Fugalaau

9 sili ona fiafia mo le faʻaleleia o le eleele

E leʻi leva lava talu ai nei le manatu o le aufaʻatasi o le eleele. Ae o le asō, o le rabotki-faʻafefiloi i se sitaili masani na mulimuli ane oʻo mai i foliga ma faʻamalosi ai le toatele e toe iloiloina o latou manatu e uiga i tulafono ma mea e mafai ona faia. E le pei o kapeta ma faʻasolosolo, masani poʻo le faʻamalosi, faʻafefiloi o le laufanua e faʻaalia uma le matagofie ma le gafatia moni o laau toto, tuʻuina atu ia i latou le saʻolotoga atoatoa. Ma latou tatalaina avanoa e le faatapulaaina mo mafaufauga: e oo lava i faaiuga aupito sili ona mataʻutia i na tau o le a le sili atu le tele, ma e mafai ona totoina le tele o aganuu eseese. O le mamanu o mixborders i se sitaili masani ei ai ana lava mea e sili ona fiafia i ai, o se filifiliga e leʻi mafaufauina o le a mafai ai e oe ona maua le sili atu ma le tasi le fetu moni o mamanu masani.

Fefaʻatauaʻiga i le nuʻu

Tualitasi e lua i se tasi o mea fefiloi

O le mamanu o le fugaina ma sauniga i se faiga masani ua i ai nei i le pito i luga o le lauiloa. Faʻamamaga faigofie, ata matagofie ma le faʻasalalalau, o nisi taimi e faʻataʻatia i luga o le faʻailoa, faʻamalamalamaina moega o fuga ma rabatka agai i tua o ni tusitusiga masani masani, ma mea faʻaonaponei faʻaonaponei, ma se lanu lanu lanu. O le mea moni, o le atinaʻe o le laufanua e tele naua mea lelei e mulimuli ane talisapaia.

O faʻapotopotoga e suia pea i taimi uma e aunoa ma le faʻalavelave i fafo, faʻaleleia ma atiina ae, suia i luma o tatou mata. O laau toto e foliga mai i se sitaili masani i lona mamalu uma, ma e oo lava i nisi o lo latou le fiafia po o le tauagafau e foliga mai e le lelei. E lelei ma mafaufau, ae o se fugalaau fugalaau itiiti e faaalia i se sitaili e masani lava o se mea faapitoa. Ma i le asō, o le masani mo le natura ua sili atu nai lo le lautele o tulaga taʻitasi i le mamanu.

O lea, mixborders-mixed rabatka teuteuina i se sitaili masani e toe foi atu i le masani, ma le taulaʻi atu i luga o le fua o le fuga. E le pei o fugalaau fugalaau ma fugalaau fugalaau matagofie, tuaoi ma vaega faigofie, o mafutaga e tutusa lelei lava, e talafeagai i togalaau o soo se tele. E mafai ona latou vaapiapi, ma lautele, ma umi, ma puupuu.

Faatasi ai ma le fesoa- soani a le au faipese, e le gata ina teuteuina le site i le totoina o fua o faatoaga, ae e taaalo ai foi ma le fauina o puipui ma puipui, faatapulaa avanoa ma vaega, faamamafa vaega mo faafiafiaga, ma isi. O se faaputuga o laau toto e sui ai le tasi, o le taʻalo i le faʻatusatusa ma le fugalaau, ma laʻau, e tatalaina avanoa fou mo le filifilia o lanu ma le sailiga mo fofo muamua.

Ma aʻo gasolosolo lemu le gaosiga o kapeta i luga o le eleele, o le uiga e faalagolago i le mamanu o le laufanua ua i ai i le mamanu o mixborders. E faʻapitoa i le latou lanu lanu ma ituaiga o mea faʻapitoa, e mafai ai ona e faʻataʻitaʻi ma tuʻufaʻatasia e oʻo lava i mea leaga.

Fefaʻatauaʻiga i le nuʻu

I le mamanu o mixborders i le laufanua, e mafai ona e faʻaaogaina ia lava laau totō pei o le mamanu o fugalaau fugalaau masani po o vaega. Ae afai e te manaʻo e faʻaaogaina se ituaiga o mea faʻafefiloi i totonu o le mea sili ona manaia, susulu ma aloaia, o le maualuga o le faʻamaualuga o le aoina o laau totō, faʻalagolago i mea sili ona viia.

