Laʻau

Budleya

O le buddlea shrub (Buddleja) e taua foi o le buddleya, e fesootai tonu lava ma le aiga o Noric. I lalo o le natura masani, e mafai ona faʻaleleia ma le faʻapitoa ma faʻalapotopotoga mafanafana o Asia, Aferika i Saute ma Amerika. O lenei laau toto na faaigoaina i le Igilisi A. Baddle, o le sa fai togalaau i le faaiuga o le 17 ma le amataga o le 18 seneturi. I lona atunuu, o lenei laau na taua o le moli-mata. Budley e taua foi o le "pepe pepe" po o le "butterfly magnet". Ma mafuaʻaga uma ona o fugalaau o ia ituaiga o vao e malosi tele le manogi o le meli, ona o le tele o laʻau manufelelei e faʻafefeteina mo le faʻamalosia. I le taimi o le fugalaau, o lala o lenei laau e talitutusa lava ma lilac, e fesootaʻi ma lenei mea ua taua foi o le "autumn lilac".

Faʻaleleia Faʻaputuga

I le natura, o loʻo i ai se fuainumera tele o ituaiga o buddley, pe sili atu, e tusa ma le 100. O lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia e le taʻitoʻatasi poʻo laau totō ma laau toto. Latou te fuga i le leva ma le umi. O se vaega o le fafaguina o le taimi o le fugalaau, fugalaau, tumutumu ma fualaau aina o lo o faʻaalia i luga o ona lālā.

O le maualuga o le vao e mafai ona ese mai le 150 i le 300 senitimita. I le tele o ituaiga o meaʻai, o laupepa lalaga lua e lua ua i ai le faʻatulagaina o le paʻu, lea e mafai ona oʻo i le 1-30 senitimita le umi. I ituaiga o ituaiga o Asia, o mea e fai i le panic e mafai ona umi le 10 i le 50 senitimita. Ma o ituaiga meaola a Amerika e i ai ni mea e le mafaamatalaina. O fugalaau pupula laiti o ni mea matagofie matagofie, e vaevaeina i le 4 lobes, e pei o fugalalala. E mafai ona valiina i lanu eseese: lanu mumu, samasama, lilac, paʻepaʻe, piniki, moli, lanu lanu. I lenei tulaga, o le lanu lanu o fugalaau atonu e eseese. O fua o loʻo faʻatusalia mai i kapula e pei o le tino, i totonu o ia mea o fatu. O ituaiga o meaola ma ituaiga eseese o loʻo ola lelei, ae peitaʻi, afai e le ufiufi laau, ona mafai lea ona latou galo i le taumalulu o le kiona. Ae peitai, na o le vaega lena o le laau o loʻo i luga o le eleele o le a oti, ma i le tautotogo o le a oso mai se tamaʻi fana i fuainumera tele mai le eleele, i le tausaga e tasi e mafai ona amata ona fuga. E i ai ituaiga meaola e maualuga le malosi o le kiona, latou te le fefefe i gutu e oʻo ifo i le 20 tikeri.

Tuputupuina o le buddleia mai fatu

I le ogatotonu o vaitau, o fua felafoaʻi i luga o le vao e masani ona le tupu, ae e mafai ona e togafiti i togafiti e pei o le vevesi poʻo le lulu i luga o le kiona. Ua fautuaina oe e le au atamamai e faʻatau le fatu o lenei laau i se faleoloa faapitoa, ma e sili ona lelei le filifilia o tagata gaosi oloa faaulufale mai. O fatu i buddley e laʻitiiti lava, ina ia faafaigofie ai ona toto, e fautuaina ina ia tuufaatasia i oneone. Faatumu le lautele o pans ma eleele le paleni. I le pito i lalo o le tane e tatau ona i ai ni pu mo le alavai, aua neʻi galo e fai se alavai lelei. Toto fatu i le pito i luga o le masini ma faapipii i luga (aua le loloto). Liligi meaʻai ma se pulu moli ma ufiufi le fagu i tioata poʻo ata. E tatau ona ave le pesini i se nofoaga mafanafana ma se malulu o le ea e 22 i le 25 tikeri, e tatau ona malamalama lelei ma puipui mai le susulu o le la. O le luluina e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo. O fua muamua o le a tulaʻi mai i le 7-14 aso. E tatau ona faʻapipiʻi ma faʻamago le kulupu. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le "lanu uliuli", e tatau ai mai lea taimi i lea taimi ona faʻaaoga se vai vailaʻau masila manganese mo le faʻafeinu.

