O le togalaau

Pe a toto laau vali Sau toto ma tausi i le laufanua Photo o fugalaau e iai igoa o ituaiga

Salvia ata matagofie o fugalaau e totō pe a toto se ata

Salvia Faamatalaga

Salvia (lat. Salvia) poʻo le sage - o se sui o le aiga Labiaceae (Lamiaceae). Ina ia aloese mai le fenumiai, o mea manogi ma vailaau togafitiga e taua o le sage, ma o aganuu teuteu o lenei ituaiga e taʻua o salvia. I faailoga fafo, salvia o le sage lava lea. I totonu o le natura natura, salvia e maua i matagi lelei ma vaomatua o matagi mai itu uma o le lalolagi, vagana ai Ausetalia, e mamao ese mai vai o Ausetalia. Salvia o se mafuaaga o le upu Latina "salvus", o lona uiga "ia ola maloloina", aua o nisi ituaiga laau toto ei ai a latou vailaau faafomai.

O le fagogoa i se falaoamata lelei o le a vave ona fofoina le fesuiaiga. Salvia officinalis sa masani i tagata uma talu mai le vaitaimi o le Emepaea o Roma, ao sau salvia i Europa i le 18 seneturi. Salvia divinorum - le sacotic sage poʻo le faipule faʻatau - i le faʻavasegaina e ese mai isi ituaiga. O lenei tusiga o le a taulai atu i luga o le salvia ua tupu aʻe mo mea teuteu.

Salvia o se laau o le rhizome e maua ai le saʻo ma le maualuga, e oʻo atu i le 1.2 mita. O le laau e manaia, ae i totonu o tatou latitudes ua tupu aʻe e pei o se tasi pe lua tausaga le matua talu ai ona o le taumalulu ma sina kiona po o le kiona. O laulaau e lautele, atoa, e le pine ona faʻafefeteina, e faʻapipiʻi i petioles uumi, o loʻo faʻafeagai.

O le pito i luga o le paʻu laulamu e vali lanumeamata, ma o loʻo pito i lalo le lanu. O se faʻalavelave faʻalavelave poʻo foliga faʻapitoa e 15-20 cm le umi e aliali i le pito i luga o le au. O fugalaau e laiti, o paʻu o loʻo valiina i paʻepaʻe, piniki, lilac poʻo le lanu viole. I le faaiuga o le fugalaau, o se fualaau e aofia ai le 4 pusi ua nonoa. O fatu e tupu i le masina ma taofi le umi o le germination (pe a ma le 5 tausaga talu ona seleselega).

O le a le taimi ma le auala e totō ai salvia i luga o fualaau

Salvia fatu laau ata

Ua faʻaleleia e le fatu fatugalalalalala ma tausaga faʻaletausaga, e mafai ona faʻasalalau faʻalauiloa e pei o vao laau - e ala i le vavaeina ma le vaevaeina o vao.

O le totoina o fatu i le eleele tatala e faia i le amataga o le tautotogo ma aʻo lei oʻo i le taumalulu, ae e le mafai ona totoina fatu, pe ola foi laau talavou mai le malulu.

Fatuga o ata o Salvia

E sili atu le saogalemu le totoina o laau toto. E le gata i lea, o foliga vaaia o Salvia e manaia, e matagofie foi (Salvia matagofie), na ola na o laau toto.

  • O le totoina o laau e faia mai le ogatotonu o Fepuari seia oo i le amataga o Mati.
  • Ave se pusa lapoa, tuu se mea faʻavaivai alavai i le pito i lalo, faʻatumu le vaega atoa o le avanoa ma se mea mo le totoina o laau.
  • Lafoaia le palapala, fatu ile loloto e le sili atu ma le 2-3 mm.
  • Ufiufi i se ata manino ma faatumauina le malulu o le ea i le 25º C.
  • Tuu i totonu o se mea susulu e aunoa ma le susulu o le la, vai i totonu o le fagu, faʻamaʻavale mea totō.
  • I nai vaiaso poʻo se masina o le a tulaʻi mai ai pine. Aveese le fale.
  • Mo tiiti, e taua le faʻatulagaina o le 12-itula o le ao - faʻaaoga le faʻaogaina o le moli.
  • I le oʻo mai o le 2 laulaau moni, faʻaaogaina laau ma totoina i totonu o se pusa fou, matauina se mamao pe a ma le 5 cm i le va oi latou. E tatau ona eli i totonu o laʻau cotyledon.
  • 3 vaiaso talu ona filifilia, totoina i potopoto eseese ma le umi o le 10-12 cm.
  • Tili le fatu i luga o 3-4 laʻau e faʻafefeteina ai le laʻau o le vao.
  • Amata ia Aperila, faʻamalosi laau - faʻaitiitia le vevela i le + 10º C.

