O le togalaau

Aronia chokeberry - e le o se mauga tele

O le tuufaatasiga o le aiga lanu piniki (Rosaceae) e aofia ai ituaiga meaola matagofie e lua - Aronia (Aronia) ma mauga o le mauga (Sorbus) Aronia ma le efuefu o le aiga o aiga ia i le tulaga o meaola, ae i le tulaga maualuga o eseesega o meaola. Ua lava le vaai ma le totoa i le fausaga o laulaau, o le masaniga masani o le laau toto, o le tufatufaga, manaoga o le siosiomaga ma vailaau oona ina ia malamalama o nei laau eseese. Faʻaliliu mai le Eleni, o le meaola o le chokeberry ua faʻaliliuina o se fua uliuli, o lea o le igoa atoa i le gagana Rusia - chokeberry (Aronia melanocarpa) I tagata e tele lava ina taʻua sese o le kuka.

Chokeberry Aronia, poʻo Chokeberry (Aronia melanocarpa)

Aronia chokeberry foi ua le mautonu i le "chokeberry Michurin" ma e masani foi ona taua o lana kesi. Mai se vaaiga o meaola, o le aronia o Michurin e le o se mea atoa o le vine, ae na o lona eseese ma se eseesega o chromosomes. O lona uiga, i le tulaga o meaola, o nei mea eseese o laau totino tutusa. Aronia Michurin (Aronia mitschurinii) e matua leai lava se paluga o mauga. O Rowan, e tusa ai ma lona uiga masani, e aofia ai se ituaiga tino eseʻese - Sorbus, faatasi ai ma le igoa lautele i totonu o le faʻatoʻaga - masani (Sorbus aucuparia).

Faamatalaga faʻapitoa o chokeberry chokeberry

Choke i le Eleni o lona uiga o fesoasoani, fesoasoani, lelei. Aronia chokeberry - o le fesoasoani muamua i le tagata, mai aso anamua, o se fomai faʻapitoa i togafitiga o le tele, o ona maʻi.

I lalo o tulaga masani, o le chokeberry aronia e tupu mai le 0.5 i le 2.0 mita le maualuga. Fausia togalaau e latalata i le 3-4 m - o se lala laʻau tele, o lona pale lea ua salalau i le matua, e oʻo i le 2-2.5 mita le lautele.

O le aʻa o le chokeberry aronia o le fibrous, lelei le atinaʻe, nofo i le pito i luga 40-60 cm o le palapala, e manaʻomia le fafagaina ile leai o le susu. O le aʻa e le sili atu i tala atu o fafo o le palealii. Vaitausaga taʻitasi o lanu mumu-lanu enaena, mulimuli ane ufitia i paʻu paʻu-enaena-enaena.

O laʻau Chokeberry e susulu, faigofie, petiolate. O le nofoaga e sosoo ai. O le lau o le lau e mausali, tua o tua, lapoa, o nisi taimi e toetoe lava a sikuea (6-8x5-7 cm) faʻatasi ai ma le pito faʻasaga ma le pito i lalo. O le pito i luga o le laulaʻau e maamaa. O le lanu o laulaau launiu e lanu meamata. O lanu uliuli ma enaena e iloa lelei i le ogatotonu o le lau lau. O le autumn, o le lanu o laulaau e faia i luga o lanu eseese - lanu mumu, lanu mumu, lanu viole, lea e maua ai e le vao se teuteu matagofie ma matagofie.

O fugalaau o le kulkeke e faʻasolosolo, e laʻititi i le tele, masani. Corolla paʻepaʻe, sina pisi. E 15-20 laʻau i totonu o le fugalaau, o ona paʻu lanu violē e tautau i luga o le laʻau o pistils, o le tuʻuina atu o le fugalaau o se mea e le masani ai. O fugalaau e aoina i leoleo lavelave e oʻo i le 6 cm le lautele. Fugalaau "chokeberry" amata ia Me - Iuni ma e 2-3 vaiaso.

