O le togalaau

O vine e fanau mai e maua ai le tino ola pea

  • Vaega 1. O le vine na fanau mai e maua ai le tino ola pea
  • Vaega 2. Vaega o togafitiga o togalaau
  • Vaega 3. E tatau ona mafatia le vine. Teuteu
  • Vaega 4. Puipuiga o fualaau mai mai faamai
  • Vaega 5. Puipuiga o fualaau mai meaola faalafua
  • Vaega 6. Faʻaleleia fua o vine
  • Vaega 7. Faʻaleleia vine i le faapipiiina
  • Vaega 8. Vaega ma ituaiga vine

E tusa ai ma le tala, o Armenia o le pepe o le vine, mai le mea na toe foi mai ai se lupe ma se paranesi i le vaa a Noa, auina atu e suʻe fanua. O mafaufauga e mafaufau i le laufanua o le vine Transcaucasia ma setete o le itu i sasae o le Sami Metitirani. I le Sasaʻe Tutotonu, o le vine vine ua lauiloa mo le sili atu ma le 9000 tausaga, ma i totonu o nuʻu o Aikupito, faʻamasinoina e le vili, isi 4000 tausaga BC I le 5 senituri BC vine o loʻo nofoia fanua o Taurica ma le teritori o Moldova i aso nei.

Vine © Paul Vladuchick

E oo lava i aso anamua, na vaeluaina vine i ituaiga e lua: laulau ma le uaina. O vine vine e sili atu ona tuai, ae na toe faʻaleagaina i latou, aemaise lava i le faa-Islama, lea na faasaina ai le faʻaaogaina o le uaina. O le faʻamafunaina o vailaʻau oona na faʻamalosia ai le faʻamamaina o vaovao, e aofia ai le leai o ni fua ma vine i maʻa. O vine e maua ai togafitiga faafomaʻi, lea mo le tele o seneturi na lagolagoina ai le ola ma le soifua maloloina o se tagata, ma, i le lotofaafetai, na toe faafouina e le aunoa.

O le fetu o Vinohraditsa i le faaputuga o Virgo e faʻamaoni i aganuu faʻasolopito. O vine e ola pea i le talafaasolopito o saienisi i lalo o le igoa ampelology ma ampelography. Mo tagata Eleni, na avea ai o ia ma faailoga o tagata. O le lauiloa lauiloa e lauiloa i Rusia. O le vine na faʻailogaina i le tele o aai (Izyum, Akkerman, Yalta, Tashkent, Chuguev). O lona ata na puipuia i lima o nisi o atunuu (Armenia, Georgia, Moldova).

I Rusia, o se pine ma foliga o se tovine ma le tusiga "Tacos ripen" na faatuina mo tamaiti ma tagata faauu o le Smolny Institute. O le tele o tala, masani ma tala pupuu e uiga i le vine ma meatotino faʻatau o vine i tagata ma tusitusiga.

O le a la le aoga o vine?

O le taua tele o le aganuu o loʻo taoto i le maualuga o le suka (12-32%) i fualaau vine i le ituaiga fructose, glucose ma le sucrose. Latou te i ai i monosaccharides ma e aunoa ma ni suiga vave e ulu atu i le toto, vave toe faʻafoisia le malosi o le tagata ma le soifua maloloina.

O fua o vine e mauʻoa i meaola faʻasaina, e aofia ai le saolotoga (2-6%), lea e maua ai le suamalie o se manogi uiga ese. O le mea o loʻo iai i meaola faʻasaina, faʻapipiʻiina i le ituaiga salts, e oʻo atu i le 60% malic, 40% tartaric. O loʻo i ai le citric, succinic, oxalic, gluconic, glycolic ma isi meaola faʻalaʻau. E i ai foi se lisi tele o suauu oona, o se vaega taua o le skeletal system human.

O Berries e aofia ai macro- ma microelements potassium, calcium, sodium, magnesium, iron, copper, aluminium, phosphorus, sulfur, chlorine, silikoni ma isi. O vine mama ua lava saunia le tino i mea taua e ola ai - o le manganese, molybdenum, boron, titanium, vanadium, radium, zinc ma le cobalt. O ni elemene taua i le tuufaatasiga o hormones, vitamins, proteins, enzymes, complexes complexes.

