Laʻau

Cyclamen fale tausi tausiga, totoina ma toe gaosia

Pe a faʻatau se fugalaau cyclamen, filifili se falemaʻi ola maloloina ma se numera tele o mata, ma o lea e oso aʻe ai le fatu i luga o le palapala. A o lei alu i le malulu, e tatau ona faapipiiina le fagu i totonu o le pepa, ona tuu lea i totonu o se taga palasitika.

E pei ona pa'ū le fugalaau cyclamen i totonu o se nofoaga tumau, e mafai ona aveese le afifiina pe a maeʻa le itula. A maeʻa ona manaʻomia le suʻesuʻeina o le cyclamen ile tausiga mo le iai o faʻamaʻi ma faʻamaʻi, lea o le a laveaʻiina ai oe mai le tele o faafitauli.

Felauaiga ma fesuiaiga o tuutuuga o se tulaga ogaoga ogaoga mo le laau, mo mafuaaga nei e fautuaina ai le togafitia o le fale ma nisi o mea e talafeagai ai, e mafai ona fai ma siaki.

Cyclamen Home Care

I le taumalulu, e matua lelei le mafanafana i le sefulu sefulufa tikeri. Sa ou taumafai e tausia aʻu laau toto i se lautele lautele mai le zero i le luasefulu. Cyclamen e gaoioi leaga i se maualuga maualuga.

I lenei tulaga, e te manaʻomia le suʻeina i aso uma i le vai, ae i le taimi lava e tasi ia mautinoa e le oso le vai i luga o le lala o le fatu o le pulu ma le fugalaau. O le tausiga o le Cyclamen i le fale ma se suiga tele i le vevela, e mafai ona maʻi le fale.

Cyclamen e fiafia tele i le malamalama, ae aloese mai le susulu o le la. O se fugalaau e fai ma se malamalama o le ao e silia ma le sefulu itula. O le tausiga o le Cyclamen i le fale i le taumalulu i le leai o se moli faaopoopo, o le faʻavaeina o le taʻavale e telegese lemu.

Afai e teuina le laau i le faamalama i sasae, ma le vevela pe a ma le luasefulu tikeri, e fuga mai i ni nai tausaga e aunoa ma se malologa, i le taimi lava e tasi e tatala i le sefuluiva fugalaau. O le mea lea, na ou oʻo ai i le faaiuga o se matagi malulu o le faʻasalalauga o le nofoaga aupito sili lea mo le tausia o uila.

Ae a tumau i luga o se loggia, o le vevela o le vevela e mai le zero i le sefulu tikeri. O le laau na fausia ai se laupepa laulaau o laulaau ma se fugalaau fugalaau matagofie. E matala lemu, ma o le fugalaau e mafai ona taofia mo le silia ma le masina.

Cyclamen fafaga

O le taloina o le cyclamen e manaʻomia le laiga, ia mautinoa e alu sina vai malulu ma faʻafefe, aua le faʻafefe ma e le faʻatagaina le vai. O Cyclamen o loʻo i ai se aʻa aʻa, ma o le mea lea e manaʻomia ai le tele o le ea, aua o le mea lea e fautuaina e tatala le eleele i le taimi lava e uma ai le suāsusu.

O le tausiga o le Cyclamen i le fale ma le tele o le susu i totonu o le aʻa o le aʻa e faʻavaivaia ona atiaʻe pe oti. E leai se mea e tatau ai ona faatagaina le vai e ulufale i le ogatotonu o le laupepa.

E sili ona lelei le faia o le cyclamen i le taeao. I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe ma le faʻapipiʻiina o aʻa i le lumanaʻi, e le mafai ona faʻafefe le eleʻele i le mago, o le a matua aʻafia ai le tele ma le lelei o fugalaau.

Cyclamen tulaʻi ma tausi ile fale

O le lafoaʻi, nutimomoia ma sina palapala eleʻele olelima lima lima ma le lima ono ma le lima e talafeagai mo le totoina o le cyclone, mo se faataitaiga, e mafai ona fatufatuina o peat, oneone lanu, oneone ma agroperlite, lea o le a faia ai se faʻaopoopoga atili ma faʻatagaina ai le faʻaleleia lelei o aʻa. Manaomia tele le alavai.

Tatou te filifilia se ipu e fuafua i le tele o le pusa. I le totoina o le cyclolamen, e tatau ona manatuaina e le taliaina e le laau ni pusa lapoa, ma o le mamao i le va o le fatu ma le pito o le ulo e le tatau ona sili atu i le lua tolu senetimita. O se tulaga taua mo le totoina o le cycinaina o le maualuga o le pulupulu i luga aʻe o le eleele ile tasi vae tolu. O le faʻateleina o le a oʻo atu ai i le pala; i se faʻaopoopoga, o le a faʻapupulaina buds. Ae ui i lea, ona o le tele o le faʻaalia, ua faʻapipiʻiina ai le pulupulu, faʻapupulaina le leaga ma tuʻuina atu ai foi le itiiti o buds.

