Fugalaau

E maofa Apple

I totonu o Europa lautele, e oʻo lava i pine vaomatua, e masani ona e maua se laau maualalo ma se pale mafiafia ma e masani ona totoina lala. Mai le tautotogo i le tautoulu, o le laau e ufiufi i lau laʻau laiti, i le taumalulu e leai se pusa o laau. O taimi uma lava, ao le i faʻaofuina i latou i laʻau laititi, ua ufitia uma i fugalaau lanu piniki.

"Lelei e le maua lena lanu pe a fuga mai le apu", - o loʻo usuina i le pese." Ae pe le o le pese na tuʻuina atu i le laau o le togalaau aina? O le a le mea e tatau ona fai e le vao o vao, vaomatua? "- o le a vave ona faʻataʻitaʻia e se tagata e fiafia i togalaau faʻatoʻaga.

Laʻau Apple poʻo le vao vao (Samoa Wild Apple)

E iloa lelei e le taʻitasi togalaau i totonu o fualaau aina o le latitudes tempe, o le apu muamua e nofo i le eria ma gaosia. O togalaau aina i atunuu uma e tusa ma le 3 miliona hectares, ma oa latou seleselega faaletausaga e silia ma le 11 miliona tone o fualaau suamalie suamalie. E le itiiti ifo i le 80 pasene oa tatou togalaau o laau opu. O nei mea uma lava. Masalo o le pese e na o le apu o le togalaau, ae o le gaosiga e iu lava ina sau uma mai ituaiga o manu e tasi o se laau ofoofogia - o se vaomatua vao. Maofa i luga atu o mea uma ma lona taunuuga.

O le laʻau o le tasi o na tagata lakapi o le lalolagi o loʻo totogia e se tagata i le taimi na ia uia ai laasaga muamua i luga o le Lalolagi. O fualaau o vao vao e mafai ona maua i se taimi vave pe a maeʻa, e faigofie lava ona latou maua, latou te tautau i luga o se laau mo se taimi umi, e puipuia atoatoa i le taimi o le taumalulu i lau paʻu. E masani lava, o le apu o se tasi foi o laau muamua na totoina e le tagata. O ata o apu po o o latou tino na maua i taimi o le taina o faaputuga fale, o ata o loo faaalia foi i luga o le tele o maa faamanatu o Aikupito, o loo taʻua i tala anamua ma tala masani.

O Eleni anamua ua manatu o le pepe o le aganuu a le apu. Na tusia e Theofrast se tusi e uiga i le faʻatoʻaga, pe a tuʻuina atu i le apu se nofoaga mamalu. O tusitala o Roma anamua - Cato, ona sosoo ai lea ma Varron, Columella ma Pliny le Elder - talanoa e uiga i ituaiga laau apple e 36 na totoina i lena taimi. Mai Eleni ma Roma, o le aganuu a le apu na salalau atu i Europa i Sisifo, ona sosoo ai lea ma le lalolagi atoa.

O se mea mataʻina e faapea, i totonu o Eleni ma Roma, o le apu na avea o se faailoga o le alofa ma sa tuuto atu i le atua fafine o le matagofie, aʻo talitonu Siamani anamua o le apu e puipuia e atua uma, ma o le apu o la latou meaai e fiafia i ai. O le mea lea, o le atua leaga o le atua o Donar na le mafai ona paʻi atu i le apu, ae lafo atu lana tao-uila i isi laau. Ulufaleina o Siamani, puipuia i latou lava mai le maalili o le uila, totōina apu i o latou fale.

O fua o le apu po o le vao vao (fualaau o le European Wild Apple)

E oo lava i le upu "parataiso" i le Celt o lona uiga o le "atunuu o apu" (Avalon), ma le tala mai tusitusiga paia e faapea na piki e Eva se apu mai le laau o le iloa o le lelei ma le leaga.

O se tasi o faaliliuga o tala faasolopito anamua a Eleni o loo faamatala ai le faaipoipoga a le tupu o Thessalian Peleus, lea na valaauliaina ai atua uma, vagana ai le atua fafine o finauga Eris. O le agaleaga o Eris i le maualuga o le malie na togi ai se apu auro ma le faaupuga "Le Mea Sili ona Matagofie" i malo. E manino lava, o le taimi lava e tulai mai ai se feeseeseaiga, o le fea o atua fafine e tatau ona auai, talu ai e lauiloa malo uma e tolu mo lo latou lalelei: Hera, Athena ma Aphrodite. O atua fafine na matua lelei lava e oʻo lava ia Zeus e le mafai ona tuʻuina atu i ai se tasi oi latou e sili ona fiafia i ai. Na ia faatonuina Iameta e ave atua fafine i le leoleo mamoe o Paris, o lea na ia foia ai le feeseeseaiga umi. Sa tuʻuina e Paris le apu i Aphrodite. Talu mai lena taimi, o Hera ma Athena e leaga Paris, e pei o Troy ma le Trojans uma. Na latou filifili e faʻaumatia Troy ma tagata uma. O le mea lea, o le matagofie o fualaau auro ua avea ma apu o le feeseeseaiga.

O le aganuu a le Apple ua lauiloa mo le sili atu i le 4000 tausaga. I Europa i le amataga o le 18 senituri e na o le 60 ituaiga o laau o le apu, ae o loo i ai pea ia i latou ia mea matagofie o Calvil white ma Stettinsky red. E talitonuina o la matou laau toto i luga o le monastery o Kievan Rus i le XI-XII seneturi, e ui na tusi Herootus, i le Scythia i le V senituri TLM, na ia vaaia laau togavao iina. O le apu opu, na faavaeina i lalo o Yaroslav the Wise (i le 1051) ma mulimuli ane lauiloa o le togalaau, sa sili ona lauiloa i Rusia.

