Laʻau

Iresina

O se laʻau faʻapitoa e pei irezina e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga le mautonu. I le natura, e maua i North, South and Central America, i Galapagos ma Antilles, faapea foi i Ausetalia. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 80 ituaiga. I totonu o le aiga, e na o le lua ituaiga o laʻau e lauiloa, e pei o le fugalaau Herbst ma le Lindberry fusi. O lenei laau maualuga teuteu i le maualuga e mafai ona oʻo i le 60 inisi. I fafo, e talitutusa lava ma se laau faiva. Ma na maua ai lona lauiloa e faafetai ai i laupepa mataʻutia o loʻo i ai se lanu matagofie, e le masani ai. O fualaau suamalie-fugalati fuamalie e sologa lelei pe liʻo faatasi ma se malologa i totonu. E i ai foi se foliga ma lau lanu meamata, ma e taua o le aureoreticulata. I le fale, e toetoe lava a le totogo. Ae e tusa lava pe fuga mai, o le fugalaau samasama lanu-paʻepaʻe e le faʻatusa mai ai soʻo se mea teuteu faapitoa.

O ituaiga autu

Iresine lindenii (Iresine lindenii)

O lenei laau toto o se mea taua. O lona atunuu o Ekuatoa. O lau lanu mumu-fugalaau ua i ai ni veins iloga, faapea foi ma se foliga o le vavao. Afai e te fusi i luga o lau o luga, o le togavao e matua vevela lava, ma e le faʻamalamalamaina ona lala. O le pusa paʻu e naʻo le lelei mo le fatuina o se "rug" i kalapu.

Herbst Iresin (Iresine herbstii)

O le fanau mai o lenei fale o le vaomatua o Pasila. O se laufanua lalelei lenei ma laʻau fugalaau tumu. E leai se laupepa tele i le apexisi pepa lanu. E valiina i le lanu uliuli, ma o latou veins e fai sina malamalama, ae o se ufiufi pupula foi.

O se fomu e pei o le aureoreticulata e lanu lanu meamata, ma o ona veins e matuā suia lava samasama. O latou lava ua vali mumu.

O le foliga o le puipui ei ai ni laupepa laiti pe a faatusatusa i isi ituaiga. O latou foi e vali mumu ma i le taimi lava lea ei ai se lanu e le masani ai. O lenei mea totino e le faʻaogaina ma o loʻo i ai se lala vao.

Tausia le 'apamemea i le fale

O lenei mea e le talafeagai le tausiga o togalaau e fetaui lelei i le maualalo o le susu i totonu o le potu (aemaise i le taimi o le vevela). Ae e tatau ona manatua i le mafaufau o Iresin na te faamemelo i ave saʻo o le la. Sa ia manao ia latou puipuia le lanu o le lanu. Afai e le malamalama le laau, o lona uiga o le a faʻavaivaia laulaau ma e leiloa o latou foliga teuteu. E vave ona tupu, o lea e manaʻomia ai le teuteu masani.

Malamalama

E tatau ona e filifilia se nofoaga e malamalama lelei. O le mea lea, e mafai ona tuu le paʻu i luga o le windowsill o se faamalama o loʻo i le itu i saute, sisifo, ma le itu i saute sisifo o le potu. Afai e itiiti se malamalama, o le a faasolosolo i luga le gaʻo, ma palau ai laulaau.

E faʻafefea vai

O le faʻasaoina i le taimi mafanafana e tatau ona tele. E tatau ona maitauina o le meaʻai i totonu o le fagu e tatau ona susu, ae le susu. E leai se masuasua, e le tatau ona faatagaina le paluga o le palapala. I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le vai, ma faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, toe tele ai le vai. Ae ui i lea, i le taumalulu, o le eleele i luga ole va o vai e le tatau ona mago.

Faʻamamaga o le ea

E le manaʻomia e ia le maualuga maualuga. Ae peitai, mai lea taimi i lea taimi e te manaʻomia e suluina lau. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga le faʻamamaina o vai mama.

Lulu

E leai ni mea faʻapitoa, ae e tatau ona manatua o lenei mea o se vailaʻau faʻasamala. I le taumalulu, e manaʻomia le vevela. O lea, o le vevela i lenei nofoaga e tatau ona tusa ma le 15 i le 22 tikeri.

Fertilizer

E tatau ona e faʻamafanafanaina irezina i le taimi o le tuputupu ae malosi, lea e matauina i le tautotogo-taumafanafana 1 taimi i le 7 aso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga minerale faapea foi ma fugalaʻau. I le tau malulu, e manaomia foi ona fafagaina lenei laau. Faʻamuʻu le palapala i le 4 vaiaso ma mo le faʻaaogaina na o le 5% o le fua fautuaina i le pusa.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le gaioiga e faia, e fai ma tulafono, i le tautotogo. Mo le faia o se mea lelei talafeagai mo le eleele, e tatau ona faʻafefiloi le sodi, humus ma le laupepa eleele ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 2: 2: 1. I le taimi mafanafana, e mafai ona totō le fugalaau i luga o le eleele.

Teuteu

Talu ai ona o le tuputupu ae vave o le laau, e manaʻomia ona teuteuina. O loʻo faʻatinoina, e fai ma tulafono, aʻo leʻi amataina le tuputupu ae malosi i le tautotogo. E le gata i lea, e mafai ona fusiina lala e fai ai se togavao manaia, ma o lenei faiga e mafai ona faia uma i le tautotogo ma le taumafanafana. E mafai ona faʻapipiʻiina vaega o le tipu.

Faʻatauga auala

I le tautotogo, o le irezin e mafai ona faʻaleleia e ala i le tipi. O latou umi e tatau ona tusa ma le 10 simita. Mo le totoina, ua totoina i totonu o se faʻafefiloi o peat ma le oneone, ua faia i le tutusa tutusa. Latou te manaʻomia le faʻamamaina o le suavai, faʻapea foʻi ma le vevela (21-14 tikeri). E vave tele le faʻailoga. I ni nai aso, ua aliali mai aʻa ma ua togafitiina mai le taimi nei, e pei o se tagata matua.

Maʻi ma faʻamaʻi

Green aphids e mafai ona nofo i luga o le laau. E talafeagai le faia o togafitiga ma se iniseti, lea e aofia ai pyrethrum, lea o le a faʻaumatia ai meaola faalafua.

E mafai foi e se anufe ona nofo i luga o lenei fugalaau. Afai o le ai ai se suavai o le eleele, o laulaau, e pei foi o aʻa, e mafai ona amata ona pala.

O lenei laau manaia e masani lava ona tupu aʻe e pei o se laau talatala po o se moli. I le taimi mafanafana foi, e mafai ona teuteuina ai soʻo se fugalaau. Iresinum ua sili ona faʻapipiʻi faʻatasi ma soʻo se laau totō. I luga o fugalaau ma togi e masani ona tupu le linden Linden.