O le togalaau

Aisea e liua ai lau vine lanumeamata

Mo se vaomatua tele, vine, pei o soo se isi lava laau, manaomia le la, vevela, vai, ma meaʻai e maua mai le eleele. Faatasi ai ma le le lava o nei vaega, ua totoina e se laau ituaiga uma o faamaʻi. Sei o tatou talanoa e uiga i sea mea e masani ona tupu e pei o le susuluina o lau vine.

Aisea e susulu ai vine

O le uiga o le anapogi, i le aluga o le vaiaso, o le faamaninoina o lau o le chlorosis. Faatasi ai ma le chlorosis i vine, o laulaau e muamua ona liu ona liu samasama. E mafua ona o le mea moni o laʻau e le mafai ona maua le chlorophyll. E faaputuputu laʻau i le sili atu o le carbon dioxide ma le hydrogen sulfide, lea e le mafai ona gaosia e laau.

E tele mafuaaga mo chlorosis o vine:

  • Le lava o elemene elemene ile eleele.
  • Televave i le palapala o le lime.
  • Salinity o le eleele.
  • Fungal root disease.
  • Tulaga o le tau.
  • Faamai pipisi.

O timuga ma timuga e sili atu le sao i le atinaʻe o chlorosis nai lo le vevela ma vevela. Faatasi ai ma le faateleina o le tele o le vai i totonu o le palapala, ua faaitiitia ai lona faʻaauau. O laau toto e afaina mai le le lava o le okesene, o faʻalavelave faʻasolosolo ua faʻaleagaina i latou, latou te le toe lalaina ma pala.

I le faaopoopo atu, i le soloia o le lime i totonu o le palapala, e mafai e le vai ona mafua ai se tali alkaline lea e tatau ai i minerale e tatau ai i vine ona pasia le tuufaatasiga o mea tuufaatasia ma carbonate chlorosis e tupu i laau toto. E mafai ona totogi le sili atu o le lime i le faaopoopoina o le ammonium sulfate i le fua faatatau o le 3 kilokalama o le sauniuniga mo le 1 vine vine.

Fertilizers e mafua ai se tali alkaline e le tatau ona faʻaaoga i le eleele:

  • Laʻau fou (aemaise lava manulele manu).
  • Nitric acid compounds o le sodium ma le calcium.
  • Vaega tele o le superphosphate.

I nofoaga ei ai le maualuga masima po o le carbonate o le palapala, o vine vine e faapipii i luga o fualaau e puipuia i nei mea leaga e mafai ona faʻaaogaina.

Le lava o meaʻai

I le taimi nei, e tusa ma le 70 laina elemene e tatau ai mo vine e tutupu ma atiina ae e lauiloa. O le leai o ni elemene ma le tele o isi mea e mafai ona oʻo atu ai i le solia o le ola maloloina o togavine ma, o le taunuuga, o le le maua o fua ma le oti o laau.

O le lanu lanu meamata o laulaau vine e mafua ona o le le lava o minerale. O laʻau moli e mafai ona mafua ai le le lava o le eletise palapala, manganese, boron, zinc, molybdenum, uʻamea.

Nitrogen o se elemene o le tuputupu aʻe. E taua tele mo laau toto, faʻafefeteina lo latou tuputupu ae ma avea ma vaega o faʻamalosi. Nitrogen o loʻo maua i totonu o le palapala i totonu o faʻamalosi e le mafai ona faʻaaogaina ma o lea e le mafai ai ona toto aʻa. Latou te maua le malosi o le nitrogen mai le organic humus, pe a fai o lenei elemene o loʻo faʻaaogaina e siama ile palapala i totonu o se mea e mafai ona faʻaaoga. Afai e le lava le malosi o le eletise i le palapala, ona faʻaali loa lea o foliga o laau. E amata lemu le mata, e vaivai le eletise, e aunoa ma ni ovaries. I luga o vine, o laʻasaga pito i lalo e lanuina le lanu meamata, ma o latou petioles e mumu. O ia lautusi e vave ona oti ma pauu ese. E foliga mai e ono afaina lava, ma e masani ona fai i totonu o tulafono. Laʻau ma vine ua moa.

Ina ia ausia le manaʻoga o le vine mo le vevela, i le tautotogo, ia tufatufaina atu urea poʻo le faʻalauteleina o meaʻai o loʻo i ai le vailaʻau i totonu o le vao.

