Laʻau

E lauiloa i Iapani Azuki Beans

Faatasi ai ma Amerika, o le itulagi o Asia ua avea ma nofoaga autu o tufatufaina atu mo ituaiga uma o leki. E sili ona lauiloa i Iapani, na maua ai foi mago o Azuki i Eurasia i Saute.

I aso nei, e faigata ona fai pe o fea tonu na muamua tofo ai tagata i le suamalie o le lanu mumu-lanu enaena o lenei ituaiga, e manino lava na tupu lenei mea i nai afe tausaga ao lei oo i le vaitau fou. O Iapani ma Nepal o loo tau mo le aia e taʻua ai o le atunuu o Azuki, e ui lava i aso nei, e le gata i nei atunuu, ae o Korea, saute sasae ma Taiwan.

E tusa ai ma le taimi anamua ma le faasalalauina o aganuu ua faamaonia foi e le mea moni e faapea, i le faaopoopo atu i le igoa lautele o Iapani mo pi i Saina, Korea, Vietnam ma e oo lava i nisi o setete o Initia, o le ituaiga e iai lona lava igoa talafaasolopito.

Faatasi ai ma le atiina ae o fegalegaleaiga i le va o atunuu, na atili ai ona fiafia tagata i le ala o olaga o isi tagata, e aofia ai a latou mea e fiafia iai.

Adisuki o pi ua ola nei e le gata i le itulagi o Asia, ae faapea foi i le tele o atunuu Aferika, Madagascar ma Seychelles, pe a mafai e le tau ona faatagaina lenei ituaiga vevela ola maloloina e matua atoatoa.

Faʻamatalaga o uiga olaola o fatu o Azuki

Azuki pi o le aiga legume ma, e tusa ai ma le faʻavasegaga taliaina, o se sui o le genus vigna. Adzuki poo Vigna angular - o se laau totō taʻutaʻua, i le aganuu o loʻo i ai foliga o vao vao, e oʻo i le 90 cm le maualuga o vao. O ituaiga vao e masani ona ola e masani ona masani ai, e masani ona faigofie ona faapipiiina e faaaoga ai aʻa o loo faia i totonu o laina.

O le aʻa autu, ausia le umi o le 50 cm. O laʻau faʻasolosolo e iai ni laʻau e tolu-lobed ma pito pito i luga. O le aʻafiaga o fatu pi, o le tuʻuina mai i le 2 i le 20 fugalaau, o loʻo faʻapipiʻiina i luga o paʻu o loʻo atiaʻe i totonu o sinus. O fugalaau e tele-siʻosiʻomaga, bisexual, samasama susulu i le lanu, e mafai ona pollinate e le tagata lava ia, ae o nisi taimi o iniseti e auai foi i le fausiaina o le ovary. O le fugalaau e sili atu i le 40 aso, ma i lalo o tulaga lelei, e mafai e laau ona fua mai fua o fugalaau ma aumai ai se seleselega faaopoopo.

A maeʻa le palotaina, faʻapipiʻi le pusa paʻu i le pito i luga ile pito i le 5 i le 13 cm le umi. O le pi e na o le 5-6 mm le uumi. Afai o le ovine laitiiti o le adzuki bean e tuʻuina i lalo, ona oʻo ai lea o pamu matutua e aofia ai le 5-14 fatu e toetoe lava a leai se fale. Pelu fatu lapisi, faʻasalalau, mo le faʻasolosolo o le aganuu, e le sili atu i le 5-8 mm le umi, e oʻo i le 5.5 mm le lautele.

O le lanu lea na tuʻuina atu ai pi o se tasi o igoa e tele lava ina mumu, uaina, ae ui i lea, o loʻo maua ai motika, lanumoana ma kulimi fatu. Latou te taofia le siama mo le itiiti ifo i le lima tausaga, ma amata ona ola i le vevela e le o le 6-10 ° C.

Mo le alualu i luma alualu i luma, fua ma fua mai o pi adzuki, o se vevela i le lautele o le 25-34 ° C e talafeagai. O le tuputupu ae o le vaitau e 60-190 aso, e faalagolago i le eseesega ma le fesuiaiga o tulaga o le galueaiina.

Azuki Bean Composition

O lenei ituaiga o pi e alofagia e le tele o tagata i Asia ona o le manogi o le manogi o fatu ma o latou suamalie suamalie. Ma o le a le kulupu o le adzuki bean, ma o le a le mea e faʻamoemoe mai i ipu na saunia e ia? E foliga mai o foliga vaaia o legumesite e sili ona manaia e le gata mai le meaʻai, ae mai le vaaiga o mea taumafa. Per 100 grams o faʻatoʻatoa fatu fatu adzuki mo:

  • 13.4 kalama o le susu;
  • 19.9 kalama o le protein;
  • 62.9 kalama o meaʻai gaʻo;
  • 12.7 fua o le fiber;
  • 0.5 kalama o le gaʻo.

E talafeagai le maitauina o se oloa e matua mauoa i mea inu gaʻo e tatau ona i ai le maualuga o le malosi. O le mea moni, o le kalori o loʻo i ai i pi mumu o adzuki e 329 kcal.

Ae, e ese mai i lenei, o le calcium ma le uʻamea, phosphorus ma le magnesium, zinc, potassium ma isi elemene o loʻo i ai i totonu o fatu lanumumu mumu. Adzuki e tele le vaitamini A ma le thiamine, riboflavin ma le niacin, vitamini B6 ma le gaʻo. O le tuufaatasiga o le amino acid o se oloa taua tele e taua foi. Ole maualuga o le gaʻo i le 100 kalama o fatu e 113 mg o le 50 mg ma le oleic acid.