O le fuaina o le chokeberry chokeberry e amata ile 2 - 3 tausaga. O fua na aina i Aokuso - o le afa muamua o Setema. O fua e lanu uliuli, fatu-e pei o le apu-fatu ma se fuga o le fua. I le olaola o le ola, o fualaau aina e suamalie, suamalie, pisi laitiiti. E i ai le 4-8 fatu i totonu o le paʻu o le tamaititi.

O fualaau ma fugalaau o chokeberry chokeberry foliga mai e talitutusa lava ma fugalaau ma fualaau o pusi mauga, o lea o le igoa lona lua o le chokeberry (chokeberry).

Chokeberry Aronia, poʻo Chokeberry (Aronia melanocarpa).

Aronia chokeberry

O sasaʻe o Amerika i Matu, o loʻo ola ai le vao vao i lalo o tulaga masani, ua manatu o le nofoaga o lona amataga. O le tufatufaina atu o le chokeberry aronia e aofia ai vaega o loʻo i totonu o le lalolagi atoa. Ua tupu manuia i Iukureini, Belarus, Kazakhstan. I le Rusia, o le a tuputupu ae i vaovao eseese i totonu o vaomatua, fiafiaga, itu, i lalo ifo o le vaomatua ma le vaomatua-steppe o le vaega Europa. "Chokeberry" ua salalau i Central, Volga, i le Caucasus i Matu. Faʻaleagaina le aganuʻu o le taumalulu-toetoe lava o faatoaga uma i le itu o Ural, Sisifo Siberia, Northwest, e oo lava i Yakutia, ma isi itulagi o le vaega Asia o Rusia. I eria o loʻo faʻaalia mai i le malulu o le taumalulu i luga aʻe -35 ° C, o le chokeberry chokeberry e punou i le eleele mo le taumalulu, e ufiufi ai i lala laʻau po o le kiona.

O le ituaiga o Aronia e 15 ituaiga, ae na faʻalauiloaina i le aganuu ma avea ma faavae mo le galueaina ma le faʻalauiloaina o ituaiga i vaega eseʻese o fesuiaiga, naʻo le tasi - Aronia aronia.

O le faʻatoʻaga o le "chokeberry" faʻapitoa o vailaau faʻasaina ua faʻatupulaia i le tele o oloa i Altai. O vaega taua e nofoia e aganuu i Iukureini, Belarus, le setete Baltic. E faʻaaogaina e avea o se mea teuteu matagofie mo le teuteuina o laufanua o paka, sikuea, nofoaga e fai ai tafaoga, o pa puipui o nofoaga.

Aronia - mea tau vailaau togafitiga

I le chokeberry aronia, o laulaʻau mata ma fua e fou ma mama.

O fualaau lapisi e aofia i le 10% suga, e sili atu ma le 1% o meaola ninii, e oʻo atu i le 1% pectin ma oʻo atu i le 18-20% mea matutu. O fualaau o le chokeberry chokeberry mai le 3 i le 30% e aofia ai le manaomia e le tagata mo vitamini (C, E, B1, B2, B6, B9, K, P, E, PP), macro- ma microelements i le ituaiga masima molybdenum, manganese, , uila, fulu. O le iodine i totonu o le "chokeberry" e maualuga atu nai lo gooseberries, fugalaau, strawberries. I fuainumera tele o fualaau aina ei ai anthocyanini, leukoanthocyanins, catechins. O Chokeberry aronia e iloga i le maualuga o le calcium, aʻo lumanaʻi na o fualaau aina e pei o le paʻu ma le alalaʻau. I fua, e sili atu i le 4%, ma e oʻo atu i le 1.5% o flavonoids, e aofia ai le faʻasalalau, quercetin, le mautonu. O le vailaʻau faʻasolosolo o fualaau aina o loʻo faʻamaonia ai le taua o le chokeberry aronia, faʻatoʻaga ma togafitiga o meaʻai.

