Laʻau

Pandanus tausi i le fale: ituaiga, ata

O le pandanus aupito sili ona manino o lona igoa o le pama paleli. Na muai mauaina i totonu o vaomatua, o le mea lea e lagona ai le lelei o lenei fale pe afai e lava le malamalama, vai ma le malulu. E mafai foi ona tupu le pandanus io tatou latitudes, e tatau lava ona e faatauina fatu o le laau ma mulimuli i tulafono o metotia o le galueaiina ma le tausiga i le fale.

Pandanus Plant Species

O se ata o se laau e na o se manatu papaʻu na te tuuina atu, o lea ae e te leʻi amata tuputupu ae, o le a aoga le faamasani i ona uiga.

E vave ona faasilasila mai e Pandanus ona mea teuteu matagofie, aua i tulaga masani e mafai ona tuputupu ae i se maualuga e 2-4 mita. e tusa lava pe sili atu ma le faaeteete ile tausiga o se alofilima, o le a faigata ona tupu se ituaiga tagata maoae. Ae ui i lea, o kopi sili atu ona faʻamaonia o le a maua ai le tele o mea fiafia. E fautuaina e le au atinaʻe le olaola i totonu o potu e iai se taualuga maualuga, lea e tele avanoa avanoa.

I le matua o le 10-12 tausaga, o laau toto e oo atu i ni lapoa e le lava le latou vaega o se potu masani. I totonuManaomia le totoina o le pama tulou i totonu o se atigi ipu po o le fagu. O le ituaiga o pandanus e aofia ai le sili atu ma le 600 ituaiga, lea e faʻaalia i totonu o le vailaʻau. Latou te lagona lelei le lava i a tatou latini:

  • Pandanus Veitch. I lalo o tulaga masani, o lenei laau toto e maua i East Asia. E tupu aʻe i foliga o se laau e pei o le laau, lea e faʻapipiʻi ai le ogalaau ma faʻavae aʻa. A maeʻa sina taimi, o le vaega pito i lalo o le ogalaau e faʻataunuʻuina lona taamilosaga ola, ma mai le taimi nei, o aʻa faavae e maua ai le lagolago i le laau. O le mea lea, i le vaaia o le pama tulou i se tulaga faapena, e foliga mai i le toatele o le laau e sosolo i luga aʻe o le eleele. Ua teuteuina le laau i laʻau lanu meamata e fai ai fusi vao e lata i le pito i lalo. A oʻo ina tupu aʻe ile fale i le tasi tausaga, o lenei ituaiga e maua ai le maualuga o le maualuga. Ina ia totoina se vaega faataitai i le maualuga o le 1.5 m, e tatau ona e faʻatali mo le 10 tausaga;
  • Pandanus e igoa ia Sandera. O lenei ituaiga e sili ona taatele i vao susu o Timor. O faʻataʻitaʻiga matutua o loʻo i ai se pupuʻu pupuu ma laulaau uumi e oo i le 90 cm le tele. E ui lava o lenei ituaiga o pulupulu pipi e talafeagai mo le ola i totonu, e tatau ona e saunia muamua se nofoaga ina ia mavae le foliga mai o laulaau uumi e le lagona e le laau le faʻavaivaia.
  • Pandanus aoga. O se uiga iloga o lenei ituaiga o le faatulagaga o le alalaupapa o laulaau. O le mea lea, e masani ona latou fausia ni tolu i le fa o fola o le ogalaau. O le tele o sui o lenei ituaiga o ituaiga o loʻo maua i Madagascar ma le motu o Mauritius. O le eseʻesega o le gaogao aoga e maua mai i le mea moni e na o le mafai lava ona tupu mai fatu, e le pei o isi ituaiga uma. I le matua, e mafai ona ausia le maualuga o le 2-3 mita, e ui lava o lona telē e mafai ona faatapulaa e le vaega ole nofoaga tuputupu ae.

