Fugalaau

Le taimi e totō ai asters mo tipu

Astra o se lalelei o le autumn e faʻatoʻilaloina uma. E le o se mea e ofo ai, i le oʻo mai o le tautotogo, e toatele le au fai togalaau ua latou mafaufau i le auala e totoina lelei ai le fatu aster mo tipu, o afea e totō ai ma o le a foi le taimi e gafa ai i le eleele.

I totonu o se saienisi e tupu i faʻalapotopotoga uma i totonu o togalaau ma totonu o togalaau, e taʻua o le calistemma. E tusa ai ma le tala, i le amataga o le 16 seneturi, na aumai ai e se tamaloa Farani fatu o lenei laau matagofie mai Saina i Europa. E tele ituaiga eseese o asters, e le gata i le taʻitasi ma le faʻalelei o le tau, ae o le tele o ia mea e mafai ona tupu i vaʻaia eseese.

E faʻapefea ona filifili fatu saʻo mo tipu

Ona o le mea moni o loo i ai le tele o ituaiga ituaiga o asters, ao le i amataina le totoina o fatu o asters, e tatau ona filifilia fatu.

O lenei mea e aofia ai mea e pei o foliga vaaia ma le maualuga o le vao, o le fausaga ma foliga o mea e tutupu (masani pe faaluaina), o le a le ituaiga o sulu o loo i ai i le laau, lanu, foliga o petals (aula ma le masani), ma isi. I le avea ai o se tulafono, o tagata gaosi oloa latou te faʻaalia uma faʻamatalaga i luga o le afifiina.

E le gata i lea, e tatau ona e gauai atu i le aso o le aoina o fatu. O le umi o le faaupuga, o le leaga o le germination. O lea e sili ai le faatauina o le "seleselega" i le tausaga talu ai.

Lauina o fatu

O le tele o taimi, ua totoina asters i ni pusa i pusa, ae mafai loa ona e alu i le palapala.

Tatala toto

O le totōga e faia i le taimi lava e vevela ai le palapala (masani lava o le amataga lea o Me) i le loloto o le 0.5-0.8 cm, pe a uma ona saunia fatu (e tatau ona faʻafefeteina i le germination accelerator). A mavae le 2 vaiaso, ona tulaʻi ai lea o pine.

Pe a 2-3 laulaau o loʻo faia i luga o le meaʻai, faʻataʻitaʻiina le ola o laau, matauina le mamao i le va o laau totō o le 10-15 cm. E mafai foi ona totō fatu i le eleele malulu i le taufaʻaiʻuina o le autumn (ua saunia muamua), ona fufuluina ai lea i le eleele matutu. E mafai foi ona e totoina ia fatu ia Tesema ma Ianuari, tuu i latou i togalaau ma faapipii faatasi ma se paluga o peat ma eleele mama, ma i luga ma le kiona. Ioe, latou te faia lenei mea i le leai o ni matagi malulu.

A oe tuputupu ae, e tatau ona e tausia tamaiti, taitaia:

  1. Lafoaia o le eleele 4-6 cm le loloto pe a uma timuga poʻo faʻainu.
  2. Hilling 5-7 cm i luga aʻe o le eleele seia oʻo ina amataina le paʻu.
  3. Faʻafeinu faʻafefe (i le vevela e tatau ona tele, e tusa ma le 3 pakete 1 m2).
  4. Puleaina o le vai.
  5. Mea taumafa, e fai ma tulafono, tolu taimi: 10-15 aso pe a maeʻa, foliga mai o le pulupulu ma i le amataga o le fuga.

Fatuina mo fualaau

O faatonuga e faʻaalia ai le taimi o le totoina o fatu ile eleele. Ae e le fautuaina e le fai togalaau togafitiga i lenei auala ona o le amataga o le vaitau o le fugalaau ma fautuaina le lūlūina o asters mo laau (e masani lava ia Mati-Aperila), ma mulimuli ane totoina ai ni meaola laiti i le eleele.

E pei o le totoina o le eleele, e tatau ona sosolo fatu i totonu o le eletise. Asters mo fatu laau ua totoina i totonu o koneteina ma le meaʻai, pe a oʻo i le faaiuga o Mati - o le amataga o Aperila i le loloto o le 0.5-0.8 cm, e ufiufi ile palapala ona ufiufi lea i se ata.