Zinc e aʻafia ai le tupuga o toega o le tino i totonu o le tino o laau totino, e aofia ai le liua o gaʻo. E le gata i lea, o le zinc e matua taua lava i le gaosiga o le gataifale. Faatasi ai ma le leai o se sima, o le a faatupulaia le nitrogen i totonu o tisipenisione o le vine, ma faaleagaina ai le mamanu. I le taimi lava e tasi, o laulaau o vine e leai se mea e foliga mai ai, e pei o le gaugau, palasi, e ufiufi i lanu susulu ma se lanu lanu. O le tuputupu ae o vaovao ma pulumu ua vaivai. O le leai o se sinimina i totonu o le eleele o se mea e masani ona taatele. O togafitiga o fua o vine ma le solution o le faʻamalama o le zinc o le a fesoasoani e faasaʻo le tulaga. O se auala e le aoga, o le faʻaofiina lea o le faʻataʻitaʻi o le zinc i le palapala.

O le eletise o le eletise e mafua mai i le gaioiga o galuega a laau. Faatasi ai ma le leai o se paluga, o laulaau e lalagaina mosaic: i vavao i le va o veins, o le lau laʻau e pala, ona liu enaena ma feoti. O pito o laulaau e paʻu i fafo. O pulumu i luga o vine o le a le nonoa pe ua vaivai le nonoa ma pauu i le amataga o le fuga; o le fua o le tuputupu ae e mate. O aʻa e vaivai, lea e tau atu i le malulu. Ina ia faʻaitiitia le leai o se pene, e faia le laei foliar ma sauniuni o le pulu.

E seasea lava, o vine e ono misia le molybdenum. O lenei faaletonu e mafua ai le lanu ma le lanu, e mou ese atu le tauva i lau. Molybdenum e aʻafia i le vai ma le eletise faʻamalosi, e aʻafia ai le suka o le vine, o lona gafatia e aʻafia ai le faʻamalolo ma le faʻamaʻi manuʻa. Taui mo le le lava o le molybdenum e mafai ona faia e ala i le faʻaaogaina o fomaʻi i le palapala ma lenei elemene, mo se faataitaiga, molybdenum superphosphate.

O le le lava o le manganese e faʻaalia lava e tutusa ma le leai o se mea e maua mai ai. O laulaau o le vine e muamua ona avea o se mea matala: ufiufi i sina malamalama lanu meamata. I le lumanaʻi, e faʻateleina vaega o le malamalama, fusia, liliu samasama ma feoti. O Manganese e nafa ma le toe faʻafouina o masini vailaʻau, auai i le photosynthesis ma le faia o le sua vine, ma afaina ai le digestibility o meaʻai. O le le lelei e faia i le togafiti togafiti ma le sulfate manganese.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma ona togafitiga

Faʻamalamalamaina o lau vine e mafai ona tupu ona o se faʻamaʻi pipisi. Chlorosis e mafua mai i se siame samasama (pisia) mosaic, lea e ave i totonu o le palapala e le nematodes. E mafai foi ona i ai le siama i mea e le lelei le totoina.

O le faʻailoga autu o le chlorosis faʻafefeteina, o veins e muamua ona lanu samasama, ma na o le lau laulaau. Seʻi vaeluaina lanu samasama i luga o laulaau laulaau, poʻo le samasama e amata ona salalau mai veins. I le aluga o taimi, o laulaau e liu enaena, enaena ma mago. O pulu pulapula e aliali mai i le vaetogo - o laua e masani lava ona masani le tasi i le isi, o le tele o fanau laiti ma laulaau laititi e ola mai i latou.

Afai o le vine na pisia i le mosaic virus, o lona uiga e tatau ona e vave aveeseina ma faʻaumatia, a leai o le a ono aʻafia isi laau (ae le na o vine). O le palapala i lona nofoaga e tatau ona faʻamaʻi lelei atoatoa mai le faʻafesoʻotaʻi. Mo le faʻapalapalaina e oʻo atu i le 6 tausaga, ua fautuaina e tagata atinaʻe le totoina o fualaau aina e le 'aina ai meaʻai, pei o cereals, i lenei nofoaga.

E leai se tulaga e tatau ona e aveʻesea mai laau e afaina i le mosaic samasama mo le faʻalauteleina! O se ituaiga e mafai ona toe faʻafoʻiina i se mea e totoina ai le soifua maloloina.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona mafua ai faʻamaʻi vine. O lona togafitiga e aofia ai le togafitiga vave o laau toto ma vailaʻau faʻamaʻi. Faatasi ai ma le faamaʻi o le paʻu (oidium) ma le paʻu (milipow), o laulaau o vine e lilofia i lanu samasama ma se sooga, o le fuga o le manogi. I lalo o le ufiufi, e i luga o laulaau lauulu malamalama. O le malosi o le malosi o le lūlū e mafai ona faʻaleleia i le vevela ma le timuga i le taumalulu ma le tautotogo. O nei faʻamaʻi e mafai ona faʻaumatia atoa le fua.