Pe a fatuina ni tulaga lelei mo le atinaʻeina o se tui, e tatau ona e ufiufiina i puʻu sphagnum. A oʻo i le suia o le uila, aua nei faʻafefe le meaʻai, ae na ona togi ma sasaa sina mea itiiti. Mo le puipuia o faʻamaʻi faʻaleagaina i le taimi muamua o le suāsusu, e mafai ona e faaopoopo fundozole, lua kalama i le lita.

Cyclamen fuā lau fugalaau

O loʻo faʻapena foi ona totoina laau i luga o lavalava, ma aemaise lava i luga o paleni faʻamaʻi faʻatasi ma elemene e le o iai le chlorine. O le le lava o le uʻamea e aʻafia ai le lelei o le fugalaau i se mea faapitoa. Afai o le laau e leai se mea e maua ai le potassium, o lau laʻau ia malamalama. Lea lanu samasama ma le leai o se pulu. Ae ui i lea, faatasi ai ma le maualuga o masini o fugalaʻau, e mafai ona maua ai le aʻa, o laau toto e sili ona maaleale. E le gata i lea, faatasi ai ma le tele o le suauu, e mafai ona tupu le pala o fatu.

O le faʻatatauina o tulafono e faʻatatau i le vaitau o le galueaina, luga o le ituaiga palapala ma i luga o le tulaga o le atinaʻeina o le cyclamen. E taua tele le puipuia o le laau mai popolega e le manaʻomia. I le vevela ma le vevela o aso, e tatau ona faaitiitia le aoina o vailaʻau i taimi e lua. E mafai foi ona e faʻaaogaina meaʻai, faʻasalaga o le povi poʻa tasi i le sefulu po o le moa le tasi i le luasefulu lima.

Ou te le auina atu i luga o le gataifale e le malolo, e masani lava i le amataga o le samasama o laulaau taitasi, e tatau ona faaitiitia le suavai, e aunoa ma le aumaia o le eleele i le mago. Ou te le tipi ese fugalaau ua mamae ma ua lanu samasama, ae ia toso ese mai i fafo, ma faaeteete ia le faaleagaina le sone tuputupu ae.

Suu i totonu o se paluga fou i le amataga o le vaitaimi o loʻo moe. A maeʻa se vaitaimi, o le a amata ona tupu lau laʻau fou, o aʻa o cyclamens e tumau pea le aoga, e le oti. A o faagasolo lenei vaitau, o le laau o loʻo i ai i le malamalama lafoaʻi.

Cyclamen seed propagation i le fale

Pe a faʻaleleia cyclamen Peresia, o fatu e masani ona faʻaaogaina. O ia tulaga e sili ona lelei e faʻaaoga i le falemaʻi microclimate. A oʻo i le paʻu, e tatau ona tupu i le taeao, pe a fou fugalaau, ma o le lanu enaena samasama, e faigofie ona pala. Persian cyclamen pollen e tupu i le vaitaimi o le lua aso e tolu, pe a uma le tatalaina o le polo. O le faʻaleagaina e manaʻomia e gaosia ai ni aso i se laina.

O le fausaga o le fugalaau e le faatagaina ai le faʻaaogaina o se pulumu, o lea e tatau ai ona e kiliki lou tamatamailima i le tele o taimi i luga o le pou. A maeʻa le faiga o le faʻamalosi, e lele le corolla, e faʻasolo le limasini i le pito o le fagu, ma le ufitia o le ovary i lalo o lau. O fua e naʻo na o le taumalulu po o le vaitau o le tautoulu.

Mai le amataga o le vaitaimi o le palotaina i le amataga o le aoina o fatu, tatou te tausia la tatou uila i se mea manaia ma le vevela o le sefuluvalu tikeri i le taimi o le aso ma le sefululua sefulufa tikeri i le po. I lenei faiga, e tusa ma le tolu-masina faaopoopo mo le matua o fatu, ma afai ua vavae ese le ovary, o le a itiiti ifo ma o le a atoa le selau ma le fasefulu aso.

A maeʻa ona fuga le fualaau samasama laitiiti, ma le vaivai o le gaʻo, o le pusa paʻu e amata mai le ogatotonu i pito, e sili atu le aveeseina muamua i se mea itiiti, ona tuʻu ai lea ia vevela. A maeʻa lenei, e manaʻomia ona totoina fatu laau cyclamen, e i ai le manatu e sili atu le totoina o mea uma i le taimi e tasi, e pei o fatu punctured ma lala vaivai e tele taimi e masani ona tuʻuina atu ai tulaga sili ona lelei.

E le faʻaolaina le Cyclamen e ala i le vaevaeina o fatu, aʻo agi ma mate.