O le togalaau

Quinoa - o se aganuu faʻatau i lau togalaau

E i ai se fale matagofie i totonu o le aiga aulelei, o lona laufanua o le talafatai o le lauiloa Lake Titicaca. O le vaega tufatufa o le natura o le maualuga o tumutumu o Andes ma eleele palaga ma le vevela o le tau. E faʻapefea ona iloa le aganuu o le quinoa i le silia ma le 3000 tausaga ua mavae. Faʻailoaina le aganuʻu ma faʻafeiloaʻi atu i le taumafataga a tagata Aboriginal Andes. O le oloa na masani ona faaaoga i le taumafa a Initia e pei o sana ma pateta. Na taʻua e Incas lenei laau "fatu auro". I le igoa Rusia o le quinoa o loʻo i ai le tele o synonyms: rice quinoa, quinoa, quinoa, quinoa ma isi.

Quinoa (Chenopodium quinoa), poo Kinva - o se fualaau pseudo-grain, o se laau taʻitasi, o se ituaiga o le ituaiga o Mary (Chenopodium) Aiga o Amaranth (Amaranthaceae).

Quinoa, poʻo Quinva (Chenopodium quinoa)

O Quinoa i le faʻaogaina o le faʻaleleia o tulaga o le faʻatoʻaga, o le maualuga o le paleni o mea taumafa, ma mea o loʻo iai i vailaau faʻasaina o loʻo maua i le taimi nei avanoa lautele mo le tufatufaina atu ma le galueaina o fua o faatoaga i itulagi o loʻo faʻafitauli mo faʻatoaga i nuʻu uma ma konetineta.

Quinoa po o araisa quinoa na faʻaalia lata mai i Rusia, ae o lona lauiloa o loʻo faʻaauau pea ona tupu. O lenei aganuu e fiafia i po malulu ma e le mafai ona tu i le vevela o le aso. I Rusia, Siberia ma itu i mātū o le itu i Europa o le atunuʻu e sili ona talafeagai mo lona faʻatoʻaga.

O fatu o Quinoa mo le totoina o fale mafanafana e mafai ona faʻatau mai i supermarkets tutusa poʻo mai kamupani o loʻo auai i le tuʻuina atu o fatu o fua o faatoaga. Faatauina mai o fatu, e aofia ai le totoina, i faleoloa masani, e le mafai e le tasi ona faalagolago i le 100% germination. Ua fufulu le saito ao leʻi faʻatau atu, ma i lenei faagasologa, o se vaega o le seleselega e faʻaleagaina e le masini. E sili atu ona aoga le faʻatau o fatu mo le luluina i faleoloa faapitoa poʻo luga ole Initaneti.

Lanu eseese o quinoa fua. Ua taʻua e saienitisi quinoa i fualaau pseudo-grain.

O aoga aoga ma faʻamalolo o quinoa

O le Incas anamua na taʻua lenei laau "o le tinā o cereals uma" ona o ona aoga aoga ma togafitiga. I le tuufaatasiga ma le tikeri o le faʻamaʻi, o tagata fai meaʻai e tutusa le quinoa ma le susu susu ma mafaufau o se oloa e sili ona taua mo mea e leai ni fualaʻau, protein ma paleo-diets, faʻapea foʻi ma tagata e maua i le maʻi. O le aganuʻu e fiafia tele i fomaʻi, tagata fai meaʻai, tagata fai meaʻai, chefs, tusitala o meaʻai, ma e sili ona fiafia i ai tagata vegetarians.

O le vailaʻau keminoina o le quinoa e le faʻaalia i totonu o le vitamini o vaega "B", "A", "E", "C", "K", "PP", "D" ma isi. O loʻo i ai le tele o minerale, aemaise lava le calcium, zinc, phosphorus, uʻamea, copper, magnesium, manganese. Quinoa cereal e tamaoaiga i fiber, gaʻo, ma le lelei o meaola o manu e tutusa ma le susu atoa. O loʻo faʻamatalaina i se tulaga sili ona maualuga o palatini ma amino acids, aemaise le lysine, lea e fesoasoani i le vave faʻamalolo o manua, e aofia ai le faʻasolosolo. O fua e aofia ai le tryptophan, valine, threonine, phenylalalanine, tyrosine, histadine, isoleucine ma leucine.