Buddlei seedlings

A uma ona tutupu aʻe laau laiti, e mafai ona aveese le fale. A maeʻa foliga 2-3 paila o laulaau moni, e tatau ona totoina Budleu i totonu o koneteina taʻitasi ma sili atu pe a fai o ni meaʻai. A maeʻa lenei mea, e manaʻomia ona faʻamaʻaina fualaau i le ea fou, mo lenei mea e tatau ona tatala le faamalama mo se taimi puupuu, ae e le tatau ona i ai se ata.

Toto le ala

O le a le taimi e faʻatau ai

O le totoina o se buddley e tatau ona faia pe a maeʻa le taufaamatau o le kiona. O se nofoaga e talafeagai mo le tulaueleele e tatau ona malamalama lelei ma i le taimi lava e tasi e puipuia mai le malosi o le matagi, faʻapea foi mai le faʻataʻitaʻiga. O le eleele e tatau ona le faʻaituau, faʻafefe, faʻamama, tumu i meaʻai.

E faʻapefea ona totoina se potu faʻafaʻasalalau

Pe a totoina, e tatau ona manatua i le mafaufau o le buddasi bushes grow very much, o lea e tatau ai ona iai se mamao lelei i le va oi latou, a leai o le a matua tumu lava. E tatau ona iai le tele o le 40x40 centimita. O le loloto o le lua e tatau ona tutusa ma le tele o le aʻa ma le 20 centimita. I le pito i lalo o le lua, e tatau ona faia se alavai, ma e tatau foi ona faapipii le faʻapala. O le maualuga o le alavai e tatau ona tutusa ma le 10 i le 15 senitimita. Ina ia fatuina, e tatau ona e faʻaaoga mea o se vaega tele. O le lima o laufanua togalaau ua sasaaina i luga o lenei vaega ma se mauga, lea e tatau ona palu faatasi ma le tele o le faapalaga ma le mineral fertilizers. I luga o lenei faaputuga e tatau ona e tuu se fatu ma sosolo aʻa. Liligi le tele o le tele o le palapala ole palapala i totonu o le lua, mulimuli ane e tatau ona faʻatulagaina. Ona faʻafeinu ai lea o le laau, ma o le palapala palapala ua ufiufiina i se apa o mulch (compost). Faʻalogo lelei i ai pe a totoina le ū o le tino i le tulaga tutusa ma le eleele.

Tausia Tulaga

O le faʻamauina o lenei laau toto e tatau ona faia i na o le vevela vevela taimi. Mo le 1 laau vao, 10 lita o vai inu suamalie lelei ua ave. E sasaa le suavai i totonu o se togalaau e faia i totonu o le laau. Budleya o se fale e vave ona ola, o ona ta i le vaitau e mafai ona ola e oo i le 200-250 senitimita. Mo le ausia o le tele, o le fugalaau umi, e tatau ona faia le 2-3 faʻamafanafanaina i luga o le vaitau ma le fugalaʻau, lea e aofia ai le malūlū ma le potassium, lea e faʻateleina ai le alualu i luma ma faʻaleleia le fugalaau. Latou te fesoasoani foi i le mea moni o le tele o inflorescences e sili atu. Ma o le togavao e mafai ona faʻamaʻaina i mea faʻalaʻau (faapalaga vai ma humus). O le faʻamaʻiina o vailaʻau ma mea faʻasusu e fautuaina e sui. E le gata i lea, o lenei laau toto e manaomia le tatalaina vave o le eleele, lea e tatau ona faia i se loloto papaʻu ma le faaeteete, ona o le aʻa o loʻo latalata i le eleele. Ma e te manaʻomia foi le faʻapalapalaina o le faʻalauteleina.

