Laʻau

Neoregelia

Neoregelia (Neoregelia) e aʻafia i le aiga o promelia e ola i luga o le fogaeleele ma le ala epiphytic. O le nofoaga e leai se totogi o le vaomatua o vaomatua o Pasila, Ekuatoa, Peru i Sasae ma Colombia.

O le faʻavauvau o se rosette o le gaosiga o le laʻau o se ituaiga faʻalelei. O laulaau e lautele, faʻalelei foliga, i luga o le pito o loʻo i ai ni manoa. O loʻo faʻapipiʻiina i le pito i tua o le pusa ma maua ai se lanu uliuli lanu moana po o le mūmū iina. O le faʻalavelave e tupu mai i le paʻu o lau, ua faia i foliga o le tele o fugalaau.

Tausiga mo talafou i le fale

Nofoaga ma moli

O le tausisia o tulafono uma mo le faatupulaia o le tausiga e mautinoa ai le tuputupu ae lelei ma foliga vaaia lelei o le laau. E manaʻomia e le faʻavauvau manaʻomia le susulu o le la, peitaʻi, o le susulu o ave e leaga i le laau. Laʻau e mafai ona mu. I le vaitaimi o le taumalulu-tau malulu, e tatau ona tuʻuina atu i ai le faʻamalama faʻapipiʻi faaopoopo. O moli malamalama faʻapitoa e talafeagai. I totonu o le potu o loʻo i ai le nofoaga e leai se totogi, e tatau ona mautinoa le tafe mai o le ea fou, ae e taua le aloese mai faʻataʻitaʻiga.

Lulu

I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona i ai i le va o le 20-25 tikeri le maualuga o le vevela. I le taumalulu, e teuina le laau i se potu manaia ma le vevela e latalata i le 16 tikeri. I ia tulaga, o le fuga o le neoreligia e mafai ona faʻaopopo mo le ono masina.

Faʻamamaga o le ea

O le suavai mo le tausiga o laau e tatau ona faateleina (tusa ma le 60%). O tulaga lelei mo le tuputupu ae o le a le maua ai se aoga i totonu o se fale lauʻeleʻele poʻo se fale lauʻeleʻele. Afai e leai ni suauu, o le a faʻaauau pea ona vevela le laau i vai mama. Po o le tuʻuina i luga o se fata ma le susu susu. O le tulaga autu o le pito i lalo o le ulo e le tatau ona paʻi i le vai. O laulaʻau o le laau e faʻaputuina ai le tele o le pefu ia i latou lava, o lea e vavae ese ai i luga o le fogaeleele ma se laumeʻa susu.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, e manaʻomia tele le faʻamalosia o le faʻamalosia e ala ile laʻau. Vai le laau i le taeao. I le taumalulu, e sasaa ifo le vai i lalo o aʻa, ma faʻafeinu ai lava ia e faʻaitiitia ai aʻa ma aʻa. Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona faʻafefeteina nai lo le vevela o le vevela 3 tikeri.

Le palapala

O le eleele sili ona lelei mo le leai o se laveaʻiga o se faʻafefiloi o le paʻu paʻu paʻu, o le sphagnum moss, peat, leaf and humus land i le ratio 3: 1: 1: 1: 0.5. E mafai ona e faʻaaogaina se isi mea o le mea e sui ai: laupepa, palapala o le eleele, peʻa ma oneone i le fua faatatau o le 2: 1: 1: 0.5.

Fertilizers ma faʻamaʻi

E manaʻomia le faʻamaʻiina o le faʻavauvau i le tautotogo ma le taumafanafana. Mai ia Me ia Setema, o le laau e fafaga tasi i le 3-4 vaiaso. E pei o le faʻamalositino, o le laʻei pito i luga mo le paleni e talafeagai. O le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le vai faʻafefiloi i le vai e faʻaopopoina i le laʻau.