Faʻapenaina o le salvia e ala i le vaʻaia

Laasaga o le salvia i le masina

O le 5-10 cm le umi o fasi laau e faʻaaogaina e pei o ni mea e seleseleina. Fai se mea e seleseleina i lalo ifo o le nonoa, faʻaaogāina i se sipuni po o se naifi malosi. O le taʻavale e fai i le 2 vaega: muamua i le vai, ona i ai ile palapala. Ave se pusa tioata (e sili atu ona faigofie le tilotilo i le vai ma le i ai o aʻa), sasaa se vai e tusa ma le 5 cm ma tuu le mea i ai iina, faaopoopo le vai pe a faʻafefe. Manaomia le fausia o aʻa i le 2-3 vaiaso.

Faatasi ai ma le ausiaina o le aʻa aʻa o le 1-2 cm, e tatau ona totō i totonu o se tamai fagu ma eleele mama. Tausia le vevela ole ea i le 20 ° C. Faʻaauau le vai, faʻasalalau taimi. Latou te amata masani i se laau malosi malosi i tulaga o le auala - tuu i tafatafa o le faamalama matala, ave i fafo mo se taimi, ae tuu i totonu o se fale paolo. 3-4 vaiaso talu ona tupu aʻe i le eleele, faʻaaogā faʻamalaʻau. Ona mafai lea ona e totoina i se nofoaga tumau i le togalaau.

Landing Salvia i le avanoa

Ua saunia sauniuniga a Salvia mo le totoina i le ata palapala

A oʻo i le taufaamatau o le po, ua uma le kiona (i le amataga o May-i le amataga o Iuni), le salvia salvia i le togalaau. Malamalama le oneone oneone mama i le lime ma le humus e talafeagai. O le laau e faʻapitoa (sei vagana ai salvia paʻu, e mafai ona ola i lalo o le paolo), filifili se nofoaga lanu. I le mamao o le 25-30 cm, ia eli i lalo laau totō, faaopoopo se lima o le humus ma pasi le salvia faatasi ai ma se masini eleele. Susu laitiiti, vai.

Falemai Salvia Care

O le tausia o salvia e le faigata ma e aofia ai i le faia o taga masani: fafaga, veleina, veleina o le palapala, faʻaaogaina o le gaʻo.

Faʻasa

E le mafai e le laau ona faapaleni le suavai i aʻa. E tatau ona faʻafefe pe a maeʻa le palapala ile maeʻa muamua. E sili atu i le vai i le afiafi, aumai sina vai laitiiti.

Tata le palapala, aveese vao pe a tatau ai.

Laʻei pito sili

O le a talafeagai le faʻalauiloaina o se faʻalavelave o le faʻamalolo faʻamaʻi faalua: i le taimi lava e uma ai le totoina ma le amataga o le faʻavaeina o pulumu.

Talu ai ona o le mea e faigofie ona fetuutuunai, o laau i luga atu o le 1 mita e manaʻomia le lagolago.

A tupu le salvia

O fuga o meaola uma e amata i le masina o Iuni, ma e mafai ona muta i le amataga o fugalaau afu. O nisi o meaola e mafai ona fuga faalua. Mo se faʻataʻitaʻiga, vavao vaomatua: a maeʻa muamua ona fuga, e tatau ona vavae ese, fafagaina i fugalaʻau, faʻafeinu lelei, ona faʻasaʻoina ai lea e le laau toto fou ma toe faʻaleleia.

Teuteu

E manaʻomia le teuteuga o le salvia i se taimi uumi, lea e puipuia ai le faʻaalia ma le faʻalauteleina o tipu, faʻamalosi ai le tillering. A o leʻi amataina le taumalulu, e tatau ona vavae ese le vevela vine ua leva, ma tuu ai ni nai inisi ma tumutumu o le tuputupu ae ma le lanu talavou. Faʻamama le eleele ma le faapalaga, faʻapipiʻi le vevela saula i lau lauʻeleʻele, laulaʻau lauulu.