O le kaleidoscope fugalaau i totonu o le faʻalapotopotoga eleele e tatau ona aofia ai vaitau uma ma ituaiga eseese uma. Pe a filifilia laau toto, tuʻu atu le fiafia i mea e le lelei ma faʻatoʻaga e mafai ona faʻaleleia le fatuina o le tagata lava ia pe matagofie foi le faatumuina o avanoa. Ae o le mea autu lava o le uiga lelei ma le faʻamuamua. Faʻatoʻaga e tuʻuina atu i le togalaau le galo e uiga i le le fiafia ma maua ai le mea e sili ona lelei, e le o tulaga masani, ma o nisi foi taimi e ese ai laau.

O le a matou masani lelei i aganuu mai vaʻavaʻai teuteu o le laufanua o le a avea ma fetu i le mamanu o au 'aufaʻatasi.

1. Purple Squid (Eupatorium purpureum)

O se tasi lenei o fualaau sili ona lapoa e fetaui ma le atoatoa i le laina ogatotonu o le aufaʻatasi poʻo le pito i tua o ni faʻafefiloi faʻafefiloi.

O se mea taua tele lenei, e maualuga lona maualuga i le tasi ma le afa mita. E mafua ai le malosi, lapoa ma le lelei o vao i vaega. O laulaau e lapoa, e leai se mea, e aoina i totonu o le uamea i luga o luga o luga o laau mama, ua faapaleina i lalo o le pupuʻu.

O le lanu piniki, mafiafia, e oo i le 20 cm le lautele, o loo i ai ni ato laʻitiiti matagofie, o le a le gata ina teuteuina le mixborders ia Iulai ma Aokuso, o le a tumau i luga o le laau mo le sili atu i le tasi le masina, ae o le a tosina mai ai foi pepe e le sili atu nai lo le buddhis ma le wisteria.

Laʻau mumu (Eupatorium purpureum).

O Poskonnik o se tasi lea o mea e sili ona malulu-malulu, lea e lelei ona ufiufi i le uila, ae ua faʻaalia uma lona matagofie i luga o eleele lafulemu lelei ma le faʻaleagaina.

  • Faʻatauga auala: e ala i fatu (i le tautotogo po o le tautotogo i totonu o le eleele) poʻo le vaeluaina o vao (vave tautotogo po o le autumn).

2. Buzulnik gear (Ligularia dentata)

O le isi lea tagata sili, o ia, i totonu o le aufaʻatasi, e faʻaalia ai o ia lava o se sui sili ona lelei mo le matafaioi o le maualuga o le faamamafa ma aganuu. Laʻau tele ma samasama lanu samasama-lanu samasama liliu le Buzulnik i se tasi o taʻaloga sili ona mataʻina ma se taaloga tulaga ese o lanu ma lanu.

Buzulnik gear e mafai ona ola ae ile tasi ma le afa mita. E ui lava i aʻafiaga o le poto, ae e le mautonu le mana o vao. O laulaʻau lanu tetele e iai ni lanu moana, e le masani ai, e masani ona lanu enaenaina, e aoina i totonu o le roalette basal matagofie.

I luga o paʻu o le pogisa, o paʻu mai i lalo ifo-o ato e iʻu i le 8 cm le maualuga, e foliga mai e manaia ma faigofie i le taimi e tasi. O le lanu samasama, e masani lava i se lanu moli, e faʻamalamalamaina ai le buzulnik ma e feteenai ma le lanu o le lauusiusi. O le buzulik dentate e fuga i le faaiuga o le taumafanafana - Aokuso-Setema, pe a ma le 1 masina.

Buzulnik gear (Ligularia dentata).

E mafai foi e le Buzulnik ona tupu lelei i se paolo malu ma le susulu o le la, ae manaomia ai le filifilia o eleele paleni ma fou.

  • Faʻatauga auala: fatu (e tupu i le 3rd-4 tausaga) poʻo le vavae ese o vao (i le tautotogo).