Suiga

O le toe faʻaleleia o le toto e tatau ona naʻo pe a manaʻomia, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tupu tele le fugalaau ma ua amata ona fai le fagu. Tausiga e tatau ona faia ina ia mautinoa o le ua o le faʻavauvau e masani ona faʻaloloto i le eleele. I le taimi o le gafa, e tatau ona tausia lelei alavai. E tatau ona i ai le vaʻalele e tusa ma le tolu o le avanoa i totonu o le ulo.

Faʻapenaina o le faʻagaloga

E mafai ona faʻapipiʻiina le faʻaaloalo i ni auala se lua: rosettes poʻo fatu. A maeʻa le faʻatoʻaga, ona tele ai lea o le faʻapipiʻiina o mea. Pe a ma le 4 laʻau e tupu i luga o laʻasaga taʻitasi, o le a mafai ona taulimaina o latou valavala ma le gafa. E vavaeese le pusa ma aʻa ma totōina i se isi ipu. Ma le isi, o le fagu e tuʻuina i se nofoaga mafanafana ma le vevela o le itiiti ifo ma le 28 tikeri. O le pito i luga o le laau ua lilofia i le tioata. E taua le aua neʻi faʻagaloina e faʻamalosi faʻamalosi i totonu o le kiona i aso uma. A maeʻaeʻa le malosi ma maua aʻa i le eleele fou, e mafai ona ave le ipu tioata ma amata ona tausi le le talafeagai e pei o isi laau matutua.

Afai na filifilia e le tausi vine se auala e faʻaleleia e fatu, ona tatau loa lea ona faʻafefete i se vaivaiga vaivai o le potassium. Ona faʻamagoina lea ma totoina i le susu sphagnum, ua lilofia i le tioata. O le vevela o le fatu e tusa ma le 25 tikeri, o le a faʻafefe ai le falemalama ma faʻaleleia i aso uma. E mafai ona matau uluaʻi fuʻa pe a maeʻa le 14-21 aso. A maeʻa le 3 masina, e mafai ona gaosia ni laau i totonu o le eleele na muaʻi faʻatau mo faila. O fugalaau muamua e faatoa mafai ona vaaia pe a uma le 3-4 tausaga.

Maʻi ma meaʻai

Faatasi ai ma meaola faalafua e mafai ona faaleagaina ai le laau, o le sili ona matautia o iniseti o iniseti, moli vaʻaia, aphids ma mealybugs.

Lea ua afaina i le paleni o le paleni, vave ona valivali ma feoti. Ina ia mafai ona aveese faʻamaʻi, e tatau ona e aveʻesea i se ie susu i itu uma e lua. O le tino e muamua ona faʻamamaina i se vailaau inisalid solution e tusa ai ma faatonuga mo le vailaʻau. E le gata i lea, e mafai ona e togafitia le fale i le tali lava e tasi.

O le mealybug e matautia ona o le faaopoopo atu i le faaleagaina o laʻau, o se pulu sooty o loʻo faʻaaoga i luga o faʻasalaga sugary. O le laau e taofi le tuputupu aʻe, faʻafefe ia lau ma e vave ona oti vave e aunoa ma togafitiga faapitoa. Laʻau e tatau ona mulumulu i itu uma e lua ma se vaifofo o le ava malosi poʻo se iniseti.

O le auai o se apogaleveleve e mafai ona fuafuaina e le upega tafaʻilagi i mata le lava, lea o loʻo faʻavaivai i itu uma e lua. O le laau ua aʻafia e vave faʻapala ona lau ma mate ai. Mo le laveaʻiina o ni meaʻai, e tatau ona e togafitia laulaʻau i se fofo faʻafiti.

O le aphid o loʻo i le tumutumu o lau, e fafaga i luga o le laʻau o le laau. Lafoaʻi malie le oti ma liliu samasama. E mafai ona e laveaʻiina le leʻolegy e ala i le togafitia i se vailaʻau iniseti.

Afai o loʻo i ai le laau i le la, ona pulapula ai lea o lanu enaena ile laulaau. Sunburn e le mafai ona faʻamalolo, o lea e taua ai le suia o le tulaga i le potu.

Ona o le vevela o le neoreligia, o le lagogo o laʻau ua vevela.