Laʻau

Nerter

Nerterlea e taua foi o "moa", o se laufanua lauusiusi lauusiusi. O loʻo faia ai se kapeta faifai pea, ma o lona luga e tumu i lanu mūmū mūmū.

O le genus Nertera (Nertera) e aofia ai le tusa ma le 13 ituaiga laau o le aiga madder (Rubiaceae). I le vaomatua, e mafai ona maua lenei laau i Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute, faapea foi Niu Sila ma Mekisiko.

O lenei fugalaau o se laau e fuga lauusiusi, o loʻo i ai se tele o vailaau manifinifi. I luga o nei mama o laulaau laititi o se foliga lapotopoto. O le maualuga o le nerter e oʻo atu i le na o le centimita. O ona fugalaau e fulafula, lanu-lanumeamata i le lanu, ae pe a fuʻa, e tele lanu lanumumu mumu ua faia.

O lenei laau e sili ona talafeagai mo le fatuina o ni laufanua laiti. Laʻau laʻitiiti, e ufiufi i lanu mūmū, e foliga matagofie i soʻo se fanua laititi ma toe faaolaolaina, faʻafesoʻotaʻi lelei ma toetoe o laau uma.

E masani ona faʻaaogaina e teuteu ai florariums poʻo le fatuina o ni mea mataʻina mai le fale.

E le mafai ona aina ni vine vao, ae mo fagafao e mafai ona 'ai.

O ia ituaiga laau e mafai ona faʻaaogaina ma e le umi ona ola. E mafai ona e faʻatau se mea e teu i totonu o se fale fugalaau i totonu o se tamai fagu, lea e faʻatau atu ai ma ni vine e leʻi leva ona tutupu mai. A maeʻa le fua o le fua, e masani lava ona lafo ese le nerter. Ae ui i lea, e mafai ona toe faʻafouina le vaomatua e ala i le vaevaeina, ma faʻalauteleina ai le ola o le laau mo ni nai tausaga.

Na tausi Nerter ile fale

Malamalama

E manaomia e le laau se nofoaga lelei, ae aunoa ma le susulu o le la. E mafai ona ola aʻe i le paolo. Afai i le taumalulu o le tagata o loʻo i totonu o se nofoaga mafanafana ma le leai se malamalama, ona faʻaloloa lea o ona lala ma ua leai se mea teuteu o le laau. I le taimi mafanafana, e mafai ona tuʻuina atu i le auala, ae a maeʻa ona fai le vine, e tatau ona tuʻuina le laau i le potu.

Tulaga o le vevela

O lenei laau e fiafia tele. O le mea lea, i le tautotogo ma le taumafanafana e lagona tele i le vevela o le 18 tikeri. I le autumn, e tatau ona faaitiitia le vevela i le 10-12 tikeri, ae e tatau ona faia malie lenei mea. I le taumalulu, o le vevela e tatau ona tusa ma le 10 tikeri. I totonu o se potu mafanafana, o le eletise o Nerter o loʻo faʻaalia ma ua leiloloa lona malosi.

E faʻafefea vai

I le vaitaimi o le tautotogo-taumafanafana, e masani ona fafaga, e tatau ona susu le eleele i taimi uma, ae tatau ona faʻaeteete ina ia mautinoa ai e le paʻu le vai ile palapala. I le taumalulu, o le suavai e utiuti.

Suiga

O le gaioiga e faʻatinoina aʻo leʻi amata ona fuga le laau pe a maeʻa ona fua (pe a fua le fua). O se koneteina fou e filifilia sina mea itiiti nai lo le muamua. E le tatau ona uumi le ulo.

Faʻafefiloi o le lalolagi

E manaomia e le lalolagi le malulu ma le lafoaia. O vailaʻau talafeagai lelei e aofia ai lau laʻau ma turf, faʻapea foʻi le oneone ma le peat. Aua neʻi galo e uiga i se alavai lelei.

Faʻafefea ona faʻaleleia

O le auala aupito sili ona lelei o le toe gaosia o le vaevaeina o le vao i le taimi o le gaioiga i le tautotogo, faatasi ai ma tufatufaga taitasi ua totoina i se pusa eseese.

Pests ma faʻamaʻi

E masani lava, e mate lenei laau ona o le tele o le susu, pe o le mea lea, e paʻu.

Toe iloiloga ata

O ituaiga sili ona lauiloa

Na mamafa ia Nerter

O lenei laau fetolofi e faʻailoa ma e fai ai ni ie puipui tele. I le taumafanafana ma le tautoulu, ua ufitia ai vao i vine o se lanu moli mumu.

Nertera Granada

A maeʻa le fuga o fugalaau, o lo latou tulaga e foliga mai o ni lanu lanu moli. O fua e umi lava, pe o lea, e pau uma lava, ma o nisi taimi e mafai ona latou fiafia i lo latou lalelei i masina malulu uma.