Laʻau

Tuputupuina o le begonias i totonu o tulaga i totonu

E tele ituaiga o ituaiga ma ituaiga o begonias. O nisi fugalaau matagofie, ao isi e lalelei ia latou lanu vali. E mafai e le tasi ona fai mai saogalemu o le begonias o laau ia mo taimi uma. O nisi o meaola ma ituaiga e lelei ona fetuunai mo tulaga o le eleele. O loʻo i ai faʻasoa e masani ona tupu i potu. Ma o le tele o laau totino e masani lava: e talafeagai mo le togalaau ma le fale. E faʻapefea ona tupu aʻe Begonia i tulaga o potu, faitau lenei tusiga.

Begonia.

Faamatalaga faʻapitoa o le laau ma ona ituaiga

Faatasi ai ma le begonias, o le taʻi taʻitasi ma le faʻalauiloaina, o vao (o aʻe i luga i nisi taimi) po o laau afu i fetolofi poʻo mea faʻapipiʻi-pei o rhizomes mafiafia, o nisi taimi faʻatasi ai ma se tui, e maua. O lanu e masani lava ona tutusa, e masani lava o lanu matagofie (aemaise i ituaiga o meaola). O fugalaau e le masani ai, e le faʻaaloalo, e tasi. Perianths e le tutusa, lanu enaena; o le fua o se pusa.

Genu begonia (Begonia) - o le tele ma sili ona taʻutaʻua i le aiga o Begonia, e silia ma le 1000 ituaiga. O Begonias ua salalau solo i vaomatua, faapea foi i mauga i luga o le 3000-4000 mita i luga aʻe o le sami, e le masani ona i ai i nofoaga mamago o itulagi ma vaipanoa.

O le tele o ituaiga o begonias o loʻo i Amerika i Saute, o le tele o loʻo i le itu i matu e oʻo atu i Mekisiko. I Asia, o Begonias e tupu i Eastern Himalayas, o mauga mauga o India, South India, o le motu o Malay ma le motu o Sri Lanka. I Aferika, o le begonias e agai atu i lona itu i sisifo.

O faʻamatalaga mai suʻesuʻega ua faʻaalia ai e iai sootaga faaleaiga i le va o ituaiga o loʻo maua i Aferika ma Amerika. E i ai foi se manatu e faapea o Aferika o le konetineta lea mai le mea ua leva ona salalau atu i begonia i Asia ma Amerika. O le fuainumera o mea olaola o le begonias, Aferika o le vaega lona tolu i le lalolagi.

Tupulagaina o Begonia Manaoga

Le palapala: 2-3 vaega o fanua lanu, 1 vaega o le oneone, peʻa ma humus.

Malamalama: Malamalama ae le o le susulu o le la.

Faʻasa: tele i le taumafanafana, faʻalelei i le taumalulu poʻo le maeʻa foi ona tupu.

Laʻei pito sili: mai le tautotogo i le autumn i le 1-2 vaiaso ma faʻamaʻi vai.

Teuteu: e selesele totoga pe a uma ona tupu.

Suiga: i le tautotogo.

Tofiga: siaki laulaʻau faigofie faigofie poʻo aʻa.

Begonia Care

O Begonias e le lelei tele, togavao faʻamaʻi, ae mo le atinaʻe lelei ma foliga matagofie, e manaʻomia e ia le tausiga saʻo. Muamua lava, e faʻaoga lenei i le malulu o le ea. E manaʻomia e le begonias le maualuga maualuga. Ina ia mautinoa le maualuga o le suavai, e fautuaina le fagu e tuu i totonu o le susu peatusi poo luga o se fata i vai, ae o le ipu e le oi totonu o le vai. Mo le faia o lenei mea, e sasaa atu i luga o se fata poʻo se ipu e tuʻuina i luga o se meaʻai solo.

E fautuaina e salu le ea i luga o le begonia, ae ia mautinoa e le pa'ū ifo lauulu i fugalaau ma lau. O le faʻaleleia o le tulaga masani lea o se fugalaau e pei o le begonia. O le tausiga o lea mea e mafua ai le vevela lelei - sili atu i le taumafanafana e tusa ma +20 tikeri, i le taumalulu i le itiiti ifo +15; susulu malamalama, ae le o le susulu o le la.

I le taumalulu, o le begonias i le taeao ma le afiafi e mafai ona tuʻu i luga o se nofoaga e faʻamalamalama e le la mo ni nai itula. O se faʻasesega e tumau pea begonia. E faʻafefe uma ai ata ma susulu malamalama o le la. E tatau foi ona taugofie le faʻatau. O le eleele e tatau ona susu, ae le susu. Mai le tautotogo i le tautoulu, i le vaitau o le tuputupu aʻe ma le fugalaau, e tatau ona faʻaleleia le sua e pei o le eleele ua maeʻa, ma i le taumalulu, e tatau ona faʻaitiitia le vai.

Begonias i se fagu.

I le vaitau o le tuputupu ae, e fautuaina e fafagaina le laau ma fafaga faʻamaʻi atoa pe a ma le lua. O le faʻalauteleina o le taimi o le fuga o le begonias (aemaise lava le gasegase), e tatau ona aveese fugalaau fafine i le amataga o la latou atinaʻe. (O fugalaau a le tamaʻitaʻi e le faʻaluaina ma se pusa fatu e 3-lobed i lalo o le pusa). Mo le faʻaleleia atili o le tui o le gasegase o le begonias, e tatau ona vavaeina fou fou ia Setema ina ia le faʻaumatia le malosi o le laau i le fuga.