Laʻau Apple poʻo le vao vao (Samoa Wild Apple)

Kiev Pechersk Lavra. XIV senituri tusiga tusitusia e uiga i togalaau a Moscow, ma Domostroy ua uma ona tuuina mai muamua fautuaga mo le togalaau.

I le afa lona lua o le 18 senituri, o le tagata lauiloa Russian agronomist A.T. Bolotov na tuufaatasia le muamua, ae le gata mo lena taimi, e valu fuaitau faasaienitisi, lea e aofia ai le silia ma le 600 ituaiga o apu muamua.

Academic V.V. Pashkevich, I.V. Michurin, JI na faia se sao tele i fua o fua. P. Simirenko ma le tele o saienitisi fualaau o Soviet.

O lenei ua taoto le apu i lo matou atunuu i luga o le tele o teritori mai le Vaituloto Onega i le itu i saute, ma i sasae - i le Lake Baikal, sosoo ai ma le Itumalo o Primorsky. E leai ni laʻau matagofie i totonu o le 10,000 cultivars! Mo le tele o tausaga, o faifaatoʻaga e eseese ituaiga o 'aʻai e aʻafia ai aʻau i le 600 (Six-gram Antonovka), poʻo le 930 kalama (togi) O le tele o meaʻai e maua ai le ton ma le tele o fua mai le tasi laau. Ae o apples o se oloa taua tele. E le o taʻua le maualuga o latou tofo, meaʻai ma e faʻamalolo ai foi, o latou mea taua, o apu e faʻaaogaina ai sua, suamalie, masi, compotes, vine. I le mea mulimuli, o apples e magumago ma susu, o le tele o ituaiga o le taumalulu e faʻaleleia seia oʻo i le seleselega fou.

Fugalaau o le vaomatua po o le vao vao (Samoa Wild Apple, fugalaau)

E fia iloa e le sili ona lauiloa le apu i le vailaʻau: i tulaga masani e le maua, ma o le aganuu e le fua mai ai ni fua lelei pe leai foi se fua. E ese foi le apu i matu ma saute i totonu o lo tatou atunuu: i le ogatotonu lane e maualuga le elemene (mo se faataitaiga, ituaiga Antonovka), ma ituaiga o le itu i saute ua iloga i le suka.

Ae ui i lea, ua toe tosina ese mai i tatou i laʻau vao vao. O le faavae mo le mauaina o le 10,000 afe o ituaiga o laau o le apu e na o le 8-10 ituaiga o laau e ola ai, ma o le mea muamua, o laau vao ma laau opu, ma o le numera atoa o tagata taofiofi e tusa ma le 70 ituaiga. Ae maise lava o le filati o le sylviferous apple tree, poʻo le Saina. Faʻaaogaina e avea o se matua, I.V. Michurin maua ituaiga matagofie: kandil chinese, bellefur chinese, Saffron tip, Saloni chinese, Michurin leai sana fanau ma isi. Siberian Siva ma Nedzvetsky o laau o le a lauiloa foi i latou lava. Muamua e le fefe i soo se mataʻu ma o tausaga taʻitasi e maua ai le tele o seleselega o apu laʻitiiti, pei o le pī. E matua teuteu, ae maua se mea lelei manaia pe a uma ona taisa. O le laau o le olive Nedzvetsky mai Asia Tutotonu e le masani ai i le lanu mumu o le paʻu, pulupulu o fua, fatu, laʻau ma fugalaau, e oo lava i ona laʻau talavou ma laupapa e mumu. I.V. Michurin sa faʻaaogaina ma le faʻaeteete lona lanu ma fagaina le tele o ituaiga ma meaʻai mūmū mūmū: mūmū mūmū, bellefler-record, Komsomolets, lanu mumu ma isi.

O nisi taimi o le natura e maua ai se anomaly fiafia i la tatou laau masani o le vaomatua masani. Afai na e maua le avanoa e fesili ai i le tagata muamua i le nuu o Andreevka, Sumy eria, e uiga i mea e fiafia ai i le lotoifale, e muamua ona fautuaina oe e asiasia le "apu", "lala laau" po o le "laau totō". O nei igoa uma e faasino i le apple apple 150-tausaga, lea ua tupu i luga o se eria e toetoe lava afa afa hectare. O le mea la lea o loʻo i ai nei se togalaau poʻo se togavao, i le ogatotonu o loʻo tu ai le apu, e vaʻaiaʻo e le tele o afafine apu. Mo se taimi umi ua ofo ai tagata i tomai o lala o lenei apu, pau i le palapala, e faigofie ona mauaa ma maua ai ni laau fou. O le mea e tupu ai, o le faʻaalia o lālā o le laau o le apu o le vavega e le masani ai: ua feliuliuaʻi e pei o se kiliva.

Laʻau Apple poʻo le vao vao (Samoa Wild Apple)

O le togalaau a Andreev o le togalaau o Andreev e mataʻituina lelei e tagata saienitisi o le togalaau o Ukrainian, ma sa lauiloa foi e I.V. Michurin, o le na tusia ona tipi. O le apu o le apple e ono o le apple 600, o le tasi laau o le tuaa lea, talu ai nei na maua e tagata fai togafiti i le taimi o se saienisi faasaienisi i Tien Shan.

Faʻaaogaina i meafaitino:

  • S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i laau