Faʻasala le faʻavevesi

E tatau ona teuteuina le seleselega. O le mea moni e faapea afai e le o faia, o le a avea maʻau mafolafola ma faʻaalia, o le mea lea e leai ai se aoga o le togavao ma e foliga leaga. E le gata i lea, o le teuteuina e fesoasoani i le mea moni e tupu tele le olaola. O na faaletonu na amata ona mou atu e tatau ona vavae ese, talu ai o le buddha e manaʻomia se tele o le malosi mo le tupu aʻe o fugalaau fou. I le tautotogo, a maeʻaeʻa le vevela i luga o le auala, e manaʻomia ona tipi le vao, o le tele o ituaiga meaʻai e vaeluaina i le maualuga e 90 centimita mai le eleele, ma le maualalo e oʻo i le 30 centimita. O se taunuuga, o le laau o le ai ai foliga manaia, ma o ona fua o le a avea ma mea e sili atu ona matagofie ma ofoofogia.

Faʻapenaina o le buddha

E faʻafefea ona faʻaleleia e ala ile fatuina o fatu, faʻamatalaina auiliili i luga. Faʻateleina foʻi le faʻalauteleina o ia laau i tafatafa. I le autumn, a maeʻa le fugalaau, e tatau ona tipi le tipi, filifili mo nei vaotuusaga taʻitasi, lea e mafai ona lignified pe lanumeamata. Ona fufulu ai lea i totonu o se potu malulu, lea e le tatau ona tolotolo, o le ai ai iina seʻia oʻo i le tautotogo. O le a mafai ona totoina i le eleele mo le na o le tautotogo e sosoo ai. Afai e manaʻo ai, e mafai ona totō ni vavae i le eleele mo le aʻa i le tautoulu, aʻo aʻa latou ola i ni nai masina. A e tipi, e tatau ona e mautinoa e le itiiti ifo ma le tolu togi o loo i ai i luga o le au, aʻo le lua o ia mea e tatau ona ufiufi palapala i le taimi o le totoina. E tatau ona ufiufi aʻa e aua nei feoti mai le malulu malulu, ma i le tautotogo o le a manaomia ona toe totoina i se nofoaga tumau. O na mea na teuina seia oʻo i le amataga o le vaitau o le tautotogo e tatau ona totōina ile laufanua i se nofoaga tumau pe a uma le taufaamatau o le kiona.

Pests ma faʻamaʻi

E naʻo laʻau papaʻe ma moli vavavelevele e mafai ona ola i totonu o se pupuʻu, aʻo latou fiafia i le vevela vevela. I le mea e te le maua le malosi e tausia ai le talafeagai o le susu, e tatau ona e tipi ese le afaina, ona togafitia lea o le togavao ma se iniseti insecticidal talafeagai. Ae peita "i, o lenei laau e matua tuusao i faʻamaʻi ma meaola faalafua, o le mea la pe a tupu i le togalaau, o le tele o faafitauli e le masani ai.

Ina ua uma ona tupu

Fatuina fatu

O fatu o lenei ogalaau e tatau ona aoina pe a uma ona matua. I le avea ai ma tulafono, o lenei taimi e pau i Setema poʻo Oketopa. Ae ui i lea, o fatu e te aoina oe lava, aʻo lei luluina e tatau ona saunia mo se taimi umi, ae le o mautinoa ai o le a totogo lelei. I lenei itu, e fautuaina e le au fai togalaau le faatauina o fatu o le buddley, ae le o le aoina.