Chokeberry Aronia, poʻo Chokeberry (Aronia melanocarpa)

O meatotino aoga o le "chokeberry"

Aronia aronia e oʻo atu i le 7-9 kilokalama o vine mai le vao. Selesele aʻo leʻi amataina le kiona. E mafai ona faʻaaogaina fou, faʻapea foi ma le gaosia i le sua, uaina, ava, compotes. Mai vine teuteuina jam, jam, sipopo, marmalade, marshmallow, jelly. Ua faʻamagoina vine i le ea ma i totonu o masini malogo i le vevela o + 50 ... + 60 ° C. Fualaau mamago o loʻo teuina i taga pepa mo le 2 tausaga. Mo le faʻaaogaina o togafitiga teas, o lau e seleseleina pe a uma ona fuga. O fua fou o le "chokeberry" i le vevela o le vevela ua teuina mo le sili atu i le tausaga e aunoa ma le leiloa o latou tofo ma uiga lelei.

Mai fualaau fou ma ua mamago, o vailaau faʻamaʻi ma mea faʻaleagaina ua saunia, lea e faʻaaogaina i le fale ma faʻaititia le puipuiga o le tino, maʻi o le maʻisuka, e fai ma faʻasologa o mea e gaosia ai le mafaufau, toto maualuga. E faʻaaogaina e togafitia vascularitis allergic, ma le fualaʻau, lea e sili ona taua, aemaise lava mo tamaiti ei ai maʻi faʻafitauli. O fua o le chokeberry chokeberry e faʻaitiitia ai cholesterol, faʻaleleia le gaioiga o le endocrine ma le manava. O fua o se visepisi lelei. Faʻaaogaina tele fualaau mai fualaau aina ma laulaau mo faʻamaʻi o le ate, gasegase oona, fatu cardiovascular, toto maualuga.

Ia faaeteete! E le mafai ona e faʻaaogaina chokeberry chokeberry o se oloa gaosi oloa ma se vailaau faʻataʻitaʻi i lalo ifo o le faʻaititia o le mamafa, faʻavavevave o faʻamaʻi gasegase, faʻateleina le tui toto, thrombophlebitis.

E faʻapefea ona tupu le kulutisi chokeberry

Manaoga tau siosiomaga

Aronia chokeberry e le o se mea sili ona faigata ile tulaga o le siosiomaga. O le aganuu o le taumalulu-faigata ma malulu-faigata. Ae i totonu o nofoaga paolo e masani lava e le fua mai ma e mafai ona faʻaaogaina e na o se mea teuteu aganuu. E faigofie lava ona talia gutu o -30 ... -35 ° C ma--40 ° C. I le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau, e maua ai le maualuga o gaioiga pe a faʻafeusuaʻi ma faʻamalamalama lelei. I le noatia ma le fai fuafua i mea tau faʻatautaia, o loʻo ola le vao i le 3 m ma faʻapitoa e oʻo i le 50 gaʻo o vaitausaga eseese.

Totoina "chokeberry"

O le Chokeberry chokeberry e le faʻafefeteina i le eleele ma faʻalauteleina masani ma atiae e oʻo lava i luga o eleele palapala. E le gafatia ai le saline ma eleele palapala, lolovaia o aʻa. E gafatia ai le eleele faʻamalolo, ae o eleele eleni e sili ona lelei. O le eleele faʻamalolo e faʻaseseina i le pefu po o le falaoamata o le dolomite, e mafai ona avea le lime.

Ina ia totoina laau o le syryberry, e tatau ona e faatau i fale tausimai faapitoa pe faʻaaoga foi se ata o se vailaʻau lauiloa.

E sili atu le totoina o laau i le tautoulu ao lei amataina le tau malulu po o le tautotogo pe a maeʻa le kiona (pe a malulu le taumalulu). Aronia aronia e faatatau i le vave totoina ma le 1-3 tausaga talu ona amata ona fua mai.

Aʻo leʻi totoina, o le kulupuberry chokeberry vine e faʻapuʻupuʻu aʻa i le 25-30 cm ma 'otiʻoti le aʻa i le 5-6 tumutumu. O le fatuina e tausia mo le tele o itula i se aʻa poʻo se vai.