I lona tuufaatasiga, o quinoa e faatatau i laau toto. O loʻo i ai le antioxidant, choleretic, anti-inflammatory, mea tau diuretic. E aʻafia ai le faʻaogaina o le tino, e faʻaaogaina i le togafitiga o le gastrointestinal tract, e aʻafia ai le fausaga o ponaivi, faʻasaʻo le mamafa o le toto ma faʻaitiitia le cholesterol, faʻamamā le tino o toxins. E i ai mea e puipuia ai le falemaʻi. Faʻaaogaina mo faafitauli ma le ate ma le pancreas. O oloa Quinoa e talafeagai mo taumafa a tagata vaalele i luga o vaʻa umi.

O fualaau o Quinoa e maua ai le manogi moli, e maua ai pupuni ma itu o ipu o se mea e le masani ai. E faʻaaogaina mo le sauniuni o le tele o vasega lona lua, meaʻai, itu o ipu ma se mea e le tutusa le tofo, meainu, fua o le falaoamata. I Europa, o quinoa o nisi taimi e faʻaleleia e avea o se fualaʻau fualaʻau, e faʻaaoga ai salakeke. E tele meaʻai e fiafia i ai e faʻaaogaina le quinoa fatu mo meaʻai ma susu ma fufulu mama mai saponini, e maua ai le tiga i le oloa poʻo i le ituaiga o vine.

Mataʻutia o meaola o le quinoa

Quinoa po o le araisa quinoa o se faʻalausaga taʻitasi mai le faʻafefe. O le fausaga o fafo o laʻau ma laulaau o quinoa e pei o se lapoa Moa. Laʻau i vivo i le lauʻeleʻele e oʻo atu i le 4.0 mita le maualuga. A o tuputupu aʻe i atunuu Europa, e laʻititi laʻititi - 1.5-2.0 m. E i ai se laʻau faʻalaʻau ma ni laʻau e tolu-lau e pei o vae o vae. O lau laulaau e faʻaaogaina i salakeke, cereals ma falaoamata e maua mai fatu. E oʻo i le autumn, lanu lanumeamata lanu samasama, lanu mumu, lanu viole ma foliga foliga teuteu. O aʻa o le uamea, faʻalaina, mafai ona tuʻuina atu laau i vai mai le loloto, lea e taua tele pe a faʻaleleia i nofoaga matutu. O le tuputupu aʻe o le vaitau e amata mai i le 90 i le 130 aso ma e faʻalagolago i le itulagi o le faʻatoʻaga ma ituaiga.

Quinoa o se fua o le tagata lava ia, ae faʻatasi ai ma le faʻafefeteina eletise e faʻapupulaina ai le fua mai le 10 i le 20%. A maeʻa ona fuga, e fai i luga o moligao-e pei o pulumu (e pei o le sorghum) poʻo paʻu o fugalaau paʻepaʻe, samasama ma le mumu, e aofia ai fusi taʻitasi. O fugalaau i totonu o laʻau e papaʻe-samasama, laiti. O meaola o le olaola e taua le aganuu i le pusa-grain, ona o le leai o se atigi mamafa i fatu, ma o fua o le fatu e taua o fua. E moni lava, e le o se fatu, ae o se fualaau laititi laʻitiiti. O fatu e laʻititi (0.3 cm le lautele), i le foliga e pei o se papa maa le tele o se fua o le millet. O le faifai pea o fatu e matua maaleale lava. O fatu, e fuafua i le eseesega, e tele lanu: lanu papaʻe, samasama, moli, lanu piniki, mumu, uliuli.