O vine e maua ai le vitamini C, E, carotene, B1, B2, P, gaʻo. E aofia ai vine ma mea aoga amino o le lysine, histidine, arginine, methionine, leucine, e le mafai e le tino o le tagata ona faʻapipiʻi. O vailaʻau o amino e mafai ona fesuiaʻi ma vailaʻau, lea e aofia ai i le metabolism, o loʻo iai i fua. E fesoasoani le enzymes i le toe faʻafouina o le tino.

Vine © Paul Tridon

Vaʻaina vine

O ituaiga o vine vine e tele lava le ola i tulaga masani: Asia, Europa, Amerika i Matu, Metitirani, ma le Caucasus. O le tuaa o vine ua totoina ua taʻua o vine vaomatua, ma o Armenia o lo latou atunuu. I le faagasologa o le galueaina, na ia faia ni suiga taua i meatotino ma mea o lo o aofia i le tele o mea. E le i faʻamaonia pe o le gaioiga a le tagata poʻo se suiga faʻafuaseʻi, e fuafua i tulaga tau le siosiomaga. O ituaiga o vine vine ua leva ona totoina na maua i le sone mai le Black Sea i Iran ma le faalauteleina atu i le Near ma Middle East ma Europa. O le uaina aupito sili ona tuai na maua i Iran, sosoo ai ma Italia ma, ina ua puleaina e tagata Eleni, na pasia i Great Greece ma Sicily.

I aso nei, ua totoina lelei vine (i vaega faatapulaa o le gaosiga o fale) i le totonugalemu o Rusia ma Siberia. O le au fai togafiti fai togafiti faʻatoaga o loʻo ola i le tele o ituaiga vine e faʻaaoga ai a latou tekonolosi mo le silia ma le 30 tausaga. Na matou aʻoaʻoina le auala e maua ai le maualuga o le lelei o le lelei ma faʻamalolo uma o le vine.

Tulaga ola

Malamalama

O le lautele o le tufatufaina o le vine na fuafuaina ai lona uiga faaalia i tulaga ola. O le tau e sili ona lelei o le mea faʻapitoa (pe a faʻapipiʻi muamua vine), mafanafana lelei. O foliga mai i le laufanua o Armenia ma lona mama mauga ma le susulu o le la, na fausia ai tulaga manaomia mo le susuluina, vevela ma le susu. Fua vine - fatu vine photophilous i luga aʻe o le tausaga, i le sailiga o moli uila, e oʻo i le 40 mita le umi. I le le lava o le moli, o le tele o laau toto e tutupu. Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o vine e manaʻomia ai se fua faʻatatau o le ao ma le po. Faatasi ai ma le umi o le ao, o le umi o le tuputupu ae o vaitau o vine e faateleina, lea e le faatagaina ai le vine ma vine e fua i se taimi talafeagai.

Vine © Larry Darling

Lulu

Mai se vaaiga o meaola, o le vine e manaia i le manaomia o tulaga eseese o le vevela i vaitaimi eseese o le olaga. O le fufuluina o fatugaʻo e amata i le malulu lelei o le ea i le vasa +10 - + 12 ° C. O le faʻavaeina o fuālaʻau manogi e tupu i le +25 - + 30 ° C ma le faʻaitiitia o le vevela, timuga poʻo le timuga o le tau i lenei vaitau e aʻafia ai le malosi o le vaʻaina ma le gaosiga o le vao. I le vaitau o le taumafa, o le maualuga o le vevela mai le +28 - + 32 ° C. Ina ia maua se fua maualuga, o le a faʻaititia le 20 ° C, ae o le maualalo o le vevela ma le susu o le tau e aʻafia ai le lelei o le fua. I fualaau suamalie, o le faʻaopoopoga o suga e faʻaitiitia ma maualuga le eletise.

Laʻu

Talu ai ona o le loloto o le aʻafia o le aʻa, o vine o laʻau o le toleniina o le lauʻeleʻele. Ae o le liana e le gafatia le lolovaia ma le faʻavaivaia o vai. O le mea lea, i vai maualuluga, i nofoaga paʻu, o le a faʻagesegese ai le fua o le toto ma le faʻaputuina o suga. Ae ui i lea, o le le lava o le susu e afaina ai le fausia o fualaau aina ma mea masani o le lianas ma i tausaga malogo e manaomia ai le faʻamafa.