3. Pinworm (Lysimachia punctata)

E faigata tele ona maua se laau o le a sili atu ona fesootaʻi ma se togalaau e sili atu nai lo se moa. E ui lava i lona susulu, e foliga mai o se laau e leai ni mea e ola ai ma ola e pei o ia lava. O le mafuaʻaga o lea mea e fetaui lelei ai le tagata faʻasalalau i soʻo se tuufaatasiga, e pei o le faʻapipiʻiina o laau vavalalata i totonu oi latou i totonu o se faʻapotopotoga se tasi.

Verbeyniki - vao vao ma le maualuga o le 60 cm i le 1 mita, e fuafua i le palapala o le eleele. O aʻa uumi ma mamana e mafai ai e le laau ona ola pea, ma faia ai se ituaiga o vao. O le tele o laʻau saʻo, lamolemole, ma laʻau e fai ai ni ie matagofie matagofie.

Tele le lanceolate sessile lau laufofoga ma se lanu paʻepaʻe faataamilo i itu. Ae o le manulele e oʻo atu i le mea sili ona matagofie i le ogatotonu o le taumafanafana, pe a faʻalauiloa fuālaau lemoni i totonu o le laʻau mo le sili atu ma le masina.

Loosestrife punctata (Lysimachia punctata)

O le Verbeynik spot can settle both in moist soil and in soil masani, pe a tuʻuina ile vai i se lamala. O lenei mea o se laau e sili ona lelei ile laufanua mai i le tele o meaola o le la, e ono faʻafefeteina ma e manaʻomia ai se avanoa talafeagai.

  • Faʻatauga auala: vaega o rhizomes poʻo le vavaeʻesea o vao (e sili atu le vaevaeina i le 3 tausaga).

4. Oriental poppy (Papaver orientale)

O se laʻau faʻapitoa e mafai ona oʻo i le maualuga 80-100 cm, e tutusa le lelei o le poppy i lona matagofie o le lanu uliuli-lanumoana, o le pubescent, vine vane, ma le fugalaau mataʻina. O aʻa, lapopoa lapisi lapisi ma pine malolosi e lapisi-faʻapipiʻiina ai ni paʻu malolosi.

Ae o le matagofie moni o le poppy e na o le taimi lava e tupu mai ai le fugalaau - tele, mai le 12 cm le lautele, ma se nofoaga manaia matagofie, e faamamafaina ai le gatete ma le manaia o petals.

O le matagofie o fugalaau poppy o loʻo faʻasusu. I lenei togalaau e fiafia i ai, ua leva ona suia e le tele o filifiliga mo le lanu paʻepaʻe-mumu-cherry. Ma o ituaiga ofoofogia e fefinauai ai le tasi ma le isi e le gata i faaupuga o "ulu", ae faapena foi i faamatalaga teuteu ma lanu, ua faateleina pea i tausaga taitasi. O le tele o ituaiga faʻaonapo nei o nei poppy e mafai ona fuga faʻateleina - e le gata ia Me, ae ia Aokuso-Setema.

Oriental poppy o se tasi o laau sili ona lelei mo le lanu o le laufanua ma o se mea e sili ona fiafia i ai o mixborders. Ua tuʻufaʻatasia ma soʻo se isi lava laau, e tusa lava po o le a lona telē, ona o faʻatoʻaga uma o togalaau e faʻatusatusa ma gela ma fugalaau pupula.

Oriental poppy (Papaver orientale)

I le palapala, o lenei mea totino e le faʻafefeteina, faʻapipiʻi ma le malulu, e masani lava e leai se tausiga.

Faʻatauga auala: fatu (luluina i le amataga o le tautotogo i luga o fatu) poʻo aʻa aʻa (tuputupu ae i nai tausaga).

5. White Ash (Dictamnus albus)

Tele, ma laʻau vane ma pupuvaʻa malosi, Caucasian ash, poʻo le paʻepaʻe, o se tasi lea o mea e sili ona mataʻina ma mataʻutia mo le ogatotonu o le mixborders. O se mana malosi lenei e oo atu i le 80-90 cm le maualuga ma le ola mama ma le lau, ma lapisi tele, e le o totogia laulaau o loʻo saofafai i luga o le vavae. O le manogi o le laau e faamamafaina atoatoa i le matagofie, e peiseai o le leai o ni mea, o meaola e oʻo atu i le 2.5 cm le lautele o fugalaau lanu piniki, lea e mafai ai ona vaaia ai velenisi vevela matagofie.