Quinoa, poʻo le araisa quinoa. © Tom Rataj

Quinoa faatoaga mea taufaatoaga

Mafaufau i le tufatufaga (aemaise o mauga) ma uiga o le tuputupu ae o le natura, o le aganuu e manaomia oneone oneone ma eleele oneone ma le maualalo o le tamaoaiga ma e matua lautele lava le maualuga o le eletise palapala. I totonu o le fale vevela, e mafai ona i ai i luga o le fanua faʻatafunaina o loʻo i ai le eletise o le pH = 4.8 i le maualuga o le eleele ma le pH = 8.5.

Quinoa e lulu

Onosaʻi e tusa ai ma le vevela i le taimi o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe, e manaʻomia e quinoa ni tulaga o le eleele mo le faʻamalosia. O le taimi talafeagai mo le lūlūina o fatu o le vaitau lea e mafanafana ai le palapala ile 5-15 cm le maualuga ile + 6 ... + 8 ° C. E masani lava o lenei vaitaimi e aofia ai le ogatotonu o Aperila-ogatotonu o Mei. Afai e pupuu ma vevela le tautotogo, o le vevela o le eleele e sili atu i le + 8 ° C, o fatu e teuina mo le 2-3 aso i le pusaisaisa ma totoina i le kiona. A aunoa ma se sauniuniga faapena i le vevela vevela, o le a le galue fua.

O le mamanu o le lulu e masani lava. O le mamao i le laina o le 5-7 cm, pe a maeʻa le faʻalavelave e faateleina i le 20-40 cm O le loloto o le faʻapipiina o fatu e eseese ile 0.5-1.5 cm. O le faʻamalosi faʻamalosi e faʻaitiitia ai fua. Pe a mimiti, e faʻapipiʻi fualaʻau lanumeamata lanumeamata ma laʻau e saunia ai fuamoa o le suavai. Afai e tatau ai, o le mimiti lona lua e faia pe a maeʻa le 10 aso.

Quinoa fatuga. © Mason Feduccia

Faʻaleleia o quinoa ile meli

A o leʻi lūlūina, e sili atu le faʻamamaina o le palapala ma mulch pe a uma ona lulu. Aʻo leʻi oʻo i masini quinoa, o loʻo manaʻomia pea le faʻafefe. Afai e tatau ai, o le vai mai le fausiaina e mafai ona na o se vaega i le vavae. O le suāsusu muamua e faʻatino pe a oʻo mai 2-3 laʻau moni. E ui lava i pusi lapoa, o laau o le quinoa i le taimi muamua e tupu lemu ma e manaʻomia le tausia o le nofoaga i se tulaga mama. A o faagasolo lenei vaitaimi, o le tausiga autu o loʻo i totonu o le faʻasologa o tusi o vao. A faʻamamaina le nofoaga o vao vao, ia faʻaeteete, quinoa e tutusa ma se swan masani. Mo lona tutusa tutusa, e taua tele o le sisi (o le fua e pei o le araisa).

E oʻo atu i le 30 cm le maualuga, o le tuputupu ae o laau o le quinoa e faʻagesegese. I le ulu atu i le vaega o le atinaʻe, o vave vave ona maua vave le laumei lanumeamata, lafo ese laʻau matagofie ma fuga.

Quinoa faʻaleleia ma fafaga

Quinoa, atiaʻe se aʻa aʻa loloto loloto, e masani lava e le manaʻomia le suāvai ma faʻasino i fualaʻau faʻafelalaʻau taʻitasi. E tasi le vaiinu e lava mo le aganuu i totonu o le vaitau mai pine tetele i 3 laʻau moni.