Togi

A maeʻa ona paʻu le laʻau i luga o le laʻau, o le a tatau ona faʻamaʻe le vao i le eleele vevela i se maualuga tele (tusa lava pe oʻo i le maualuga o le lona tolu i luga o fatu). Ona tatau ai lea ona tipiina lala, ae e tatau ona na o le 20 centimita e alu ae i luga o le faaputuga. Ona e manaʻomia lea e ufiufi le togavao i lala laʻau, ma i luga o luga o le fafie e tuʻu ai se atigipusa laupapa. Faʻamau i luga o le pito i luga ma faʻamautu lelei i maʻa ma piliki, ina ia le mafai e le matagi ona faʻaumatia le fausaga e maua ai. Manatua e le tatau ona faʻaaogaina se ata tifaga po o se laʻau e fai ma fale, talu ai, i lalo o latou, e mafai ona amata ona susulu le laau. Ae o le atigipusa, o lona tele e tatau ona telē tele pe a mafai. O le mea moni o le tulaga lea o le a tuʻuina atu i le laau se tele o le ea, lea e manaʻomia.

Vaʻa ma ituaiga faʻatasi ma ata ma igoa

I le latitude ogatotonu, e tele ituaiga o ituaiga o loʻo ola, ma o le sili ona lauiloa o le Buddleia variable, poʻo David (Buddleja davidii). O mea e maua mai i lenei ituaiga meaola e sili ona lauiloa, mo se faataitaiga: Wilson buddley - lilac-pink-inflorescences ei ai le lanu paʻepaʻe, ma o le umi e oʻo atu i le 0.75 m, Vicha buddley - e sili atu le umi, e matagofie le lapisi - e lapopoa tele lanu violē-lanu piniki tele fuga.

Buddleja davidii (Buddleja davidii)

O le maualuga o ia laau toto e mafai ona eseese mai le 200 i le 300 senitimita. Ma o lenei laau toto atonu e le o se laau tele tele (maualuga 5 mita), o pito o lala o loʻo paʻu. O fua e ola vave. O le foliga o laupepa laititi e leai se mea e tasi-leai se mea pe leai foi, ao i ai i le apex ei ai se mataitusi. I le itu pito i luma latou te lanu meamata lanu meamata, ma i totonu o latou lanu samasama-paepae ma se vevela susu. O le umi o laulaau e tusa ma le 25 simita. Fluffy spiky inflorescences e aofia ai fugalaau lalac e maua ai le manogi o le meli. O le umi o inflorescences e tusa ma le 40 centimita. O le fugalaau e amata i le taumafanafana talu ai. Taimi e fuga ai - 6 vaiaso. Eseesega:

  • Alba, White Cloud ma White Profession - o fugalaau paʻepaʻe;
  • Empire Blue, Black Knight - fugalaau e valiina i lanu eseese o lanu violē;
  • Royal Red, Harlequin - fugalaau e mafai ona eseese lanu mumu.

O le ituaiga o loʻo faʻamatalaina i lalo e itiiti ifo le faʻafefe o le kulimi, ae afai e puipuia lelei, o le a mafai ona latou gafatia le taumalulu:

Budleya paʻepaʻe papaʻe (Buddleja albiflora)

O ia laau afu o loo i ai le tele o mea e foliga mai, e valiina i le lilac poo le paʻepaʻe.

Budleya snow (Buddleja nivea)

I le pito i luga o laʻau ma laulaau o laau matagogo o loʻo i ai se lagona malosi tele. Faʻasalaga i lalo o le lilac laititi.

Budleya japanese (Buddleja japonica)

O nei laau toto mago e ola vave. O le umi o le paʻu o le paʻu o le paʻu o le lanu violē e tusa ma le 20 simita.

Budleya alternifolia (Buddleja alternifolia)

O nei laau o loʻo i lalo o le lauʻeleʻele o le galala lauʻeleʻele. E masani lava ona tupu aʻe i foliga o se laau, aʻo faia le pale, e pei o se paʻu o le tagi. O le tuufaatasiga o mea laiti laiti e aofia ai le lilac poo le lilac-fugalaau, ma le manogi o aluni.

Budley spherical (Buddleja globosa)

O lenei laau toto e semi-evergreen. Ua matauina le fugalaau ia Me. O laʻau faʻapitoa e lanu i lanu auro-lanu moli. Fausia i na o le itu i saute.