White ash i mixborders e aumaia ai le televise ma le vaalele. E tatau ona totō le laau i se auala e faʻaitiitia ai le lamatiaga o fesoʻotaʻiga ma laʻau ma mea e le faʻaaogaina (o le laau e tuʻuina atu ai suauʻu mumū, lea e taʻua ai o le mea e alu i lalo). I tulaga o le alofatunoa ma le matagofie, e le mafai ona maua tutusa ia Yasens.

White Ash (Dictamnus albus).

O se vailaʻau mataʻutia ae o le la e le mafai ona faʻafefe eleele palapala pe susu. Lelei maualuga, loloto le atiaeina, le faaituau po o le vaavaaia, o eleele maloloina e filifilia mo le efuefu.

  • Faʻatauga auala: fatu (lūlū pe a uma le seleselega), afaina (tautotogo) ma le vavaeeseina o vao (spring or autumn).

6. O le toto toto lanumoana (Potentilla atrosanguinea)

O le tele-siʻomaga ma le mataʻutia o le meaʻai lelei na maua le ulutala o le lane ma le lanu tele. I le maualuga pe a ma le 60-70 cm, o lenei ituaiga o cinquefoil e maofa i lona vavalalata, ma le maofa o le vavao o vao mai lala laau mama, faapea foi ma se mea e tatala ai mea e maua mai i laulaau lanu meamata e tolu.

A e ui i lea, o lona fuga e tumau pea o se vaega e sili ona fiafia i ai le laau: o lenei ituaiga o cinquefoil e ola mo le tusa ma le 50 aso, toe faasaolotoina e le mafaamatalaina, mumu lanumumu, e peiseai o satin, fugalaau matagofie, e aoina mai i le tele o palakalafa o inflorescences. Ia Iuni ma Iulai, e leai se tutusa ma lenei "toto" matagofie e mafai ona maua.

O le cinquefoil e mumu toto-o se tasi o laau aupito sili ona lelei o le "chintz", o ona vao e foliga mai o lanu lanu. E lelei lava i le maualalo ma le tele-o-lau, e aumaia ai le tamaoaiga ma le mamalu i tagata fefiloi, ma o ona fugalaau lanumoana e foliga mai e le masani ai i lanu ma le matagofie.

Bloodroot Red Red Blood (Potentilla atrosanguinea)

E ui lava i lona lanu ma lona lalelei, Potentila o se togavao-malulu. E naʻo le nofo lelei i nofoaga e maua ai le malamalama lelei, ae o se mea e le faʻaleagaina i eleele. E fuga sili ona lelei i luga o laufanua lelei, tausi maʻi, eleele palapala, ae mafai ona faamalieina i tulaga sili ona tauagafau.

  • Faʻatauga auala: fatu (i totonu o le eleele i luga o fatu laau i le tautotogo po o le autumn), vavaeese ma le vavaeeseina o laau (i le amataga o le tautotogo po o le autumn).

7. O le fua o le suka (Pulmonaria saccharata)

Paolo-faapalepale ma le lalelei, matagofie i le gasologa o le vaitau, faafetai i se laʻau muamua lava ma laulelei, o le laau - pei o le sugar medunica. O se mea e le masani ai le poto masani, e le fefe i se vaʻa latalata ma e sili ona maualuga i le pito i luma.

O le maualuga o le laau e faatapulaa i le 30 cm O laulaau o le medunica e aoga tele: faatasi ai ma le malosi tele, lapoa, lautele, ua latou manumalo faatasi ma uluai meaola ma lanu paʻepaʻe lea e tutusa ai fetu ma fetu teuteu. Ae o le Lungwort o se aganuu lautele. Ma o le totoina o fua o laau e mafai ona mafua i le tutusa lava e pei o le totoina. Tau o le tupu aʻe o le mea e ofo ai Lunighort ma le lanu piniki o fugalaau laiti, ae a latou fuga, e tosoina e le laau ona mata e ala i le suia o le piniki i le lanumoana.

Lunighort o se laau e maua ai le malosi o le teuteuga ma le malosi i soʻo se tuufaatasiga. E le fefe o ia i soʻo se tuaoi ma e foliga mai o se mea manaia, o se mea faafouina i soʻo se fefiloi.