Sauniuniga o lua totoga e faʻatino i le 2-3 vaiaso aʻo lei totoina fatu. Ole lua vaʻa eliina ma le tele o le 50x5060 cm O le mamao i le va o lua o loʻo tulaʻi mai e 2-2.5 m. Afai o le tau e fuafua mo le puipui poʻo le teuteuina, ona mafai lea ona faʻamalosi ma totogo pe a uma le 1-1.5 mita.

Afai ua faʻapalapalaina le eleele i meaʻai, ona faʻafefiloi ai lea o le palapala i luga o se pakete o mea ola (e le o le fou), 2-3 sipuni tele o le nitrophosphate, o se koko o le potassium sulfate ma le 2 sipuni tele o le superphosphate. I luga o eleele lafulemu, e mafai ona e faʻatapulaaina oe lava i se pakete o le humus ma mai le mineral fertilizers - nitrophos. Afai e pala le palapala, e tatau ona e faia le 0.5-1.0 pakete o peʻa poʻo oneone.

Aronia chokeberry ua totōina tutusa ma isi aʻa-own papa o laau toto. Pe a totoina, o le nofoaga o le ua uʻu e mataʻituina. E le mafai ona faʻalolotoina, talu ai o lenei auala e taʻitaʻia ai le fausiaina o se fuainumera tele o fuga aʻa. Afai o le tuputupu aʻe e le o faʻapuʻupuʻuina lelei, o le a paolo le vao ma faʻaitiitia le gaosiga.

Chokeberry Aronia, poʻo Chokeberry (Aronia melanocarpa)

Tausia mo "chokeberry"

O le tausiga o le chokeberry aronia e aofia ai le tatalaina o le palapala, faʻafefe, faʻamaina, teuteuina ma toe faʻaleleia le vao, faʻasaga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

I le taimi malogo ma le vevela, o le totoina o le chokeberry chokeberry e faʻamaʻaina pe a mavae le 12-25 aso ma vave ona mulumulu ina ia mafai ai ona sili atu le pala o le susu. Faatasi ai ma le matua, e faaitiitia le faaitiitia ole fausua, e pei ona loloto le aʻafia o aʻa taʻitasi i le 2 - 3 mita ma e mafai lava ona maua ai le vao ma le susu talafeagai.

O le aronia chokeberry e fafagaina 2-3 taimi i le tausaga. I le tautotogo, o se faʻafefiloi o manulele po o manulele o le manulele faʻatasi ma le masima masima po o le pefu o loʻo saunia ma faʻalauiloaina aʻo leʻi tatalaina ia ata. O le taimi lona lua o loʻo fafagaina ai i latou i se vaifofo o le fomaʻi aʻo lei tupu aʻe. Mo le fafagaina o le faʻaaogaina o le pefu (1-2 ipu), nitrophosphate (20-25 g), Kemir (20-30 g), isi fomaʻi o loʻo aofia ai macro ma microelements. I le tautoulu, a maeʻa le seleseleina (e tusa ai ma le setete o le seleselega), e faʻaogaina le superphosphate ma le sulfate sulfate mo luga o laei, i le 50 ma le 30 g / vao.

I le tautotogo, aʻo lei amataina, e faia le taina o le taina taʻitasi. Aronia ua seleseleina vine i le palapala palapala. Pe a teuteuina, e le tatau ai foi ona lavea ni laau mama, ma tuu ai 5-6 vavae lelei, atinaʻe vine. I le matua o le 5-7 tausaga, e faia ai le teuteuga sui. Ina ia sui fuga tupu ma faʻatapulaaina le tupu o le vaomatua o "aronia" 2-3 o loo ola pea taʻaleʻa talavou. O le malosi o le fana e faia ai se seleselega o le 5-7 tausaga ma ua i lalo o le suʻega. O se togavao lelei e fatuina e aofia ai 40-45 gaʻo o vaitausaga eseese. E maeʻa le toe faʻaleleia i le maeʻa o le 10-12 tausaga, faʻalagolago i le tulaga o le togavao. O le toe faʻaleleia faʻasolosolo e faʻateleina ai fua o le vao mo se taimi umi.

