau totō.

O le faʻaaogaina o le talimalo i totonu o le mamanu e faʻafeiloaʻi uma ai mataupu faavae o le taimi nei, e aofia ai le manao e faʻaitiitia le totoina o togalaau i se mea maualalo. O au e le na o se mea e le lelei, ae le o le faʻalavelave e oʻo lava i ni togavao faʻatoʻaga. Latou te manaʻomia toetoe lava leai se tausiga, tuputupu aʻe mo le tele o tausaga ma foliga matagofie i soʻo se siosiomaga talafeagai. Faatasi ai ma vao lapoa tele e le tupu. Latou te fetaui i le manatu o se "laufanua" po o le tamaoaiga, faʻamaonia le faatauina mai o ituaiga ma faʻatagaina oe e tausia le eseesega ao faʻaaogaina se numera itiiti o ituaiga.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le talimalo, e mafai ona e taaalo ma faʻatauvaga mataga ma faʻafefeteina le pito sili ona pogisa. Latou te valivali moni le togalaau, toe faʻafouina le tuufaatasiga e lua i le tulaga o le faʻalauiloaina o se uiga matagofie ma i lona uiga coloristic.

Au i le Faatoaga Fausia

O tagata i totonu o le togalaau e mafai ona faʻaaogaina e pei o se solo solo ma i vaega e tasi, tuʻuina o ituaiga eseese poʻo ni mea tutusa o mea lanu, ma i totonu o fatuga faigata. I le mamanu o le faʻaaogaina o faʻatoʻaga, e faʻaaoga ai e 'au:

  • ia fatuina ni fugalaau mo tagata totō;
  • e teuteuina le pito i luma o le tuufaatasiga;
  • mo le faatulagaina o mamanu, fausaga, ata faʻailoga ma eseesega;
  • e avea o se laau toto;
  • i totonu o le laufanua i totonu o moli faʻamalamalama;
  • i vaega o le tuputupu ae saoloto;
  • i fugalaau fugalaau ma moega mo fugalaau;
  • i fale, mamanu, mamanu;
  • i rockeries;
  • o se solosolo poʻo ni mea lapopoa i luga o le mutia (laʻau maualuga ma le la);
  • i le mamanuina o mafutaga masani ma moega o fugalaau;
  • i totonu o togalaau ma taaalo ma le maa e lafoai ma nofoaga malolo i le Iapani;
  • e pei o se laau lapopoa i le mamanu o ituaiga uma o fugalaau;
  • i le mamanuina o vai vai, e aofia ai mo le fausaga o vaituloto laiti po o le faailoaina atu o maliega fealofani ma tusiata i le talafatai;
  • mo le faʻaleleia po o le tuʻituʻiina o laau ma laau tuulafoaʻi, mo le faʻatumu o avanoa i le va o laau laʻau tetele, ma se isi mea i lau vao (faatasi ai ma se faʻatoʻaga se tasi pe tele, se taaloga ma se vaaiga ma se malamalama).

Afai e sili atu le matagofie o au i totonu o togalaau e aunoa ma se faʻailoga vaaia po o se mamanu, i le faʻataʻitaʻiina o vao vaomatua poʻo togalaau o laufanua, ona totoina ai lea o laau totō e sili atu ona lelei ona taʻitaʻia e le mafiafia ma le faʻatusa. E le o faʻalavelave le au, ae i se faasologa lelei, faʻamaopoopoina i laau aupito tele i le faʻapotopotoga ma matauina se fua tutusa poʻo le tutusa i le va o vao.

Auʻaunaga a le aufaigaluega e tuʻuina atu le faʻasalaga i le mea e le o iai, ma o lenei meatotino e faʻamalosia i se fuafuaga faʻavae. Aʻo tuʻuina le au, e oʻo lava i le pito i luma, e taua le mafaufau i le fesuiaiga, mafaufau i fegalegaleaiga o le tele o mea, taʻaloga, volumes ma le atoatoaga o le tino.

O tagata talimalo e taua foi o se aganuu o le seleselega. O mea leaga o nei matagofie ua faamemelo i totonu o togalaau, ae o iinei e masani ona faaaoga laulaau mo falaova ma fuafuaga masani.

Maota lelei lelei au

Filifiliga o paaga mo le 'auʻaunaga

Aloaʻia atoatoa lona talaaga o se vailaʻau masani, o 'au e faʻapitoa faʻatasi ma soʻo se togalaau aina. O le mea moni, o le faʻatupulaia o tulaga ma le tutusa o le tausiga e tumau pea ona faʻagata i le filifilia o paaga, ae o au e mafai ona teuteuina soʻoga ma le tulimanu o le togalaau o le a foliga matagofie i le toetoe o soʻo se laau lata ane. E leai ni laʻau tetele, faʻaleleia, poʻo ni mea e teuteuina-otaota e le aofia mai le lisi o paaga talafeagai mo lenei fale.

Faatasi ai ma le masani ai faʻaaogaina i tulimanu vavalalata o le togalaau, o paaga pito sili ona lelei mo le 'auʻaunaga o taimi uma lava e faʻaogaina, faʻamaonia, faʻasalalau. I le avea ai o se mea faʻapitoa e maua ai le faʻafanua, e totoina ai paluga i autafa o le fale. Po o le a lava le moli, vavalalata i mea uma e lua i foliga ma uiga, e mafai ona filifilia le tuaoi mo le 'au e mafai ona filifilia mai totonu o meaʻai vevela, lea e mamao ese mai ituaiga uma lava o le la.

E atoatoa i le tuufaatasiga ma le au fetaui talafeagai buzulniki, dolinium, moa, geyhera ma kesi. O se eseesega tulaga ese ma laulaau a le fale talimalo o le a faia ai le teuteu susulu o le siliva o Byzantine. O faʻamafanafanaga i le tuufaatasiga o le a faigofie lava ona tuʻuina atu soʻo se pulou - i le tautotogo uma, tau mafanafana po o le tautotogo. Faʻasalalau kamupani faʻapitoa faʻapitoa, faʻagaloina aʻu-leai, aso, popopies.

I totonu o vao ma laau o mea teuteu e leai ni tapulaa. Mai i rosa ma spiers i rhododendrons, honeysuckles ma hydrangeas - o au e mafai ona faʻafeoloolo soo se soloist i se auala fou.

Afai o faʻatasi ma se 'au e le lava le manaia, e tatau ona e gauai atu i tausaga taʻitasi e mafai ona faʻatumu le taʻavale pe seti faʻailoga lanu.O Begonias o le sui sili ona lelei mo se nofoaga e sosoo ma se tagata matagofie, ae o lona matagofie o le a faaalia foi e le lobelia, sage, surfinia, marigolds, ma isi.