Vine © lipecillo

Soo

O le tele o tufatufaga o vine na avea ma ona uiga faamaoni i tulaga o le eleele. O ituaiga uma o eleele e talafeagai lelei mo vine, sei vagana ai masima ma masima masima. E le fetaui lelei eleele palapala mama. I le tulaga lea, ua tuu vine i luga o pitonuu ma ua totoina le toga toto e ala ile faaopoopoina o vaega (lala o le manogi, lala laau laiti, lala o laau ma laau, folasia o manua ma humus i totonu o le palapala). E maua ai togalaau aina maualuga ile togavao ile itu i saute sisifo, ma i le fale i le itu i saute ile malamalama ma faʻamafanafana le eleele.

O le fausaga o le vine vine.

Fatu vine - o se vine vine, lea e taua foi o le vine. E aofia ai se ala eleele lalo ma se aʻa o le lala laau ma se eletise maualuga ma lala lapopoa ma le tele o fuālaʻau taʻitasi taʻitasi (vine), lea e fua ai fua o fua. O laʻau e faigofie lava 3-5 ona faʻapipiʻi i luga o laʻau uumi, o le lau lau lanu meamata ma lanu eseese e faalagolago i ituaiga ma ituaiga.

E amataina le fruiting i le 3-4 tausaga o le totoina. O fuālaʻau fua o loʻo ola i le vine i le tausaga talu ai. Faatasi ai ma lona tuputupu aʻe, o loʻo i lalo o laupepa muamua muamua e 8, o loʻo i ai se vaega o antennae mo le faʻapipiʻiina i se fale mautu. O le inflorescence o se palasi faigata. O le laupepa, o le galuega autu o le photosynthesis, e tele tele, lea e fesoasoani e puipuia ai le vao mai le vevela. E faʻaalu le laupepa i luga o le evaporation e tusa ma le 98% o le susu ma e na o le 0.2% i luga o le fausiaina o se toto laau. O loʻo i ai i le vine se malosi maualuga e toe faʻafoʻi ai laau totō ma gafa, lea e vaʻavaʻaina o se vaega o mea e sili ona malosi ma fua tele.

Vine © Soraya S.

Totoga ma togafiti

I le itu i saute, e mafai ona tupu vine i auala eseese. E le faigata ona maua se nofoaga mo 2-3 togavao. Filifili se itu i le itu i saute, mafanafana e aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga, aluese mai laau ma vao. E mafai ona e faia se fao ma sii vine mai le eleele malulu ma le pito i lalo, latalata i le la. Afai e fuafua e toto pe tusa ma le 10-20 vao, ona tatau ai lea ona vaevaeina se isi teritori ma sauniuni mo le faʻatauina o se tovine moni. I le ogatotonu o Rusia ma latalata i matu, e le mafai ona siitia vine i luga o se faitotoa faaofuofu. E tatau ona totoina ina ia oʻo i le taumalulu e mafai ona faataatia le vaega eleni i luga o le eleele (poo le saunia o vaituloto) ma ufiufi mai le kiona.