Afai e tumu le eleele i mea faʻalepuleʻaleʻa aʻo leʻi luluina, ona leai lea o le faʻamaʻiina i le taimi o le tuputupu ae. Ina ia mafai ona maua ni fua maualuga (e oo i le 18% le maualuga), e mafai ona fafagaina laau i le nitrophose po o le nitrogen-phosphorus fertilizers ao faagasolo le vaitaimi o le solitulafono. O le fualaau o fugalaisa, taʻitasi, e 70-90 g pe 50 ma le 40 g o le nitrogen ma le phosphorus i le ituaiga o le ammonium nitrate ma superphosphate. E faʻaaogaina fualaʻau i lalo o le faʻavaivai (pe afai ei ai) pe i le pito i luga o le 10-15 cm le palapala eleele ma tapuni e ala ile tatalaina. I le tulaga o le leai o se suavai, o le laei pito i luga e fuafua i le timu poʻo ua faia i se ituaiga o vaifofo, sosoo ai ma le totoina i le palapala.

Quinoa faatoaga. © zug55

Puipuia quinoa mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le tele lava o taimi, o le quinoa e aʻafia i le pala o le pala, le pala, o le mumu, o le palapala, o le laʻau. I le fale, e tau ai faʻamaʻi, e manaʻomia ona e faʻaaogaina na o meaola o meaola e le afaina i tagata ma meaola e puipuia ai laau mai faʻamaʻi. O Agat-25, Alirin-B, Gamair, Gliokladin. O le lisi o meaola oona e aoga mo le maua mai o eseʻese o meaola, pala, vevela siama. O fua, taimi o togafitiga o togalaau, faʻaaoga i totonu o vailaʻau masini ma meaola o loʻo faʻaalia i luga o le afifi poʻo faatonuga mo le faʻaaogaina.

Quinoa e toetoe lava le le afaina i meaola faalafua, ae afai e matauina sui taitoatasi o le tosoina po o le suimui i luga o laau, e mafai ona e faʻaaoga le Lepidocide, Bitoxibacillin, Fitoverm, Haupsin e tusa ai ma fautuaga i totonu ole paluga paʻu ma biofungicides.

Seleseleina

E faʻamaʻaina faʻamaʻaʻa pe a maeʻa samasama male paʻu o lau. O nisi taimi faʻatasi ai ma le amataina o le kiona muamua o le quinoa e leai se taimi e faʻamaʻa ai. E faigofie ona faʻafeiloaʻi fulufulu pupuu e oo atu i -2 ... -3 ° C ma matua i aso mafanafana nei.

E amata ona faʻamamā i le tau vevela. Ua seleseleina ia mea, ua fusifusia i fusi saito ma ave atu i le mea e soli ai saito. Afai e toso mai le timu i luga, ona aveese lea o le vevela susu ma taofi mo le malogo i lalo o fagu i se ata. Latou te manaʻomia le vevela vave, talu ai o fatu e mafai ona faʻamalosi i le gasologa o le aso i le oti. O meaʻai e vevela ma le faʻamamaina o otaota i le matagi poʻo le faʻaaogaina o masini eseese (e mafai ona e faʻaaogaina se fale).

O le filifiliga sili mo le teuina o quinoa o se pusaaisa poo se pusaaisa. Afai e teuina i lalo o isi tulaga, o oloa i totonu o pusa e tatau ona fusi lelei ma teu i se mea matutu, pogisa i le zero po o le vevela vevela.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le kuka, e tatau ona fufuluina le quinoa i le saponin, lea e tuʻuina atu ai se taimi oona i ipu.

Fuaina o quinoa. © Madeline McKeever

Fufulu fatu i totonu o le vai i le vevela o le potu, suia le vai ia le itiiti ifo ma le 5 taimi seia oʻo ina mou atoa le fasimoli. O se auala muamua e ofo atu e nisi o fai togalaau. O fatu e faʻasaga i totonu o se fata, tuʻu i le masini fufulu ma faʻafesoʻotaʻi le faʻagasologa o le vai i le maualalo. O mea e fufulu mai saponini o loʻo tuʻuina i luga o solo ma faʻamago (ae le o ata). Teu i totonu o se pusa tapuni ma faʻaaoga pe a manaʻomia.