Pests ma faʻamaʻi o salvia

E seasea ona maua, salvia e mafai ona aʻafia e fomaʻi. O le a fesoasoani le togafitiga o le fomaʻi.

O laʻau manogi manogi e tosina mai ai meaʻai, o le papaʻe, aphids, ticks, slugs and snails.

E mafai ona aveʻesea faʻamau ma slugs i se auala faʻapitoa: faʻapipiʻiina ma le lima, puʻea.

Ina ia faʻaumatia soʻo se faʻamaʻi, togafiti ma se iniseti talafeagai.

Ituaiga ma ituaiga o salvia

I le amanaia ai o uiga o gataifale ma meaola, o le ituaiga o salvia ua vaevaeina i ni vaega se tolu.

Vaega 1: ituaiga meaola (latou te le taliaina sina laititi, o lea ua latou ola ai iinei e pei o le tausaga), na amata mai i lalo ifo o le vaega o Amerika. Mafaufau i sui o lenei vaega.

Salvia e susulu pe susulu Salvia matagofie

Salvia ata susulu o fugalaau fuga Salvia splendens 'Faye Chapel'

O se vavao lauusiusi, ma le maualuga o le 20-80 cm. O laulaau o foliga o fuamoa, atoa, petiolate, o loʻo i le isi itu. Le lanu o le laupepa i le pito i luga e lanu meamata ma malamalama i lalo. O fugalaau e lapoa, e le masani ai, e faaluaina, e faʻaaogaina le 2-6 i totonu o le faʻailoga 14-25 cm le umi. O le lanu o le corolla ma le calyx e mumu sesega.

Eseesega o salvia e susulu:

Paʻepaʻe - o le faʻailoga e le o se mea mataga tele, e le o le pito i lalo o le lanu paepae o le corolla, o le ipu e foliga mai e manaia.

Pink - e i ai sona faʻapuupuuga puupuu. O le lanu o le corolla ma le calyx o le piniki, o le corolla o loʻo i ai se mea faʻapitoa.

Vaioleti - o le lanu violē lanu violē o fugalaau e faʻaleleia ai le gaosiga tele.

O ituaiga e sili ona lauiloa o le salvia e lalelei ai: Salvator, Red Arrows, Sahara, Fire Star.

Salvia lanu moana mumu Salvia coccinea

Salvia ulaula mumu Salvia coccinea ituaiga Lady i le lanu mumu i le ata Red

E oʻo atu i le maualuga o le 50-70 cm. E lelei tele le lala o lala o le lala, ma o loʻo i ai le pala. O laulaau e foliga mai i fuamoa ma pito laiti, o loʻo faʻapipiʻi i petioles, o le pito i lalo o le laupepa e lamolemole, o le pito i lalo o loʻo i fafo. Fugalaau ei ai se lanu mūmū mūmū, e faʻapotopotoina i se vavalalata o le 15-30 cm le umi.

Eseesega:

  • Lady i Red - ausia le maualuga 40 cm, o fugalaau tutusa.
  • Fuga o le Sherry - lanu piniki, vave fuga.

Meat Salvia Salvia farinacea

Salvia Mealy Fairy Queen Fairy Queen photo

Laʻau vao Pyramidal 60-90 cm le maualuga O le ituaiga o meaola e mataʻutia, umi-fuga. O laulaau e tele-ovate, pito i luga, faʻapipiʻi i petioles, o le pubescence e pasia i veins. Le lanu o le corolla e lanu uliuli, e le masani ona sinasina. O se maualuga maualuga 15-20 cm le umi e aofia ai le 5-30 fulu e tusa ma le 2 cm le umi.

Eseesega o le pepa:

  • Anschuld - lanu paepae paʻepaʻe.
  • Strata - e fugalaau lanumoana.
  • Victoria - fugalaau matagofie ma fugalaau lanumoana uliuli.

Vaevaega 2: sili atu ile malulu malulu ma ituaiga o toleniga lamala o le amataga o le Metitirani.

Salvia lanu meamata po o motusia Salvia viridis var. Horminum

Salvia lanu meamata po o motusia Salvia viridis var. Ata Horminum

E na o le ituaiga o horminum (v. Horminum) e teuteuina - o le 40 -60 cm le maualuga le 40 tausaga. E tele ona laʻau faʻapipiʻi, e vevela, e ufiufi i le pubescence glandular. O laulaau o loʻo i luga o foliga o loʻo iai i petioles, ma o loʻo faʻasalalau foi. Faʻamatalaga faigofie faʻapitoa e aofia ai fusi sese ma 4-6 fugalaau lanu piniki, e sili atu ona maitauina faʻamaʻi - o le piniki mumu po o le lanu enaena.