Tulafono mo le sauniuniga ma le totoina o vine vine

  • E tatau ona toe iloilo ia tusitusiga ma filifili ituaiga eseese ma se vaitaimi taua (vave, ogatotonu, tuai).
  • O le totoina o laau e mafai ona faia i le itu i saute i Aperila-Me, i matu - mai le afa lona lua seia oʻo i le faaiuga o Me. O le totoina o le autumn e mafai ona faʻatinoina ia Oketopa.
  • A e faʻatau, siaki ma le faaeteete fualaau. E tatau ona matua maloloina lelei i se aʻa e lelei ona atiina ae e aunoa ma ni faailoga o soʻo se faʻamaʻi.
  • Saunia se lua e tulaʻi mai e tusa ma le 80x80x90 cm ma, pe a manaʻomia, suia le tele i le tele o le fatu.
  • Afai o le eleele e mama, vai-ma manava, ona faʻaputuina lea o se alavai faʻavaivai e 20-25 cm le maualuga mai piliki paʻepaʻe, iliili, maʻa mafiafia i le pito i lalo o le lua, e sasaa mai i luga le faaputuga palapala.
  • Afai o le eleele o le oneone, ona saunia lea o se faʻapalapala eleele ma le faʻaopoopoga o vaega e fusifusia ai le palapala palapala. Clay, humus, phosphorus ma fugalaau faʻasamaʻi ua fefiloi ma le eleele autu. O se faaputuga o le faʻafefiloi o le eleele faʻafefiloi ua sasaa i luga o le alavai.
  • Afai e mamafa le palapala, o le loloto o le lua e faateleina i le 1.0-1.20 m. O le faʻaaogaina o vaega e faʻapipiʻiina i luga i le pito i lalo e pei o uumi umi (sunflower, isi vailaʻau laiti) e faʻafesoʻotaʻi i nai afifi laiti e oo i le 50 cm le maualuga. I le va o nei mea, ua sasaa ai se alavai (20-25 cm), ma i luga o le pito i luga, o le pito i luga o le eleele na eliina eleele poo se vaega o le eleele faamamaina (10-15 cm). Ona avea lea o se vaega o le humus po o le faapalaga matutua (20-25 cm). O se faaputuga eleele o loʻo salalau atu i luga o lenei keke keke.
  • O le eleele o loʻo i lalo ua saunia mo le laʻau e tasi: 300 g o le superphosphate granular, 100 g le masima masima, 0.5 pakete o le humus, o le pito i luga o le eleele ua vevela. O mea uma lava e faʻafefiloi ma faʻafefiloi ma faʻaaoga mo le totoina
  • O le totoina e faia i le vaitau o le 1-2 taumafanafana. A o le totoina, o aʻa uma maloloina e faapuupuuina i le 15 cm ma o mea uma e malulu ma faamaʻi ua uma ona aveesea. Oti le ata i le fatu fatu fatu. O aʻa ua totoina i totonu o le masa o le eleele ma le aʻa.
  • O le fatuga ua saunia ua tuu i luga o le tumutumu i totonu o se lua. Lasalo aʻa ina ia leai ni faʻaiuga. 0.5 pakete vai ua sasaa ma ufiufi i le palapala ua saunia mo le palapala seia oʻo ina tumu le lua.
  • Pe a totoina, e tatau ona faʻamautinoa o le laʻititi pito i lalo o le fatu o loʻo i le palapala. O le eleele o lo o siomia ai le fatuina e tatau ona fusi lelei i ou lima, sasaa atu le isi 0.5 pakete vai. A maeʻa ona fufulu, ona tumu lea o le eleele e totoe ina ia maua ai se poloka 20-25 cm le maualuga i luga aʻe o le eleele.
Vine © Raul Lieberwirth

Manaoga muamua mo le tuʻuina atu o se tovine i luga o se togalaau

Po o le a lava le vaega o loʻo i ai le tovine, e tatau ona tausisia tulafono mo le faʻatutuina o vao.

  • O le mamao i le va o laina e tatau ona le itiiti ifo i le 2.0-2.5 mita, ma i le laina 1.5-2.0 m. O laau mama (mo le faʻaolaina o le nofoaga) o le a faʻalavelave ai i le fausiaina o vao i le lumanaʻi, mafua ai faʻamaʻi ona o le le lelei o le malulu ma isi.
  • Faatasi ai ma le totoina lelei, o pamu talavou e foliga mai pe a mavae le 2.0-2.5 vaiaso. Latou te manaʻomia le vaeluaina ma nonoa i se pine, ina ia aua nei galo.
  • Vaega 1. O le vine na fanau mai e maua ai le tino ola pea
  • Vaega 2. Vaega o togafitiga o togalaau
  • Vaega 3. E tatau ona mafatia le vine. Teuteu
  • Vaega 4. Puipuiga o fualaau mai mai faamai
  • Vaega 5. Puipuiga o fualaau mai meaola faalafua
  • Vaega 6. Faʻaleleia fua o vine
  • Vaega 7. Faʻaleleia vine i le faapipiiina
  • Vaega 8. Vaega ma ituaiga vine