O le togalaau

Vaʻa masani masani

O le fea le fai togalaau na te leʻi faʻalavelaveina le paʻu? Taumafai e sasae ese - e le o tagata uma o le a manuia, o lea e nofo mau ai i le eleele.

Pe atonu e aoga le alu i luga o se saite 1 - 2 laau - faʻafuaseʻi ona oʻo mai le lima? E te le manaʻomia ona tausia oe, o le a latou ola ae, aua lava nei faatagaina i latou e vavae ese - e tatau ona latou galo o latou ulu i le taimi.

Faʻalavelave sili, burdock, burdock (Arctium lappa). © Christian Fischer

Burdock big (Arctium lappa), e taʻua foi o le burdock, o se fale tele lua tausaga mai le aiga aster. O lona maualuga e oʻo atu i le 180 cm. I le tausaga muamua, e aliali mai lau laʻau o petiolate, ma i le tausaga lona lua e saʻo, o le a tupu ai le aʻa. Tulimanu, ma le lanu violē-lanu violē, o fugalaau e aoina i ato folasia, lea o loʻo i pito o paranesi. O le aʻa o le tino, sina laulamu, e oo i le 60 cm le umi.

Burdock o se mea masani masani. E tupu i nofoaga otaota, lata ane i fale, i luga o vao, i luga o auala, i luga o faamama, i totonu o vaovao, i vaomatua ma vaomatua. Faʻasalalauina lautele i le USSR.

O aʻa o le pusa e aofia ai: inulin polysaccharide - e oo atu i le 45%, o le suauu taua - e oo atu i le 0.17%, o palatini, tannins, tarry, fat-like substances, suauu oona, o le tele o vitamini C.

Tannins, vitamini C e maua foi i laulaau.

O le aʻa o le Burdock i togafitiga faafomaʻi ua taʻua o aʻa o le paina - Radix Bardanae. E faʻaaogaina i teuteuga, infusions ma ogani mo gout, rūmatism, faʻamaʻi pipisi o paʻu, faʻapena foi i mea teuteu.

O le afaina o aʻa i le almond poo le olive o le suauʻu olive ua lauiloa o le suauʻu salu, lea e faʻaaoga e faʻamalosi ai le lauulu.

Ole lapisi e lapoa. © Bogdan

O aʻa o le Burdock e eliina i le tautotogo i laau o le tausaga muamua lea e leʻi i ai se fugalaau fuga, pe i le amataga o le tautotogo i le tausaga lona lua. I le taimi lea, e masani lava o meaʻai ma meaʻai, ma i le lona lua o tausaga latou te avea ai ma mea e faʻafefeteina ai, ma e le talafeagai mo togafitiga faafomaʻi.

O le tainaina o aʻa ua fufulu mama mai le eleele, ua vavae ese vaega o le aʻa, ua fufulu lelei i le vai malulu, ma ua vaeluaina le mafiafia. Toto i fafo, i le paolo, po o totonu o se nofoaga lelei.

Talosaga

I vailaau faʻapitoa, o le teuteu poʻo le faʻaʻau o aʻa e faʻaaogaina mo maʻi o le manava, gastritis tumau, maʻa fatuga, rūmatism, gout, ma le maʻisuka. E masani lava ona faʻapipiʻi faʻasusu ma teuteuga e faʻavae i le tasi vaega o aʻa i le 10 poʻo le 20 vaega o le vai. Faʻaosooso 2-3 itula.

O loʻo talitonuina o le pusa o loʻo i ai se vailaʻau toto, faʻataʻitaʻiga, gaosia o le susu, aʻafiaga faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o le lauulu. Faʻaaogaina o laulaʻau po o aʻa e faʻaaogaina e fufuluina ai le faʻaogaina o le tino i le gutu po o le faai. Fou pe malogo, ae faʻafefiloi laʻau paluga e faʻaaogaina i ogaumu ma isi manuʻa mo lo latou faʻamalologa.

O fasi falalaʻau fou na aoina i Me (totonugalemu o Rusia) e faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

O aʻa o le paʻu. © Michael Becker

O le a ou auiliili auiliiliga i lenei auala aloaʻia mulimuli, talu ai e le mafai ona ou maua lona faʻamatalaga i le tusiga. O le itu sese, o le vaega grayish-lagona o le la o May o le paluga o loʻo faʻafefeteina ma se mea laititi o le suāuʻu fuālaʻau ma faʻaaogaina i le po i le sooga pipii, faʻalelei ma fetaui lelei i le paʻu. O loʻo faʻamauina le pepa poʻo le ufiufi i luga, o se vaega mafiafia o le ie fulufulu mamoe poʻo le lanu malulu o loʻo tuʻuina i luga ma ua fusi uma mea uma. E fesuiaʻi se faʻamafanafanaga mai le paluga ma le suauu, lea e teuina i le po atoa, aveese i le taeao.

Mafiafia mai le afiafi, o se lau o le paʻu i le taeao e pogisa, vevela ma manifinifi, e pei o pepa, ma o le tiga i le sooga ua mou atu. O lenei faʻatinoga o loʻo i ai fualaau momoe faaopoopo. O lenei metotia e mafai ona faʻaaoga mo fomaʻi faʻamaʻi e le o maʻoti. Ou te iloa e leai sona aoga nai lo le suka.

Faʻalavelave sili, burdock, burdock.

E mafai ona 'aina' elelelea o le paluga e pei o laʻau o loʻo mauʻoa i vitamini C. O aʻa o le tausaga muamua e manatu foi o le suamalie - i le aano, kuka, tao tao ma falai. I Iapani ma Saina, ua totoina le paluga o se fualaau faisua.

Mea e faaaogaina:

  • V. Svetovidova, MD, Saratov