E le pei o isi laau totō, o le pandanus e maua ai le ea e tusa lava pe o le a le tupu. A o tuputupu ae pama, latou te atili faateleina le malolosi, o nisi taimi latou te afifi faataamilo i lalalalo o se laau. Mulimuli ane, latou te avea ma lagolago mo le laau, lea e fesoasoani e foliga ai o le pama palisi e sili atu ona manaia.

O aoga o le pandanus: mea uma e uiga i ona fua

I lalo o le natura masani, e fuga mai le pandanus i taimi uma, ma o ia ituaiga o mea e fiafia e le gata ona o la latou laulaau ma fugalaau, ae faapena foi i fua. Ae paga lea i totonu o potu, e le aoga ona faʻatali mo le fugalaau e fugatusa lava po o le a le tele o le tausiga o le laau. E na o le pama e tupu i tulaga masani e mafai ona fuga. I lenei taimi, o le pandanus e sili ona matagofie ona o le tele o lanu. Latou te tuʻuina mai se faʻamatalaga e uiga i lana fanua. E masani ona faia tamaʻi tamaʻi tane; e mafai ona iloa tamaitai i fugalaau e pei o le logo.

O le fualaau pandanus foliga foliga mai e sili ona lelei, lea e talitutusa lava ma le pineapple. Ae peitai, e sili atu ona lapotopoto. O fua e fuaina le popo pe a maua se lanu mumu mumuma seia oo i lena taimi ua lanumeamata pe mumu. E tusa lava pe faalagolago i le nofoaga o le galueaina, o fua o le pandanus atonu e ese: i nisi nofoaga o vine e maua ai lanu samasama, lanumoana pe moli e mafai ona fua.

Pandandus


Faatasi ai ma ituaiga o meaola, o loo i ai ni fua e talafeagai mo meaai. O le mea lea e masani ai latou te le inoino i le tele o ituaiga meaola: namu, elefane ma ponesa. E le teena e le faitau aofai o tagata, faʻaaoga fua e saunia ai ipu eseese. E le gata i lea, o fua o le pandanus e manaia e le gata ona o le manaia lelei, ae o mea aoga foi:

  • ascorbic acid;
  • fiber;
  • lipine acid, o fafine maʻitaga e manaʻomia tele;
  • i ni aofaiga tele e aofia ai le potassium, phosphorus ma enzymes lea e faʻaleleia ai le gaioiga o le tino.

O lenei fualaau e le ofoina mo le faʻatau, e le o se manatu lelei le faʻaaogaina o fualaʻau ua tupu i greenhouses ma i le fale, aua e eseese i le tofo ma le aoga o meatotino mai fua e ola i tulaga masani.

E faʻapefea ona tupu le pandanus mai fatu?

E fetaui lelei mo le ola mai i totonu o fatuga totonu e tatau ona lelei. E pei o le tulaueleele eleele, e mafai ona e faʻaaoga le vaitafe poʻo le oneone oneone. I nisi tulaga, e mafai ona suia i se mea faapitoa, lea ua saunia mai le peat (80%) ma le oneone masani (20%).

O le tele o faifaatoaga e faataitai le auala e totoina ai fatu laau i le tautotogo po o le taumafanafana i le avanoa. Ma i taimi uma pe a uma ona totōina se nofoaga e manaʻomia ona puipuia i se fagu poʻo se isi ipu fague tuʻuina atu ai se aʻafiaga ile aulama. I tulaga o potu, e fautuaina le faʻaaoga o le oneone mo le lūlūina o fatu, ma le pusa o loʻo totōina e tatau ona ufiufi i le polyethylene tele. A maeʻa, e tatau ona siitia le mini-greenhouse i se nofoaga mafanafana, pe a mafai e tatau ona susulu i le la.