Toe gaosia o le "chokeberry"

Aronia aronia e faʻapupulaina e fatu ma fatu. Vavave, e pei o laʻau uma-laʻau - tipi, tipi, fatu aʻa, vaevaeina o vao, tui puipui.

Aronia chokeberry fatu e mafai ona toto tuusao i le taimi o le tautoulu i le palapala, lea latou te maua ai le malosi o le natura i le taimi o le taumalulu. O laau totō ua totoina i se nofoaga tumau i le tausaga e sosoo ai. Pe a faʻaleleia e ala i fatu laau, e tatau ona aʻafia fatu i le 3 - 4-masina. Isi togavao ma le tausiga o fualaau, pei o isi laau.

O le faʻaleleia o fualaau o le chokeberry, o loʻo faʻataunuʻu tutusa i isi laau totō.

Chokeberry Aronia, poʻo Chokeberry (Aronia melanocarpa)

Vaaia o kiliatikeke mo le ola i totonu o fale

O ituaiga e sili ona lauiloa o aiga ma fefaʻatauaʻiga fefiloi.

  • Nero, Altai tetele-fua, Black-eyes, Grandiolia, Rubin, Estland, ma isi.

O ituaiga mai fafo o chokeberry chokeberry, o le mea sili ona taatele o:

  • Finnish - Viking, Hakkia, Belder,
  • Polani - Kutno, Nova Ves, Dubrovice,
  • Danish eseese Aron.

O le gaosia o le gaioiga e masani lava ona maua i le maua mai o ituaiga o kulimi o le malulu, faʻasaina, ma fua tetele. E tusa ai ma faailoga i fafo, o ituaiga o "chokeberry" e le mafai ona iloagofie. Eseesega e aliali mai pe a selesele, pe a fua mai fua e maua ai le tofo. O le mea lea, o vailaʻau e filifilia mai faʻamaumauga e tatau ona faʻatauina i na o fale tausimai faapitoa, i le taimi lava e tasi e mafai ai ona e maua fautuaga talafeagai.

Pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi

Chokeberry chokeberry e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I ni nai tausaga, o laumei nofofua o aphids, moth ash mountains, moth winter, siaflies cherry, paluga mauga, ma le hawthorn e matauina. E sili atu le saogalemu le puipuia o meaola faalafua i meaola o meaola o loʻo faʻaaogaina i nei mea faʻavevela i isi faʻatoʻaga: dendrobacillin, bitoxicillin, verticillin, bicol, boverin ma isi. O vailaau, e fautuaina e togafitia le chokeberry chokeberry i le tautotogo ao lei amataina le puaa ma le autumn i le maea ai o le laʻau ma le 1-2% vaifofo o le sulfate copper poo le Bordeaux fluid.

O faʻamaʻi faʻamaloloina togalaʻau kukalati, siama siama o aʻa o le paʻu, mu mumu, lapisi laʻau i se mamao mamao mai fualaau aina e aʻafia i le gao (apu, pi) e mafai ona atiaʻe, e seasea ona maua - viral spotting. O le faʻataʻatia o faʻamaʻi, faʻapena foi ma meaola faalafua, e sili ona lelei ona faia i meaola o meaola, e faʻaaoga ai le faʻauputuina o taimi, phytosporin, gamair, glyocladine, trichodermin ma isi. Ioe, e mafai ona e faʻaaogaina fualaau fou mai lisi o lisi taʻitasi.

O fualaau oona ei ai le aoga aoga i meaola faalafua ma faamaʻi ona o le usitai atoatoa i fautuaga. Mo togafitiga o le amataga o le tautotogo, e mafai ona faʻaaogaina togafitiga o vailaʻau, ae na o le taimi lava e tatalaina ai fugalaau.