Eseesega:

  • Paʻepaʻe papaʻe - fugalaau paʻepaʻe ma piniki piniki ma le lanu violē.
  • Oxford Blue - lanu o manoa o le lanu violē.
  • Pink Sandy - lanu piniki.

Salvia na faʻaigoaina Salvia verticillata

Salvia ituaiga eseese Salvia verticillata 'Purple Rain' ata

O le vao faʻamau saʻo e oʻo i le maualuga o le 35-40 cm. O laʻau ua leva ona galo. O ogalaau ma laulaau o loʻo faʻasalalauga. O faʻalavelave faʻafefeteina e aofia ai le 5-30 fuga o le lalac-blue lanu. Ole laʻau Purple Rain o loʻo i ai paʻu lanu violē ma lanu violē uliuli.

Salvia laʻau laʻau Salvia taraxacifolia

Salvia laʻau laʻau Salvia taraxacifolia photo

O se laau laʻau faʻamaina ma saʻo, e le lelei le faʻalaʻau. O vaega uma o lenei ituaiga o salvia e maua ai se manogi manaia manogi. O lapisi o le Cirrus-felafolafoaʻi, e le saʻo le vevela i le pito, e aoina i totonu o alavai. E leai se laulaau o le laʻau; o loʻo i ai le pubescence i lalo. O le 28 cm le umi e aofia ai ni fusi e iai ni fugalaau. O le lanu o le corolla o le lanu piniki, o le pharynx o se lanu lanumoana i fasi lanu viole.

Salvia Jurisic Salvia jurisicii - o se ituaiga o le vaega 2, ae e le fiafia i le au faifaatoaga.

Vaevaega 3: ituaiga e puipuia i le malulu, e manaʻomia ai le malutaga i tauvaga a le kiona. Latou te le faʻaleagaina i le tausiga, e mafai ona ola i le paolo, o le vavao e amata mai le tausaga lona lua o le olaga.

Salvia oak po o le vaomatua Salvia nemorosa, Salvia sylvestris

Salvia oak po o le vaomatua Salvia nemorosa, ata Salvia sylvestris

O laʻau o loʻo faʻalauteleina, faʻasalalau, oʻo atu i le maualuga pe tusa o le 60 cm. O laʻau pito i luga e leai se mea, e laʻititi nai lo le petiolate pito i lalo. O le fausiaina o le tino e tele paipa o lala lalata. O i latou taitoatasi e aofia ai le 2-6 tamai fugalaau ma se uila o se lanu uliuli ma le viole lanu.

Eseesega o le pepa:

Salvia oak po o le vavao vao vavalo se vaega fou na tulaʻi mai le ata

Mineht - lanu violē-lanumoana;

Plumeza - fugalaau laveve lauliuli;

Amethyst - lanu uliuli-lanu enaena o fugalaau.

Faʻafefe salvia po o le faʻalelei Salvia glutinosa

Faʻafeiloaia salvia pe faʻalelei le ata Salvia glutinosa photo

E masani lava ona tupu aʻe i totonu o tatou latitudes. O le laau e oʻo i le 90 cm le umi, e tele laʻau tuusao ma le pala. O lau e lapopoʻa, e tai tolu-tafatafa foliga ma ni pito faʻasolosolo, valiina i se lanu samasama-lanu meamata, faʻapipiʻi i petioles uumi. O le inflorescences e tele, turbid, e aofia ai fugalaau lanumeamata samasama.

Salvia lush Salvia x superba

Salvia lush Salvia x superbe sort 'Merleau Blue' ata

E oʻo atu i le maualuga o le 60 cm, faʻavalavaina e pei o le fulufulu, o le lanu o fugalaau o le lanu violē.

Eseesega:

  • Snow Hill - fugalaau papaʻe paʻepaʻe;
  • Blue Queen - o se ituaiga o meaʻai ma fugalaau lavender ma fugalaau lanumoana;
  • Rose Queen - o se laau maualalo ma fugalaau piniki.

O ituaiga o Salvia malo (Salvia pratensis) ma Salvia Ethiopia (Salvia aethiopis) e aofia foi i le vaega lona tolu.