Laʻau o le lungort (Pulmonaria saccharata).

O le laau e le o se mea e sili ona leaga i le eleele; O le laau e fiafia i le tumau o le susu, loam ma le oneone.

  • Faʻatauga auala: fatu (fatuga poo le eleele) ma le vavaeese o le vao (autumn po o le amataga o le tautotogo).

8. Hosta Siebold (Hosta sieboldiana)

O se tasi o ata sili ona lelei e faapalepale, o le talimalo, o le a mafai ai ona e aumaia se mea manaia i le mamanu o laulaau ma le lanu vailaau i tagata fefiloi ma se uiga masani. O le a ia teuteuina le pito i lalo, faia ni faʻailoga teuteu ma faia le maliega faʻatasi. E foliga mai, e foliga mai o se ituaiga motu o le toʻa i le vevesi.

Auʻaunaga e maualalo, ae sili ona matagofie mea teuteu ma le faʻaaogaina. I totonu o se laumei mafolafola mafiafia, faasolosolo malie le tuputupu ae i le lautele, lapoa, paʻu, paʻu, lanu pogisa ua aoina. O le mamanu o le pito i fafo e foliga mai e peʻe pe itiiti foi lona mamafa e fuafua i le maualuga o le tulaʻi. E mafai e le 'au fugalaau o Siebold ona faʻatagaina i ituaiga laau e sili ona lelei, ae e matua ofoofogia lava. O ponunuka e oo i le 40 cm le umi e faapaleina i le gaogao e le mama ma le matagofie, fulufulu foliga, pale lalac fugalaau.

Hosta Siebold (Hosta sieboldiana).

O le malulu ma le malulu-malo malosi o se tasi lea o aganuu sili ona le lelei. I le tamaoaiga ma le susu, le maualuga o le eleele o mixborders, na ia faaalia lona matagofie moni.

  • Faʻatauga auala: tosoina poʻo le vavae ese o le vao (i le tautotogo).

9. O le taga o le vine (iloa i lalo o le igoa le aloaia o Iris barbata)

I lalo o le igoa o iisa paʻu e natia ai le tele, sili ona lauiloa ma pele vaega o ituaiga o irises, manumalo i la latou fugalaau maaleale. Mo vailaau fefiloi e saili se isi laʻau vai, e matua faigata lava le laau totino. O fualaau oona o laau toto ia o le natura, ae o la latou laʻau miphoid e maua mai ai le lelei, faʻatulagaina i le vasega, latou te vaʻaia ma le matagofie le tele o fetu o le sitaili masani. Ma e le mafai ona e mafaufauina le paaga sili mo pagota.

Rhizome masini lauolaola ma le miti, lanu lanumeamata ma le lauulu, o fualaau oona e maua ai ni meaʻai mafiafia ma 1-7 buds lea e tatala i le itu. Ma e ui e fugalaau fugalaau taitasi mo sina taimi, e le mafai ona vaʻavaʻai mai le matagofie o fuga o le fugalaau.

Tele, faʻalavelave i le fausaga, faʻatasi ai ma paʻu vevela ma vevela vevela, paʻu fefete i luga o paʻu o le perianth pito i lalo, o vailaʻau faʻataʻavale e maua ai se lanu e le mafaamatalaina, lanu ma lanu. O le numera o ituaiga e le mafai ona aofia i soo se toe iloiloga.

Bearded Iris (Iris barbata)

Irises ua matua faigata lava i tuutuuga mo le totoina o faatoaga. Latou te maua le mafanafana i le laʻau ma le oneone, lapalapa o le malamalama ma le faʻaalia o le faʻaalia ma le faʻamalamalamaina, puipui, nofoaga mafanafana.

  • Faʻatauga auala: fatu ma vaega o rhizomes.

Matou te taʻua i lenei tusiga 9, i la matou manatu, o uluai laau totō mo vailaʻau vaʻaia. Masalo o loʻo e faʻatupulaia nisi fugalaau, e le itiiti ifo le mataʻutia i faʻamauga masani. Faʻamatala mai ia i latou i faʻamatalaga i le tusiga. Matou te matua faafetai lava!