Faalauiloaina o Begonia

O begonia uma lava e maua mai i le vavae poʻo le laʻau, e ala i le vaevaeina o le vao. Suagon begonias e maua mai i fatu po o fatu. O le faʻalauteleina o le begonia e ala i fatu e faia e pei ona taua i lalo: i le tautoulu, ua aveeseina fatu mai le eleele, ua seleseleina toto, faʻamamaina mai le palapala ma teuina i oneone poʻo le paʻu ina ia le malogo fatu i le vevela o + 8-10 ° C.

O fatu o Begonia e totoina i totonu o fagu mai Fepuari ia Me, e faʻatatau i le taimi latou te mananaʻo ai e maua se laau totō. Mo le togavao, ua totoina i totonu o tamai fagu i eleele oneone, lea e na o le afa na faʻalolotoina ai fatu. O Begonia e tatau ona faʻafeinu lelei. O le faamolemole e tuai (e oo i le tele o vaiaso). Muamua, o aʻa e aliali ma na ona togiina. O le taimi lava e aliaʻe ai pupu, e tatau ona fufuluina le fatu i le eleele ma toe faʻaleleia i luga o se moli, faamalama faamalama.

Faʻapenaina o le begonias e fatu fatu o se faʻalavelave faʻalavelave. O le aso sili ona lelei o le luluina mai Tesema ia Mati. Faʻapipiʻi i papatusi ma le palapala palapala, o le faʻafefiloi o ia fanua faʻatasi ai ma peʻa ma oneone, pe tuusao i totonu o le peat. O fatu o Begonia e laiti tele, o lea latou te le manaʻomia ai le tanumia, ae na o sina mea itiiti lava i lalo. E foliga mai e ono vaiaso. Latou te manaomia e togi 2-3 taimi.

O le tuputupu ae o begonias e totoina i se faaputuga eleele i tamai fagu. Ia Iulai-Aokuso, e totogo ia laau, ma i le taumalulu latou te maua ai le taimi e fai ai fatu. O le vegon begonias e faigofie ona faʻaleleia e ala i laulaʻau poʻo le vaeluaina o le vao i le taimi o le gafa.

Mo laʻau laʻau, ave lau laʻau i lalo o le laau. O le umi ole seleni o le begonia e manaʻomia pe a ma le 5 cm. O le a sili atu le lelei pe a e faʻaogaina le manothormones. Ua totoina le kalu ina ia le paʻi le lau i le eleele.

O le palapala e faʻamalūlū ma nutimomoia faataamilo. O le aʻa o le begonia aʻa i le auala lava lea e tasi e pei o le laulaau, ae o le vavae o le sima e tatau ona itiiti ifo i le 7 cm le umi. E tatau ona totoina afaina i se taimi vave lava i le eleele, e le faatagaina ai le tipi e matutu. O le taimi sili mo le faapipiiina o le tautotogo, le amataga o le taumafanafana.

Begonia faamaʻi ma mea faʻamaʻi

Faatasi ai ma le le saʻo i le tausiga, e mafai e le begonia ona lafoina lau ma lau. O le mafuaʻaga o lenei mea, atonu e foliga mai, o le le lava o le susu i totonu o le eleele ma le faʻafefe o loʻo i totonu o le laau. I lenei tulaga, o le lauulu o laulaa e muamua liliu ma enaena, ma, afai e te le fausiaina vai, amata ona pau.

O se lanu lanu enaena e le lava le malamalama. Faatasi ai ma le tele o le susu, aemaise i le maualalo o le vevela, e mafai ona aʻafia le begonia i le lauulu enaena. I lenei tulaga, o le moli mama e aliali mai luga o laulaau, lea e mafua mai ile pala. O vaega aafia o le laau e tatau ona aveeseina, ma o le vaega o loʻo totoe e togafitia i se filogide. O le malosi o le palapala e mafua foi i faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma lenei faamai, o laulaau ua lilofia i le paʻepaʻe paʻepaʻe.

O le salalau o le paʻu palapala i luga o begonias e faʻamalosia e le ea vevela, fesuiaiga mataʻutia i le vevela ma faʻataʻitaʻiga. O le laau ua aʻafia e faʻafefiloi ma le sulfur eleele pe faʻapipiʻiina i le sulfur colloidal ua faʻafefe i le vai. O le fofo o le 1% faʻatulagaga. E tatau ona faʻapipiʻi le gaosiga i fafo. O le malulu o le ea e le tatau ona maualalo ifo nai lo +25 tikeri. E mafai ona e togafitia le fale ma le fungicide.

O meaola faalafua e sili ona taatele o loʻo nonofo i le begonia o ni moli vaʻavave (mūmū lanumumu) ma aphids (iniseti laʻititi). O le togi ma le aphids e nonofo i tua o le laulaʻau ma fafaga i luga o ona sua. E faʻaumatia le siama e ala i le fufuluina ma fufuluina pito i lalo ole laulaʻau ma se vaifofo manogi o le tapaa poʻo se vailaʻau faʻamalolo o le chamomile Dalmatia.

E mafai ona e togafitia le laau ma sauniuniga e aofia ai pyrethrum poʻo se iniseti. O le masini e vave faʻavave i le malulu i le vevela maualuga. E faʻaumatia foi Aphids e ala i sauniuniga ma le fiva. Ole togafitiga e tatau ona toe faia seia faʻaleagaina meaola faalafua.

O le mea e sili ona manaia o le begonia o se tasi lea o nai laau e mafai ona faʻafiafiaina i matou i ona fua e oʻo lava i le taumalulu.