E mafai ona faatelevaveina le taimi o le faʻaleleia o fualaau o le meaʻai e aoga pe a fai o laau toto ia tuʻuina atu i le 10-11 itula i le aso ni faʻamalamalamaga faʻapitoa poʻo se malamalama masani. O pine muamua e foliga mai ua i ai i le faaiuga o le vaiaso lona fa. Ae ui i lea, ao lei oʻo mai le avanoa e faʻaliliu atu ai i latou i se nofoaga tumau, e tele taimi e tatau ona pasia.

E faʻafefea ona faʻavasegaina fualaau ma fualaau aina

O se faailoilo ua saunia laau totō mo le faʻaaogaina pe a oʻo i le maualuga o le itiiti ifo i le 10 cm. Ae ui i lea, e tatau ona e matua faʻaeteete iinei, talu mai O aʻa o le pandanus e matua leaga lavao le mea lea e mafai ona faigofie ona faaleagaina. Ina ia aloese mai manuʻa, ua fautuaina e faʻaoga le metotia fou, ia mautinoa ia puʻeina se vaega taua o le eleele tuai i vaʻa fou fou. Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa le taitaia o lenei faiga i le tautotogo.

O nofoaga e 2-3 tausaga e masani lava ona iai le taimi e fausia ai aʻa, latou te manaʻomia se toe gafa lua pe a le lava le avanoa o le ulo. I le taimi o le gafa, e le tatau ona faatofuina aʻa o le ea i luga o le eleele. E le tatau ona e popole tele i lenei mea, talu ai i le tulaga lava e tasi o le a tupu le pandanus i le siosiomaga masani.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le faaleagaina o laau, e fautuaina ai le toe totoina o laau laiti i totonu o fagu tetele.

Tausiga a le aiga: faʻapefea ona ola ma faʻasaoina se mea totino?

E le o taimi uma e tupu ai se pama pona i le fale e lelei. E i ai tulaga pe a tutupu suiga i laau totino e matua mafaufau ai le tagata e uiga i le faʻamaʻiina:

  1. Laʻau lanu samasama. O lenei tulaga e taʻu mai ai o loʻo i ai i totonu o le laau mea pala.
  2. Fautuaga a Brown o laupepa. O le mafuaaga aupito sili ona leaga o le vevela vevela.
  3. Laʻau laʻitiiti e lanu i lanu. E tupu lenei mea pe a leai ni malamalama o laau.

Nofoaga ma le tuputupu ae faʻamoemoe

A oʻo ina ola i le fale, mulimuli i tulafono tutusa e pei o le pama masani. Muamua lava, e tatau ona e faia se avanoa talafeagai mo laau toto e ola ai. Mo le pandanus, o lenei mea e sili ona taua, aua, i le tautevateva i luga o meafale poʻo pupuni, o le a vave lava ona faʻaulu lau lau.

E masani lava, o le tele o tagata totō laau totō i le tulaga o le totoina o se pama pona i le fale e le mafaufau i le tele o avanoa o le a ia manaʻomia pe a mavae le 5-6 tausaga. O faʻataʻitaʻiga a tagata matutua e iai lau laʻaulea e mafai ona faatupuina ai le le mautonu pe ae tago atu ia i latou. I le faaopoopo atu i lenei mea, o le tuʻuina o se tagata lauiloa i luga o le windowsill o le a le galue. O le mea lea, afai e le faatagaina e tulaga o le fale ia tuputupu ae i lona pito sili ona maualuga, e fautuaina e vave filifili nisi ituaiga o pama.

Totoina o le pama: susulu i le taumafanafana ma le taumalulu

E le taliaina e Pandanus ni tulaga maualalo, o le mea lea o le tali o le a faʻavaivai, ma o nisi taimi e faʻamago ai laulaau. I le aluga o taimi, latou te leiloa lo latou gafatia.leiloa lo latou fiafia. Afai o loʻo e faʻatupulaia se ituaiga eseese o pandanus, ona suia ai lea o lona lanu muamua.