O le sui e mafai ona faʻaaogaina faʻatau pe faia faʻapitoa e ala i le faʻafefiloi o humus, fanua o togalaau ma oneone. Aua neʻi galo e faʻamaʻi i le phytosporin poʻo le pāmala. E mafai ona aumai le faʻamaonia i le masani ma le efuefu. O le vevela lelei mo le germination e 18-25 ° C. O foliga vaaia e foliga mai pe a uma le vaiaso, ma pe a mavae le isi 10 aso leaflets ua faia. A o faagasolo lenei vaitau, e filifilia ai le au astake i ipu eseese.

I le taimi o le totoina o le tuputupu aʻe, e tatau ona tuʻuina atu le malamalama lelei (sili atu i le itu i saute ma saute sisifo), faʻainu vai masani (i le taeao) ma le vevela o le 16-25 ° C i le ao ma le 12-15 ° C i le po.

1-2 vaiaso i le maeʻa ai o le paluga, e mafai ona e faia le laʻei pito i luga ma faʻamaʻi faapitoa mo fualaau. E mafai ona e faʻaaogaina se paluga o le superphosphate ma le nitrate i se fua faatatau o le 15:20 g mo le 10 lita o le vai. I le taimi o le totoina, 2-3 laei e tatau ona faia, faʻafeiloaʻi ma le pulupuluina o fugalaau faʻasusu ma vai inu.

A oʻo mai 4-5 laʻau, o taimi e amata ai ona faʻapipiʻi laau i le faapaologa matala ina ia faʻafefe, ona vavao ai lea ma le la, e amata mai le 15 minute ma faʻagasolo malie le taimi.

Totoina o fatu i le eleele

I le taimi muamua na totōina ai le va o le asters i fualaau mo fualaau pe a mavae le 50 aso. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le talavou e tatau ona 6 cm ma ia le itiiti ifo ma le 5 laulaau e tatau ona i ai i luga o puʻu taʻitasi. Faʻataunuʻuina e faʻatatau i le tau. I le avea ai o se tulafono, e taʻitaʻia le aufaatoaga e se faʻailoa iloga, e tusa ai ma le iuga o le fuga o manu felelei o loʻo faʻaalia ai le leai o se kiona i le lumanaʻi.

Filifiliga nofoaga

Filifili le nofoaga o moega fugalaau e tatau ona i ai i le tautoulu. Mo le vavalalata umi, e sili ona lelei le tuʻuina i luga o le la. Afai e leai se nofoaga talafeagai, e mafai ona e momotu le togalaau fugalaau i se paolo malu.

Astra e leai ni mea faʻapitoa mo le eleele, seivagana ua tatau ona avea ma pH masani, mama ma pasi lelei le ea.

Na o le pau lava le mea e manaomia e le o le totoina o laau toto e ola i le fale, faapea foi fatu i le eleele, i luma o le tauagavale, tamato, gladioli, cloves, pateta.

I le autumn, 2 kilokalama o le oneone e faʻapipiʻi faʻapipiʻi i le eleele, ½ le pakete o le humus i le 1 m2 ma eli. I le tautotogo, ammonium sulfate, superphosphate, masima tiso, 1 tbsp. l taʻitasi i le 1 m2.

Auala e totoina ai laau

Muamua lava, e lelei le vai ma faʻafefe mo le 30 minute ina ia mafai ona vaʻaia lelei mai ipu. O le gaioiga e faia i se "eleele" o le eleele i le eleele na saunia muamua pe eli lua (e aunoa ma le faagaloina o le suavai) i se loloto e le sili atu ma le 20 cm, talu ai o le aʻa o le asters o loo latalata i le fogaeleele.

Pe a totoina, e tatau ona matauina le mamao i le va o laau. E tatau ona itiiti ifo ma le 20 cm. O lenei mea e mautinoa ai le atinaʻe lelei o asters.

E sili ona lelei le totoina o fualaau o le ola i luga o le eleele pe a timu le tau i fafo. I le tau manino, e tatau ona faia le taualumaga i le afiafi. A uma ona totōina, ona lelei lea o vai i le vai, ma taumafai e aua neʻi oʻo i luga o le lau. O isi tausiga e faia tutusa ma le auala o le totoina o fatu ile laufanua.