O le tuputupu ae o pi adzuki e faʻamalosia ai le palapala i le eletise, o lenei aganuʻu ua amanaʻia o se meaʻai sili ona lelei. Ae o le a le faʻaaogaina o pi o lenei ituaiga i tagata?

O le a le aoga o le Azuki Bean?

E le mafai ona le amanaʻia e fomaʻi ma tagata uma o loʻo taumafai e usitai i tulafono o se taumafataga maloloina. Talu ai ona o le tele o mea e gaosia i totonu o fatu, o ipu mai ia i latou e fesoasoani i:

  • faaleleia atili galuega a le loto ma toto toto;
  • se suiga mo le sili atu i le toto;
  • faaosofia o le sifi o lela mumu toto;
  • puipuia o le tino mai aafiaga o le siosiomaga ma le atinaʻeina o faiga o le toto;
  • aveeseina le tele o le vai mai le tino, o se taunuuga o le aveesea o le edema ma faaitiitia le mamafa i luga o numera o totoga i totonu;
  • fufulu lelei o le tino o toxins ma le tele o cholesterol;
  • faʻaleleia le motusia o gastrointestinal;
  • vave faʻavaveina o le tino ma mea e faigofie ona maua ma taua mo le olaga.

I aso nei, o le faʻaleagaina ma le faʻasalaga o faʻamaʻi pipisi o meaʻai mūmū mumu o loʻo suʻesuʻe lelei.

O tamaitai i atunuu Asia, latou te iloa lelei po o aisa, faʻaaoga adzuki e faʻaleleia le lactation, ma le falaoamata o fatu e faʻaaogaina i le tele o vailaau masani, faapea foi ma sauniuniga mo le faʻamālōlōina o le paʻu ma le lauulu. Adzuki o se oloa taua tele, lea e faʻamaonia uma ai le kalori o mea uumi mumu ma lona fatuga. Ae pe a 'ai meaʻai gaʻo-mauoa mai lenei ituaiga o pi, e matua taua tele le iloa o le fua ma ia amanaʻia faʻatagaina.

Azuki - o se meafaigaluega o foliga ma le ita tele

I le faaopoopo atu i meaʻai ma vailaau faʻamaʻi, adzuki pi, na iʻu, e mafai ona musuia le foafoaina o se aganuu tulaga ese. I le 2007, na amataina ai e le tusiata faaIapani o Takao Sakai se poloketi faʻaopoopoga, lea, i luma o matafaga, na maua ai le taʻutaʻua faavaomalo i le tele o taimi. Ata o Takao, o loʻo faʻaalia ai tagata ei ai paʻu mai le aganuʻu masani a Iapani adzuki, na mafua ai ataata ma fesili mai le faitau miliona o tagata maimoa.

I aso nei, o le galuega faatino a Iapani ua sili atu i tua atu o le faʻatulagaina o le faʻatulagaga, ma i le atunuu o le Rising Sun, e sili atu ma le tasi ma le afa miliona tagata na faʻataʻitaʻi i le 'ava pe tusa o le tasi mai fatu pi piʻamea mumu.

E pei ona ioeina e Sakai, e leʻi manatu o ia o lona manatu o le a avea ma se tulaga masani. Ae o le aufaasālalau i le salafa o le lalolagi oe na pikiina le talafou na vave ona faasalalauina ni ata le masani ai, ma, masalo, na fesoasoani i le fatuina o se faiga e sili atu ona lelei.

Azuki Beans i le kuka

Mo le faʻaaogaina saʻo o pi, o adzuki pi o se mea masani masani o le tele o ipu i Iapani, Saina ma Vietnamese meaai. O fua e faʻaaoga lelei i Korea, Malaysia, ma i le taimi nei i nisi o atunuu Aferika.

I lenei tulaga, o fatu e faʻaaoga uma i le matutua ma le lanumeamata. I le itu i Sisifo ma le gagana Korean, o ipu mai fatulaʻau ua faʻamaina e lauiloa.

E tele auala e saunia ai pi pi, ma, e pei o le mung bean, e le manaʻomia le fufuluina o le wigney, ma e mafai ona kukaina fatu mo le sauni i le 40 minute o le kuka.

O le suamalie faapitoa o le fatuina o fatu laau na fuafuaina le autu autu o pi pi, lea e faʻaaogaina lelei i pisinisi pisinisi.

O le tele o fatu ua kukaina o se mea lelei tele lea e mafai ona faʻatumu mo paʻu masani, pancakes ma keke keke e pele i Sasae. E oʻo lava i ice cream e faia i luga o le lanu mūmū mūmū, koko ma kofe ua suia i fatu pi, faia o se meaʻai lelei ma lelei.

O Azuki pi e mitamita i le nofoaga i totonu o oloa na faʻaaogaina i meaʻai masani, na faʻaalia i mea tetele ma faʻafiafiaga. O se faʻataʻitaʻiga o lenei mea o le Sakura mochi pies, e aofia ai se atigi apaisa keke ma se fagu mumu mumu. O lenei uiga masani e masani lava ona aliali mai i le laulau a Iapani i le tautotogo, pe a faamanatuina teine.

I Saina, e mafai ona e fiafia i le sua suamalie suamalie, lea, e faaopoopo i le adzuki, e manaʻomia ai le vai, sina vanilla ma le suka enaena. E teuteuina le ipu i fatu lotus ma fatu fatu, ae faapea foi ma fatu fatu lole o lanu mumu lanu mumu.