Mo le atinaʻe masani o le faʻalavelave, e tatau ona tuʻuina atu faʻasalalauina le malamalama. O le afaina i laau o le susulu o le la. O le mea lea, e fautuaina le tausia o le fugalaau fugalaau i totonu o le potu puipui o le potuo ona faamalama o loo i luga o le la. O le a tatau foi ona e faia ni auala e fausia lelei ai le palealii ma le ogalaau. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻaaogaina se ipu i le lua i le tolu aso. Afai e le faia lenei mea, ona tupu lea o laulaʻau i le tasi le itu, ma o le a mafua ai ona le atoatoa le atinae.

Faatasi ai ma le amataga o le autumn, e mafai ona faapipii le fugalaau i se mea susulu ina ia paʻu i luga ia ave malulu malulu o le la. I nisi o tulaga, e le lava lenei mea, lea toto e ala i le suia o laulaaulea e mou atu ma pa'ū. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamalamalamaina atili faʻatasi ai ma le fesoasoani o masini moli. Aʻo leʻi oʻo i lenei mea, o le a manaʻomia ai moli malamalama masani, lea e tatau ona faʻapipiʻi i luga aʻe o le vavao i se mamao e 60-70 cm mai le pale ma faʻaali mo 6-8 itula.

Faatasi ai ma le tele o taimi i le aso, e tatau ai ona faʻamalosi le fale, ia mautinoa e leai se tusi malosi.

Faʻamatalaga o le faʻamamaina ma le susu

E mafai e le pandanus ona faigofie ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le ea i le ea, e ui i lea, o le susu e mafai ona mafua ai le leaga tele i totonu o agasala. Aʻo tausia le fale, e tatau ona manatua e manaʻomia le sasaʻaina o le suavai faʻapitoa i lalo o aʻa. O le mea lea, o le faʻatulagaina o se vaiinu mo ia e le taliaina. Mo le faʻaleleia o vai ua fautuaina e faʻaaoga vai inuvevela 2-3 tikeri i luga o le vevela o le potu. E taua le faʻamautinoa o loʻo tumau pea le susu o le palapala. Afai e te faʻaaogaina le vai malulu mo le faʻaleleia o le vai, o le a tupu le faʻalavelave ogaoga i le laau, o le a sili atu ona lelei i le tulaga e mafai ona faʻaitiitia ai lona atinaʻe.

Pe a tupu le ola i le tulaga o le maualalo o le susu, o le togi ma pito o laulaau o le muamua lea e tali atu, lea e amata ona malogo. O lenei faafitauli e mafai ona puipuia e ala i le soloia o laulaau ma se laʻau susu i vaitaimi o le lua i le tolu taimi i le vaiaso.y. Laʻau laititi e tuʻuina atu i ai le meaola o lona uiga teuteu, o lea e tatau ai ona tausia mama. Fufulu ma le faaeteete i latou, aua talu ai ona o le i ai o ni ū maamaa i luga o latou, e mafai ona mafua ai le tele o faafitauli.

Faaiuga

O le Pandanus o se fale tifipasi muamua lava lea e vave tosina atu ai le mafaufau ona o lona lalelei tele. E le o se mea e tupu mai ai maua le igoa "pulupulu paleni". E ui lava na te lagona le sili atu o le toʻa i le vaomatua, e mafai foi ona tupu o ia i tulaga leaga o lo tatou atunuu.

Ae ui i lea, muamua e tatau ona e amanaʻia nisi o foliga o lenei pama, ma, o le mea e sili ona taua, e tatau ona e manatua e manaʻomia e le pandanus se avanoa talafeagai, aua aʻo tuputupu ae, e fai ai laʻau tele e manaʻomia avanoa. E tutusa le taua pe a tupu ae. i le fale, faʻamautinoaina le lelei o le vevela ma le faʻamafanafanaina o tulaga, talu ai mo le atinaʻeina masani o le faʻaogaina e tatau ai ona fatuina tulaga e latalata i tulaga masani.