O le mea lea, i le vaitau o le vine i Iuni, e talafeagai le faia o togafitiga faʻatoʻa togavao i vailaau faʻamaʻi - i le lua, tolu ma le fa tausaga o le masina. I le tutusa, e mafai foi ona togafitia togavao e faasaga i vailaʻau. E sili ona lelei le faia o gaioiga i le afiafi pe a le vevela le la. Lafo e tatau ona ufiufi ma fofo i itu uma e lua. A maeʻa timuga, e talafeagai le toe faʻafouina o vine vine.

E taʻitasi tausaga, e talafeagai le suia o tapenapenaga mo togafitiga faʻafefete, ina ia aua nei mafua ai le tetee atu ia i latou i faʻamaʻi.

E faʻafefea ona fufuluina vine? Fungicides (agents antifungal) e mafai ona saunia taitoatasi, pe faʻaaoga fofo tau alamanuia.

E mafai ona e saunia saʻo fualaau nei:

  • Bordeaux fluid. E vave saunia le paluga aʻo leʻi totoina. Ina ia maua se fofo o le 1%, o le 100 g paʻu o le sulfate copper e sasaa mai i le 5 lita o le vai vevela. Ina ia faateleina le faʻaogaina o le fofo mo 1% uma, e tatau ona e faaopoopo le 100 g simaini kulimi. Mo 100 g uma o le sulfate sima, e 75 g o le vave ola e ave ma tineia i le 5 l o le vai malulu. Ona faʻafefiloi lelei lea o le lime ma faʻafefea mai le faʻamalolo. Faʻaauauina pea le faʻaosooso, sasaa lemu le vaifofo o le vaovao. O le tali o le fofo e tatau ona fai sina peneititi pe leai. Afai e maualuga le eletise, e tatau ona faaopoopo le lime. Aʻo lei gaosia, e mafai ona palu le vailaʻau i le sulfur.
  • Kalefonia suavai (lime-sulfur broth). Mo le 17 vaega o le vai, e tasi le vaega o le quicklime ma le 2 vaega o le sulfur ua ave. Suliful ua lūlūina i le ituaiga o paluga, ma ua tineia le lime i le vaega o totoe o le vai. Ona faʻafefiloi ai lea o mea uma mo le 1 itula.

Aua e te inu le vavave o se sauniuniga vevela, e mafai ona faaleagaina ai totoga o le manava! O le taunuuga o se vai lanumumu lanumoana. Aʻo lei faia le gaioiga, e faʻafefeteina le vaifofo i le vai.

  • Vailaʻau mataʻutia o le colloidal sulfur ma le sulfate uʻamea.

O loʻo iai foi le tele o sauniuniga faʻapisinisi: Ridomil, Mancozeb, Acrobat MC, Ditan M-24, Taʻu Maʻa, Acidan, Kuprikol, Ordan, Tsikhom, Topaz, Poliram, Alirin-B, Planriz, Fundazol.

Faʻaleleia lelei le fafagaina o vine i le pefu. E mafai ona faʻaoga uma i le palapala ma faʻaaogaina mo togafitiga folia. O Ash o se punavai lelei o le potassium ma le fulukalama ma i le taimi lava e tasi o loʻo i ai meatotino faʻaleagaina.

Mo le fafagaina o foliar, e tatau ona e lūlū le 1 lita o le apa i le 2 lita o le vai ma faʻaauau 3 aso. Ona faaopoopo lea o le isi 4 lita o vai, mulimuli ane o le a saunia le paluga mo le faʻaaogaina. A fai le efuefu i totonu o le palapala, e tatau ona eli i totonu o togalaau i totonu o vine vine. I le tautotogo, e mafai ona sasaa atu le vao i le pefu (200 g i le pakete vai), pe a uma ona sasaa le 3 pakete vai i lalo o laau taʻitasi.

Ina ia mafai e lau tovine ona soifua maloloina ma faʻamalieina oe i se seleselega lelei, leai ni faʻamaʻi, aemaise lava le afaina, e tatau ona faatagaina i totonu. Ma o le alaga muamua mo se fesoasoani atonu e naʻo le lanu lanumeamata lanumeamata o laula vine.