Fugalaau

Opuntia galapagos laau

Matagaluega: angiosperms (Magnoliophyta).

Vasega: faʻataʻitaʻiga (Dicotyledones).

Poloaiga: cloves (Caryopyllales).

Aiga: Cactus (Cactaceae).

Itupa: prickly pear (Opuntia).

Faʻaaliga: Opuntia galapagos (O. galapageia).

O le Opuntia galapagos o se laau e pei o se laau, e seasea lava ona sosolo mai ma se pupuuliuli uliuli malosi. Opuntia cactus e tusa ma le 10 mita le maualuga. O pupu laʻau e aofia ai lanu lanumeamata lanumeamata e oʻo i le 45 cm le umi. O laulaʻau ua faʻaititia i lanu paʻepaʻe ma mūmū, lea e tupu aʻe i ni paʻu.

I totonu o lenei tusiga e mafai ona e aʻoaʻo e uiga i le faʻafefeteina o le pi prickly pect cactus, o lona faʻaleleia, o lona uiga ma le faʻaaogaina, faʻapea foi le vaʻaia o se ata o le cactus pear prickly. E le gata i lea, tatou te taulaʻi atu i nisi o mea taua e uiga i le prickly pear plant.


O le prickly pear prickly pear Galapagos e tupu naʻo totonu o vaomatua mago o Santa Cruz i motu o Galapagos. E mafai ona maua le laau i luga o le maualuga e oo atu i le 1,500 mita i luga aʻe o le sami. I nisi o nofoaga, o ituaiga e fai ai togalaau uma.

Fugalaau ma fua o le pctly pear cactus

O fugalaau o le Opuntia e faʻavae, faʻalelei, samasama samasama, faʻataʻavalevale, ma le maualuga e oʻo i le 5 cm. O fualaau o Opuntia cactus e suamalie, o lanu mumu e pei o le lanu mumu e oo i le 10 cm le umi. O la latou lanu mumu lanu-enaena, e ufitia i laau tuitui i luga.

Opuntia galapagos - o se tagata lauiloa i le cacti.


O lenei faʻamatalaga manaia o loʻo ola i le Darwin Research Station (Puerto Ayora, Santa Cruz Island).


Fua o fualaau suamalie. Mo lona foliga vaaia, ua taua e Peretania o se prickly pear, fualaau oona ma le fig Initia.

Faʻafouina o le prickly pear

O le toe faʻaleleia o pears prickly o loʻo faʻatinoina e fatu ma fualaʻau - i vaega e pau mai i tuai tuai. Fuga i le masina o Aperila - Me, eleelea e iniseti ma manulele. O fua e amataina ia Iulai, e ave e manu e 'ai fua ma le fiafia. Opuntia galapagos e ola i le 200 tausaga.

O se tama cactus lau finch e fafaga i le fugalaau o Galapagos prickly pear.

Le uiga ma le faʻaaogaina o prickly pear cactus

O sui lapopoa o le ituaiga o Opuntia i eria e leai ni aisa e tupu i luga o le eleele, o fanau laiti e fafagaina o ni fale.


I le cactus grower collections, e masani ona e vaʻai i ni prickly pear (O. microdasys). Mai figu prickly fig (O. ficusindica), masani (O. vulgaris), ma telelaʻau (O. macrocantha), o faʻamaumauga muamua ma le faʻamalosia e maua mai.

Ua tupu le paina o le paka e pei o se laau faifaatoaga i Initia, o atunuu Metitirani ma Amerika i Saute. O fua suamalie ma fuamalie e 'aina fua mai ia latou meaʻai, faia fualaau mama, faaopoopo i laʻau o manufasi, faʻaaogaina i le gaosia o le piniki Maltese Baytra liqueur. Ua totoina, mamago ma seleseleina vine iti mo le fafagaina o lafumanu, pe a uma ona fai vao vao ma afi. Na aumai e le Aztecs ni vali lanu mumu mai fugalaau o nisi o ituaiga o pena prickly.

Mea e fiafia i ai e uiga i galapagos prickly pearciaos

E le o iloa lelei le pearise o le pricklese i Ausetalia. E foliga mai, na aumai o ia e se tasi o taʻitaʻi lotu ma tuʻu i tafatafa o le fale. Na televave le ola o le pa, na felelei ai manulele e taumamafa i fua, ma i le 1920, sa tumu ai tafaoga a Ausetalia i paʻu papa. O le tala na toe faia pe sili atu ma le faatolu, ona o totonu o vao fou na tupu mai, e tolu ituaiga cacti: o le prickly pear prickly pear (O.inermis), e masani ona prickly and thorned thorn.

O le taumafaina o se laau, o povi ma mamoe e masani lava ona maliu ona o le afaina o le fualaau oona, lea e mafua mai i nai laau talatala. O le taumafai e tipi se cactus matautia na mafua ai ona tupu tele, e oo lava i fualaau vevela e leʻi aveina. Mulimuli ane, i le 1925, o fuamoa o le moa cactus (Cactoblastis cactorum), o se pepese a Amerika i Saute, lea na fafagaina anufe i luga o prickly pear, na aumai i Ausetalia. Na ave se iniseti 12 tausaga e faʻaititia ai le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o tagata i le tele o le faʻalavelave matautia. I le agaga faafetai, na faatuina ai se maafaamanatu i le aai o Dalby Ognevka.

I luga o le ofutau ma le fuʻa a Mekisiko o loʻo faʻaalia ai le prickly pear, lea o loʻo nofo ai se aeto ma se gata i lona gutu. E tusa ai ma le tala, o le faailoga paia lea na fesoasoani i le au Aztecs e filifilia se nofoaga mo le laumua. Na faaigoa ia Tenochtitlan - o le aai o paʻu papa.

I le atoaga, o le leiloloa o le Galapagos prickly pear e le o taufaamatau, o lona fuainumera ua mautu. Ae ui i lea, o nisi o tagata i le lotoifale ua mumusu ona o mea leaga. Faatasi ai ma le atinaeina o faatoaga i Atumotu o Galapagos, o le tuputupu ae o aai ma manu feʻai o loo aina ai ni paina laiti.

E faigofie ona ola le pi, o le a le faigofie ona tupu, ma o le a faigofie ai ona ia faatoʻilaloina ia laufanua.